#ÉLETEM

Így javítja a koffein a sportteljesítményt

ermiz 2015. november 22., vasárnap 13:55

A Lifehacker szentelt egy nagyobb cikket annak, hogyan lehet a sportteljesítmény tuningolására használni a kávét, ami legális, olcsó és ráadásul még finom is. Viszont most a koffeinről van szó, ami csak egy része a kávénak, és legtöbbször az edzés előtti táplálék-kiegészítőkben bukkan fel. A koffein egy olyan molekula, amely több funkcióval is bír. Egyrészt blokkolja az adenozin hatását, amely lassítja az agy működést, amikor nyugalomra van szükségünk. A koffein viszont ellenkező hatást fejt ki, pörget és javítja a koncentrációt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem elég, hogy éhes, még mérges is? Nem véletlenül.

S-W. Zsó 2015. november 22., vasárnap 12:33

Többször előfordult, hogy korgó gyomorral, szinte oktalanul teremtette le a kollégáját? Esetleg a párjában ment fel a pumpa, amikor éppen éhség gyötörte? A tudósok bebizonyították, hogy az üres gyomor és az ingerültség között bizony, szoros kapcsolat van: a hunger (éhség) és az anger (düh, harag) szavak összevonásából született „hanger” egy létező jelenség, ami az éhezés okozta feszült állapotot jelenti. Arra, hogy ez a düh pontosan honnan ered, miért csak egyes emberek élik át, vagy, hogy ilyenkor mi zajlik le a szervezetükben, a The Conversation oldalon találtuk meg a választ.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szerencsejáték olyan, mint a drog

Marjai Kamilla 2015. november 21., szombat 18:30

„A szerencse forgandó” – halljuk olykor, ugyanakkor a szerencse kiszámíthatatlanságának elvakult követése és próbára tétele a kóros játékszenvedély fogalmával hozható kapcsolatba. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen hogyan is fejlődhet ki klinikai jelentőségű függőség egy olyan természetes örömforrást jelentő, biológiai és pszichológiai funkciót hordozó, számos haszonnal bíró tevékenység talaján, mint a játék?

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 dolog, amit tudnia kell a fahéjról

Brownie 2015. november 20., péntek 20:09

Kellemes illata és markáns íze miatt a fahéj az őszi és téli hónapok legkedveltebb fűszere, de tudta, hogy többek között fogfájás vagy kezdődő influenza ellen is hasznos lehet? Sőt kimutatták, hogy antimikrobiális tulajdonságai miatt képes felvenni a harcot a Candida gombával is. Ha kíváncsi rá, mi mindenre jó még a fahéj, olvasson tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »

30 felett is találkozhat az agyi vérellátás zavarával

mzd 2015. november 20., péntek 18:20

Vajon mennyire tartjuk fontosnak az egészségünket, illetve az agyi vérkeringésünk fenntartását? Milyen gyakran érnek minket a hétköznapokban olyan problémák, mint például az ingerlékenység, a mentális kimerültség, feledékenység, alvászavarok vagy éppen romló memória? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ egy reprezentatív kutatás keretében a Trend Inspiráció Műhely, az eredményekből pedig kiderült: közel kétharmadunk tapasztal időnként feledékenységet, majdnem ennyien küzdenek koncentrációs zavarral, az emberek egy része pedig nem is tud arról, hogy az agyi kiserek vérkeringésének zavarai őket is érinthetik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Edzőteremteszt: Marczibányi Sportcentrum, az elvarázsolt kastély

Dívány 2015. november 19., csütörtök 16:56

Év eleje óta futó sorozatunkban a budapesti edzőtermeket vesszük sorra. Ami a tesztelés metódusát illeti: nem vagyok profi sportoló, heti 2-3 alkalom mozgás nekem pont elég (már ha nem vagyok erre is lusta), az viszont minél változatosabb, annál jobb. Futni, aerobikozni, TRX-ezni szoktam, a táncos órák nem a kedvenceim és a súlyos edzés sem nekem való.

A termeket, edzéseket általában két alkalom után minősítem, és nemcsak az óra stílusát, minőségét, hanem a gépek állapotát és a terem tisztaságát is pontozom. Mivel nem vagyok profi, nem tudom megmondani, hol található a legprofibb géppark, de azt azért észreveszem, ha valami nagyon ócska és az is feltűnik, ha a recepciósok bunkók – így talán tudok valami kapaszkodót nyújtani önnek, amikor azon gondolkozik, hová vegyen bérletet. A tesztelt termeket általában All You Can Move Sportpass-szal is igénybe lehet venni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A coaching olyan, mint egy haveri sörözés?

Kállay Natália 2015. november 19., csütörtök 10:33

–  Nem éreztem, hogy a munkámnak van értelme vagy eredménye, ezért szerettem volna kilépni. Önző érdekekből nyáron nem akartam – kezd bele a problémájába ügyfelem a beszélgetés negyedik percében. (A beszélgetés részletét a beleegyezésével hozom nyilvánosságra.)

–  Az elhatározás, hogy váltani szeretnék, tavasz vége óta bennem volt. Nyár elején elkezdett körvonalazódni egy másik pozíció a cégen belül. Igazából akkor azt éreztem, hogy az egészet szeretném otthagyni a rossz érzéseim miatt, de azt gondoltam, hogy nyáron kiveszek több nap szabadságot, és megpróbálom kitalálni, hogy merre tovább. Rá akartam jönni, menekülök-e valami elől, miközben alapvetően nagyon szimpatikus az új csapat. Van ott valaki, akitől biztosan tanulhatok és fejlődhetek. A főnököm is kedvesebb, de ez egy nagy váltás. Teljesen más terület, mint amit eddig csináltam; amit egyébként szeretnék, csak nem ebben a környezetben, nem ezekkel az emberekkel, mert egyáltalán nem úgy alakult itt, ahogy akartam. Most az a problémám, hagyjam-e, hogy az árral ússzak, kipróbálva magam, és meglátjuk, hogy mi lesz, avagy már valóban el kellene engednem ezt az egészet, és új céget kéne keresnem.
–  Ühüm – bólogatok és hagyom, hogy lendületével a mondandója végére érjen. –  Erről a kérdésről már beszélgettem barátokkal, másokkal. A barátaim közül van, aki azt mondta, hogy „ne légy hülye, csináld!”, meg „hú, hát ez nagyon jó, ezzel nagyon sok pénzt kereshetsz”, azaz racionálisan közelítette meg. Az IT-területen mindenki azt mondta, hogy „csináld, mert ez a legfeltörekvőbb terület!”. A szüleim meg azt, hogy a szívemre hallgassak, és amit szeretek azzal foglalkozzak, az legyen az utam.

A barátok és a családtagok fontos támogatóink a nehéz élethelyzetekben, de mitől más a problémáinkkal coachoz fordulni? Mi az, amit a coachcsal való munkától várhatunk? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lenyeltem egy rágót, aggódjak?

araya 2015. november 19., csütörtök 08:42

Normális esetben semmi. Az összetevőket le tudja bontani a szervezete, amit pedig nem, az hamar távozik - írja a Women's Health.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Újdonságok és az év legjei a hazai wellnesskínálatban

travelo 2015. november 18., szerda 13:16

Van kedvenc wellness szállodája, szépségszalonja vagy termálfürdője? Olyan helyek, ahová gyakran visszatér, és belépve gyakorlatilag már régi ismerősként köszöntik? Na, ezeket gyorsan felejtse el, inkább próbáljon ki valami újat! Ezúttal két új kényeztető helyszínt mutatunk be, valamint két olyat, amik ugyan nem most nyíltak, de idén olyan díjat nyertek, ami miatt érdemes megnézni őket, ha még nem jártak itt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Van olyan antibiotikum, amit egy évig hever ki a szervezet

Dívány 2015. november 18., szerda 08:02

Állandóan arról prédikálnak nekünk, hogy óvatosan kellene bánni az antibiotikumokkal, és nem kéne minden piszlicsáré probléma esetén ész nélkül bekapni a pirulákat. Nos, az Atlanticnak köszönhetően most mi is tudomást szereztünk a legújabb témába vágó tanulmányról, ami azt próbálja bebizonyítani, hogy milyen komoly sokkot kap a szervezetünk, amikor ilyen szerekkel bombázzuk. Az mBio című folyóiratban megjelent kutatás szerint egy egyhetes antibiotikum kúra után gyakran egy teljes évig tart, mire helyreáll a bélflóránk, hiszen az antibiotikum nem válogat, irtja a jó és a rossz baktériumokat egyaránt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szerdán mérlegeljen, abból baj nem lehet!

Dívány 2015. november 17., kedd 12:34

Millió módja van annak, hogy lemérjük, milyen egészségesek is vagyunk valójában, de mind közül a legirritálóbb talán a szinte minden háztartásban megtalálható mérleg. Egy szaklap arról ír, hogy azok a nők, akik gyakrabban mérik magukat, többet is aggódnak a saját súlyuk miatt, negatívabb az önképük, alacsonyabb az önbecsülésük, ráadásul hajlamosabbak persze a depresszióra is. 

shutterstock 315552485

Bezzeg a Shape táplálkozási szakértője, Alexandra Caspero erről úgy vélekedik, hogy a mérleg csak a gravitációval való kapcsolatunkról árulkodik, semmi többről, és persze ötletei is vannak arra vonatkozólag, hogyan lehetünk úgy barátságban a mérleggel, hogy rá is merünk néha nézni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Olyan nemi úton terjedő betegsége is lehet, amiről még nem is hallott

mzd 2015. november 16., hétfő 12:01

Ha a rengeteg kampány és rémhír mellett még mindig nem szánta el magát, hogy óvszerrel szeretkezzen, itt egy újabb indok: egy friss kutatás rámutatott arra, hogy rengeteg embernek van olyan szexuálisan átvihető fertőzése, amiről még csak nem is hallott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vérre megy a shopping

Steiner Kristóf 2015. november 15., vasárnap 18:22

Egy hét telt el azóta, hogy a Vörösmarty téri H&M üzlet apokaliptikus jövőképpé változott, és zombivá vált fashionisták kétségbeesetten taposva egymást harcoltak a H&M feat. Balmain kollekcióért, majd mintegy húsz perc alatt lerabolták az üzletet, és romokat, valamint holtsápadtra döbbent eladókat hagytak maguk után.

No meg egy urbánus legendát, amely azóta bevette a Facebookot: megmondóemberek, divatszakemberek, kultúrsznobok és hírportálok adták elő a saját sztorijukat, véleményüket. Bevallom, magam is beleestem a szórásba: a vidót a következő szöveggel posztoltam: "Szívemből sajnálom őket." Kaptam érte hideget-meleget, de a legfőbb kritika mégiscsak az volt, hogy mit dumálok én, aki tíz órán át is hajlandó vagyok sorban állni, csak hogy közvetlen a színpad mellől élvezhessek egy Madonna koncertet. Még mielőtt belefolynék abba, hogyan érvelek az álláspontom mellett, előljáróban elárulom: a posztot hamar eltávolítottam. De először is idézzük fel a helyszínen tartózkodó bloggerek segítségével, hogyan is nézett ki a szürreális jelenet. 

Így takarítsa billentyűzetét, ha kedves az élete

Edicsek 2015. november 15., vasárnap 10:13

Kutatások szerint még az irodai vécéülőkék többsége is tisztább mint a billentyűzete, ráadásul a nők munkaállomása mocskosabb mint a férfiaké. Az emberek fele csak ritkán takarítja a billentyűzetet, holott például az MRSA (methicillin/oxacillin rezisztens Staphylococcus aureus) több mint 24 órán keresztül boldogan éldegél a billentyűzeten. Ha ezek után úgy érzi soha többé nem akar a klaviatúrához érni, akkor most elmondjuk, hogyan tisztítsa. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Négy tény, amit érdemes tudni az ujjropogtatásról

Edicsek 2015. november 14., szombat 20:41

Mindenki ismer olyan embert, aki szereti vagy az ujj- vagy más ízületeit ropogtatni. Aki maga is a ropogtatók hobbijának él, sokszor egészen egyszerűen nem érzi jól magát, amíg nem adnak hangok az ízületei. De belegondolt már tulajdonképpen mik ropognak ilyenkor? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

“Szó nélkül hagyott el, még a telefont sem vette fel többé.”

Sákovics Diana 2015. november 14., szombat 19:06

Amikor már egy napja nem hívott vissza, aggódni kezdtem. Attól féltem, valami baja történt, talán mellette kellene lennem, talán segítenem kellene. Online volt, hát rácseteltem. Eltűnt. Egy közös barátunktól megtudtam, hogy minden a legnagyobb rendben vele, előző este legalábbis még együtt mulattak. Tehát nem esett baja. Tehát csak velem nem akar beszélni.  Ennek az elmúlt másfél hónapban semmi jelét nem adta, szóval egyáltalán nem értettem. Azt gondoltam, majd jelentkezik, ha készen áll rá, de nem tette. Én pedig hónapokon át rágtam magam, hogy mi a franc történhetett, hogy mi a baj velem, hogy mi a baj vele, hogy miért érdemeltem ezt. Dühöngtem a tiszteletlenségén, a kegyetlenségén, a gyávaságán. Dühített, fájt az egész még akkor is, amikor a kapcsolat már régen nem érdekelt, amikor ő már rég nem kellett volna.”

Olvasónk, Szilvi sztorija nem egyedi. Ha nem is a teljes felszívódást, de az elsunnyogást, elsodródást, időszakos eltűnést sokan választják szakítási stratégiának, és ez mindig is így volt. Már a nyolcvanas években – amikor a pszichológusok először elemezték tudományos szempontból a szakítási stratégiákat – kiderült, hogy a négy leggyakrabban használt módszer egyike éppen ez. Persze akadnak ennél tisztább stratégiák is: van, aki igyekszik pozitívan, szeretettel szakítani, csökkenteni a másik negatív érzéseit, van, aki nyitottan, konkrétan, kertelés nélkül beszél arról, miért akar véget vetni a kapcsolatnak. Ezek a nyíltabb megoldások, aztán jön az elsunnyogás, vagy az, amikor valaki manipulációhoz, a másik átvágásához folyamodik, esetleg egy harmadik felet használnak fel a szakításhoz. A nyolcvanas évek óta persze a lehetőségek bővültek, ma már online vagy akár smsben is lehet szakítani, de ezek a módszerek mind arról szólnak, hogy az ember igyekszik enyhíteni magának a kellemetlenséget, elkerülni a nyílt konfliktust, azt, amikor a másik kiakad, az érzést, hogy rossz arc, a könnyeket, a veszekedést, az egész drámázást. Persze korántsem biztos, hogy ez tényleg megéri. 

shutterstock 323678261
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem találja ki, kik esznek a világon a legtöbbet

Divany.hu 2015. november 13., péntek 19:30

Semmi sem bizonyítja jobban a modern világ változatosságát (nevezzük inkább elborultságnak?), mint az elfogyasztott kalóriák számát országonként bemutató grafikon. Részletek a hajtás után! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvannak a legtaszítóbb tulajdonságaink

Sákovics Diana 2015. november 13., péntek 19:28

Rengeteg kutatás foglalkozott már azzal, hogy milyen tulajdonságokat tartunk vonzónak a másik nemben. Ezekből tudjuk például, hogy mindenki bukik a segítőkész, nagyvonalú, konfliktusok idején tiszteletet tanúsító emberekre, hogy a nők szeretik, ha a férfi képes száz százalékig megélni egy adott pillanatot, hogy szeretik a kihívást és a mély hangot, míg a pasik a nagy fenékre buknak. Legalábbis akkor, ha stresszesek.  

Ez mind szép, mókás és talán tanulságos is, de vajon melyek azok a tulajdonságok, amiket taszítónak találunk a másikban, amik kizárják, hogy kapcsolatba kerüljünk? Egy friss kutatás erre adott most választ. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szőlőt a borászatban már csak elrontani lehet

ZZs 2015. november 13., péntek 09:32

Nincs meleg abban a raktárépületben, ahová leülünk beszélgetőpartneremmel Nemes Richárddal, a Terra Hungarica egyik alapítójával, aki megpróbálja elmagyarázni, mit is jelentenek a természetes borok, mit keres a fajélesztő a borban és miért árthatnak a vegyszerek a boroknak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a térkép megmutatja, mi a közös a tyúkban, a marhában és az emberben

Brownie 2015. november 12., csütörtök 18:58

Nincs is szebb módja az élőlények közötti harmónia szemléltetésének, mint azoknak a bélférgeknek, vírusoknak és parazitáknak a feltérképezése, amiken a különböző állatfajok és az emberek osztoznak.

Alvajárás közben csontját törte, majd nyugodtan aludt reggelig

Sákovics Diana 2015. november 12., csütörtök 16:37

Az alvajárás elsőre mókás dolognak tűnik, de megtapasztalni korántsem az. Pedig megtapasztalják sokan, a zavar a felnőttek körülbelül 1, a gyerekek 6 százalékát érinti. Az alvajárás általában az elalvást követő három órán belül, az első, álom nélküli mély alvás szakaszában kezdődik, és néhány percig szokott tartani. Ilyenkor az emberek egy csomó hétköznapi dolgot csinálnak a pakolástól az evésen át az autóvezetésig, úgy, hogy közben egyáltalán nincsenek ennek tudatában, nagyon nehéz őket felébreszteni és másnap semmire sem emlékeznek. Ebben az állapotban az ember gyakran ön- és közveszélyes, üvegeken sétálhat át, evésre alkalmatlan dolgokat ehet, vagy bánthat másokat. De hogy lehet az, hogy még a fájdalom sem ébreszti fel? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szenvedélybeteg a partnerem, mit árul el ez rólam?

Marjai Kamilla 2015. november 11., szerda 16:43

Erre az elgondolkodtató, sokakat érintő kérdésre aligha lehet általános érvényű, gyors és egyszerű választ adni. Ugyanakkor a kutatókat és a klinikusokat több évtizede foglalkoztatja a kérdés, hogy mi zajlik azokban a kapcsolatokban, ahol az egyik fél valamilyen függőség rabja. A szenvedélybetegségek problémakörét felölelő tudományág, az addiktológia rendszerszemléletű képviselői a függőségre úgy tekintenek, mint egy összetett jelenségre, ami nemcsak a függő egyén életét befolyásolja, de az őt körülvevő társas mező működését is nagyban meghatározza. A szűkebb társas környezet  akaratlanul is megtanul együtt élni a függőség természetével, érzelmi és viselkedéses válaszok születnek, melyek a szenvedélybeteg és a hozzátartozó viszonyrendszerét pillérként tartják össze. Ám ezek a pillérek gyakran ingatagok, sem egyik, sem másik fél érzelmi stabilitását nem tudják garantálni. A kapcsolati egyensúly kialakul ugyan, de nem konstruktív jellegű, sokkal inkább leépít, mintsem építene.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Már most utálja, hogy jön a tél? Csobbanjon forró vízbe és már el is felejtette!

travelo 2015. november 11., szerda 11:25

Szerencsére a farkasordító hideg még nem érkezett meg, de a fákról szorgalmasan hulló levelek és a ködös reggelek már jelzik, hogy hamarosan komolyan beköszönt a tél. Összegyűjtöttünk pár forróvizes célpontot, ahová a hideg hónapokban felüdülés lesz elutazni. Akár romantikus fürdőzésre, akár családi csúszdás megőrülésre vágyik idén télen, olvasson tovább.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Több baktérium van a szájában, mint ahány ember él a Földön

mzd 2015. november 11., szerda 09:46

Az egyik dolog, amiért hálásak vagyunk azért, hogy tudunk angolul, az az AsapSCIENCE videósorozata. Ezekből a pár perces kisfilmekből (erős túlzással) többet tanulunk, mint biológiaórákon egy év alatt – a legújabb szösszenetükben például az emberi test felépítéséről beszélnek. Kiderül, mekkora lenne kiterítve az agyunk és többek között az is, hogy hány medencét töltene meg az a vérmennyiség, amit a szívünk 12 hónap alatt átpumpál.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így kezdtem újra a futást

Becca 2015. november 10., kedd 12:11

Három éve kezdtem el futni, és tavaly már heti hatszor edzettem. Jó, persze nem szigetköröket, de alkalmanként 3-5 kilométert lefutottam. Télen és esőben sem álltam le, egyszerűen már hozzátartozott a mindennapokhoz, és persze nagy jó volt stresszlevezetésnek is. Aztán lebetegedtem, utána meg valahogy ellustultam, és csökkent azon napok száma is, amelyeken futottam. A vége az lett – magam sem értem miért –, hogy teljesen kimaradtak az edzések, és már hajlandóságot sem éreztem arra, hogy felvegyem a futócuccot.

shutterstock 133360097

Ez így ment legalább 8-10 hónapon keresztül, és éreztem, hogy már nem vagyok olyan hajlékony, sokszor fájt a hátam ébredéskor, és a menzesz alatti időszakot is rettentően rosszul éltem meg. (Folyamatos edzés alatt, sokkal kevesebbszer volt migrénem, és a görcsök is minimalizálódtak.) 

Pár hete úgy éreztem, nem kövülhetek meg ennyi idősen, úgyhogy újra belelendültem a futásba. Azt hittem könnyű lesz újrakezdeni, de egyáltalán nem volt az. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 ... 190

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés