#ÉLETEM

Attól, hogy hülyeségeket csinál, még nem feltétlenül hülye

S-W. Zsó 2016. június 2., csütörtök 19:41

Villával enni a levest, egy szál trikóban flangálni mínusz tíz fokban, ittasan a volán mögé ülni vagy egy lefelé haladó mozgólépcsőn kitartóan felfelé igyekezni nem éppen okos megoldás; a magas intelligencia és a hülyeség azonban nem zárják ki egymást.

Sok mindenre rámondjuk, hogy mekkora ostobaság, vagy gondoljuk valakiről, hogy nincs ki a négy kereke, mégis - ahhoz képest, hogy mennyire régi és mindennapos jelenség - elég keveset tudunk a hülyeség pszichológiájáról. Megkerestük a Döntéspszichológiai Laboratórium munkatársait, akik többek között arról meséltek, hogy a hülyeség miért ragályos, kiszámítható vagy éppen végtelen – ahogy azt Albert Einstein is jól megmondta.

giphy.gif
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha teheti, ne kánikulában vetesse ki a bölcsességfogát!

Dívány 2016. június 2., csütörtök 11:48

Az elmúlt tíz évben megnőtt a bölcsességfog eltávolítások száma, ennek az egyre tudatosabb fogszabályzás az oka. Ha nem megfelelően nő a fog, gyulladást, fájdalmat okoz, akkor nem érdemes halogatni a beavatkozást, és Vannak ugyan jelentős kockázatok, de komolyabb szövődmény csak nagyon ritkán fordul elő - áll a Semmelweis Egyetem közleményében. A hajtás után elolvashatja, mire kell figyelnie, ha az orvosi segítség elkerülhetetlen.

Ha nem fáj, néha akkor is mennie kell

A 18 és 30 év közötti korosztály elsősorban a fogszabályzó orvosa javaslatára veteti ki a bölcsességfogait. Vannak azonban olyan szülők is, akik már 8-10 éves korban el szeretnék távolíttatni gyermekük még csíra állapotban lévő bölcsességfogát, mert a panoráma röntgen szerint rossz lesz a fog pozíciója, nem tud majd előtörni, és így később számtalan gondot okozhat. Ugyanakkor érdemesebb megvárni a 16-18 éves kort, addig ugyanis még az állkapocs is fejlődik, és előfordulhat, hogy végül gond nélkül kinőnek a bölcsességfogak. A csíra állapotú fog eltávolítása ráadásul a fogorvosnak is nehezebb, mint a már 2/3 részt kifejlődött fog.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Apám alkoholista. Rákényszeríthetem az elvonóra?

Marjai Kamilla 2016. június 1., szerda 21:37

Még ha nem is ássuk bele magunkat mélyen az addiktológia elméleteibe, a függőségekről sok mindent tudunk. Szenvedélybeteggel találkozik az orvos, a pszichológus, a szociális munkás, a pedagógus, a rendőr, olykor a jogász is. De szakmai kompetenciáktól függetlenül jelen van az életünkben, hiszen ha hiszünk a kimagaslóan nagy számoknak, az alkoholfüggők 800 000-re becsült számának, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy meglepően sok családot érint a kérdés, és az alkohol csupán egy szenvedélyszer a sok közül. Az aligha vitatható, hogy a függőség rendszerszinten gyakorol hatást, az egyén addikciója és a család működése oda- és visszahat egymásra. Családterápiás megközelítésben a szenvedélybeteg családtag az indexszemély, aki magán hordoz olyan tüneteket, melyek a rendszer egészéhez, vagyis a család működéséhez tartoznak. A függőség oldaláról érintettként vagy hozzátartozóként sokan megszólítva érezhetik magukat, éppen ezért néhány tévhitet érdemes eloszlatni. Mik ezek?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Júniusban irány a tengerpart: fapadossal olcsón megúszhatjuk

travelo 2016. június 1., szerda 15:02

A hirtelen jött nyár miatt már nem bírja nyaralás nélkül, és szívesen útnak indulna a tengerpartra már ebben a hónapban? Összeszedtük azokat az oda-vissza húszezer forint alatti áron megvehető, júniusi fapados repülőjegyeket, amikkel csodás strandokra juthat el pár óra alatt. (Fontos! Az alábbi árak a cikk írásakor, május 31-én aktuális állapotokat tükrözik.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sajnáljuk, a chia mag mégsem csodaétel

Edicsek 2016. június 1., szerda 09:26

Nem állítja a Refinery29 a legújabb cikkében, hogy a chia mag nem jó, valóban vannak pozitív hatásai, csak éppen nem olyan jelentős, amennyire megőrül érte mindenki. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezzel győzhető le a stresszevés!

ermiz 2016. május 31., kedd 12:36

Előfordult már olyan önnel, hogy egész nap csak a frigójában lévő fagylalt képe lebegett a szeme előtt? A birminghami Alabama egyetem egy új tanulmánya arra mutatott rá, hogy a közvélekedéssel ellentétben, egy kemény edzés után kevésbé vagyunk éhesek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kösse össze a futást a nyaralással!

Dívány 2016. május 31., kedd 10:48

Ha lemaradt a hétvégi Ultrabalatonról, ahol egyébként indexes kollégáink is megméretteték magukat, ne aggódjon, lesznek olyan futóversenyek, amit összeköthet egy kellemes vidéki vakációval. A listánk messze nem teljes, inkább csak kedvcsináló gyűjtemény. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen fotót töltsünk fel a társkereső oldalra

Sákovics Diana 2016. május 30., hétfő 19:21

A társas kapcsolataink alakulásában az első néhány percnek kiemelt jelentősége van. A másikról kialakult első benyomásaink képzik az alapot, amelyhez illeszteni próbálunk minden új információt. Éppen ezért az első benyomások, ha nem is megváltoztathatatlanok, de makacsak. Persze ez a folyamat nem teljesen tudatos, másodpercek alatt formálunk képet a másik személyiségéről annak korából, neméből, testalkatából, öltözködéséből, nem verbális jelzéseiből, tekintetéből, arckifejezéséből, gesztusaiból, meg persze abból, ahogy beszél, amit mond, és amilyen érzéseket mindez kelt bennünk. A benyomás-kialakítás képessége gyerekkorunktól fogva fejlődik velünk, szinte automatikusan lép működésbe akkor, ha valakivel személyesen találkozunk. De vajon mi a helyzet akkor, ha online ismerkedünk? A PsyBlog egy néhány éve végzett kutatásban erre kereste a választ

shutterstock 295930757
Távolról sincs vége, olvasson még »

Rehab Critical Mass: A fogyatékkal élők szinte láthatatlanok

Farkas Edina Lina 2016. május 30., hétfő 12:21

Ha úgy működne a magyar társadalom elfogadás szintjén, mint a Rehab Critical Mass, ahol az épek és fogyatékkal élők együtt állnak ki egy fontos ügyért, akkor már eggyel beljebb lennénk. De a tapasztalatok azt mutatják, hogy még mindig vegyes a sérült emberek megítélése. A harmadik alkalommal megrendezett felvonulás pont erre a társadalmi kirekesztésre, valamint azokra a problémákra és hiányosságokra hívja fel a figyelmet, melyek haladéktalan megoldást igényelnek. Mi is végigsétáltunk a menettel. Beszámoló.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy igazi férfi rózsaszín tűsarkúban is képes padlózni!

ermiz 2016. május 30., hétfő 10:11

A svéd Emil Handersson bátor férfi. Bátor, mert egy, a nőket sújtó sztereotípiával próbál szembe szállni, és bátor, mert képes volt egy tűsarkút egész nap hordani. A mesterember ugyanis azt vette a fejébe, hogy egy napon át egy rózsaszín tűsarkúban fog egy napon át dolgozni. Handersson a nap végére teljesen kikészült, és megesküdött rá, hogy sosem fog többé tűsarkút viselni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hegyalja nem csak ősszel izgalmas

ermiz 2016. május 29., vasárnap 18:58

Nem tagadom, akár tél van akár nyár, az egyik kedvenc kirándulóhelyem Tokaj, vagyis inkább annak a környéke. A leghangulatosabb borfesztivált Erdőbényén rendezik meg, számos jobbnál jobb borászatot lehet itt találni, jókat lehet enni, na és végre egy hely, ahová útba esik az Anyukám mondta. Tarcal azonban mindig az a hely volt, ahol átutaztam csak, eszembe se jutott ott megállni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan, hogy mitől lesz jó a szex hosszú távon

Sákovics Diana 2016. május 29., vasárnap 12:15

Azt már tudjuk, hogy az összeolvadás, a rászorultság és a rutin valódi vágygyilkosok egy hosszú távú kapcsolatban. De vajon mitől és hogyan maradhat izgalmas a szex évek vagy akár évtizedek után is? Ez a kérdés kritikus a párkapcsolati elégedettségünk szempontjából, így nem véletlen, hogy nemcsak a hosszú távú kapcsolatokban élőket, de a pszichológusokat is izgatja. Most egy friss kutatásból kiderült: a hosszú távú elégedettséghez az előjáték és kommunikáció a legfontosabb.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az UV-védelem is a génjeinkben van

mzd 2016. május 29., vasárnap 09:27

Érdekes hírre bukkantunk a ScienceDaily-n, azt írják, hogy a Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársai azonosítottak egy fényvédő gént, ami tumorszupresszorként működik, azaz segíthet a szervezetnek abban, hogy ne alakuljon ki bőrrák.  Az "UV-sugárzással szembeni ellenállással összekapcsolt" génnel kapcsolatos felfedezés azért is jött jókor, mert az utolsó három évtizedben megduplázódott a melanomával küzdő páciensek száma, és az ilyen típusú megbetegedések 90% százalékáért az UV-sugárzás okozta DNS-károsodás tehető felelőssé.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magunk elől menekülünk, amikor nem tudunk lazítani

Sebők Franciska 2016. május 28., szombat 20:43

Végre megérkezett a nyár, lassan itt van a vakációk, szabadságok ideje. Ez látszólag örömhír mindenkinek, mégis egyre több embernek okoz gondot a valódi kikapcsolódás. Sokan a hirtelen jött szabadidőtől szorongani kezdenek, nem tudnak mit kezdeni magukkal, idegessé, feszültté válnak. „Nem csinálok semmi hasznosat.” Mi állhat e-mögött? Mit tehetünk ellene?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek nélkül ne induljon neki a túrának

ST 2016. május 28., szombat 09:46

Túrázni jó, szinte mindenki szívesen is csinálja, egészen addig, amíg nem szerez néhány rossz tapasztalatot. Hogy ez ne történhessen meg, íme, néhány kötelező kellék egy jó kiránduláshoz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Korábban kezdjük elveszíteni a barátainkat, mint hittük

Sákovics Diana 2016. május 27., péntek 20:25

A szoros szociális kapcsolatok fenntartása, az, hogy ápoljuk a viszonyt családunkkal és barátainkkal, elemi szükségletünk. Ráadásul a jó kapcsolatok azok, amiktől hosszú távon igazán boldogok és egészségesek leszünk. Ennek ellenére úgy tűnik, természetes, hogy korral a baráti kapcsolataink száma csökken, és ez a folyamat valahol a családalapítás környéken kezdődik el. De pontosan mikor? Hála finn és brit kutatóknak most már tudjuk. Köszi a tippet, Quartz. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha sminkel, nagyobb fizetést kap

mzd 2016. május 27., péntek 13:59

Ha a múltkori cikkünk után elbízta magát, és azt hitte, biztos az előléptetés, ha elkezd edzeni, akkor bizony van egy rossz hírünk: egy friss szociológiai tanulmány alapján ugyanis sokkal többet keresnek azok a nők, akik a természetes smink vagy csupasz arc helyett inkább az erősebb vonalat kedvelik. Ezentúl tekintsen befektetésként a drága alapozóra!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A boldog emberek tesznek rá, hogy jobbak-e másoknál

Sákovics Diana 2016. május 26., csütörtök 18:31

Azt már tudjuk, hogy a jó kapcsolatoktól leszünk boldogok és egészségesebbek, ahogy azt is, hogy jobb lesz a bőrünkben, ha képesek vagyunk tudatosan használni az erősségeinket, ha meg tudjuk nevezni a negatív érzéseinket, ha meghozzuk a döntéseinket és tudjuk, miért lehetünk hálásak az életben. A kutatásoktól függetlenül nyilvánvaló az is, hogy boldogabbnak lenni jó. De vajon milyen egyéb hatással van még a boldogság az életünkre? Mi történik velünk akkor, ha boldogabbak vagyunk? Például kevésbé izgat minket, hogy jobbak legyünk másoknál. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 érv, hogy miért igyon több vizet, ha fogyni akar

Brownie 2016. május 26., csütörtök 11:35

A víz fontosságát még mindig sokan alábecsülik, hiába hangoztatják a szakértők, hogy vízivással még a súlyvesztés hatékonysága is fokozható. Természetesen a kalóriabevitel és –égetés egyensúlya az egyik legfontosabb tényező egy fogyókúra során, de aki jót akar magának, annak az állandó hidratáltságról is gondoskodnia kell. A Women's Health magazin összegyűjtött néhány érvet, hogy miért nem szabadna megfeledkeznünk a megfelelő folyadékbevitelről – különösen akkor, ha fogyni szeretnénk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A halogatással a negatív érzéseinket hessegetjük el

Kurán Zsuzsa 2016. május 25., szerda 21:32

“ Á, még nem állok neki a tanulásnak, ebéd után jobban fog az agyam.”

“ Belőlem a stressz kihozza a maximumot, ráérek még azzal az anyaggal.”

“ A héten még sok a dolog, de jövő héttől már tényleg elkezdek edzeni.”

Ismerős? Kevesen vannak, akik még nem léptek túl valaha határidőt, ne adtak volna le késve bármit. Sokan éltük már át a következő évtől megfogadom és aztán halogatom állapotát is, vagyis azt, amikor a látszólagos szándékunk ellenére a teendők elkezdését és/vagy befejezését rendszeresen eltoljuk, elhalasztjuk. A halogatás hétköznapi jelenség, de nagyon zavaró tud lenni, akár az érintett személy, akár a környezete számára. A kérdés, hogy ez a folyamat mennyire van kontroll alatt, mennyire gyakori az adott ember életében és milyen okok állhatnak mögötte.  

shutterstock 295381949
Távolról sincs vége, olvasson még »

Inni járunk össze a barátainkkal

aa 2016. május 25., szerda 16:55

Míg a Tel Aviv-i Egyetem felmérésének eredménye szerint rosszul ítéljük meg a barátainkat, addig a NESCAFÉ és az Index nem reprezentatív online kutatásából kiderült, hogy a magyaroknak mennyire fontos a barátság, átlagosan hány barátjuk van, hisznek-e a férfi és a nők közötti barátságban illetve mennyire tartják a kapcsolatot másokkal a közösségi oldalakon. Izgalmas részletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A népszerű fájdalomcsillapító lelkileg is érzéketlenné tesz

Sákovics Diana 2016. május 25., szerda 09:30

“A paracetamol éppen úgy csökkenti az empátiát, ahogy csillapítja a fájdalmat.” -foglalta össze legújabb kutatásának eredményeit dr Dominik Mischkowski amerikai pszichológus. Hogy mit jelent ez az eredmény pontosan? Azt, hogy a fájdalomcsillapításra széles körben elterjedt paracetamol nemcsak a testi, de a lelki működésünkre is hatással van. Ha tehát épp fájdalomcsillapítóval vagyunk kénytelenek élni a napjainkat, ne csodálkozzunk, ha a társas kapcsolatainkban is érzéketlenebbek vagyunk a megszokottnál. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sportos nyaralás külföldön – túrabakancsban, kenuban, két keréken

travelo 2016. május 25., szerda 09:12

Sokak számára az álomnyaralás kimerül a tengerparton heverészésben és ipari mennyiségű fagylalt elpusztításában. Nem érti őket, minek tespednek, amikor aktívan is olyan jól ki lehet kapcsolni? Ezt a cikket önnek írtuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jakupcsek Gabriella megtanulta, hogy fel kell készülni a változásokra

Dívány 2016. május 24., kedd 12:23

Idén is megrendezték a Jobline Női Karriernapot,  ahol most 9 előadás, 7 meetup, több mint 300 tanácsadási fórum és 50 kiállító várta az érdeklődőket. Akárcsak tavaly, most is elnéztünk pár előadásra és beszélgetésre, például megnéztük, hogy az esemény háziasszonya, Krizsó Szilvia és Jakupcsek Gabriella mire jut stresszkezelés témakörében.

Persze a standok környékén is kóricáltunk egy kicsit. Természetesen idén is volt szépségsarok, sőt, körömlakkot, csokit, drogériás pakkot, hátvakarót is lehetett kapni repiajándékként, és nem ártott, ha kéznél volt pár szépen, gondosan elkészített önéletrajz is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az a baj velünk, hogy tépőzárként tapadunk a negatív gondolatokhoz

S-W. Zsó 2016. május 23., hétfő 20:27

„Az akarás nélküli öröm mennyország, míg az öröm nélküli akarás pokol” – ez az egyik nagy igazság, amit dr. Rick Hanson neurológus és pszichoterapeuta nemrégiben magyar fordításban is megjelent munkájából, a Sírjak vagy nevessek? – Az emberi agy boldogságra hangolható című kötetből tanultam. Egyrészt őszinte érdeklődéssel és elszánt tudásvággyal veszem a kezembe azokat az önsegítő könyveket, amelyektől azt várom, hogy majd hipp-hopp megváltoztatják az életem, miközben jól tudom, hogy boldogságérzetünk elsősorban nem a körülményeinken múlik, hanem azon, hogy miként éljük meg azokat (nem elég tehát olvasni és bólogatni, hogy jé, ez az ürge tényleg mond valamit!, hanem a gyakorlatba kell ültetni az okosságokat). Ugyanakkor kételkedni is szoktam bizonyos gyakorlatok hatékonyságában, hiszen minden ember más, így nem feltétlenül működik nálam az, ami a szomszéd bácsinál simán beválik. De az biztos, hogy Hanson módszere is más, mint a legtöbb pozitív gondolkodáson alapuló önsegítő tréning.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 190

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés