#ÉLETEM

A cukor van olyan káros az agyfejlődésre, mint a bántalmazás

Sákovics Diana 2016. február 21., vasárnap 19:07

A sok cukor nemcsak az alakunknak és a fogainknak, de az elménknek sem tesz jót. Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a túl sok cukor fogyasztása negatívan befolyásolja a kognitív rugalmasságunkat, vagyis azt a képességet, hogy gyorsan alkalmazkodjunk a változó körülményekhez, és tudjuk azt is, hogy a cukros, magas kalóriatartalmú ételek fogyasztása miatt ingadozó inzulinszint roncsolja az idegsejteket. Egy friss kutatásból most az is kiderült, hogy a gyerekkori túlzott cukorfogyasztás lehet olyan káros hatással az agyfejlődésre, mint a korán megélt extrém stressz, a bántalmazás. 

shutterstock 294783314
Távolról sincs vége, olvasson még »

A tátott szájjal alvás tönkreteszi a fogait

Edicsek 2016. február 21., vasárnap 13:07

Ha eddig azt hitte, hogy a tátott szájjal alvás egyetlen veszélye, hogy alvás közben lenyel néhány pókot, akkor rossz hírünk van: fogai is tönkremehetnek miatta. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne igya, egye a vizet!

Edicsek 2016. február 21., vasárnap 11:53

Már sokszor írtunk arról, hogy egy nap legalább 2 liter vizet kell elfogyasztanu, mert a dehidratáltság rossz. Most az is kiderült, hogy az sem mindegy, hogyan juttatja a szervezetébe a folyadékot. A tudomány már számos módszerrel próbál segíteni, hogy ne felejtsen el elég folyadékot magához venni, illetve ne is vigye túlzásba, merthogy az is ártalmas. De kiderült, hogy a legjobban akkor jár, ha nem a palackot emelgeti, hanem sok gyümölcsöt és zöldséget eszik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A bennünk élő baktériumok befolyásolják a hangulatunkat

Sákovics Diana 2016. február 20., szombat 19:17

206 darab csont. 650 izom. Körülbelül 5 liter vér. 78 különböző szerv. Nagyjából ezekből áll a testünk. Meg abból a több mint 100 billió mikrobából, amik a testünkben és a testünkön élnek. Ez azt jelenti, hogy tízszer több mikroba sejt van bennünk, mint emberi, így a velünk élő lények körülbelül két kilót nyomnak, ami az agyunk súlyának nagyjából másfélszerese. Mikrobáink többnyire baktériumok, de vannak vírusaink, állati jellegű egysejtűink, körülbelül tízezer különböző faj, akikkel évmilliók óta élünk szimbiózisban, és akik észrevétlenül hatással vannak az egészségünkre, testünk működésére, befolyásolják a hangulatunkat és olyan komplex folyamatokat, mint az emlékezet vagy a tanulás. De hogy az ördögbe csinálják? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A narcisztikus nem érez bűntudatot, csak szégyent

Sákovics Diana 2016. február 20., szombat 15:42

Önző. Szeszélyes, impulzív, gyakran szélsőséges. Szüksége van az elismerésre, a folyamatos figyelemre, a csodálatra. Saját teljesítményét, tehetségét eltúlozza, önmagát mindenki másnál értékesebbnek tartja. Mindeközben a mi érzéseinkkel nem törődik, nem számítanak neki a szükségleteink, vágyaink: simán kihasznál, kontrollál, manipulál. Ezek jellemzik leginkább a narcisztikus embereket. De vajon hogy érdemes bánni velük? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így gesztikuláljon az állásinterjú alatt

ermiz 2016. február 19., péntek 16:46

Gondolta volna, hogy nem csak az számít, milyen az önéletrajza, hogy van felöltözve vagy kipucolta-e a cipőjét? A Business Insider John B. Molidor  és Barbara Parus Crazy Good Interviewing című könyve alapján többek között arról készített videót, hogy mit tegyen az álláskereső a kezeivel. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Boldog akar lenni? Az idejét becsülje meg, ne a pénzét!

Brownie 2016. február 18., csütörtök 19:00

Azt a nagy igazságot, hogy a pénz nem boldogít, egy a Social Psychological and Personality Science című folyóiratban megjelent új tanulmány is alátámasztja. Eszerint sokkal hamarabb élhetik át az igazi boldogságot azok, akik az anyagiakkal szemben az időt értékelik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szobafitnesz: 25 kiló mínusz négy hét alatt

Dívány 2016. február 18., csütörtök 07:54

Négy héttel ezelőtt indítottuk el sorozatunkat, és hetente kétszer önök is követhették, hogy az öt kiválasztott olvasó hogyan boldogul az életmódváltással. A hajtás után megnézheti, hogy milyen eredményekkel zárták ezt az egy hónapot, és ünnepeljen velük egy ötperces otthoni kardióedzéssel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az igazán jó alvásért forduljon balra

ST 2016. február 17., szerda 17:23

Sok cikk, sőt tanulmány foglalkozik azzal, hogy mi a pihentető éjszaka titka. Gondolta volna, hogy az is segíthet, ha alvás közben a bal oldalán fekszik? Nem? Pedig ez derült ki a Lifehack cikkéből.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ide utazzon az idei első hosszú hétvégén

travelo 2016. február 17., szerda 08:19

2015 tavaszán megkérdeztük a Travelo olvasóit, mivel töltik legszívesebben a hosszú hétvégéket. Felmérésünkön a wellness toronymagasan nyert, a válaszadók döntő többsége úgy vélte, a hosszú hétvégék medenceparton az igaziak. A második legnépszerűbb program a városnézés volt, a harmadik helyre pedig a kirándulás került. Ennek megfelelően adunk pár tippet az idei első hosszú hétvégére, és siessenek, a program megszervezésére már nincs egy hónapjuk sem!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szobafitnesz Bánkuti Gabival: négy recept egy közös fogyókúrás vacsorához

Dívány 2016. február 16., kedd 10:44

Volt már szó arról, hogy a testmozgás önmagában nem elég, az étkezésre is oda kell figyelni ahhoz, hogy valaki formába jöjjön. Hétvégenként a résztvevőknek magukról kellett gondoskodniuk, kivéve azt a vasárnapot, amikor Bánkuti Gabi főzött rájuk. Persze erről is készült videó!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kamu, hogy jól csak gyerekként sajátíthatunk el idegen nyelvet

Sákovics Diana 2016. február 16., kedd 10:03

Közismert tény, hogy a gyerekek gyorsabban és hatékonyabban tanulnak új nyelveket, mint a felnőttek. Egy általánosan ismert magyarázat szerint ennek az az oka, hogy - a beszéd elsajátításához hasonlóan - a nyelvtanulásban létezik egy kritikus periódus, egy olyan korszak, amikor fogékonyabban vagyunk az új nyelv elsajátítására, mint később. Egy friss kutatás szerint azonban ez az elmélet egyáltalán nem igaz. A gyerekeknek egyszerűen több szabad ideje, és kevesebb a felelőssége van, mint a felnőtteknek, ezért hatékonyabban tanulnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tesztelték, hogy a súlyzós edzés vagy a futás jobb-e az agynak

Sákovics Diana 2016. február 15., hétfő 16:36

Ha rendszeresen edzünk, akkor a gondolkodásunk rugalmasabb, az agyunk jobban pörög, és lassabban is hülyülünk el öreg korunkra. Ráadásul a rendszeres edzés a mentális egészségünknek is jót tesz. Edzeni tehát már csak ezért is ajánlott, és gyakorlatilag mindegy mit csinálunk, a lényeg, hogy találjunk benne örömöt. Persze annak, aki már amúgy is rá van kattanva a mozgásra, azt sem árt tudnia, hogy milyen mozgásformával tesz a legjobbat az elméjének. Most egy finnekből és amerikaiakból álló kutatócsoport éppen erre kereste a választ. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bizonyított, hogy bukunk a narcisztikusokra!

Sákovics Diana 2016. február 15., hétfő 11:15

Önmaga iránti szélsőséges érdeklődés, empátia- és bűntudathiány, elfogadásra és nyitottságra való képtelenség, esetenként irigység és arrogancia – ezek a narcisztikus lelki beállítódás tipikus jellemzői. Már ebből a tulajdonságkupacból is tisztán látható, hogy egy narcisztikus emberrel az átlagosnál jóval nehezebb együtt élni. Erről olvasóink is beszámolnak például itt és itt is. De vajon ha ilyen nehéz a narcisztikusokkal egy kapcsolat, hogy az ördögbe találnak maguknak párt? Egyáltalán ki vonzódik hozzájuk? Egy friss kutatás szerint a többség.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 ok, hogy miért egyen minden nap avokádót

Brownie 2016. február 15., hétfő 10:45

A fura gyümölcsös kalauzunkból megtudhatta, mi fán terem az avokádó, és hogy mi mindent készíthet belőle. A Lifehack segítségével most azt is eláruljuk, miért járna jól, ha gyakrabban fogyasztana mondjuk guacamolét vagy más avokádóból készült ételeket – ha már úgyis annyira felkapott ez a mexikói gyümölcs.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Össze lehet hozni egy randit feromonokkal?

mzd 2016. február 14., vasárnap 18:05

Talán nem meglepő, hogy Valentin-nap környékén mindenki a szerelemmel vagy szexszel kapcsolatos témákkal rukkol elő. Mi most szerencsére a szokásos giccstenger helyett egy érdekes anyagba futottunk bele. Egészen pontosan egy videóba, amit a SciShow töltött fel, és amiben annak jártak utána, vajon mit lehet tudni az emberi feromonokról: tényleg vágykeltő hatásuk van és amiatt tetszik meg nekünk valaki? Ha kíváncsi, olvasson tovább.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sokat mozog, mégsem tud fogyni? Eláruljuk, miért.

Brownie 2016. február 14., vasárnap 11:36

Mindannyian tudjuk, hogy a tartós és egészséges fogyás érdekében nem elég csak lelkiismeretesen mozogni (főleg, ha közben vackokat eszünk), vagy csak koplalni, hanem a megfelelő minőségű étrendet és a sportot arányosan kell kombinálni. De gondolta volna, hogy a megszállott edzéstől egyáltalán nem lesz hatékonyabb a fogyókúrája? Ha kíváncsi rá, ez hogyan lehetséges, hajtson tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Úgy érzi csúnya? Nem kell így lennie.

Sebők Franciska 2016. február 13., szombat 19:14

“Csúnya vagyok.” “Buta vagyok.” “Béna vagyok.” Ilyen vagyok, olyan vagyok. Sokunknak létezik egy örök mantra a fejében, egy negatív kép önmagunkról, ami rendszeresen, a legkülönbözőbb élethelyzetekben bukkan fel, és amit akkor és ott teljes egészében igaznak érzünk. Pedig nem ezekkel a gondolatokkal születtünk, és nem is kell ezekkel élnünk. Tehetünk ellenük! De hogyan?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem, nem egészségesek a mirelit kaják

bb 2016. február 13., szombat 09:14

A szív és érrendszeri betegségekkel foglalkozó Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases szaklap legutóbbi tanulmányából kiderült, hogy miért nem egészséges a gyors és feldolgozott ételek fogyasztása. A kutatás vezetője, dr. Clett Erridge szerint a feldolgozott élelmiszerek, mondjuk a darált húsok számos betegséggel összefüggésbe hozhatóak, illetve növelhetik azok kialakulásának kockázatát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Halogatja a feladatait? Az önben lakó démon a felelős!

Farkas Dániel 2016. február 12., péntek 19:01

Február eleje: az évnek az az időszaka, amikor az újévi fogadalmak kihűlnek, a kezdeti lelkesedés elkopik és átveszi a helyét a régi megszokott kerékvágás. De mi ennek az oka? Miért olyan nehéz betartani az áhított rutint?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Igenis van olyan, hogy edzésallergia

araya 2016. február 12., péntek 17:08

Mostantól megvan a kifogása, ha nem akar sportolni, ráadásul olyan, amivel nehezen lehet vitatkozni. A kutatók bebizonyították ugyanis, hogy létezik olyan, hogy valaki allergiás a testmozgásra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Száz kalóriát elégetni nem is olyan nehéz

Edicsek 2016. február 12., péntek 10:42

Ha már csak száz kalóriát kell elégetnie ahhoz, hogy meglegyen a napi adag, akkor nem kell rögtön az edzőterembe rohannia.  A Marie Claire összegyűjtött néhány olyan hétköznapi tevékenységet, ami segíthet ebben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nagy szerelmi statisztika: egyre később házasodunk

ermiz 2016. február 11., csütörtök 15:18

A biztosítók szeretik a statisztikákat, ezért a Generali össze is dobott egyet a házasság világnapja alkalmából, ami idén - kapaszkodjon meg - pont február 14-én lesz. A szerelemtérképből kiderül, hány évesen állunk az oltár elé, és melyik megyében rohannak a házasságkötő termekbe a népek. Részletek a hajtás után! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A lovak tudják hogy érezzük magunkat

Sákovics Diana 2016. február 11., csütörtök 14:59

Akinek volt valaha személyes kapcsolata lóval, az tudja, milyen érzékenyen reagálnak ránk, hogy milyen készségesen működnek együtt, és milyen tiszta és pontos visszajelzést adnak a viselkedésünkről. Persze menkülőállatként a lovaknak a túlélés érdekében nyilván minden érzékükkel monitorozniuk kell a környezetüket, ráadásul közösségi állatok, így egymásra is nagyon figyelnek, de vajon hogy az ördögbe ismernek minket ilyen jól? Többek között úgy, hogy olvassák az arckifejezéseinket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szobafitnesz: ha ülőmunkát végez, ez a gyakorlatsor (szinte) kötelező

Dívány 2016. február 11., csütörtök 08:21

Az otthoni edzés mellett az életmódváltó programunk öt résztvevője nagyon sok időt tölt az edzőteremben, és a hajtás után megnézheti, hogyan is formálják izmaikat egyre ügyesebben. Az eheti tornavideó pedig főként azoknak szól, akik napjuk nagy részét egy székben ülve töltik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 ... 190

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés