#ÉLETEM

Nem azért zabál, mert nincs akaratereje

S-W. Zsó 2016. február 26., péntek 19:40

Ne az akaraterő hiányára fogja, hogy nem tudja abbahagyni a zabálást, hiszen a táplálkozással kapcsolatos döntéseinkért elsősorban a körülmények tehetők felelőssé. Pontosabban az, hogy belátjuk-e, mekkora jelentősége van például a színeknek, a fényeknek, az étel elhelyezésének vagy az adagok méretének. Sokszor ugyanis azért fullad kudarcba egy-egy életmóddal kapcsolatos fogadalom vagy fogyókúra, mert fittyet hányunk ilyen fontos tényezőkre. Íme, néhány bizonyíték Brian Wansink gasztropszichológustól, amelyek jól tükrözik, hogy általában nem mi befolyásoljuk, mit, mennyit és miért eszünk.

shutterstock 49318486
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekben az időpontokban semmiképp ne egyen!

Dívány 2016. február 26., péntek 10:10

A kutatók kitalálták, hogy három olyan piros betűs időpont van a napnak huszonnégy órájában, amikor semmiképp nem szabad ennünk, kiváltképp ha éppen fogyókúrázunk. Ha minden igaz, 11 óra 01 perckor, 15 óra 14 perckor és 21 óra 31 perckor nem kevesebb mint 750 kalóriát pusztíthatunk el, ez pedig szabotálhatja a tervünket arról, hogy megszabaduljunk a felesleges kilóktól. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyetlen kérdéssel változtathat mások szokásain

Brownie 2016. február 25., csütörtök 16:40

Idén többet fogsz mozogni? Egy a Journal of Consumer Psychology című szaklapban megjelent új tanulmány szerint egy ilyen egyszerű kérdéssel sokkal inkább motiválhatók vagyunk, mint akkor, amikor csak kijelentéseket teszünk magunknak terveinkkel és vágyainkkal kapcsolatban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyiptom már nem menő, na de Bulgária!

ermiz 2016. február 25., csütörtök 15:03

Hamarosan jön az Utazás kiállítás, ami azt is jelenti, hogy jó sok információt kapunk a hazai utazási szokásairól. Az Invia utazási ügynökség tapasztalatai szerint a magyarok nagy része mindössze 8 napra ment vakációra, a tengerpartokra, és míg 2015-ben a legkedveltebb úti cél Görögország, Törökország és Egyiptom voltak, 2016-ban megváltozott a desztináció, az előfoglalások alapján Görögországot Bulgária és Spanyolország követi a listán. A hajtás után még több érdekes adatot talál!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szobafitnesz: kérdezz-felelek Bánkuti Gabival

Dívány 2016. február 25., csütörtök 11:12

Véget ért 4 hetes életmódváltó programunk, és csokorba gyűjtöttünk pár kérdést, amit ezen idő alatt az olvasók feltettek szakértőnknek, Bánkuti Gabriellának. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 meglepő alvási szokás bolygónkon

Dívány 2016. február 25., csütörtök 08:47

Addig oké, hogy vannak akik háton, mások meg hason alszanak, ám a Huffington Post a rossz amerikai alvókra tekintettel most végigvette, hogy milyen egyéb furcsa alvási szokások vannak a Föld legkülönbözőbb részein.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A bántalmazó apa nem lehet jó szülő

Kurán Zsuzsa 2016. február 24., szerda 17:56

A bántalmazó kapcsolatokról szóló cikkem után sok olvasói levelet kaptam. Több üzenetben felmerült, hogy azért nem lépnek a kapcsolatból a nők, mert akkor a gyerekük/eik apa nélkül fognak felnőni. Most ezt a kérdést igyekszem körbe járni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

3 ok, hogy miért érdemes már most lefoglalni a nyaralást

travelo 2016. február 24., szerda 10:54

Bár elsőre nevetségesen korainak tűnhet már februárban a nyaralást szervezni, több nyomós indokunk is van rá, hogy miért érdemes mégis így tenni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Babakocsisokon és időseken is segít a kerekesszékesek appja

Edicsek 2016. február 24., szerda 10:18

Nem csak Budapesten, de a a világ többi nagyvárosában és vidéken sem egyszerű kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedni, de az időseknek is sokszor kihívást jelent olyan útvonal találása, ami könnyen megközelíthető. Nekik jelenthet segítséget a magyar fejlesztésű Route 4U alkalmazás, amiről Székely Tamás társalapítóval beszélgettünk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

És ön mikor segített utoljára szeretteinek?

Sákovics Diana 2016. február 23., kedd 16:11

Mások szeretete, támogatása, elfogadása csodás dolog. Annyira csodás, hogy már az agykutatások is bizonyították, hogy a testi és lelki egészségünkhöz, a boldogsághoz mennyire szükségünk van erre. A boldogság és a szoros szociális kapcsolatok összefüggéseivel rengeteget foglalkozott a pozitív pszichológia is, tudjuk például, hogy akik szoros családi és baráti kapcsolatokkal rendelkeznek 50 százalékkal valószínűbben élnek tovább, mint magányos társaik, ráadásul sokkal boldogabban. Azzal azonban jóval kevesebb tanulmány foglalkozott, hogy milyen hatása van ránk annak, ha nem kapjuk, hanem adjuk a támogatást, és még kevesebb olyan kutatást végeztek, ami igyekezett volna feltárni hogyan hat ez a viselkedés az agyunkra. Legalábbis eddig. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

21 tipp az éjszakai munkához

mzd 2016. február 23., kedd 12:19

Az alvásról elég sokat tudunk: érdemes előtte kerülni a telített zsírsavakat, jobb meztelenül és a munkabírásunkra is elég nagy hatással van. De vajon mi van azokkal, akik valamilyen ok miatt éjszaka (is) kénytelenek dolgozni? A HubSpot főleg rájuk gondolt, amikor elkészítette listáját. Olvasson tovább, ha kíváncsi, mi segíthet még ilyenkor a jógán és a megfelelő zenei lejátszási listán kívül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Önfejű a gyereke? Nyugi, később többet fog keresni.

Sákovics Diana 2016. február 22., hétfő 17:50

Önfejű a gyereke? Akaratos? Makacs? Dacos? Nem fogad szót? Feszegeti a határokat? Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszol: együttérzésünk. Önnek sem lehet könnyű az élet. Bár bizonyára ez nem fogja elűzni a gyerekkel kapcsolatos gondjait, de egy friss kutatásból úgy tűnik, hogy az ön gyereke felnőttként sikeresebb lesz társainál. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nyelvtanuláshoz nem kell tehetség

S-W. Zsó 2016. február 22., hétfő 15:33

Azt már tisztáztuk, hogy egy idegen nyelv elsajátításához semmilyen veleszületett adottság nem kell, hiszen nyelvérzéke mindenkinek van. Tény viszont, hogy rengeteg türelmet és folyamatos gyakorlást igényel, ezért aki belevág, annak nem szabad már egy hét próbálkozás után azzal hárítania, hogy ezt nem nekem találták ki vagy én ehhez már túl öreg vagyok, gyerekként kellett volna elkezdenem! Ezúttal Christopher Bartlett-Karafiáthtal, az Angol Falu oktatási igazgatójával beszélgettünk, hogy még több, a sikeres nyelvtanulás útjában álló tévhitet oszlassunk el.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Boulderezzen, ha tökéletes alakot szeretne nyárra

Becca 2016. február 22., hétfő 12:21

Már hónapokkal ezelőtt tervbe vettem, hogy kipróbálom, milyen szabadon falat mászni, és pár napja végre el is jutottam egy terembe. Kicsit félelmetesnek tűnt a kötél nélküli mászás, de kiderült, hogy a helyzet korántsem ilyen veszélyes – szerencsére. A budai Monkey Boulder termében próbálkoztam pókemberré válni. Ez először csak szép álomnak tűnt, a valóságban viszont a kezdőpályákat simán megmásztam. 

 
Távolról sincs vége, olvasson még »

A cukor van olyan káros az agyfejlődésre, mint a bántalmazás

Sákovics Diana 2016. február 21., vasárnap 19:07

A sok cukor nemcsak az alakunknak és a fogainknak, de az elménknek sem tesz jót. Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a túl sok cukor fogyasztása negatívan befolyásolja a kognitív rugalmasságunkat, vagyis azt a képességet, hogy gyorsan alkalmazkodjunk a változó körülményekhez, és tudjuk azt is, hogy a cukros, magas kalóriatartalmú ételek fogyasztása miatt ingadozó inzulinszint roncsolja az idegsejteket. Egy friss kutatásból most az is kiderült, hogy a gyerekkori túlzott cukorfogyasztás lehet olyan káros hatással az agyfejlődésre, mint a korán megélt extrém stressz, a bántalmazás. 

shutterstock 294783314
Távolról sincs vége, olvasson még »

A tátott szájjal alvás tönkreteszi a fogait

Edicsek 2016. február 21., vasárnap 13:07

Ha eddig azt hitte, hogy a tátott szájjal alvás egyetlen veszélye, hogy alvás közben lenyel néhány pókot, akkor rossz hírünk van: fogai is tönkremehetnek miatta. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne igya, egye a vizet!

Edicsek 2016. február 21., vasárnap 11:53

Már sokszor írtunk arról, hogy egy nap legalább 2 liter vizet kell elfogyasztanu, mert a dehidratáltság rossz. Most az is kiderült, hogy az sem mindegy, hogyan juttatja a szervezetébe a folyadékot. A tudomány már számos módszerrel próbál segíteni, hogy ne felejtsen el elég folyadékot magához venni, illetve ne is vigye túlzásba, merthogy az is ártalmas. De kiderült, hogy a legjobban akkor jár, ha nem a palackot emelgeti, hanem sok gyümölcsöt és zöldséget eszik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A bennünk élő baktériumok befolyásolják a hangulatunkat

Sákovics Diana 2016. február 20., szombat 19:17

206 darab csont. 650 izom. Körülbelül 5 liter vér. 78 különböző szerv. Nagyjából ezekből áll a testünk. Meg abból a több mint 100 billió mikrobából, amik a testünkben és a testünkön élnek. Ez azt jelenti, hogy tízszer több mikroba sejt van bennünk, mint emberi, így a velünk élő lények körülbelül két kilót nyomnak, ami az agyunk súlyának nagyjából másfélszerese. Mikrobáink többnyire baktériumok, de vannak vírusaink, állati jellegű egysejtűink, körülbelül tízezer különböző faj, akikkel évmilliók óta élünk szimbiózisban, és akik észrevétlenül hatással vannak az egészségünkre, testünk működésére, befolyásolják a hangulatunkat és olyan komplex folyamatokat, mint az emlékezet vagy a tanulás. De hogy az ördögbe csinálják? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A narcisztikus nem érez bűntudatot, csak szégyent

Sákovics Diana 2016. február 20., szombat 15:42

Önző. Szeszélyes, impulzív, gyakran szélsőséges. Szüksége van az elismerésre, a folyamatos figyelemre, a csodálatra. Saját teljesítményét, tehetségét eltúlozza, önmagát mindenki másnál értékesebbnek tartja. Mindeközben a mi érzéseinkkel nem törődik, nem számítanak neki a szükségleteink, vágyaink: simán kihasznál, kontrollál, manipulál. Ezek jellemzik leginkább a narcisztikus embereket. De vajon hogy érdemes bánni velük? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így gesztikuláljon az állásinterjú alatt

ermiz 2016. február 19., péntek 16:46

Gondolta volna, hogy nem csak az számít, milyen az önéletrajza, hogy van felöltözve vagy kipucolta-e a cipőjét? A Business Insider John B. Molidor  és Barbara Parus Crazy Good Interviewing című könyve alapján többek között arról készített videót, hogy mit tegyen az álláskereső a kezeivel. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Boldog akar lenni? Az idejét becsülje meg, ne a pénzét!

Brownie 2016. február 18., csütörtök 19:00

Azt a nagy igazságot, hogy a pénz nem boldogít, egy a Social Psychological and Personality Science című folyóiratban megjelent új tanulmány is alátámasztja. Eszerint sokkal hamarabb élhetik át az igazi boldogságot azok, akik az anyagiakkal szemben az időt értékelik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szobafitnesz: 25 kiló mínusz négy hét alatt

Dívány 2016. február 18., csütörtök 07:54

Négy héttel ezelőtt indítottuk el sorozatunkat, és hetente kétszer önök is követhették, hogy az öt kiválasztott olvasó hogyan boldogul az életmódváltással. A hajtás után megnézheti, hogy milyen eredményekkel zárták ezt az egy hónapot, és ünnepeljen velük egy ötperces otthoni kardióedzéssel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az igazán jó alvásért forduljon balra

ST 2016. február 17., szerda 17:23

Sok cikk, sőt tanulmány foglalkozik azzal, hogy mi a pihentető éjszaka titka. Gondolta volna, hogy az is segíthet, ha alvás közben a bal oldalán fekszik? Nem? Pedig ez derült ki a Lifehack cikkéből.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ide utazzon az idei első hosszú hétvégén

travelo 2016. február 17., szerda 08:19

2015 tavaszán megkérdeztük a Travelo olvasóit, mivel töltik legszívesebben a hosszú hétvégéket. Felmérésünkön a wellness toronymagasan nyert, a válaszadók döntő többsége úgy vélte, a hosszú hétvégék medenceparton az igaziak. A második legnépszerűbb program a városnézés volt, a harmadik helyre pedig a kirándulás került. Ennek megfelelően adunk pár tippet az idei első hosszú hétvégére, és siessenek, a program megszervezésére már nincs egy hónapjuk sem!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szobafitnesz Bánkuti Gabival: négy recept egy közös fogyókúrás vacsorához

Dívány 2016. február 16., kedd 10:44

Volt már szó arról, hogy a testmozgás önmagában nem elég, az étkezésre is oda kell figyelni ahhoz, hogy valaki formába jöjjön. Hétvégenként a résztvevőknek magukról kellett gondoskodniuk, kivéve azt a vasárnapot, amikor Bánkuti Gabi főzött rájuk. Persze erről is készült videó!

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 184

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés