#ÉLETEM

8 dolog, amit soha ne mondjon egy borderline személynek

S-W. Zsó 2016. július 2., szombat 19:39

Bár egyesek csak hisztinek és túlzott érzékenységnek nevezik, a borderline személyiségzavar sokkal súlyosabb mentális betegség, mint ahogy azt az ismerősök vagy barátok gondolnák. Korábban írtunk arról, hogy a legközelebbi hozzátartozók életét is mennyire megkeseríthetik a vég nélküli "se veled, se nélküled" játszmák, vagy a hol közömbösséget, hol felhőtlen(nek tűnő) jó kedvet felváltó hirtelen kiborulások. Jó hír, hogy a probléma orvosolható, de ehhez elengedhetetlen a környezet támogató és segítőkész hozzáállása is. Szakértőt kérdeztünk arról, hogy melyek azok a megnyilvánulások, amik nemhogy nem segítenek a borderline személyeken, de még árthatnak is, hiszen szembeszegülést, nemtörődömséget, érzéketlenséget vagy lekicsinylést sugallnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az első osztályú helyek miatt lesznek a balhék a repülőgépeken

dívány.hu 2016. július 2., szombat 17:02

Érdekes kutatás eredményei jelentek meg a Huffington Poston arról, hogy miként alakulnak ki a jellegzetes viták a repülőgépeken.

Azzal már valószínűleg sokan találkoztak, hogy az emberek hajlamosak a repülőkön egymással balhézni, de ezeket nem az okozza a több amerikai egyetem közösen publikált kutatása szerint, hogy az utazóközönség mondjuk fél a repüléstől, vagy túl közel ülnek egymáshoz az utasok, esetleg hosszú órákra vannak bezárva egy konzervdobozba, hanem az, ha van a gépeken első osztály.

A magyarázat az, hogy a turistaosztályon ülő emberek, amikor átsétálnak az első osztályon, akkor gyakorlatilag felhívják a figyelmüket arra, hogy mik azok a dolgok, amikkel ők nem rendelkeznek: normális ülés, megfelelő lábtér, tévé, hasonlók. Ettől frusztrálttá válnak, és ezekből lesznek a balhék.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így válasszon a gyereknek biciklit!

Dívány 2016. július 2., szombat 11:04

Itt a nyár, a gyerekeknek rengeteg szabadideje van, amit akár kétkeréken is tölthet, sőt, az egész család csatlakozhat hozzá, és az aktív pihenés jegyében el is mehetnek egy jó kis bringatúrára . Persze ehhez kell egy megfelelő bicikli is, és nem is olyan könnyű kiválasztani a megfelelőt, ebben próbálunk segíteni. 

shutterstock 289757885
Távolról sincs vége, olvasson még »

Én önként választottam a szexmunkát

Farkas Edina Lina 2016. július 1., péntek 19:50

Közös kerekasztal-beszélgetést tartott a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete és a Magyar Nők Szövetsége. A találkozón ezúttal nemcsak a szexmunkásokat támogató aktivisták beszéltek, hanem magukat szexmunkásnak valló nők és férfiak is felszólaltak. A panel fókuszában a szexmunka dekriminalizációja állt, amely az Amnesty International pár hónappal ezelőtt hatályba lépő, új irányelve is szorgalmaz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így küzdenek interneten az utcai zaklatás ellen

Dívány 2016. július 1., péntek 18:41

Angolul catcallingnak hívják, amikor az utcán nem túl durván, de ismeretlen férfiak ismeretlen nőket zaklatnak, vagyis utánuk füttyögnek, odaszólnak nekik, hogy mennyire és mit csinálnának velük, extrém esetben hozzájuk érnek, megfogják a feneküket és hasonlók.

A Twitteren néhány napja a #NoWomanEver (EgyNőSemSoha) hashtag alatt gyűjtik nők az ilyen élményeiket, de egészen szórakoztató formába öntve, a kínos viselkedést szépen kifigurázva.

Például ilyeneket:

"Egyedül sétáltam haza éjjel, amikor egy mellettem elhaladó autós kikiáltott a kocsijából egy hellót, megfordult a kocsijával, és követni kezdett. Minden nő le lenne nyűgözve."

De vannak, akik sokkal durvább élményekről számolnak be:

"Imádom, amikor a munkahelyemen megdicséred a ruhámat és a kinézetemet, de egy szót sem szólsz arról, hogy jól végzem a munkám".

"Végtelenül boldog voltam, amikor az intenzíven megzavarta az éppen haldokló unokatestvérem körül forgó gondolataimat".

A belső békénkhez meg kell tanulni megélni a negatív érzéseinket

Sákovics Diana 2016. július 1., péntek 09:50

“A férfi – srácoknak”. Ezzel a címmel jelent meg nemrég dr. Csernus Imre új könyve, amely lelki útmutató kamaszoknak és fiatal férfiaknak érzelmekről, boldogságról és a felnőtt létről. A pszichiáterrel többek között ezekről a kérdésekről beszélgettem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kevésbé emlékszünk arra, ha tisztességtelenek vagyunk

Sákovics Diana 2016. június 30., csütörtök 19:45

Ön milyen embernek tartja magát? Tisztességesnek? Etikusnak? Olyannak, aki az értékeivel összhangban cselekszik? A többségünk ezekre a kérdésekre igennel válaszol, még akkor is, ha egy külső szemlélő számára ez nyilvánvalóan nem fedi teljesen az igazságot. Ez azonban nem azért van, mert ennyire remekül tudunk hazudni a világnak, hanem azért, mert a memóriánk működése támogatja a magunkról alkotott pozitív képet, méghozzá egy olyan tulajdonságával, amit a pszichológusok morális amnéziának becéznek

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 módszer, amivel gyógyszerek nélkül végezheti ki a körömgombát

ST 2016. június 30., csütörtök 10:07

A köröm gombás fertőzése sajnos a legtöbb ember számára nem ismeretlen. Egy kis nyomásérzékeny folttal kezdődik, és mire az ember észbe kap, már besárgult, vagy foltos szinte a teljes köröm. Ráadásul a fertőzés ekkorra már a mélyebb rétegekbe is beette magát, így biztosan hetekig vagy hónapokig tart majd a gyógyulás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért ne felejtsen el nyújtózni reggelente

(va) 2016. június 30., csütörtök 08:08

Megfigyelte már, hogy egy jóleső alvás után milyen élvezettel nyújtóztatják ki magukat házi kedvenceink? Persze nemcsak a kutyák és macskák tudják, mi a jó a szervezetüknek: a vadonban élő állatok is hasonlóan cselekszenek.

shutterstock 192991058

Nem véletlen, hogy mi, emberek is szívesen nyújtóztatjuk ki tagjainkat, ám sokan egyszerűen elfelejtkeznek erről az áldásos reggeli szertartásról, és ébredés utáni első mozdulatuk a telefonjuk felé történik. Pedig nem is gondolnánk, milyen jótékony hatásai vannak, ha nem a Facebook csekkolásával, hanem egy kiadós nyújtózással indul a nap!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hiába napozom, sohasem vagyok elég barna

Marjai Kamilla 2016. június 29., szerda 19:50

A várva várt nyár már minden értelemben megérkezett, naptári, meteorológiai időpontokhoz kötötten egyaránt. És amiért ez annyira jó nekünk, arról részben a napsütés tehet, aminek közérzetjavító hatásán túl biológiai haszna is van az emberi szervezetre. Elég az elengedhetetlen D-vitaminra gondolnunk, és még megannyi érvünk van a napfény áldásos hatásai mellet. De valljuk be, legtöbbünk a nyári munkaórákban, az íróasztal mögött is sokat adna egy tengerparti napfürdőért. Ugyanakkor gondolta volna, hogy a napozás, a barnulás igénye is képes függőséget életre hívni? Ez egy újabb hóbort lenne vagy tényleg van az addiktológiának válasza a kérdésre?

shutterstock 19482361
Távolról sincs vége, olvasson még »

A nemi betegség messze a legnagyobb szexparánk

dívány.hu 2016. június 29., szerda 18:31

A Superdrug egy 2000 ember részvételével készült viszonylag reprezentatív felmérésben azt vizsgálta, hogy az amerikai és az európai internetezők mitől félnek a leginkább szex közben.

Top-Sex-Fears Asset-1
Fotó: Superdrug

Különféle kategóriákban értékelték ki az eredményeket, lebontották a kapott válaszokat nemek, kontinensek szerint is.

Az összesített eredményt a fenti képen láthatja, ebből kiderül, hogy toronymagasan attól félnek a legtöbben, hogy a partnerüknek van valamilyen nemi betegsége. A második helyen az óvszerszakadásból eredő nem kívánt terhesség áll, ezután jönnek csak a szexuális teljesítőképességre, illetve a testre vonatkozó parák.

A férfiak mindkét kontinensen a nemi betegségektől félnek a legjobban, az amerikai nőkhöz hasonlóan, az európai nők viszont attól tartanak a leginkább, hogy a partnerük nem akar óvszert viselni. A felmérés összes eredményét a képre kattintva érheti el.

Tengerparton nyaralna, de még nem döntötte el, merre? Segítünk!

travelo 2016. június 29., szerda 09:50

A magyarok kedvenc hagyományos tengerparti célpontjai Horvátország, Olaszország, Spanyolország és Görögország. Ön is ezek között vacillál, de még nem sikerült eldöntenie melyiket válassza? Íme néhány szempont:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Készüljön, a keddi alvás a legpihentetőbb!

moana 2016. június 28., kedd 19:05

Alig kezdődött el a hét, de máris óriási stresszben van, nem kell aggódnia, könnyen lehet, hogy ma éjszaka alaposan ki tudja majd magát aludni. Legalábbis a briteknél így van, és ezt közel 5000 ember adatait összegezve derítették ki a kutatók. Részletek a hajtás után! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A vonzóbb partnerrel rövidebb lesz a kapcsolat

Sákovics Diana 2016. június 28., kedd 18:42

Egy kapcsolat alakulása nyilván nem az abban résztvevők testi adottságain múlik. Elvileg. Egy rakás olyan kutatás van azonban, amiből kiderült: a kapcsolat jövője szempontjából sokszor igenis számít, hogy a felek hasonlóan attraktívak legyenek. Madeleine A. Fugère professzor a korábbi és a friss saját kutatási eredményeit foglalta össze a Psychology Today egy friss posztjában

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hasznos vécékisokos világutazóknak

Edicsek 2016. június 28., kedd 08:56

Külföldi nyaralás előtt az emberek többsége utánanéz egy-két szónak, hogy legalább a "Jó napot!" és a " Köszönöm!" menjen hibátlanul. Sokan összeírják, miket akarnak megnézni és milyen tradicionális ételeket akarnak megkóstolni, esetleg utánanéznek az ország illemszabályainak is, de a legtöbb esetben van valami, ami kimarad: ez a mosdók sajátosságai. A Huffington Post azonban összegyűjtötte mire figyeljen a világban, mikor vécére megy. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az apaság is hormonális változásokkal jár

Sákovics Diana 2016. június 27., hétfő 20:05

Nem újdonság, hogy a várandóság és az anyaság biológiai változásokat okoz a nőknél. Az, hogy a csipő szélesebb, a mell nagyobb lesz szemmel látható, az viszont kevésbé, ami odabent, a szervezetünkben történik. Az anyasággal az agy szürkeállományában új idegsejtek és új idegsejtek közötti kapcsolatok keletkeznek, a nők testét pedig elárasztják a hormonok. Mindeközben mi történik a férfiakkal, akik apák lesznek? Semmi. Nekik azért is nehezebb az apaszerepet felvenniük, abba belelazulniuk, mert nincs olyan biológiai, hormonális támogatás a háttérben, ami kihozhatná belőlük az ősapát. Legalábbis ebben a tévhitben éltünk az elmúlt évtizedekben, és gyakran ezzel is magyaráztuk a szegényes vagy nehézkes apai viselkedést. Mára viszont a lelkes kutatóknak köszönhetően tudjuk: van mérhető biológiai háttere annak, hogy ki mennyire viselkedik apaként. Köszi a klassz cikket Greater Good, köszi Berkeley!  

shutterstock 420785857
Távolról sincs vége, olvasson még »

Az egészség nem a futásnál, hanem a kényelmes cipőnél kezdődik

S-W. Zsó 2016. június 27., hétfő 16:37

A brit Lábgyógyászati Társaság friss felmérése szerint a kezdő futók - vagy más sportot űzők – körében azért olyan gyakoriak a sérülések, mert nem a megfelelő edzőcipőt választják. A megkérdezettek 43 százaléka bevallotta, a fájdalom ellenére is tovább viseli a kényelmetlen futócipőt, kétharmada pedig addig nem cseréli le azt, amíg viselhetetlen lesz – írja a Daily Mail. Ráadásul vannak, akik egyszerűen azért döntenek így, mert a cipő nagyon jól néz ki vagy túl divatos ahhoz, hogy másra váltsanak. Szűcs Csabát, a Spuri futóbolt szaktanácsadóját, üzletvezetőjét – és magyar maratoni csúcstartót - kérdeztük, hogy milyen következményei lehetnek a hanyag hozzáállásnak, és hasznos tanácsokat is kaptunk futócipő vásárlásához

shutterstock 93871717
Távolról sincs vége, olvasson még »

Búcsút int a szexista reklámoknak az Unilever

ermiz 2016. június 27., hétfő 12:31

A Dazed örvendeztetett meg minket azzal a hírrel, hogy a világ egyik legnagyobb cége végre felhagy a reklámjaiban a női szerepek sztereotipizálásával, ami nagyjából kimerül a szexistennő kitálalja a vacsorát típusú reklámokban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez kell az Eb-győzelemhez az idegtudomány szerint

S-W. Zsó 2016. június 26., vasárnap 17:03

A labdarúgó Európa-bajnokságon nyilván mindenki a saját nemzetének drukkol, de tegyük fel, hogy egy nagy sportesemény elején teljesen objektíven választunk ki egy csapatot, akinek szurkolni fogunk, mert győzelmét esélyesnek tartjuk. A mérlegelés nem egyszerű feladat, és a szövetségi kapitányoknak ugyan lehet, hogy jók a megérzéseik, amikre egy keret összeállításakor és a felkészülés során gyakran hagyatkoznak, de valljuk be, ez a módszer nem egy egzakt tudomány. Sanszos azonban, hogy a labdarúgó reménységek sikerét az intuíciónál sokkal pontosabb eszközökkel előre lehet jelezni. Olyan információk felhasználásával, amik a legújabb kutatásokon alapulnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden, amit tudni kell a capoeiráról, avagy a táncba bújtatott harcművészetről

S-W. Zsó 2016. június 26., vasárnap 14:34

A 19. században még tiltott volt a gyakorlása, sőt egy ideig alvilági küzdősportnak számított, mára azonban az egyik legnépszerűbb mozgásformává nőtte ki magát az afrikai kultúrából eredő brazil harcművészet. Ellátogattam az ABADÁ-Capoeira csoport egyik budapesti edzésére, ahol a csapat vidáman izzadt, én meg libabőrös lettem attól, amit a gyakorlás végén láttam és hallottam.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hagyja a nyáron unatkozni a gyereket, szüksége van rá

Sákovics Diana 2016. június 26., vasárnap 08:19

Ma reggel éppen aggodalmaskodva nézegettem a naptárat, hogy mit kezdek a fiam nyári szünetének a még szabad két hetével. A többi megvan, lesz tábor, nyaralás, unokatesózás: nem fog unatkozni. Kivéve persze abban a két hétben. De vajon jót teszek a gyerekkel, ha nem hagyom unatkozni egy percig sem? Vajon tényleg érdemes őt programokkal lekötni egy egész nyáron át? A pszichológusok szerint a válasz egyértelmű nem. Köszi az útmutatást Quartz!

shutterstock 202508779
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szem előtt van, mégis láthatatlan probléma – Ismerje fel a zaklatás jeleit!

S-W. Zsó 2016. június 25., szombat 19:52

„Csak chaten írogat, egyébként hozzám se nyúl.” „A volt páromról van szó, soha nem bántana.” „Csak azért füttyentget és trágárkodik, mert bókolni akar” - egyik magyarázat sem számít enyhítő körülménynek. Tipikus megnyilvánulások ezek olyan áldozatoktól, akik bagatellizálják a problémát, pedig minden, amiben az egyik fél olyan helyzetbe kényszerül, amely nem egyezik saját akaratával, zaklatásnak számít.

Távolról sincs vége, olvasson még »

9 meglepő dolog, ami elszínezheti a fogainkat!

ST 2016. június 25., szombat 16:54

Tudjuk, hogy a jó megjelenés egyik alapkelléke a rendezett és fehér fogsor. Azzal is tisztában vagyunk, hogy sajnos bizonyos ételek és italok elszínezhetik a fogainkat. Ilyenek a kávé, a vörösbor, a szójaszósz vagy egyes bogyós gyümölcsök. Itt azonban nincs vége a felsorolásnak, ahogyan az a Women's Health cikkéből is kiderült. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha pozitív vagy bevonzod a pozitív dolgokat? Francokat.

Sákovics Diana 2016. június 24., péntek 19:43

Hogyan lehetünk boldogok? Egyáltalán mi a boldogság? Vajon boldogok vagyunk-e akkor is, ha néha dühöngünk, szomorúak vagyunk vagy elesettek? És létezhet-e boldogság a negatív érzések nélkül? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológussal, családterapeutával a Tilos rádió szombati Teszt és lélek című műsorában

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha lecsap a vihar a fesztiválra, ne a nagyszínpadba kapaszkodjon!

Edicsek 2016. június 24., péntek 17:03

Nyolcvan ember sérült meg a németországi Rock Am Ring fesztiválon, amikor hatalmas viharban áramcsapás érte a szórakozókat, ráadásul ez nem is először fordult ott elő. Vihar és fesztivál nálunk is van, sőt olyan eset is, mikor ez a kettő együtt jár, ezért annak néztünk utána, kell-e aggódni, ha villámlani kezd a koncert közepén. Vagy bárhol, amikor szabadtéren vagyunk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 190

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés