#ÉLETEM

A férfiaknál agresszívabb a mellrák, mint a nőknél

bb 2016. április 1., péntek 15:47

Dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának vezetője szerint a mellrák nemcsak a nők, de a férfiak esetében is előfordulhat, ráadásul az ő esetükben még agresszívabb is és gyakran csak előrehaladottabb állapotban veszik észre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a különbség a nárcizmus és a magas önbecsülés között

Brownie 2016. március 31., csütörtök 21:38

Számtalanszor írtunk már arról, hogy mi minden jellemző a narcisztikus, saját maguk iránt szélsőségesen érdeklődő egoista személyekre, akiket könnyen össze is téveszthetnénk a magas önbecsüléssel rendelkező emberekkel, hiszen a pszichológiában és a populáris kultúrában is elterjedt az a hiedelem, hogy a nárcizmus a túlzott önbecsülés egy formája. Egy új pszichológiai tanulmány azonban rávilágít a két tulajdonság közötti lényeges különbségre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ölhet, ha a padlóról eszik

mzd 2016. március 31., csütörtök 13:33

Milliók esküdnek az "öt másodperces" szabályra, ami annyit takar, hogy a földre hullott étel ennyi időn belül még megmenthető, mert annyi idő alatt nem másznak rá a baktériumok. Van azonban egy rossz hírünk: a Daily Mail egy kutatásra hivatkozva nemcsak azt állítja, hogy ez az egész légből kapott, de azt is, hogy a padlóra pottyanó ételek akár meg is ölhetik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így cseszi el a negatív gondolkodás a hétköznapjainkat

Sebők Franciska 2016. március 31., csütörtök 08:44

Gondolja végig egy tipikus napját: miken bosszankodik? Milyen jelzőkkel illeti magát? Tényleg azért lett rossz kedve, mert valaki nem köszönt önre, esetleg “csúnyán nézett”? Mi fájt ezekben a helyzetekben? Milyen gondolatok jutottak eszébe elsőként? Gyakran nem a konkrét történések, hanem azok értelmezése miatt érezzük rosszul magunkat. Hiedelmeink, automatikus gondolataink nagyban befolyásolják életünket. Most összeszedem, melyek lehetnek a legtipikusabb gondolkozási hibák, melyek befolyásolják mindennapjainkat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt tökéletes hely tavaszi virágleshez

travelo 2016. március 30., szerda 14:03

Összegyűjtöttük a legcsodálatosabb tavaszi virágnéző helyeket a Vas megyei rododendron szegélyezte ösvényektől a spanyolországi jázmin-és narancsvirág illatú, rejtélyes belső udvarokig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Orbán Ráhel és Eszenyi Enikő is szerepel a legbefolyásosabb nők listáján

mzd 2016. március 30., szerda 11:28

Megjelent a magyar Forbes áprilisi száma, amelynek középpontjában a legbefolyásosabb nők állnak. A címlapon Blaskó Nikolett, az ACG reklámügynökség ügyvezetője, D. Tóth Kriszta, a WMN.HU alapító főszerkesztője és Virág Judit galériatulajdonos láthatóak. Ha kíváncsi a listák szereplőire, olvasson tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Aki sok pornót néz egyenlőbbnek tekinti a nőket

Sákovics Diana 2016. március 29., kedd 20:43

A pornó a nőgyűlölet legegyértelműbb, legtömörebb, legélesebb kifejezési formája, hímsoviniszta műfaj, ami a nők megalázására, kiszolgáltatottságára, tárgyiasítására és kizárólag a férfiak élvezetére és hatalmára épít. Legalábbis ez a radikális feminista nézet, és persze ebből egyenesen következik az is, hogy az a férfi, aki szereti a pornót, inkább hisz a férfi felsőbbrendűségben, és inkább lenézi, lekezeli a nőket, mint pornóabsztinens társai. De vajon valóban így van? Egy friss kutatás szerint egyáltalán nem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 dolog, amire érdemes figyelni videóinterjú készítéskor

bb 2016. március 29., kedd 08:36

Már hazánkban is egyre népszerűbbek az álláshirdető cégek körében a személyes találkozást megelőző videóinterjúk, aminek segítségével nemcsak a földrajzi távolságot hidalhatjuk át, de egyfajta benyomást is kialakíthatunk magunkról az önéletrajzunk mellett. A hajtás után mutatjuk, hogy a Profession.hu álláspiaci szakértője, Sámson Dorottya szerint mire kell figyelni a videóinterjú elkészítésénél. Részletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nassolás elkerülhető, ha ismeri hogyan működik az agya

Sákovics Diana 2016. március 28., hétfő 18:11

Jó lenne egészségesebben étkezni. Jó lenne kevesebbet nassolni, nem elcsábulni arra a sütire, pizzára, plusz adag sült krumplira. De mit lehet tenni, amikor ezekre vágyunk? Amikor befészkeli magát a gondolat a fejünkbe, amikor annyira akarjuk azt az ételt, amikor magával ragad a sóvárgás? Egyszerű: aki erős, akinek van akarata ellenáll, elnyomja a vágyat. Igaz? Hát, nem az. 

Az akaraterő csodás dolog, de arra pont nem alkalmas, hogy segítségével gondolatokat zárjunk ki az agyunkból. A sóvárgás nem fog attól csökkenni, ha azt mantrázzuk, hogy nem ehetünk csokit, sőt valójában ennek éppen az ellenkezője történik. Ráadásul a sóvárgás olyan energiával képes elborítani az agyat, mintha alapvető testi szükséglet állna mögötte, pedig erről szó sincs. Annak, hogy miért vágyunk különböző ételekre, rengeteg oka lehet, a múltbéli tapasztalatainktól kezdve a megküzdési stratégiáinkon és a az aktuális érzelmeinken keresztül egészen a külső környezeti hatásokig. Ez azonban nem azt jelenti, hogy teljesen ki lennénk szolgáltatva ezeknek a hatásoknak. Léteznek eszközök, melyekkel hatékonyan kezelhetjük a sóvárgást. Ehhez pedig elsősorban arra van szükség, hogy megtanuljuk, hogyan működik az elménk. 

shutterstock 309730286
Távolról sincs vége, olvasson még »

A teltebb nők és az alacsony férfiak szegényebbek

Brownie 2016. március 28., hétfő 13:47

Legalábbis az Exeter Egyetem legújabb felmérései alapján, amelyekből kiderült, hogy az alacsony férfiak iskolázottságának foka, munkahelyi pozíciója és jövedelme is alacsonyabbb mint magasabb társaiknak, míg nők esetében a testtömegindex és az életszínvonal között mutattak ki fordított arányosságot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A borderline-osok agyának nehezebb az empátia

Sákovics Diana 2016. március 27., vasárnap 23:39

A borderline személyiségzavarban általában az érzelmi, a viselkedéses és a szociális működés is problémás. Ez az egyik legnehezebb és legbonyolultabb személyiségzavar, ami az identitástól az önkontrollon át a viselkedésig és a hangulatig mindenre hatással van, legfontosabb jellemzője pedig az instabilitás, változékonyság, és kaotikusság. Egy borderlineos embernek a jó baráti és romantikus kapcsolatok fenntartása nehézséget okoz, nem véletlen, hogy rettentően nehéz együtt élni velük. De vajon miért? Egy friss kutatás most ennek járt utána. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Néhány tipp, hogy elkerülje a húsvéti kajakómát és túlevést

ST 2016. március 27., vasárnap 13:22

Amikor beköszöntenek az ünnepek – legyen szó bármelyikről -, akkor általában olyan mennyiségű ételt veszünk magunkhoz, hogy mozogni sem lesz kedvünk. Hogy ezt elkerülhesse, íme, néhány hasznos tipp túlevés ellen:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mégsem olyan jó a mérsékelt alkoholfogyasztás?

mzd 2016. március 27., vasárnap 10:15

Bár sokáig azt hittük, a visszafogott piálás hasznos (például jót tesz az időskori memóriának) és nem árt, ha majdnem minden vacsorához legurítunk egy pohár bort, úgy tűnik, ezt most újra kell gondolni. Hogy miért? Azért, mert kutatók 87 korábbi, az alkohollal és a különböző halálokokkal kapcsolatos tanulmányt elemeztek és arra jutottak, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás és a hosszabb élet közötti összefüggés, illetve a várható egészségügyi előnyök is erős ferdítések.

Távolról sincs vége, olvasson még »

“Csak elment mellettem, és megmarkolta a mellem.”

Sákovics Diana 2016. március 26., szombat 14:14

Épp a vasútállomás felé gyalogoltam a csendes kertvárosban, napsütéses délután volt, vígan szólt a rockabilly a fülembe. Egy nagy darab srác jött szembe, lehetett vagy huszonöt, nem nagyon nézett rám, az utat meg az eget kémlelte. Amikor egymás mellé értünk hirtelen kinyúlt, és megmarkolta a mellem. Aztán sétált tovább. Ennyi. Egy pillanat volt az egész. Én dühösen lekaptam a fülhallgatót, és ordítottam utána, hogy mit képzel, hogy menjen a fenébe, hogy normális-e. Hátra se nézett. 

Ez az eset lehet, hogy furcsa, de semmiképpen sem egyedi. Az elmúlt néhány napban a Tumblren számos lány írta meg a saját történetét arról, hogyan zaklatták, bántalmazták vagy alázták meg az utcán, a járműveken, a közintézményekben. A sztorikban akad nő, akit a villamoson fogdostak, akinek a szoknyája alá nyúltak, aki mellett maszturbáltak, akit futás közben meztelen férfi üldözött. Rengeteg kemény történet, a 444-en el is olvashatja ezeket. 

De tényleg olyan kemény sztorik lennének ezek? A kommentelők közül nem mindenki gondolja így. 

shutterstock 387152401 (1)
Távolról sincs vége, olvasson még »

Steiner Kristóf nyílt levele egy vélt vagy valós válás margójára

Steiner Kristóf 2016. március 26., szombat 10:31

Kedves barátok, kollégák, ismerősök, olvasóim, és mindenki, aki egyszerűen csak kíváncsi.

Ma reggel arra ébredtem, hogy a házasságom véget ért – legalább is erről tanúskodik több tucat újságcikk, amelyek egy napilapra hivatkozva vettek át félinformációkat, hangzatos szófordulatokat, üres frázisokat. „Kapcsolatuk sosem volt felhőtlen” – írják, de mégis: kinek a kapcsolata felhőtlen egy évtizeden át? „Kimondták a válást” – írják arra hivatkozva, hogy nem cáfoltam meg a pletykát. „Izraeli szerelme miatt feladta az életét Budapesten” – teszik kizárólagossá a költözésem, még akkor is, ha naponta számolok be arról, mennyi minden köt a Közel-Kelethez, Izraelhez. Nagyon sok minden más a házasságomon kívül, hisz – bár „logisztikailag” valóban a férjem állampolgárságának köszönhetem, hogy Tel Avivban telepedtem le –, valójában azért vagyok itt, mert megérint és inspirál a kabbalista spiritualitás, békés tettrekészségre, valódi megoldások keresésére ösztönöz az ember és ember, hitrendszer és hitrendszer közötti konfliktusok elmérgesedése. És elsősorban azért, mert otthon érzem magam, önmagam lehetek, és álmodni sem tudnék magamnak igazabb közeget és jobb barátokat. 

A költözésnél tehát sokkal jobban foglalkoztat, hogy belül merre tartok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 halhatatlan mítosz a dohányzásról

Brownie 2016. március 26., szombat 09:40

„Negyven év alatt rengeteg dohányzással kapcsolatos téves meggyőződést ismertem meg, amelyektől képtelenek megszabadulni az emberek. Ha csak egy-egy dollárt kaptam volna minden egyes alkalommal, amikor ezeket a makacs téveszméket meg kellett cáfolnom, már egy kisebb vagyonom lenne” - írja Simon Chapman, a Sydney Egyetem munkatársa a The Conversation oldalon. A szakértő összegyűjtött tíz gyakori tévhitet, amiket saját és környezetünk egészsége érdekében ideje átértékelnünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szőke nők buták? Francokat!

Sákovics Diana 2016. március 24., csütörtök 18:44

Két szőke nő beszélget: 

- Képzeld idén a karácsony pont pénteki napra esik!  

- De remélem nem tizenharmadikára…

Amikor először találkozunk valakivel, néhány másodperc alatt benyomások tucatjait alakítjuk ki róla. Szemszínből következtetünk a dominanciára, az öltözetből a magabiztosságra, arcberendezésből az intelligenciára. Ránézésre hajlamosak vagyunk képet formálni arról, vajon milyen ember a másik, hogy élhet, hogyan viszonyul hozzánk. A benyomás-kialakítás képessége már korán, gyerekkorunkban megjelenik, majd idővel egyre alaposabb, egyre mélyebb következtetéseket vonunk le a másikról. Ehhez azonban nem csak a saját, személyes tapasztalatainkat használjuk, de azokat a hiedelmeket, sztereotípiákat is, amiket szűkebb és tágabb környezetünktől kapunk. A sztereotípiák hasznosak: segítenek gyorsan és könnyebben eligazodni a ránk zúduló információtömegben, de eközben egyszerűsítik, és ezzel torzítják is valóságot. 

A benyomás-kialakításnál is előszeretettel használt, társadalmilag mélyen beágyazott és lelkesen hangoztatott sztereotípia az, hogy a szőke nők buták. Vagy finomabban: kevésbé intelligensek az átlagnál. De vajon van ennek az elképzelésnek bármilyen alapja? Nyilván nincs. És most már hivatalosan sincs. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az illatok, melyek megváltoztatják az életét

etelka 2016. március 24., csütörtök 11:27

Feller Adrienne törékeny, vékony nő. Amikor leülök vele az irodájában beszélgetni, olyan nyugalom veszi körül, hogy rögtön úgy érzem, jó helyen járok. A szobában különösen finom illat terjed, és ahogy hallgatom, az jut eszembe, hogy ez a nő rátalált valamire, amire nagyon sokan csak szeretnénk rátalálni. Nála ez az aromaterápia. Erről beszélgettem vele.

Hogyan került kapcsolatba az aromaterápiával?

20 évesen férjhez mentem, majd Svédországba költöztem. Ott folytattam a tanulmányaimat. Először reál irányba indultam, de nagyon hamar rájöttem, hogy emberekkel akarok foglalkozni. Emlékszem a pillanatra, amikor ez megfogalmazódott bennem. Késő nyári délután volt, Stockholm utcáin sétáltam, amikor belémhasított az érzés, hogy más irányba kell mennem, teljesen téves az eddigi út. Amilyen hirtelen jött a felismerés, olyan gyorsan adtam be a felvételi kérelmemet Stockholm akkori legnevesebb Szépségterapeuta Intézetébe, mely nemzetközi (IA – International Astetisiens) oklevelet adott. Nagyon meghatározó volt az ott eltöltött tanulmányi időm. Kiváló tanáraimtól emberi és szakmai tartást egyaránt kaptam és egy olyan holisztikus szemléletet sajátíthattam el, mely a mai napig a fundamentumát adja szakmaiságomnak. Nagyon nagy szó volt abba az iskolába járni. Nem csak azért, mert sok pénzbe került, hanem legfőképpen azért, mert nehéz volt felvételt nyerni. Minden nap öröm és megtiszteltetés volt számomra, hogy oda járhattam. A szakma pedig olyan természetességgel simult a kezembe és a szívembe, hogy nem volt kérdés, jól döntöttem. Épp a szakdolgozatomra készültem, amikor egy könyvesboltban - szakirodalom után kutatva - egy könyv szabályosan rám esett. Utánanyúltam, hogy felvegyem, és ahogy be akartam csukni a szétnyílt könyvet, azt olvastam benne, hogy AROMATERAPEUTA. Nagy betűkkel volt középre írva. Ahogy elolvastam, azt éreztem, ez az, amit szeretnék. Én aromaterapeuta leszek! Furcsa érzés kerített hatalmába, hiszen fogalmam sem volt róla, hogy ez tulajdonképpen mit jelent, de – talán nem tűnik túlzásnak – mintha mindig is erre készültem volna, és szinte megrészegültem az érzéstől. Olyan volt, mintha szerelembe estem volna, flow élmény kerített hatalmába. Biztosan éreztem, hogy ez az utam, de persze hozzá kell tennem, hogy mindez ösztönös volt bennem. Nagyon fiatal voltam, és egyáltalán nem foglalkoztam semmilyen sorsszerűséggel, sem a véletleneken nem időztem el. Természetesen megvettem a könyvet, és minden erőmmel azon voltam, hogy megtaláljam azt a képzést, ahol elmélyülhetek az aromaterápia tudományában. Közben a családommal visszaköltöztünk, de az utam újra Stockholmba vezetett, mert ott indult az aromaterapeuta képzés. Ekkor még nem tudtam, hogy életem egyik legnagyobb kalandjának küszöbén állok.

Mi az aromaterápia?

Az aromaterápia az aromás növényekből kinyert illóolajok egészségmegőrző terápiás alkalmazása. Az aromaterápia bölcsőjének Egyiptomot tekinthetjük, ahol már időszámítás előtt 4500 évvel, bizonyíthatóan alkalmazták ezt a testre és lélekre egyaránt ható terápiát. Keretes Az angol és a francia aromaterápia Az angol aromaterápia az ajurvédikus gyógyászatból nőtt ki, legfőbb eleme, hogy az illóolajokat kis mennyiségben, főként masszázshoz, párologtatáshoz, és fürdőben alkalmazza. Általánosságban a gyöngéd, kontraindikációk nélküli illóolajokat helyezi előtérbe. Elsődleges célja a jó közérzet megteremtése. A francia aromaterápia nagy hangsúlyt fektet az illóolajokban lévő molekulákra, azok hatásaira. Éppen ezért kizárólag szigorúan bevizsgált illóolajokkal dolgozik. Az illóolajokat célzott terápiákban, akár nagy dózisban is alkalmazza. Fő eleme a test bedörzsölése, de a belső alkalmazás is gyakori eszköz. A francia iskola ezért is fordít kiemelt figyelmet az illóolajok tisztaságára, kontrollált minőségére. A terápiák középpontjában a testi-lelki egészség helyreállítása áll. Különbséget tesz akut és krónikus állapotok között, és ennek megfelelően alkalmazza az illóolajokat rövidebb, vagy hosszabb távon.

Hogyan folytatódott az ismerkedés az aromaterápiával?

Stockholm után, ahol az aromaterápia angol irányzatát sajátítottam el, az utam Franciaországba vezetett, ahol a francia vonalat tanulhattam meg. Több éves folyamat volt, orvosokkal és gyógyszerészekkel együtt ültem a szemináriumokon. Egy teljesen új világ nyílt meg előttem. Érdekes emberekkel találkoztam, újfajta szemlélettel gazdagodtam. Lelkesedésem pedig egyre csak nőtt. Talán ennek a lelkesedésnek köszönhető, hogy a környezetemben többen jelezték, szívesen elsajátítanák az aromaterápia alapjait, és szeretnék, ha ebben segíteném őket. Így történt, hogy bár sosem volt szándékom az aromaterápia tanítása, mégis mivel az érdeklődők, a tanulni vágyók száma egyre csak nőtt, tulajdonképpen engedtem a hívásnak, és 16 évvel ezelőtt férjemmel közösen életre hívtuk a Panarom Aromaterapeuta Intézetet. A tanítás és a gyógynövényekkel való gyógyítás, mondhatnám családi örökség. Az apai üknagyapám gyógyító volt, a dédnagyanyám, akiről gyerekkoromban sok történetet hallottam, rendkívül bölcs, nagy hírben álló füvesasszony volt, innen a gyógynövények iránti tisztelet. A nagyapámnak olajütő malma volt és legendásan finom olajokat préselt. Az édesanyám háziorvos mellett nővérként dolgozott. Kicsi lányként anyámon lógva, ruhájába kapaszkodva mentem vele, és néztem, hogyan segít az embereknek. Fantasztikus élmény volt, ebbe nőttem bele. Nálunk mindennapos volt, hogy becsöngettek, segítséget kértek és kaptak. Mindegy volt, hogy hajnal van vagy éjszaka. Minderre visszagondolva tulajdonképpen egyáltalán nem meglepő az életem alakulása, az emberek felé való odafordulás és segítségnyújtás természetes dolog a számomra. Úgy érzem, az egész életem mindig is ebbe az irányba mutatott.

Ebből hogyan lett egy saját illóolaj márka?

Ahogy elmélyedtem az aromaterápia francia irányzatában, egyértelművé vált, hogy az illóolajok minősége kulcsfontosságú, nem csak az alkalmazott terápia sikerében, de a káros mellékhatások elkerülése miatt is. Ezért szükségszerű volt, hogy megbízható, terápiás alkalmazásra alkalmas illóolajok forgalmazásába kezdjek, melyek többszörös bevizsgáláson átesve, megfelelnek a legszigorúbb követelményeknek is. Így született meg 15 évvel ezelőtt a Panarom márka. Mivel az illóolajok csodálatosan alkalmazhatók a szépségápolásban is, és jómagam szépségterapeutaként is működtem, magától értetődő természetességgel készültek el az aromaterápiára, és a természetes növényi hatóanyagokra épülő kozmetikumok, az Adrienne Feller szépségápolási termékek.

Milyen a jó illóolaj?

Sokszor feltett, nagyon fontos kérdés. Az első, amit mondanék, hogy a kiváló minőségű illóolaj kincs! Ahogy a növény számára az illóolaj valójában egy immunválasz, úgy az ember számára éltető erő, támogató és egészséget helyreállító, szelíd ajándék a természettől. Ajándék, amit ha kellő szakértelemmel, jól használunk, az életünk jobb, teljesebb lesz. A tiszta, jó minőségű illóolaj, mint ahogy azt korábban is említettem, alapfeltétele az aromaterápia sikerének. A prémium minőségű illóolaj a gondos termesztéssel kezdődik, majd a megfelelő időben történő begyűjtéssel, a szakértelemmel, odafigyeléssel elvégzett desztillációval folytatódik és a lelkiismeretes, gondos tárolással végződik.

Az illóolajok bevizsgálása a szakember számára azért fontos, hogy tisztában legyen a molekulák százalékos összetételével, mert ez határozza meg az illóolaj terápiás hatását. A laikus felhasználó számára pedig biztonság, mely garantálja, hogy hamisítatlan, terápiás minőségű illóolajat tart a kezében. Felettébb gyanús, ha az illóolajok 300 Ft-os egységárban vannak. Biztosak lehetünk abban, hogy kémiailag előállított illatanyaggal van dolgunk, ami nem illóolaj! A szervezetre minden formában káros, még belélegezve is! Az is árulkodó jel, ha minden illóolaj hasonló áron van. Ebben az esetben is valami nem kívánt turpisság van a dologban, hiszen minden növény más, mindegyiknek más az illóolajhozama, innentől kezdve lehetetlen, hogy egy áron kerüljenek forgalomba.

Ugyancsak árulkodó jel, ha minden illóolaj víztiszta, könnyen folyó, hiszen az illóolajok színe a sötét barnától, a kikerics sárgáig variálódik és sűrűségükből adódóan különbözőképpen cseppennek ki az üvegből is. A hamisításnak sokféle fajtája létezik, egymással keverik - például a rózsát pálmarózsával és gerániummal, majd rózsa illóolajként adják el -, vagy harmadlepárlású illóolajat első lepárlásúként árulnak, de a legrosszabb, amikor színtelen, szagtalan folyadékkal hígítják, amit nagyon nehéz, majdhogynem lehetetlen szakavatatlan orrnak kiszűrni. A legbiztonságosabb módja a beszerzésnek éppen ezért, ha aromaterapeutától kérünk tanácsot. A mi palettánkon jelenleg 120 illóolaj van, kizárólag a legjobb helyekről kerülnek hozzánk, és mielőtt a polcra helyeznénk őket, bevizsgáltatjuk őket. Így a vásárló biztos lehet abban, hogy a legkiválóbb minőségű illóolajat kínáljuk neki.

Hogyan történik egy aromaterápiás kezelés?

Minden kezelés egyénre szabott. Első lépésként egy átfogó beszélgetés során anamnézist veszünk fel. Felmérjük az esetleges kontraindikációkat és azt, hogy miben, és hogyan tudunk segíteni. Ha például valakit migrén gyötör, akkor két úton haladunk. Mivel a fájdalom a legtöbb esetben pangást jelez a testben, a fejfájás pedig sokszor az emésztőrendszerrel kapcsolható össze, adott esetben a máj és az epe működésének zavarára utaló jel, ezért az emésztés támogatása lesz a cél, továbbá a stresszoldás. A fejfájásra is adunk helyileg fájdalomcsillapító, enyhítő hatású illóolajokat. Fejfájásra az előbb említettek miatt, például adhatjuk a borsmentát, mert epeműködést serkentő és fájdalomcsillapító, valamint az orvosi levendulát, mert a benne lévő linalil-acetát miatt kiváló stresszoldó, és az édesköményt az emésztést támogató, könnyítő hatása miatt.

Ezek az olajok azért nem olcsók. A kiváló illóolajnak a ráfordított energia és egyéb más tényezők (kézzel gyűjtik be, kisebb illóolajhozam stb.) miatt ára van. Azonban a végeredményt illetően mindenképpen ár-érték arányos! Egy csepp prémium illóolaj az illatával betölti a teret, a terápiás hatása pedig mindig igazolja magát. A minőség alapvetően nem alku tárgya. Ez nem luxus, mert ahhoz, hogy a kívánt hatást elérjük, ahhoz a legjobb minőség szükséges.

Hogyan alkalmazhatóak az illóolajok a várandósság és a szülés során?

Az egyik legnagyobb eredménynek tartom, hogy terjedőben van a magyarországi szülészeteken - főként Budapesten - az aromaterápia alkalmazása. Óriási köszönet jár ezért azoknak a szülésznőknek, akik nyitottak voltak erre, és eljöttek hozzánk mindezt megtanulni és azoknak az aromaterapeutáknak, akik szüléskísérésben tevékenykednek. Ez több mint 10 évre visszanyúló történet, melynek eredményeként ma már az orvosok egy része is kezd nyitottá válni a fájdalomcsillapítás ezen gyöngéd alternatívája iránt. Az egész szüléskísérés, támogatás nagyon fontos dolog. A népi hagyományban is voltak támasztóasszonyok, akik azzal, hogy jelen voltak, masszírozták a nők hátát és imádkoztak, óriási segítséget nyújtottak a szülő asszonynak és a megszülető gyermeknek. Az illóolajok vegyületei és a gyöngéd, szeretetteli érintés felszabadítja az opiátokat, az endorfint és az oxitocint, a szervezet fájdalomcsillapító morfinjait, melynek hatásaként elviselhetőbbé és bátran ki merem mondani, örömtelivé válik a szülés. Az aromaterápiát szerencsés esetben már a várandósság idején is alkalmazzuk stresszoldás, ráhangolódás, önismeret és blokkoldás gyanánt. Rendkívül előremutató, ha terapeutaként már a várandósság ideje alatt bensőséges kapcsolatot tudunk kialakítani az asszonnyal, ami teret adhat arra, hogy még a szülés előtt felszínre kerüljenek régen elfeledett, szőnyeg alá söpört félelmek, sérelmek, fájdalmak, melyek akár akadályt is jelenthetnének egy szép szülésélmény megélésében, mert meghosszabbíthatják a vajúdást, de akár meg is akaszthatják a szülés folyamatát. Az aromaterápia abban is nagy segítséget nyújt, hogy az asszony a szülés élményében, mely kórházi körülmények között, sajnos gyakran stresszként megélt történet, az ismerős illatok és érintés által hamarabb tud a szülés-születés hullámára felkerülni és könnyebben tudja átadni magát az elengedés folyamatának, a szülés csodájának.

Megfigyeltük, hogy azok a babák, akiknek az anyukái a várandósság alatt aromaterápiával találkoztak, sokkal nyitottabbak lettek az illatokra. Kicsi „orrok” születnek, akik érzékenyen fogják megélni a világ illatait. Mondok egy érdekes példát: van egy Mesélő Hold nevű illólajkeverékünk, melyet olyan kisbabáknak készítettünk, akik nehezen tudnak elaludni. Ebben nyugtató, lazító hatású illóolajok vannak. Ahogy párolog, elmondhatatlan finom illat tölti be a babaszobát. Ha ezt az olajat a mama a várandósság ideje alatt minden nap szagolgatja és közben mesét olvas, vagy énekel, akkor a magzatban összekapcsolódik ez az illat a nyugalommal, az örömmel, és amikor megszületik, és újra megérzi az illatot, akkor tulajdonképpen anyaméh élményt kap.

Mi izgatja legjobban az aromaterápiában?

Két fő terület van, ami különösen érdekel. A szülészet és a hospice. Az élet kezdete és vége. Mindkét helyzetben különösen szépen lehet az illóolajokkal segíteni, és úgy gondolom, kiváltság mindkét folyamatban kísérőként jelen lenni. Hiszem, hogy csak az a nép tud méltóképpen élni, aki megadja a tiszteletet a születésnek és az elmúlásnak.

Az élet végén hogyan?

Az érintéssel, a jelenléttel, az illatok erejével. Olyan illatokkal, melyek segítik a befelé fordulást, az elengedést, a megbocsátást, a félelem oldását, melyek a „kapuig” kísérnek. Az aromaterápia komoly betegségekben is tud segíteni? Nem szabad elfelejteni, hogy a megelőzés a legfontosabb. Ma már tudjuk, hogy az állandó stressz és félelem a gyökere a betegségek kialakulásának. Az aromaterápiát pedig kiválóan lehet alkalmazni az előbb említett állapotok enyhítésére, megszüntetésére. A kialakult betegségekben is jól lehet alkalmazni az aromaterápiát, fájdalomcsillapításra, nyugtatásra illetve a szervezet öngyógyító mechanizmusának felélesztésére, az immunrendszer erősítésére is tökéletes megoldás.

Vannak illóolajok, melyek kiváló nyákoldó, köptető hatásúak, vannak, melyek gyulladáscsökkentőek, vírus-, baktériumölőek és vannak kiváló gombaölő hatású olajok is. Komolyabb betegségeknél inkább mint komplementer gyógymód jelenik meg az aromaterápia, ami szintén nem elhanyagolható.

Legnagyobb siker?

Az, hogy a szülészeteken jelen vannak az illóolajok, nagy siker. Az, hogy rengeteg ember életében pozitív változást hoztunk az elmúlt másfél évtizedben, hatalmas siker és elmondhatatlan öröm. Látni, ahogy a hallgatóink képzésről képzésre hogyan változnak, nyílnak meg és találnak önmagukra, óriási örömöt jelent. Hogy sok óvodában és iskolában használják az illóolajokat a figyelem serkentésére, stresszoldásra és a jó közérzet megteremtésére, több mint amit reméltem. El kell mondjam, hogy végtelenül hálás vagyok, és örömmel tölt el minden egyes nap, mert egy olyan igaz ügy mellett állhatok, ami az emberek életébe változást hoz. És ahogy az emberek változnak, úgy a világ is változni tud, jobbá, nemesebbé, igazabbá válik.

A Panarom cég története

Több mint 15 éve, hogy az akkor még Panarom Naturkozmetika Kft. egy három fős családi vállalkozásként elkezdte forgalmazni 100% tisztaságú prémium minőségű illóolajait, növényi olajait és kivonatait, valamint elsőként az országban elindította aromaterapeuta képzéseit. A cég 2008-ban elkezdte első bio alapanyagú szépségápolási termékei forgalmazását is, melyek Adrienne Feller néven prémium kozmetikai márkát képviselnek, illetve egy egyedülálló oktatási metódussal kiegészülve egy szépségterapeuta oktatóközponttá fejlődtek. A cég a dinamikus növekedésnek köszönhetően tavaly év vége óta Adrienne Feller Cosmetics Zrt.-ként - immár 15 embert alkalmazva - stabil szereplőként van jelen a hazai és nemzetközi natúr- és prémium professzionális kozmetikai termékek piacán.

Így nem lesz bunkó egy külföldi munkahelyen

Edicsek 2016. március 24., csütörtök 09:32

Ha másik országban vállal munkát, nemcsak az töltheti el aggodalommal, hogy mennyire fog megfelelni az ottani elvárásoknak miközben még az idegen nyelvet is próbálja hibátlanul alkalmazni, de az is fontos, hogy mennyire tudja tartani magát az irodai élet etikettjéhez. Különböző országokban az üzleti életben is vannak különbségek, nem csak a kulturálisban. A Viking Direct nevű cég 11 országban foglalkoztat 1300 munkavállalót, és tapasztalataikat egy infografikában gyűjtötték össze, amibe a tiltólistás és a kötelező elemek mellé néhány tényt is beépítettek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért váltanak a nők munkahelyet a harmincas éveikben

ermiz 2016. március 23., szerda 16:32

Nagyon sok oka lehet annak, hogy valaki úgy dönt, inkább másik munkahelyet keres magának, mondjuk lehet, hogy hülye a főnök, unalmas a munka vagy túl sok a meló. A harmincas nőknél pedig sokan gondolhatnak arra, hogy a munka és magánélet egyensúlya miatt szánják rá magukat a nagy döntésre, pedig ICEDR (International Consortium for Executive Development Research) világméretű, az 1980 és 2000 között született nőkről szóló kutatása szerint a legtöbbször őket is az motiválja, mint a férfiakat, vagyis szeretnének többet keresni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hat kirándulótipp a tavaszi szünetre Mátrától a Tátráig

travelo 2016. március 23., szerda 10:41

Ha vannak gyerekei, érdemes kihasználni a most startoló tavaszi szünetet, és elvinni őket természetet járni. Mi pedig segítünk abban, hogy megtalálja a megfelelő úti célt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A harmadlagos dohányfüst is ártalmas

Brownie 2016. március 22., kedd 19:12

Jól ismerjük már az aktív és passzív dohányzás negatív hatásait, a legújabb vizsgálatok szerint azonban a harmadlagos dohányfüst sem „csak” a májat és a tüdőt károsítja, de inzulinrezisztenciához, és ezáltal a 2-es típusú diabétesz kialakulásához is vezethet - írja a Science Daily a Kalifornia Egyetem kutatására hivatkozva. 

Mitől harmadlagos?

A harmadlagos dohányfüst a cigaretta elszívása során keletkező, annak eloltása után is megmaradó mérgező, potenciálisan rákkeltő hatású lerakódás. A kifejezés viszonylag új, amelyet a Dana–Farber/Harvard Cancer Center kutatócsoport alkotott 2009-ben. Az elsődleges dohányfüstöt a cigarettát elszívó személy lélegzi be, míg a másodlagos dohányfüstöt a kilélegzett füst, illetve a cigaretta parázsló végéből felszabaduló füst és más vegyületek elegye alkotja, amit a dohányzó környezetében tartózkodó más személyek is belélegezhetnek, a harmadlagos dohányfüst pedig a dohányzó környezetében található tárgyakon keletkező, a másodlagos füstből származó lerakódás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A meditáció és a futás együtt hatékony depresszióűző

Sákovics Diana 2016. március 22., kedd 16:35

A rendszeres edzés nemcsak a testünknek, de a lelkünknek, mentális egészségünknek is jót tesz. Hogy mi van ránk még ilyen hatással? Hát a meditáció. De vajon mi van akkor, ha az edzést és a meditációt kombináljuk? Vajon úgy sokkal klasszabb lesz a lét? Egy friss kutatás szerint a válasz egyértelműen igen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

7+1 egészségügyi érv, hogy miért egyen több zabot

Brownie 2016. március 22., kedd 15:02

A zab szó hallatán talán önnek sem fut össze rögtön a szájában a nyál és kizárólag olyan egyszerű ételekre asszociál, mint mondjuk az instant zabkása. De ha tényleg azt hiszi, hogy a zabpehely a legunalmasabb étel a világon, akkor jobb, ha tudja, hogy egy csomó finomságot készíthet belőle, amik ráadásul az egészségére is jó hatással vannak. Pontokba szedtük, hogy miért is járna jól, ha minden nap fogyasztana belőle. Íme:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sejtszinten is hasonlóvá válunk partnerünkhöz

Sákovics Diana 2016. március 21., hétfő 20:24

Egy hosszú távú kapcsolat során rengeteg dologban idomulunk a másikhoz. Hasonló stílusban kezdünk beszélni, hasonló kifejezéseket használunk, hasonlóvá válik az életstílusunk, életmódunk, sőt, az évekkel még ránézésre is egyre hasonlóbbá válunk. Úgy tűnik azonban, hogy ez a folyamat nem áll meg a látható, tapasztalható szinten, hanem annál mélyebben is érint minket: a hosszú távú párkapcsolatokban hasonlóvá válik az immunrendszerünk is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 190

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés