#ÉLETEM

Ezért van annyi bunkó a városban

Sákovics Diana 2016. június 12., vasárnap 17:33

Az emberek gyakran panaszkodnak arról, mennyire elidegenedünk egymástól, hogy láthatóan egyre többen viselkednek bunkó, minden empátiát nélkülöző módon, ráadásul még csak fel sem tűnik nekik. De vajon igaz ez? Tényleg történik a világban valami, amitől mindenki egyre rosszabb arc? Egy friss kutatásban erre keresték a választ. Köszi, Research Digest.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ismerje meg a lányt, aki 21 évesen vette meg az első bikinijét!

Dívány 2016. június 12., vasárnap 11:18

Most már tudjuk, hogy ki(k)nek köszönhetjük a bikinitest kifejezést, ami annyi nőnél okoz önértékelési zavarokat, ha közeleg a szezon. A 21 éves Lesley Miller számára is ismerős a probléma, ő 21 éves korábban vette meg az első fürdőruháját, korábban ugyanis annyira szégyellte külsejét, hogy eszébe sem jutott ilyesmiben mutatkozni. Azóta persze sok minden változott, most már az interneten is meg merte osztani első bikinis fotóját, hátha ezzel segíteni tud azokon, akik hasonló problémákkal küzdenek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Alkoholista szülő mellett nem lehet az ember valódi gyerek

Marjai Kamilla 2016. június 11., szombat 21:56

Unalomig ismételt tény, hogy hazánkban a függőségek tömegeket érintenek. Ennek a megállapításnak a mélyén azonban azt találjuk, hogy nem csupán a szenvedélybetegek élik át az addikcióval járó nehézségeket, hanem a közeli hozzátartozók, a családtagok is. Az egyén és a szűkebb környezete nem választható el egymástól, kölcsönös hatást gyakorolnak egymásra. Ez az oka annak, hogy a terápia során többnyire nem megkerülhető a múltbeli és a jelenkori kapcsolati működés kérdése, a családtag számára pedig javallott a hozzátartozói csoport látogatása. De mi a helyzet akkor, amikor valaki még gyermekként csöppent abba a helyzetbe, hogy egyik vagy mindkét szülője szenvedélybeteg? Mi történik egy gyermekkel és mi lesz vele felnőttként?

shutterstock 397262668
Távolról sincs vége, olvasson még »

Az alföldi tanyavilágot még mindig Móricz írja

Farkas Edina Lina 2016. június 11., szombat 20:05

Nyomasztó történetek helyszíne és elmaradottság  – leginkább ezek ugranak be, ha a dél-alföldi tanyavilágra gondolunk. Az elképzelések nem állnak messze a valóságtól, a mára jócskán visszaszorult tanyavilág egyes régiói most sem a legvidámabb helyek Magyarországon. Ilyen a dél-alföldi kisváros, Mindszent külterülete is, ahol még mindig vannak olyan helyek, ahol villany és ivóvíz nélkül élnek emberek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 tanács, amit hanyagoljon a diplomaosztón

Brownie 2016. június 11., szombat 09:47

Eljött a ballagások és diplomaosztók ideje, amire a szülők, pedagógusok és az oktatók is alig vártak, hiszen ilyenkor az élet nagy bölcsességeivel áraszthatják el a kétségbe esett vagy izgatott fiatalokat. Az ünnepségeken nemcsak az ősrégi búcsúdalok ismétlődnek évről évre, de az olyan klisészerű jó tanácsok és okosságok is, mint a Küzdj az álmaidért! vagy a Soha ne add fel!  Az inspirálónak szánt útmutatások között azonban van néhány, ami többet árt mint használ. Amy Morin pszichoterapeuta, a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyv szerzője meg is osztott ezek közül néhányat a Psychology Today oldalán. Tanuljon belőlük ön is!

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 boldogságtrükk a világ legboldogabb népétől

mzd 2016. június 10., péntek 17:56

Évek óta a dánok vezetik a legboldogabb népek listáját, Helen Russell, a The Year of Living Danishly című könyv szerzője pedig most az ABC-nek szedte össze, hogy mi az a 6 dolog, amit bárki elleshet tőlük. Persze akad köztük olyan, ami nem vehető át egy az egyben, de gondolatébresztőnek mindegyik tökéletes.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Méghogy a nők nem tudnak focizni!

nemoszi 2016. június 10., péntek 16:09

Egyik kedvenc archív felvételeket csoportosító oldalunk, a British Paté tett közzé egy jó kis válogatást a női futball történelméről, hisz június a foci hónapja lesz – igaz, nem a női focié.

Pedig a nők is tudnak, ha akarnak, sőt, már 1890-ben több női futballklub be volt jegyezve Nagy-Britanniában, és a belépőkkel rengeteg pénzt kerestek a focizó nők – ezek az összegek főként jótékonysági célokra mentek el. 1920-ban, a karácsony utáni Boxing Day-en a Goodison Parkban például 53 ezer ember volt kíváncsi arra (plusz a kapukon kívül ragadtak), hogy hogyan játszik a Dick Kerr’s Ladies csapata a St Helen’s Ladies ellen csapatával (előbbi nyert 4-0-ra) – írja a Thefa.com.

1921-ben sajnos az angol labdarúgó-szövetség egyszerűen betiltotta a női focit, mondván ez a mozgásforma nem tesz jót a nőknek, és egészen 1969-ig kellett várni, hogy megalakuljon az angol női labdarúgó-szövetség, melynek bajnokságait és eredményeit itt tudja áttekinteni! 

A British Paté fekete-fehér felvételein többek közt 1959-ből láthatunk edzés- és meccsjeleneteket, de az 1914-18 közötti időből megmaradt jelenetek is szuperek (0:43-tól). 1943-ból (2 percnél) a cipőfelvételt is megnézhetik (korabeli kommentárral), 1966-ból egy nagyon saras meccsbe pillanthatunk bele.

Aki akarja, könnyebben beleláthat a másik fejébe

Sákovics Diana 2016. június 9., csütörtök 18:42

Hű, te pszichológus vagy? Akkor biztos belelátsz a fejembe. Biztos tudod mit gondolok. 

Ezzel a reakcióval sokszor találkozom, majdnem annyiszor, mint az “akkor vigyáznom kell, mit mondok” kíséretében megejtett gyanakvó pillantásokkal. Általában ezeket a helyzeteket igyekszem mosolyogva elkenni, mondván, hogy gondolatolvasást még nekünk sem tanítottak az egyetemen. Ez pedig nyilván így is van, de egy friss kutatás alapján lehet, hogy tényleg nem árt vigyázni a pszichológusokkal. Vagy éppen bárkivel, aki az átlagnál motiváltabb arra, hogy megértsen másokat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nagymama mosolya is sötét titkokról árulkodhat

moana 2016. június 9., csütörtök 17:08

Nagyon sok erős és megdöbbentő kampányfilm születik a családon belüli, illetve a nők ellen elkövetett erőszakról. A brit segélyszervezet, a Women's Aid  legújabb kisfilmjében például arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak a fiatal anyáknak, hanem a nagymamáknak is lehetnek nyomasztó, sötét titkaik, amikről senkinek nem akarnak vagy nem tudnak beszélni. 

"Az idősebb nők sokszor láthatatlanok, és könnyű nem észrevenni, hogy valójában min mennek keresztül. Ezeket a nőket képviselem, meg akarom nekik mutatni, hogy nincsenek egyedül, nekik is joguk van segítséghez, ha bántalmazzák őket" - nyilatkozta a nagymamát alakító színésznő, Tessa Peake-Jones az Adweeknek.

Teresa Parker, a Women's Aid munkatársa elmondta, a kampányfilm a fiatalabb generációknak is szól, hiszen nekik is tudniuk kell, hogy a családon belüli erőszak nem korspecifikus, anyáik, nagyanyáik is érintettek lehetnek. "Azt a tévhitet is szeretnénk eloszlatni, hogy a bántalmazás csak a szegényebb családokban történik, ezért játszódik a filmünk egy középosztálybeli otthonban " - tette hozzá. Megjegyezte, az áldozatok nemcsak fizikai sérüléseket szenvednek, az abúzusnak komoly lelki vonzata is van, erre is nagy hangsúlyt fektettek a film készítésekor. 

Ennek a kampánynak egy szomorú magyar aktualitása van, az Országgyűlés igazságügyi bizottsága szerdán nem vette tárgysorozatba Szél Bernadett (LMP) és Szelényi Zsuzsanna (Együtt) közösen benyújtott határozati javaslatát a kapcsolaton belüli erőszak visszaszorítását célzó isztambuli egyezmény elfogadásáról.

 "Ötödszörre szavazta le ma a kizárólag férfiakból álló Igazságügyi Bizottság azt a javaslatomat, hogy a Parlament tegyen határozott lépéseket a nők és gyermekek elleni erőszak megfékezésére. Minden ötödik magyar nőt ér bántalmazás és minden héten meghal egy nő vagy gyermek bántalmazas miatt. Tűrhetetlen!" - írta Szelényi Zsuzsanna Facebook-oldalán.

A pénzes pasik vonzóbbnak tartják magukat

Sákovics Diana 2016. június 8., szerda 21:16

A pénztől ugyan boldogabbak nem leszünk, gyökerek viszont annál valószínűbben. Legalábbis a korábbi kutatásokból az derül ki, hogy a gazdagok társaiknál gyakran nagyképűbbek, kevésbé segítőkészek és inkább híjján vannak az empátiának. De vajon az anyagi helyzetünk hatással van arra is, milyennek látjuk magunkat és partnerünket? Úgy tűnik, a férfiak esetében mindenképp. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mikor menjünk pszichológushoz? Ne túl későn!

Sákovics Diana 2016. június 8., szerda 19:02

Kinek van szüksége pszichológusra? Van, aki szerint a bolondoknak. Mások szerint mindenkinek. Vagy éppen mindenki másnak, rajtuk kívül. Ahhoz képest tehát, hogy milyen egyszerű kérdésnek tűnik ez, a lehetséges válaszok köre széles skálán mozog. De mit gondolnak erről a pszichológusok? A Tilos Rádió szombati Teszt és lélek című műsorában Kuna Gábor és Révész Renáta pszichológusokkal erről beszélgettünk.

shutterstock 370075760
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha ismerjük a DNS-ünk, az egész világ a rokonunkká válik

dívány.hu 2016. június 8., szerda 19:02

Egy magától értetődő evidenciára hívták fel a figyelmet a Momondo utazásszervező cég ötletes és hatásos reklámvideójában, amit itt lent megtekinthet.

Egy kísérlethez 67 véletlenszerűen kiválasztott embert kértek meg arra, hogy elemezhessék a DNS-üket, hogy megmutassák, a világ mely részéről származnak.

Természetesen mindenkiről kiderült, hogy hiába gondolta azt, hogy ő 100 %-ban valamelyik nemzet polgára, valójában a világ legalább 7-8 pontjára jellemző karaktere van a DNS-ének. A reklám mögött az az üzenet, hogy a DNS-ünket megismerve sokkal közelebb kerül hozzánk a világ, kiderül, hogy igazából mindannyian egymás rokonai vagyunk valamennyire.

Természetesen a reklámhoz egy játékot is hirdettek, a kísérlet résztvevői elutazhattak minden országba, ahonnan származnak, de az egyszeri internetezők előtt is megnyitották ezt a lehetőséget, ha elég szerencsések.

Arasson levendulát itthon, fürödjön borban a spanyoloknál!

travelo 2016. június 8., szerda 16:08

Ha festői levendulamezőkről álmodik, esetleg egy őrült borfesztiválon vagy ingyenes koncerteken eresztené ki a gőzt, akkor megmutatjuk, hova érdemes elutaznia. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kutyát akar? Kiszámoltuk, mennyibe fájnak házi kedvenceink!

Dívány 2016. június 7., kedd 14:15

A kiindulópont, hogy szeretnék egy kutyát. Soha nem volt még kutyám és most úgy érzem eljött az ideje. Irigykedve nézem mindig a kutyatulajdonosokat, amikor sétáltatják kedvenceiket, dobálják nekik a botokat. Ilyet én is szeretnék. Meg hát a kutya az ember legjobb barátja. De mielőtt meglesz az új családtag, én, mint felelősségteljes jövendőbeli kutyatartó, gondoltam körüljárom, mire is készüljek, elvégre nem célom, hogy néhány hét múlva beadjam egy menhelyre, vagy épp megutáljon az összes szomszédom. Értek meglepetések: szem előtt kell tartani az önkormányzati állattartási rendeletet, a társasház házirendjét, kell egy megbízható állatorvos és a kezdéshez több tízezer forint is kellhet. 

0lkuZh.gif
Távolról sincs vége, olvasson még »

A túl sok és a túl kevés menstruációs vérzés is betegségre utalhat

ST 2016. június 7., kedd 08:43

A nők menstruációs vérzésének mértéke igen változatos. Amennyiben azt tapasztalja, a normálisnál több egészségügyi betétet kell használnia, akkor meglehet, hogy valamilyen betegség húzódik a hátterében, ám ugyanolyan problémának számít a túl gyenge vérzés is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Túl gyorsan akarunk túl sokat. Ezért nem találunk párt.

Sákovics Diana 2016. június 6., hétfő 19:45

Összetalálkozunk valakivel, tetszik, randizunk. Elkezdjük megismerni, a vonzalmunk mélyül, az érzelmeink alakulnak, megjelenik a bizalom, lassan formálódik, majd kiforr a kapcsolat. Ez egy párkapcsolat kezdeti szakaszának tipikus forgatókönyve. Pontosabban ez volt régen. De mi van ma? Hogyan zajlik ma az ismerkedés, és milyen hatása van ennek a párkapcsolataink alakulására? Ezekről a kérdésekről beszélgettem Tari Annamária pszichoanalitikussal, a Generációk online című könyv szerzőjével. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Világos étteremben egészségesebb dolgokat rendelünk

mzd 2016. június 6., hétfő 06:39

Február végén megírtuk, hogy a csukott szemmel evés egész jó kis diéta, ugyanis ha nem látjuk, mit eszünk, akkor kevesebbet fogyasztunk belőle. Van azonban egy jó hírünk azoknak, akik fogynának, de mindig elfelejtik magukkal vinni a kendőt az étkezésekhez, a Daily Mail egy friss kutatásra hivatkozva azt írja, ha világos étterembe térünk be, akkor egészségesebb ételeket rendelünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tavalyi év legjobb cikke: Zimbardo mesél a férfiak boldogtalanságáról

Edicsek 2016. június 5., vasárnap 16:41

Mi lesz a mai kamaszfiúkból ha túl sokat ülnek a számítógép előtt? Hova tűntek a férfiak a felsőoktatásból? Egyáltalán miért nem tudnak boldogulni a fiatal férfiak sem az életben, sem a párkapcsolataikban? Ezekre keresi a választ a világhírű szociálpszichológus, Philip Zimbardo új, Nincs kapcsolat - Hová lettek a férfiak? című könyve. A Hősök Tere meghívására érkezett Zimbardo ismét Budapestre, és nyilvános könyvbemutatón beszélt arról, miért is vall rekordszámú fiatal férfi kudarcot tanulmányaiban és a szexuális életben, és mit lehet a megoldás. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A viták rendszeresek, a kedvességre kaffogás a válasz, az intimitás eltűnt

Sákovics Diana 2016. június 4., szombat 19:22

Van, amikor a partnerünk egyszerűen irritál. Van, amikor a legkisebb hülyeségén, hibáján, tévedésén vagy elszólásán felhúzzuk magunkat, amikor a kedvességére csak kaffogás a válasz, amikor egy apró nézeteltérésből is olyan vita kerekedik, amiben minden sérelmünket a fejéhez vágjuk. Ugyanazt, újra és újra. Van, amikor szomorúnak, dühösnek, magányosnak vagy reményvesztettnek érezzük magunkat a kapcsolatban, de fogalmunk sincs miért. Van, amikor rájövünk távol vagyunk egymástól, kikoptak az intim pillanatok, a szex döcög, ha van egyáltalán, és valahová eltűnt belőlünk a másik iránti lelkesedés. És van, amikor ezt az egészet nem értjük, nem találjuk rá a magyarázatot. A neheztelés és sértődöttség pszichológiája következik. 

shutterstock 246871969
Távolról sincs vége, olvasson még »

Egészséges öregedés nincs, csak sikeres

Dívány 2016. június 4., szombat 17:29

Az idei Brain Bar Budapest témái között szerepelt a Föld és a világűr, a robotok és a kreativitás, a természetes és a mesterséges intelligencia, a gazdaság és a biológia, a tudás és az információ, a háborúk és a videojátékok kapcsolata, valamint Magyarország és Európa jövőképessége.

Ha pedig a jövőről beszélünk, akkor szembe kell néznünk saját halandóságunkkal is, valószínűleg ezért is volt az egyik meghívott előadó Rudi Westendorp öregedéskutató is, aki nagyon szórakoztató 20 percben mondta el, hogy miért is öregszünk (spoiler: köze van a szexhez, pontosabban a fajfenntartáshoz), hogy nekünk már miért is nem kell annyira félni ettől a folyamattól és hogy a halhatatlanság csak az istenek kiváltsága. Sajnáljuk, ez van, viszont jó hír, a fiataloknak egyre nagyobb esélye van arra, hogy egy évszázadig éljenek.

Ki az a Rudi Westendorp?

Hollandiában született 1959-ben, a Leideni Egyetemen orvosnak tanult. Eleinte az epidemiológia és intenzív orvoslás érdekelte, majd a gerontológia és a geriátria felé fordult. Később kinevezték egykori egyetemén az időskori betegségekkel foglalkozó osztályán vezetőjének, 2008-ban pedig megalapította saját kutatóintézetét Leidenben, majd 2012-ben ő lett a holland Medical Delta VITALITY! programjának vezetője. Két évvel később megjelent Öregség öregdés nélkül (Oudworden zonder het te zijn) című könyve, ami óriási siker lett, 2015-ben Dániába költözött, és most a Koppenhágai Egyetem munkatársa.

Távolról sincs vége, olvasson még »

22 trükk és tipp a kényelmes utazáshoz

Becca 2016. június 4., szombat 09:23

Az egyik legjobb dolog a világon, ha az ember utazhat. Főleg akkor, ha mindezt úgy teszi, hogy közben spórol, nem idegesíti fel magát azon, hogy nem fér be a bőröndbe, olcsón talál jó szállást és el sem téved az ismeretlen országban. A Matadronetwork oldalán találtunk egy jó kis infografikát a zavartalan utazáshoz szükséges trükkökkel és tippekkel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezzel könnyen csökkentheti a mindennapi túlterheltség érzését

Sákovics Diana 2016. június 3., péntek 16:53

Ha hosszú távon túl vagyunk terhelve lelkileg, ha sokat stresszelünk a mindennapokban az nemcsak a hangulatunknak, az életminőségünknek, az általános jóllétünknek rossz, hanem a testi egészségünknek is. A krónikus stresszben ugyanis a szívtől az immunrendszeren át a DNS-ig mindenünk sérülhet. Van azonban egy nagyon egyszerű módja annak, hogy csökkentsük a stressz negatív következményeit. Nem, nem az, hogy magasról teszünk mindenre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért nem bírja szusszal azt a pár lépcsőfokot

Brownie 2016. június 3., péntek 13:42

Önnel is megesett már, hogy miután felsprintelt egy kisebb lépcsősoron, meglepően zihálva esett be egy fontos találkozóra, mintha mondjuk egy félmaratont futott volna? Ha esetleg megfordult a fejében, hogy hiába edz szorgalmasan, mert így sem bírja szusszal a röpke lépcsőzéseket, akkor megnyugodhat, a kifulladásnak ugyanis nem sok köze van a fittséghez. Bizony, még a profi futóknál is előfordul. Ha kíváncsi rá, miért, görgessen tovább!

shutterstock 33021253
Távolról sincs vége, olvasson még »

Dolgozni kellene, de inkább a Facebookon lóg? Akkor ez önnek szól!

mzd 2016. június 3., péntek 09:02

Felugró, pittyegő értesítések, emailek hada és a közösségi oldalak csábítása – csak néhány dolog, ami munka közben elterelheti a figyelmünket a fontos dolgokról. Ha önnek is ismerős a probléma, akkor van egy jó hírünk: az On Stride Financial infografikáján olyan tippeket találtunk, amelyek segítenek ennek leküzdésében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Attól, hogy hülyeségeket csinál, még nem feltétlenül hülye

S-W. Zsó 2016. június 2., csütörtök 19:41

Villával enni a levest, egy szál trikóban flangálni mínusz tíz fokban, ittasan a volán mögé ülni vagy egy lefelé haladó mozgólépcsőn kitartóan felfelé igyekezni nem éppen okos megoldás; a magas intelligencia és a hülyeség azonban nem zárják ki egymást.

Sok mindenre rámondjuk, hogy mekkora ostobaság, vagy gondoljuk valakiről, hogy nincs ki a négy kereke, mégis - ahhoz képest, hogy mennyire régi és mindennapos jelenség - elég keveset tudunk a hülyeség pszichológiájáról. Megkerestük a Döntéspszichológiai Laboratórium munkatársait, akik többek között arról meséltek, hogy a hülyeség miért ragályos, kiszámítható vagy éppen végtelen – ahogy azt Albert Einstein is jól megmondta.

giphy.gif
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 190

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés