#ÉLETEM

Ezt felejtjük el, ha fogyni akarunk

Sákovics Diana 2015. december 11., péntek 11:08

Mi a biztos fogyás titka? Mozogni kell, meg rendes enni, vagyis kevesebb kalóriát kell bevinni, mint amennyit felhasználunk. Igaz? Igaz, nyilván az, és nem is lenne itt többről szó, ha kiszámítható, a környezetünkre nem reagáló, érzelemmentes gépek lennénk. De nem vagyunk azok.

Nem véletlen hát, hogy az elmúlt években annyi pszichológus foglalkozott - és foglalkozik aktívan - a fogyókúrázás lélektanával, és keresik azokat a rejtett tényezőket, melyek ezen a téren  befolyásolják mindennapi viselkedésünket. Brian Wansink, a Cornell Egyetem gasztropszichológusa például kutatásai alapján állítja, hogy mindenkinek a környezete határozza meg, mennyit eszik, így azt is, mennyire képes tartani vagy csökkenteni a testsúlyát. Dr. Charlotte Markey egészségpszichológus professzor szerint a fogyásban számos észrevétlen ok akadályoz minket, így az alvás- és a tervezéshiány, a zsír és az édességek feladása, és az ha mindenen egyszerre akarunk változtatni. Azt is tudják a kutatók, hogy az étkezési és edzési szokásaink nem függetlenek az érzelmeinktől. A stressz, a szégyen, a sóvárgás mind a fogyás útjába állnak, de egy friss kutatásból sajnos úgy tűnik, mi ezt még mindig nem véstük elég mélyen a az agyunkba. 

shutterstock 209306980
Távolról sincs vége, olvasson még »

Lusta? Az agyfelépítése tehet róla!

Sákovics Diana 2015. december 10., csütörtök 20:01

Van, amikor nehéz belekezdeni a dolgokba. Nemcsak akkor, amikor valami belső gát észrevétlenül szabotál, nemcsak akkor, amikor minden energiánkkal halogatunk, amikor megcsinálnánk mi, de hát jön a vis major. Van, amikor egyszerűen nincs bennünk motiváció. Nincs a háttérben hajtóerő, nincs energia, csak a közönyösség. Aztán vannak emberek, akiknél ez az általános működésmód, akik egyszerűen demotiváltak az életben, akiknek sokkal több erőfeszítésre van szükségük, hogy cselekedjenek, mint másoknak. De vajon miért van ez így? 

A viselkedéses apátiával jellemezhető embereket hajlamosak vagyunk lustának – ha empatikusabbak vagyunk depressziósnak – címkézni, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a világhoz és a feladatokhoz való demotiváltság egy hozzáállás, egy tanult vagy szerzett jellemző. A kutatások szerint azonban nem így van. Legalábbis nem teljesen van így.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tények és tévhitek az antibiotikumokról

S-W. Zsó 2015. december 10., csütörtök 18:29

Napjainkban az egyik legnagyobb közegészségügyi kockázat a világon a túlzott, helytelen, illetve indokolatlan antibiotikum-használat, ami miatt olyan "szuperbaktériumok" (pl. a tripper kórokozója) jelentek meg és terjednek, amelyek ellenállnak a különböző gyógyszereknek. A tájékozatlanság és a meggondolatlanság következtében pedig már mintegy 700 ezer ember hal meg évente, és ez a szám 2050-ig tízmillióra is nőhet, ha nem teszünk ellene semmit. 

A WHO 12 országot érintő friss felmérése az antibiotikum-rezisztenciával kapcsolatos problémákat és közvéleményt írja le – kiemelve jó néhány félreértést, amelyek hozzájárultak a jelenlegi válsághoz. Az IFLScience összegyűjtött néhányat a legfontosabb tévhitek közül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Svájcba vágynak az informatikusaink

mzd 2015. december 10., csütörtök 14:05

Felmérést végzett a Profession.hu, a The Network, valamint a Bonson Consulting, Nemzetközi szinten 200 ezer, itthon pedig több mint ötezer embert kérdeztek meg, hogy kiderüljön, hova és milyen feltételekkel költözne külföldre valaki, ha ott ajánlanának neki állást. A válaszokból kiderült: bár London az egyik legnépszerűbb város, német nyelvterületre költöznének a legtöbben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A munkafüggőség ott kezdődik, ahol másra már nem jut idő

Marjai Kamilla 2015. december 10., csütörtök 07:31

Amikor egy névjegyet tartunk a kezünkben, vagy egy álláshirdetésre beküldött önéletrajzot olvasunk (vagy éppen a magunkét szerkesztjük nagy odafigyeléssel), olyan információkhoz jutunk, melyek az egyén motivációjáról, tudáskészletéről, érdeklődéséről, elhivatottságáról árulkodhatnak. A pályaválasztás, a munka egyfajta védjegy. Ha elfogadjuk azt, hogy a gyermekkor legfontosabb élettevékenysége a játék, míg a felnőtté a munka, akkor kis túlzással azt hihetjük, hogy amíg a gyermek plüssmackójával hajtja álomra a fejét, addig korunk felnőtt embere alighanem az állandóan frissülő cv-jével.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ennyit kell fogynia, hogy vonzónak találják

ermiz 2015. december 9., szerda 19:34

A Torontói Egyetem kutatói utánajártak annak, hány kilótól is kell megszabadulnunk ahhoz, hogy az emberek pozitívan ítéljék meg a külsőnkben bekövetkezett változást. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön megtanította már a gyereknek hogyan vigyázzon a lelki egészségére?

Sákovics Diana 2015. december 8., kedd 20:33

A brit szülők több mint a fele soha nem beszélt a gyerekeivel a mentális egészség kérdéseiről, a stresszről, a szorongásról, a depresszióról. Legalábbis ez derült ki egy 1100 szülő megkérdezésével zajlott felmérésből, amit a brit Egészségügyi Minisztérium végzett az országban. A 6-18 éves gyerekek szüleinek 20 százaléka mondta azt, hogy nem tudta, hogyan vezesse fel a témát, 45 százalékuk pedig úgy érezte, nincs szükség ezekről a dolgokról beszélgetni, amíg nem merül fel probléma. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Íme egy egész napos terv a fogyáshoz

mzd 2015. december 8., kedd 15:04

A fogyást nem lehet letudni annyival, hogy eljárunk futni, avokádót dobunk a gyümölcsturmixba és várjuk a csodát. Számos más dologtól függ a siker, ezeket gyűjtötte most össze a Shape és óráról-órára be is osztotta a tennivalókat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nők agya tipikusan nőies? Francokat.

Sákovics Diana 2015. december 7., hétfő 09:17

“Folyamatosan megkülönböztetjük a fiúkat és a lányokat, a férfiakat és a nőket, és ez rossz. Nemcsak politikailag inkorrekt, de tudományos szempontból is az: mindenki különböző” – állítja Daphna Joel, a Tel Aviv Egyetem kutatója. És ha valakinek, hát neki hihetünk, az agykutató ugyanis nemrég publikálta tanulmányát, amiből kiderült: nem létezik tisztán férfi és női agy. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A sovány ember jobban szereti a csirkét a marhánál

Divany.hu 2015. december 6., vasárnap 18:05

Ki lehet próbálni a világ összes fogyókúráját, és éjt nappallá téve agyalni azon vajon, mit hogyan csináljunk annak érdekében, hogy őrült vékonyak (vagy csak két számmal kisebbek legyünk), de meg is lehet kérdezni az eleve sovány embereket arról, hogy ők hogyan csinálják.  Ez utóbbi utat választották a Cornell Egyetem szakemberei, akik 147 olyan férfi és nő mindennapos szokásait vizsgálták meg, akiknek egészséges a testsúlyuk és nincs különösebb súlyingadozásuk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nemcsak fájdalmas, de veszélyes is a magány

S-W. Zsó 2015. december 6., vasárnap 16:13

Mindenkivel előfordul időnként, hogy úgy érzi, magára maradt és nincs kire számítania, de van, amikor a magány sokkal több puszta átmeneti egyedüllétnél és szomorúságnál. A szakértők szerint ráadásul nemcsak lelkileg, de fizikailag is kikészít

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az izom, amit fejleszteni kell, hogy ne hülyüljön el

Sákovics Diana 2015. december 6., vasárnap 09:32

Az, hogy megöregszünk és meghalunk, kőbe van vésve, a hogyan viszont egyáltalán nincs. Az egészséges és boldog öregkorért rengeteg dolgot tehetünk, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy idősen is penge maradjon az agyunk. Tudjuk például, hogy az egészséges étkezés, a társaság, a nyelvtanulás vagy zene segíthetnek ebben, és egy friss vizsgálat most ezekhez a kutatásokhoz tett hozzá még valamit. Méghozzá a lábizmokat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kvíz: mennyire ismeri a magyarokat?

mzd 2015. december 5., szombat 09:32

CLK
Fotó: Europress / Getty

Elképesztően érdekes kutatást végzett az Ipsos: október elején 25 556 online interjút végeztek, és arra voltak kíváncsiak, vajon mennyire vannak képben az emberek saját országuk statisztikáival, például az elhízottak vagy a bevándorlók arányával és azzal, hogy hányan laknak 30 éves koruk környékén a szüleikkel. Magyarország abban a szerencsés helyzetben volt, hogy felkerült a 33-as listára és egy rövid kvíz segítéségével könnyen kiderítheti egyrészt azt, hogy mennyit tud az országról és azt is, hogy a magyarok melyik témában mit tippeltek átlagban.

Van egy jó hírünk, ha ön nem beszél angolul vagy csak kényelmesebb lenne a saját nyelvén kitöltenie a kvízt: elkészítettük a honosított változatot, amit itt lent végig is pötyöghet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hozza magát formába Bánkuti Gabival!

Dívány 2015. december 4., péntek 15:49

Ha már most tudja, hogy az egyik újévi fogadalma az lesz, hogy egészségesebben fog élni, akkor van egy remek ajánlatunk. Januárban új videósorozatot indítunk Szobafitnesz Bánkuti Gabival címmel. Ehhez szükségünk lesz lelkes és elszánt olvasókra is, akik vállalják, hogy egy hónapon keresztül együtt edzenek fitneszszakértőnkkel és minden tanácsát megfogadják, meg persze azt is, hogy stábunk kamerával követi majd a kis csapatot.

És hogy mit kell tennie ahhoz, hogy részt vehessen életmódváltó programunkban? A jelentkezésében írjon egy mondatot magáról, egy mondatot a viszonyáról a sporttal, egy mondatot arról, hogy mennyire tartja magát fittnek és persze arról is, miért döntött úgy, hogy szerepelni szeretne a sorozatban. A szöveghez pedig csatoljon egy képet is!

Ha mindez megvan, akkor küldje el erre a címre: szobafitnesz@index.inda.hu

A jelentkezési határidő: 2015.12.15.

Edzőteremteszt: Familia Fitness

Dívány 2015. december 4., péntek 09:55

Év eleje óta futó sorozatunkban a budapesti edzőtermeket vesszük sorra. Ami a tesztelés metódusát illeti: nem vagyok profi sportoló, heti 2-3 alkalom mozgás nekem pont elég (már ha nem vagyok erre is lusta), az viszont minél változatosabb, annál jobb. Futni, aerobikozni, TRX-ezni szoktam, a táncos órák nem a kedvenceim és a súlyos edzés sem nekem való.

A termeket, edzéseket általában két alkalom után minősítem, és nemcsak az óra stílusát, minőségét, hanem a gépek állapotát és a terem tisztaságát is pontozom. Mivel nem vagyok profi, nem tudom megmondani, hol található a legprofibb géppark, de azt azért észreveszem, ha valami nagyon ócska és az is feltűnik, ha a recepciósok bunkók – így talán tudok valami kapaszkodót nyújtani önnek, amikor azon gondolkozik, hová vegyen bérletet. A tesztelt termeket általában All You Can Move Sportpass-szal is igénybe lehet venni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tényleg a másik feromonjaira bukunk?

Sákovics Diana 2015. december 3., csütörtök 19:51

“Elképesztően bejön az illata, annyira rá vagyok indulva, iszonyú szexi!” – ecsetelte barátnőjének a villamoson egy huszonéves csaj. Ha lett volna nálam füles, nyilván ebben a pillanatban kezdtem volna el zenét hallgatni, de nem volt. Viszont így legalább meghallottam azt is, ahogy a lány lelkesen levezette, hogy a jó illat a bizonyíték a közöttük lévő kémiára, vagyis arra, hogy a feromonjaik passzolnak egymáshoz. Magától értetődően kezelte, hogy vannak feromonjaik, hogy azok határozzák meg az egymás iránti vonzalmukat, hogy képesek a feromonok érzékelésére, és ez az egész szaglás útján történik. De vajon igaza volt? Tényleg a feromonok teszik, hogy néhány másodperc alatt szerelmesek leszünk? Tényleg a feromonokra buknak a nők? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Két meglepő tárgy, amin baktériumok tenyésznek

etelka 2015. december 2., szerda 12:08

A Refinery29 örvendeztetett meg minket azzal a hírrel, hogy megint újabb területeket fedeztek fel, ahol veszély leselkedik ránk. Kattintson, és kiderül, hogy mik ezek! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

15 dolog, amit mindenképp kerüljön el az első randin

Sákovics Diana 2015. december 2., szerda 10:08

- Na, milyen volt? - kérdeztem a barátnőmet izgatottan, hiszen tudtam, hogy rég nem randizott már, és sokat várt ettől az első alkalomtól. - Iszonyú. - mondta csüggedten. - Nem tud viselkedni. Bunkó volt a pincérrel, rettentően hangos, és úgy eszik, mint egy disznó. - foglalta össze röviden. Nem találkoztak többet. 

Aki randizott már életében, annak általában vannak rossz élményei. Az, hogy ki mitől akad ki, kit mi taszít, mi az, amitől sikítva menekülne személyiségfüggő. A barátnőm például finom ember, rémesen zavarban van, ha valaki nyilvános helyen nem viselkedik - szerinte - kulturáltan. Persze vannak olyan tulajdonságok, viselkedések, amik a legtöbb embert taszítanak, ilyen például az ápolatlanság vagy az akaratosság. Egy első randi ráadásul sok szempontból nehéz szituáció, az emberek általában elvárásokkal érkeznek, izgulnak, feszültek, egyesek nehezen nyílnak meg, mások szerepet játszanak. Szerencsés esetben persze minden összejön: ha mindkét félnek bejön a másik a hormonjaink pillanatok alatt elöntik az agyunkat, a kritikus gondolkodásért felelős agyterületünk elcsitul, és az ember nem akad fenn a részleteken. De nincs ez mindig így. Nagyon nincs. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem akar többé pazarolni? Van pár hasznos tippünk!

Dívány 2015. december 1., kedd 17:56

Egyre többször találkozunk a fenntartható fejlődés, a fenntarthatóság fogalmával, és mindenki biztos olvasta vagy hallotta már a híres környezetvédelmi aktivista, David Brower mondását, miszerint a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. Hogy mit jelent ez a mi hétköznapi életünkre lefordítva? Például azt, hogy hagyjunk fel a pazarlással, hogy az elkövetkezendő generációknak is maradjon az erőforrásokból. Nem könnyű, mert elég jók vagyunk benne. Gondolta volna például, hogy 10 magyar család eltarthatna egy tizenegyediket a megvásárolt, de később kidobott élelmiszerekből? Pedig így van, és az Unilever készített is egy felmérést arról, hogy a magyar családok mennyire élnek pazarlóan és mennyire nyitottak a változásokra.

A módszer

Öt héten keresztül nyolc, különböző életkorú és hátterű család vett részt a felmérésben, Valamennyien nyitottak voltak a környezettudatos, fenntartható életmód iránt, de a témában nem voltak annyira járatosak. A résztvevők nagy része Budapesten vagy a főváros közelében él, de volt két vidéki család is. A személyes mélyinterjúk mellett hétről-hétre online naplózás formájában is beszámoltak a tapasztalataikról, vagyis arról, hogy mi a véleményük a különböző vásárlási, főzési-, energia- és víztakarékossági tanácsokról, amiket kaptak ezen időszak alatt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sportital helyett jó lesz a cukros víz is

Edicsek 2015. december 1., kedd 09:58

Mikor különböző italokra költ, hogy jobban bírja a sportolást, gondoljon a Bath Egyetem kutatására, akik szerint ha cukros vizet iszik részben ugyanazt a hatást éri el, mintha sportitalokat fogyasztana. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Úgy érzi, influenzás? Ne a „csodaszerektől” várja a gyógyulást!

S-W. Zsó 2015. november 30., hétfő 13:59

Azt már jól tudjuk, hogyan működik az influenza elleni oltóanyag, és azt is, hogy ugyan elég kiszámíthatatlan annak hatékonysága, a tömegimmunitás érdekében nagyon fontos a megelőzés, azaz a védőoltás és a megfelelő higiénia. Most arra kerestük a választ, hogy mit tegyünk, ha már késő, és a mindennapjainkat megkeserítő szezonális betegség kellemetlen tüneteit észleljük magunkon vagy az egész családon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Párizsban dőlhet el a Föld sorsa, és ön is segíthet

Edicsek 2015. november 30., hétfő 13:12

Célegyenesbe ért a Live Earth néven indított figyelemfelhívó kampány, amely vállalta, hogy világszerte egymilliárd támogatót gyűjt össze, hogy nyomatékot adjon a klímaváltozás elleni harcnak a sorsdöntő párizsi klímakonferencia előtt. A klímacsúcsot sokan nagy reményekkel várják, mert a jelek szerint ezúttal több az esély arra, hogy érdemi megállapodás szülessen, mint az utóbbi években bármikor, éppen ezért fontos, hogy minél több ember üzenete jusson el a döntéshozókhoz. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A férfiak menekülnek az okos nőktől

Sákovics Diana 2015. november 30., hétfő 12:23

Az már tudjuk, hogy a nagy fenék kifejezetten előnyös egy nőnek, mondjuk leginkább akkor, ha a pasija sokat stresszel vagy éppen éhes. Tudjuk azt is, hogy a férfiak szeretik az alázatos nőket, meg azokat, akiken van magas sarkú. De vajon mi a helyzet a nők agyi kapacitásával, számít az egyáltalán? Buknak-e a férfiak az okos nőkre? Persze, de csak elméletben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így vészeljük át szülőként a kamaszkort

Juhász Dániel 2015. november 29., vasárnap 18:16

A kamaszkor az egyik legnehezebb fejlődési krízis, amely az ember életében előfordul. Az addig kiszámítható és biztonságos rend felborul, a frissen pallérozott logika, a jól fejlett igazságérzet, és a serdülő hirtelen fellángoló érzelmi világa egymásnak feszül, és soha nem látott kihívásokat okoz neki és környezetének egyaránt. Elég csak néhány érzelmet felsorolnunk, amelyek dominálják ezt az életszakaszt, és máris érthetővé válik a pubertáskori lelki válságok lényege: magány, csalódottság, bizonytalanság, félelem a változástól, szégyen, harag. Persze a mérleg másik oldalán számos pozitív érzelem is jelen van, de kétségtelen, hogy mindezekkel együtt elképesztően nehéz feladat megküzdenie a serdülőknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hétfőre van értelme új célokat kitűzni

Sákovics Diana 2015. november 29., vasárnap 12:41

Most már tényleg elkezdek edzeni. Összerendezem az otthoni irataimat. Átnézem, rendbe rakom a pénzügyeimet. Egészségesen fogok enni. Elkezdem a továbbképzést. 

Mindannyiunk életében vannak vágyak, célok, olyan feladatok, amiket szeretnénk elvégezni, amik ott motoszkálnak bennünk, de nem feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy túléljük a mindennapokat.Ezeket elhatározni, meghatározni egyszerű, de megvalósítani sokkal nehezebb. A pszichológiai kutatások azonban ebben is segíthetnek. Tudjuk például, hogyan küzdhetünk a halogatás ellen, hogy ha az első apró lépést megtesszük, már valószínűbb, hogy végigvisszük a feladatainkat, ahogy tudjuk azt is, hogy olyan célokat érdemes magunk elé tűzni, amiket mi magunk akarunk és amik reálisak. Most egy friss kutatás újabb mankót nyújt ahhoz, hogy hatékonyan megvalósíthassuk elképzeléseinket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 ... 184

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés