#ÉLETEM

Miért jár a második esély a Viszkisnek, és miért nem egy nemi erőszakoló úszóedzőnek?

Farkas Edina Lina 2016. április 8., péntek 13:33

A napokban kavart óriási botrányt, hogy 1962-ben a bíróság öt év szabadságvesztésre ítélte csoportosan elkövetett nemi erőszak bűntettéért a hazai úszósport egyik sikeralakját, Kiss László úszóedzőt, a Magyar Úszóválogatott szövetségi kapitányát. Kiss másodfokon végül három évet kapott, de csak húsz hónapot töltött le büntetéséből. A férfi karrierje a történtek után töretlenül folytatódott, évtizedek óta fiatal sportolók generációival foglalkozott pedagógusként, úszókapitányként - annak ellenére is, hogy megállapított tény: szexuális bűnelkövetésben különösen magas a visszaesés veszélye.

A pár napja kirobbant botrányban nem is az a legmegdöbbentőbb, hogy Kiss a múltjában ilyen titkot rejtegetett (hiszen a szó klasszikus értelmében nem volt mit "rejtegetni", annak idején az újságok is beszámoltak az esetről), vagy hogy ez szakmai körökben köztudott volt róla, és ebben senki sem talált kivetnivalót, hanem az, hogy épp ezek fényében hogyan dolgozhatott évtizedeken át egy szexuális bűnelkövető továbbra is hatalmi pozícióban gyerekekkel és fiatal felnőttekkel.

Cikkünk azoknak szól, akik azon értetlenkednek, mi értelme volt ezt az ügyet 50 évvel később "felhánytorgatni", ha egyszer Kiss már "leülte a büntetését, járt neki az újabb esély!". Ezzel párhuzamosan az is nagyon tanulságos, ahogyan a közvéleményben beindult az azonnali bagatellizálás, áldozathibáztatás az egykori áldozattal szemben. A témával kapcsolatban Dr. Gyurkó Szilviát (Eszter Alapítvány) és Tóth Györgyit, a NANE Egyesület munkatársát kérdeztük.

shutterstock 300645185
Fotó: Shutterstock
Távolról sincs vége, olvasson még »

És ön küldött már jelnyelvvé alakított videóüzenetet?

mzd 2016. április 8., péntek 13:28

Míg pár éve a digitális üzenetküldés kizárólag az SMS-t jelentette, a szolgáltatások köre azóta exponenciálisan bővült: a Skype-nak, Facebook Messengernek és Snapchatnek köszönhetően az sem ritka, hogy valaki a telefonálás helyett videó formában üzenjen a másiknak. Nemrég egy magyar startup alkalmazása is belépett a piacra, ráadásul egy óriási piaci rést is betömött, ugyanis jelnyelvvé alakítja a begépelt üzeneteket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szívbetegségekhez már az is elég, ha csak egy órával dolgozik többet

Dívány 2016. április 8., péntek 12:15

Houstoni kutatók szerint ha huzamosabb ideig dolgozunk heti 45 óránál többet, akkor nagyobb lesz az esélye annak, hogy szív- és érrendszeri panaszaink lesznek, és minden egyes plusz órával csak tovább romlik a helyzet – írja a Daily Mail.

Mi a túlóra?

Túlmunkaóra (túlóra) a munkarend szerint kötelező munkaidőn túl, a munkáltató által elrendelt többletmunka munkaórában nyilvántartott ideje, melyre a munkavállalót a rendes munkabéren felül bérpótlék vagy szabadidő illeti meg.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jól néznek ki a barátai? Ez önről is sokat elárul.

Sákovics Diana 2016. április 7., csütörtök 21:27

Bár a mondás szerint az ellentétek vonzzák egymást, a pszichológiai kutatások szerint ennek éppen a fordítottja igaz. Általában vonzóbbnak találjuk azokat az embereket, akik külsőre, személyiségükben, érdeklődésükben és hiedelmeikben hozzánk hasonlóak. Ez pedig nemcsak a pár-, de a barátválasztásban is befolyásol minket. Ráadásul nem is kicsit. Egy nemrég végzett vizsgálat szerint például legközelebbi barátainkhoz genetikailag is annyira hasonlítunk, hogy akár rokonok is lehetnénk. De vajon mi történik akkor, ha egy rakás vadidegen ember között kell megtalálnunk a helyünket? Mi alapján választunk magunknak csoporttársakat ilyenkor? 

shutterstock 259613912
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha tavaly nem tanult meg újraéleszteni, akkor majd most!

mzd 2016. április 7., csütörtök 14:51

Kicsit több mint egy évvel ezelőtt mutattuk be Csuja Imre és az Országos Mentőszolgálat Alapítvány videóját, amiben azt nézhettük meg humoros formába öntve, hogy miként kell újraéleszteni. Bár a kisfilm sokakhoz eljutott, még fél évvel később sem tudták az emberek nagy része, hogy mik a mentés lépései – valószínűleg többek között ez is szerepet játszott abban, hogy itt a második rész.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Biztonságosabb a bérbringa a saját kerékpárnál

Dívány 2016. április 7., csütörtök 08:38

Mondhatnánk, hogy brit tudósok meg minden, de az igazság az, hogy a címben megállapított konzekvenciát abból a borzasztó egyszerű tényből következtették ki a Vox újságírói, hogy Amerikában még senki nem halt meg bérelhető kerékpárral.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért nem tudom, hogy függő vagyok?

Marjai Kamilla 2016. április 6., szerda 18:18

Annak a pillanatnak súlya van, amikor valakinek először hagyja el a száját az a két szó: függő vagyok. Azon túl, hogy egy ilyen mondatnak talán drámai hangzása van, sok mindent jelenthet. Jelentheti a személyes mélypont átélését és a változtatás szándékának megfogalmazódását. Jelenthet egy új identitást, mely feladatokat, de a korlátokkal együtt lehetőségeket is kijelöl a jövő tervezésére nézvést. Jelentheti a betegségbelátás kialakulását, egy krónikus betegség fennállásának jóváhagyását. És jelentheti a felépülés napról napra történő megerősítését is annak tudatosítása, hogy mivel is áll szemben egy szenvedélybeteg. Mégis miért van ekkora jelentősége a felismerésnek? És miért olyan nehéz eljutni ehhez a kétszavas tőmondathoz?

shutterstock 114721051
Távolról sincs vége, olvasson még »

Külön női kocsikat vezetnek be a német vonatokon

Edicsek 2016. április 6., szerda 15:05

A Mitteldeutsche Regiobahn bejelentette, hogy új kényelmi szolgáltatásként a Lipcse és Chemnitz vonalon olyan vasúti kocsikat csatlakoztatnának a mozdonyokhoz, amelyekben csak nők és gyerekek utazhatnak. Bár a világon több országban is lehet ilyennel találkozni, 1977 óta ez az első, hogy Európában ilyen szolgáltatást bevezetnek.

Az intézkedést sokan válaszreakcióként értelmezték a tömeges kölni zaklatásokra, de a vasúttársaság határozottan visszautasítja, hogy ez bármilyen összefüggésben lenne az esettel. Az Independent szerint egyszerűen az a céljuk, hogy a nők biztonságban érezzék magukat ha egyedül utaznak kisgyerekkel, és az ilyen kocsikra való igényeket utasaik már jóval a támadások előtt jelezték

Távolról sincs vége, olvasson még »

Két hónap, és itt a nyár: tudják már, hol nyaral a család?

travelo 2016. április 6., szerda 07:55

Durván két hónap múlva kezdődik az iskolaszünet, itt az idő, hogy komolyabban elgondolkodjunk, hova utazzunk a gyerekekkel idén. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 pszicho life hack egy klasszabb napért

Sákovics Diana 2016. április 5., kedd 20:47

“Olyan, mintha nem is élne igazán. Átlagosan napi tíz-tizenkét órát tölt a multinál, aztán hazajön lerogy a kanapéra, eszik, bámulja a tévét és nyomkodja a gépét meg a telefonját. Azt mondja, hogy tiszta stressz, hogy tele a feje a munkával, nem akar rá gondolkodni, és semmihez sincs kedve. Amikor már nem bírja nyitva tartani a szemét, elájul és másnap kezdődik elölről az egész” – panaszkodik olvasónk kétségbeesetten. Aggódik és sajnálja barátját, szeretné, ha jól lenne, ha boldog lenne, de a srác szerint ez majd akkor jön el, ha rendeződnek a dolgai a cégnél. És ezzel máris csapdába csalta magát. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez történik szőrszálaival lézeres szőrtelenítéskor

Dívány 2016. április 5., kedd 09:57

Leégetik őket. Eddig rendben is van, gondolnánk, de hogyan is néz ez ki közelről. A Veritasium vloggerének, dr. Derek Mullernek legújabb videója erre a komoly kérdésre ad választ. Magyarázat és megdöbbentő felvételek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem véletlenül kell olyan férfi, aki az apánkra üt

S-W. Zsó 2016. április 4., hétfő 20:29

Lépten-nyomon azt hallom, hogy édesapám fiatalabb kiadásához mentem feleségül, amivel egyébként teljesen tisztában vagyok (és semmi bajom nincs vele), de azt is tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül. A gyerekkori tapasztalatoktól függően egyeseknek elszomorító, mások számára izgalmas a felismerés, hogy partnerük szinte egy az egyben az anyjuk vagy apjuk – akár külső, akár belső tulajdonságokról van szó. A szexuális imprinting szerint tehát a fájó emlékek ellenére is belemegyünk egy olyan párkapcsolatba, ahol a másik fél a szülőre emlékeztet. Ha kíváncsi a miértekre, görgessen tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem bízhat meg a kalóriaszámláló eszközökben

Brownie 2016. április 4., hétfő 11:48

Nemrég kiderült, hogy van okunk kételkedni az okoskarkötők pontosságában, és most újabb vizsgálatok igazolják, hogy a hordható aktivitásmérők a valós kalóriaégetéshez képest lényegesen eltérő értékeket mutathatnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 tipp, hogy jobban menjen az alvás

Sákovics Diana 2016. április 3., vasárnap 21:45

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, nyugodtak legyünk, kiegyensúlyozottak, képesek legyünk jól teljesíteni, rendesen enni és mozogni, elengedhetetlen, hogy jól aludjunk. Pláne, ha még sokáig szeretnénk egészségesen élni. Sajnos azonban nem alszunk jól. Korábbi kérdőívünkből kiderült, hogy olvasóink egy jelentős része elégedetlen alvásminőségével, és nem is sokat tesz azért, hogy ez megváltozzon. Pedig nem olyan nehéz. Jeremy Dean pszichológus, a PsyBlog szerzője most a hivatalos ajánlások és a kutatások alapján összeszedett tíz olyan gyakorlati tanácsot, ami kellemesebbé teheti az éjszakáinkat. Azaz: 

shutterstock 295078289
Távolról sincs vége, olvasson még »

A depresszió több mint mentális zavar: az egész szervezetet érinti

Sákovics Diana 2016. április 3., vasárnap 12:23

Tudjuk, hogy a depresszió egyike a leggyakoribb mentális zavaroknak, de ennek ellenére sokszor nem betegségként, hanem gyengeségként, hisztiként tekintenek rá. Pedig a korábbi kutatásokból kiderült, hogy a depresszió együttjár különböző testi betegségek, így a rák, kardiovaszkuláris megbetegedések magasabb kockázatával, és a depresszióban szenvedők gyakran rövidebb ideig is élnek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A jó koleszterin tényleg jó?

Brownie 2016. április 3., vasárnap 09:48

A jó koleszterinként emlegetett HDL a szövetekből a májba szállítja a felesleges koleszterint, ahol az lebomlik - legalábbis eddig úgy tudtuk, hogy ez mindig ilyen simán megy. Egy új tanulmány azonban megkérdőjelezi azt az általánosan elfogadott tényt, hogy a magas HDL-szint valóban annyira jó-e nekünk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vége a kapcsolatnak – Most hogyan tovább?

Steiner Kristóf 2016. április 2., szombat 21:36

„Ő vissza akar kapni, de én nem bízom benne.” „Vissza akarok menni hozzá, de nem bízom magamban." „Olyan magányos vagyok egyedül, és tudom, hogy ő is az nélkülem.” „Mi lesz velem, ha elkezd másokkal randizni?”„Soha többé nem akarom látni”, „Megírjam neki, hogy hiányzik?” – néhány a klasszikus „szakítás utáni” állapotot jellemző gondolatsorból, melyek bármilyen paradox viszonyban állnak is egymással, rendszerint egy és ugyanaz az ember végigmegy az összes f(r)ázison.

shutterstock 135195434
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így kezelje a macerás vacsoravendégeket

mzd 2016. április 2., szombat 15:59

Nem könnyű házigazdának lenni, főleg, ha néhány olyan vendégtípus is képviseltei magát, akik miatt kicsit fagyosabb lehet a hangulat. Kikre gondolunk? Például, akik otthonról hoznak szószt, mert nem bíznak meg bennünk vagy akik elalszanak az asztalnál ülve. Jó hír azonban, hogy a DesignTaxin találtunk pár tippet, amelyekkel ön is megnevelheti a vendégeket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hosszú távon mégsem olyan egészséges vegetáriánus étrend

Edicsek 2016. április 2., szombat 10:47

A Cornell Egyetem tudósai szerint olyan genetikai változásokhoz vezethet a hosszú távú vegetáriánus étrend, amik növelik a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A megfigyeléseik szerint azoknál, akik generációkon keresztül követik a vegetáriánus étrendet, olyan változás álltak be az örökítő anyagban, ami fogékonyabbá teszi őket a gyulladások kialakulására - írja a Telegraph.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A férfiaknál agresszívabb a mellrák, mint a nőknél

bb 2016. április 1., péntek 15:47

Dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának vezetője szerint a mellrák nemcsak a nők, de a férfiak esetében is előfordulhat, ráadásul az ő esetükben még agresszívabb is és gyakran csak előrehaladottabb állapotban veszik észre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a különbség a nárcizmus és a magas önbecsülés között

Brownie 2016. március 31., csütörtök 21:38

Számtalanszor írtunk már arról, hogy mi minden jellemző a narcisztikus, saját maguk iránt szélsőségesen érdeklődő egoista személyekre, akiket könnyen össze is téveszthetnénk a magas önbecsüléssel rendelkező emberekkel, hiszen a pszichológiában és a populáris kultúrában is elterjedt az a hiedelem, hogy a nárcizmus a túlzott önbecsülés egy formája. Egy új pszichológiai tanulmány azonban rávilágít a két tulajdonság közötti lényeges különbségre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ölhet, ha a padlóról eszik

mzd 2016. március 31., csütörtök 13:33

Milliók esküdnek az "öt másodperces" szabályra, ami annyit takar, hogy a földre hullott étel ennyi időn belül még megmenthető, mert annyi idő alatt nem másznak rá a baktériumok. Van azonban egy rossz hírünk: a Daily Mail egy kutatásra hivatkozva nemcsak azt állítja, hogy ez az egész légből kapott, de azt is, hogy a padlóra pottyanó ételek akár meg is ölhetik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így cseszi el a negatív gondolkodás a hétköznapjainkat

Sebők Franciska 2016. március 31., csütörtök 08:44

Gondolja végig egy tipikus napját: miken bosszankodik? Milyen jelzőkkel illeti magát? Tényleg azért lett rossz kedve, mert valaki nem köszönt önre, esetleg “csúnyán nézett”? Mi fájt ezekben a helyzetekben? Milyen gondolatok jutottak eszébe elsőként? Gyakran nem a konkrét történések, hanem azok értelmezése miatt érezzük rosszul magunkat. Hiedelmeink, automatikus gondolataink nagyban befolyásolják életünket. Most összeszedem, melyek lehetnek a legtipikusabb gondolkozási hibák, melyek befolyásolják mindennapjainkat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt tökéletes hely tavaszi virágleshez

travelo 2016. március 30., szerda 14:03

Összegyűjtöttük a legcsodálatosabb tavaszi virágnéző helyeket a Vas megyei rododendron szegélyezte ösvényektől a spanyolországi jázmin-és narancsvirág illatú, rejtélyes belső udvarokig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Orbán Ráhel és Eszenyi Enikő is szerepel a legbefolyásosabb nők listáján

mzd 2016. március 30., szerda 11:28

Megjelent a magyar Forbes áprilisi száma, amelynek középpontjában a legbefolyásosabb nők állnak. A címlapon Blaskó Nikolett, az ACG reklámügynökség ügyvezetője, D. Tóth Kriszta, a WMN.HU alapító főszerkesztője és Virág Judit galériatulajdonos láthatóak. Ha kíváncsi a listák szereplőire, olvasson tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 190

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés