#ÉLETEM

A depresszió a világ egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája

Aladár 2017. július 4., kedd 18:39

Az Egészségügyi Világszervezet adati alapján több, mint 300 millió ember érint a mentális zavar, így tenni kell a a depressziósokat érintő diszkrimináció és előítéletek ellen.

A WHO jelentése szerint világszerte több, mint 300 millió embert érint a depresszió, ami így a világ egyik legsürgetőbb egészségügyi problémájává nőtte ki magát. 2005 és 2015 között 18%-kal nőtt a depresszióban szenvedők száma, akik közül sokan még mindig stigmának érzik betegségüket.

Kimondott célja ezért a WHO egész éves “Beszéljünk a depresszióról” kampányának, hogy minél több ember merjen segítségért fordulni betegségével kapcsolatban. A WHO igazgatója, dr Margaret Chan szerint éppen ideje, hogy a világ átgondolja, hogyan közelíti meg a problémát, amelynek megoldása egyre sürgetőbb feladat volna. Az első feladat a depressziósokat érintő diszkriminációval és előítéletekkel való leszámolás lenne, hisz a depresszióval élők számára az első lépés a gyógyuláshoz vezető úton az, hogy van-e lehetőségük beszélni valakivel a betegségről.

shutterstock 51647242
Távolról sincs vége, olvasson még »

Intimitás, elköteleződés? Kösz, nem.

Csonka Balázs 2017. július 3., hétfő 19:10

A párkapcsolatban megélt intimitás többek számára ijesztő lehet, elköteleződni meg pláne. Bár rengeteg ideológia létezik arra, miért kerüli valaki az érzelmi közelséget, ezek nem ritkán kötődési nehézségeket fednek.

Egy ideig minden varázslatos vele. Figyelmes, gyengéd, érdeklődő. Udvarol. Sok időt töltötök együtt, közös jövőben gondolkodik. Ki is mondja. Tökéletes minden. Aztán egy váratlan pillanatban lelép. Vagy csak lassan távolodik. Sokat dolgozik. Egyre több időt tölt a kocsmában, egyre több programot szervez másokkal, alig van veled. Szóba hozod a problémát, de ő nem beszél az érzéseiről. A kapcsolatotokban sem tudtok így tovább lépni, magányosnak érzed magad. Úgy tűnik, nincs is már valós perspektíva ebben az egykor olyan szépen induló kapcsolatban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ki kezelje a családi kasszát?

Szalay Ágnes 2017. július 3., hétfő 12:59

Egy házasság vagy együttélés során nem az első számú kérdés, hogy hogyan bánjunk a pénzzel, de hamar nagy problémává nőheti ki magát, ha kiderül, hogy mindenki totálisan mást gondol a pénzről. Nincs mindenkire érvényes recept, de vannak támpontok, amik simábbá tehetik a párok számára a pénz kezelését.

Szerelemtől kábán bámulunk egymás szemébe, és megfogalmazódik a gondolat, hogy ásó-kapa-nagyharang – de legalábbis egy közös albérlet a hetedik kerületben. Úgy érezzük, hogy teljesen egy hullámhosszon vagyunk: mindketten három gyereket szeretnénk (két fiú, egy lány – a középső legyen a lány,) és majd egyszer, nyugdíjas korunkban nyitunk egy panziót a Balaton-felvidéken. Néha ugyan vitázunk ezen-azon, de szerencsére még megvan a módszerünk, hogy ezek a viták egészen másként, mindkettőnk megelégedésére záruljanak. Na ez az az időszak, amikor még véletlenül sem jut az ember eszébe közös szabályrendszert alkotni arra, hogy ki fizeti majd a hatszázezres kéménybélelést, amire kötelez majd négy év múlva a Gázművek.

shutterstock 394142461

Pedig például egy 2014-es stressz-felmérés szerint a hosszabb ideje együtt élő párok 31 százaléka rendszeresen veszekszik pénzügyeken. Tapasztalatból mondhatom, hogy ezek a viták nagyon fájdalmasak, sőt véglegesen egymástól eltávolíthatók lehetnek, ha kevés van a pénzből, de akkor sem mindig könnyebb, amikor jól megy a szekér. Az emberek elég különbözők a pénzhez való viszonyukban, más felfogás uralkodik a fejekben arról, hogy ki keressen többet, ki hozza meg a pénzügyi döntéseket, és hogyan fedezzék a háztartási kiadásokat. Általában az ember a szüleitől tanulja, tőlük mintegy öntudatlanul szívja magába a pénzzel kapcsolatos gondolatait. Ráadásul Magyarországon ezzel kapcsolatban nagy ösztönösség uralkodik, sajnos nagyon keveseknek van tudatos pénzügyi gondolkodásmódja, felelősségérzete. Így még nagyobb lehet a káosz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

D-vitaminból is megárt a sok

Aladár 2017. július 3., hétfő 12:59

Egy friss kutatás arra tendenciára hívja fel a figyelmet, ami az amerikai lakosság 3.2%-ának esetében már most a D-vitamin a szükségesnél nagyobb arányú beviteléhez vezetett.

Egyelőre persze nem ez a fő probléma

Magyarországon nagyjából a lakosság kétharmada, illetve egyes becslések szerint körülbelül 90%-a szenved D-vitamin hiányban a tél végére. A D-vitamin hiány csontritkulást eredményezhet, és ha kiváltó oka nem is, számos más betegségnek lehet a velejárója is. Mivel azonban egyre többen szednek D-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítőket a világon, egyre többen vannak azok is, akik túlzásba viszik a dolgot. Az Egyesült Államok lakosságának például 30-40% D-vitamin hiányos, 3.2%-a viszont épp hogy túl sok D-vitamint vitamint fogyaszt. A túlzásba vitt D-vitamin fogyasztás veszélyeiről a Popular Science írt. 

shutterstock 528917953
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért pörget a kevés szénhidrát

Aladár 2017. július 2., vasárnap 16:55

A minimális szénhidrátbevitellel járó ketogén diáték során, a májban termelődő anyag lehet a felelős a koplalók eufóriájáért.

A Science Alert szerint a kifejezetten alacsony, napi szénhidrátbevitelüket mindössze 50 grammra korlátozó diétázók között viszonylag gyakoriak az olyan eufórikus pillanatok, amelyeket általában inkább különböző drogok használatával, ez esetben a GHB nevű szerrel szoktak összefüggésbe hozni. Mindez a ketogén diéták során a májban keletkező, a GHB felépítéséhez kísértetiesen hasonlító BHB nevű anyag hatásának tudható be. 

shutterstock 98990849
Távolról sincs vége, olvasson még »

6+1 tipp, hogy tényleg nyaralás legyen a nyaralás

Szalay Ágnes 2017. július 2., vasárnap 15:08

Kivel történt már meg, hogy a két hét nyaralása utáni első munkanapja végére ugyanolyan fáradt volt, mintha el sem ment volna sehova? Láttuk már a házastársunkat, vagy magunkat egy strandon fürdőruhában ácsorogva hosszas telefonbeszélgetést folytatni leadási határidőkről, szükséges megrendelésekről és ügyféligényekről? Van olyan, aki halálra idegeskedi magát, mert otthonmaradt a körömvágó olló, és a teljes fürdőruha-szett? Előfordul, hogy a nyaralóhelyre érkezvén a boldog semmittevés helyett csak morgunk és veszekszünk?

A nyaralás minden ellenkező híreszteléssel szemben stresszes lehet. Kikerül az ember a megszokott és akármilyen is, de biztonságot adó környezetéből, és ez már önmagában stresszforrás. Az is idegesítő lehet, hogy bár kikapcsolódni szeretnél, mégis a munkán jár az eszed, hiszen az ember nem gép, amit ötven hét folyamatos munkára, eredmények produkálására lehet beállítani, majd két hét karbantartásra lekapcsolni.

shutterstock 187564577

Hogyan lehet minél kisebb stresszel nyaralni? Megnéztem, bölcs életmód-tanácsadó lapok mit javallnak a témában, Huffington Posttól Medicinenetig. Nem meglepő módon, elég hasonló dolgokat. Arra viszont nem számítottam - bár nagynéném szerint biztosan számíthattam volna, - hogy saját utazási tapasztalataim gyökeresen eltérnek a javaslatoktól. Szeretek utazni, minden lehetőséget megragadtam az utazásra, de ha úgy kellett volna csinálnom, ahogy a tipp-adók ajánlják, akkor valószínűleg csomó idegsejtet elvesztettem volna menet közben, és ötször is meggondoltam volna, hogy elindulok-e még egyszer. Mások vagyunk, másképp működünk, nem ringatom magam abba a hitbe, hogy a többség osztja az én utazásról vallott nézeteimet. Ezért úgy döntöttem, hogy becsületesen zanzásítom a nálam véleményformálóbb szerzők tanácsait, és ahol én másképp csinálom, azt is leírom. Mindenki választhat kedvére, és megfogadhatja őket, vagy utazhat úgy, ahogy neki magának a legjobban megfelel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tévedsz, ha azt hiszed, létezik az igazi

S-W. Zsó 2017. július 1., szombat 18:00

Sákovics Diana előadásából megtudtuk a szeretetnyelvekről, családi mintákról, az újdonság erejéről és sok más fontos dologról, hogy mekkora hatással vannak egy párkapcsolat működésére.

Nem véletlenül vagyunk társas lények. Életben maradásunk szempontjából mindig is elengedhetetlen volt a közösség, kellettek a jól működő, bizalmon és megosztáson alapuló szoros szociális kapcsolatok. A világ legrégebb óta tartó boldogságkutatásának eredményei is bizonyítják, hogy a jó kapcsolatok tartanak meg minket boldogságban és egészségben.

A jó társas kapcsolatok megteremtése azonban nem elég, hosszú távú boldogságunk érdekében fenn is kell tartani azokat. Hogy hogyan? Erről beszélt Sákovics Diana pszichológus, a Hol rontom el? - A boldog párkapcsolatok pszichológiája című könyv szerzője a Hatszín Teátrumban. Meg azokról a mítoszokról is, amik szinte észrevétlenül félrevisznek egy párkapcsolatot. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Allergiás tüneteket okozhat a penész a lakásban

Aladár 2017. július 1., szombat 17:12

Egy friss kutatás szerint a penészes falfelületekről akár olyan kicsi, potenciálisan mérgező hatású anyagok is leválhatnak, amelyek allergiás, asztmás tüneteket eredményezhetnek.

A jelenségre a többnyire egyszerűen penészként emlegetett gombákat elemző francia kutatók mutattak rá. A kutatók tapéta darabokon vizsgálták meg, mi történik pontosan a nyilászárók és fürdőszobák környékén nem is olyan ritka penész kolóniákkal a lakásokban megszokott mértékű légmozgások hatására. A problémát ebben az esetben nem a spórák okozzák, hanem a penészgombák által termelt erős biológiai hatású mikotoxinok, amelyek a légmozgások hatására leszakadhatnak, és belégzés esetén allergiás tüneteket vagy akár asztma rohamokat is kiválthatnak. 

shutterstock 596674793
Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan a tünet, ami évekkel előre jelezheti a Parkinson-kórt

Aladár 2017. június 30., péntek 20:00

Egy új kutatás eredményei az eddiginél mélyebb kapcsolatot sejtetnek a REM magatartászavar és a 10-15 évvel annak megjelenése után kailakuló neurológiai betegségek között.

Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy az akaratlan mozgások és felkiáltások kísérte REM magatartászavar (RBD) együttjárást mutat bizonyos később kialakuló betegségekkel, a rendellenesség jelenléte esetén az alvás szakértő Dr. Carlos Schenck szerint csak az a kérdés, mennyi idő múlva jelentkeznek a betegségek tünetei. A REM magatartászavar és az olyan betegségek, mint a Parinnson-kór vagy a demencia összefüggéseiről a Science alert írt

Távolról sincs vége, olvasson még »

Húsz kérdés a válásról

Dívány.hu 2017. június 30., péntek 19:57

Mennyire nehéz ügy a válás, és miért? Ki hogy viseli? Egyáltalán mi vezet odáig? Kérdőív a válásról, rólatok, nektek.

Rendbe jöhet az elrontott kapcsolat a családdal?

Szalay Ágnes 2017. június 30., péntek 19:04

Sok családban fordul elő, hogy családtagok nem beszélnek, nem találkoznak egymással. Hamar kiderült, hogy ez tabutéma, nem nagyon beszél, ír róla senki. Így aztán ahhoz is nehéz segítséget kapni, hogy ha már megtörtént az eltávolodás, hogyan lehet helyrehozni a dolgot.

„Nézd, így nevettem mindig, amikor játszott velem” – mutatja Hanna szomorú mosollyal a képet magáról, ahogy kopasz kisbabaként vigyorog lakli kamasz bátyjára. „Három éve nem találkoztam vele, és a kisfiát sem láttam, pedig már óvodás. Hiányoznak, és biztos vagyok benne, hogy el fog múlni, hogy nem beszélünk egymással, de ez az ő döntése kell, hogy legyen. Én nem nyomulhatok.”

Hanna kiegyensúlyozott családban nőtt fel, de ez a bátyjáról, Péterről, hiába féltestvérek, mégsem mondható el. Péter kisgyerek évei szüleinek megromló kapcsolatával, majd édesanyja korai halálával inkább nehezek voltak. Bár az apa mindent megtett, amit tudott, hogy biztonságban és szeretetben nevelje fiát, maradtak sérülések, meg nem beszélt dolgok, el nem sírt könnyek. Mégsem volt komoly probléma a családban egészen addig, míg Péter be nem mutatta választottját, gyereke későbbi édesanyját. A lány egészen más volt, mint akit elképzeltek. A szülők nehezen fogadták el a hamar megkötött házasságot, nem illett hozzájuk a pár életstílusa – és amikor a fiatalok nehézségekbe futottak bele, nem mulasztották el emlékeztetni őket, hogy „ugye-ugye, mi megmondtuk előre…” Állandósultak a veszekedések, hangos drámák, amik korábban egyáltalán nem voltak jellemzők. Végül, egy nagy kifakadás után a fiatal pár úgy döntött, azért, hogy nyugalomban, a saját maguk által választott módon nevelhessék gyereküket, inkább megszakítják a kapcsolatot a családdal. Hátha a családi befolyás megszűnésével majd egymással is kevesebbet fognak veszekedni.

shutterstock 172574669

Hanna, testvérként kicsit kívülállónak érzi magát ebben a történetben. Igaz, hogy ő sem tartja a kapcsolatot a testvérével, de azt gondolja, a „szakítás” nem neki szól. Neki az egész történetben egy alapszabálya volt: a lojalitás. A testvéréhez és a szüleihez egyszerre. Kiállt amellett, hogy tartsák tiszteletben Péterék döntését, adják meg az esélyt, hogy a maguk választotta úton boldoguljanak. Míg a szülők, érthető módon a feleséget és az elsietett elköteleződést hibáztatják, addig Hanna azt is mondja, hogy nem kellett volna annyiszor beleszólniuk. Elfogadni kellett volna őket, nem újra és újra véleményt mondani. De szüleit is megérti. Látta rajtuk, hogy milyen nehéz volt nekik a néha teljesen igazságtalan vádak súlya alatt, és tudja róluk, hogy csak jót akartak a fiuknak. Mindenkinek igaza van, és mindenki hibázott…

Távolról sincs vége, olvasson még »

A budapesti gyógyfürdők elvarázsolták a Vogue-ot

Lina 2017. június 30., péntek 10:32

A nemzetközileg is elismert fotós, Perlaki Márton budapesti gyógyfürdőkben fotózta édesanyját, Aldobolyi Nagy Magdolnát, és annak két régi barátját a Vogue számára. A New Yorkban élő Perlaki most a Díványnak mesélt a sorozat részleteiről.

Perlaki Márton fotográfus - az egykori The Room magazin alapítója és képszerkesztője - már egy ideje New Yorkban dolgozik. Olyan magazinokban találkozhatunk munkáival, mint a T Magazine, a Time Magazine, a Wallpaper*, az M le Monde, vagy a Holiday Magazin. Itthon a Robert Capa Központban 2014-15-ben készült Bird, Bald, Book, Bubble, Bucket, Brick, Potato című sorozatának egy szűkebb keresztmetszetét is láthattuk önálló kiállítása keretében.

Ezúttal a Vogue számára készített sorozatot az édesanyjáról, Aldobolyi Nagy Magdolnáról és annak két barátjáról Budapest legszebb gyógyfürdőiben, az ellazulás és a nyugalom pillanataiban.

A felkérés Liana Blumm-tól, Vogue felelős képszerkesztőjétől érkezett még áprilisban, maga a sorozat elkészítése (fotózás és utómunka) összesen két hét alatt történt meg.

"A kreatív beszélgetések Liana Blummmal, az engedélyek beszerzése, illetve a technikai felkészülés vitte el a legtöbb időt, maga a fotózás három gyönyörű, kora nyári napot vett igénybe" – meséli a fotós.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így lesz tökéletes a mai napod!

K.P. János 2017. június 30., péntek 06:53

Jó reggelt! Ma tökéletes napra ébredtél. Minden körülmény adott ahhoz, hogy a legújabb egészségügyi kutatásokról szóló pr-közlemények, életmódcikkek és lájfhekkposztok útmutatása szerint cselekedve a lehető leghosszabb életű, legegészségesebb és legboldogabb ember lehess. Lássuk, mennyire egyszerű a dolgod.
shutterstock 342988046

8 órai pihentető alvással csökkentetted a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, erősítetted immunrendszeredet, segítettél szervezetednek kordában tartani a vércukorszintedet, ezáltal az étvágyadat is. Minden alvási fázisban megfelelő időt töltöttél, így aztán jobban tudsz majd nap közben koncentrálni, új ismereteket szerezni, kreatívabb leszel, jobb döntéseket hozol és a hosszú távú memóriádra sem lesz panasz.

Nosza, ugrás a hideg zuhany alá, csökkentsd a melatoninszintet, kinek kell az a sok melatonin nappalra? Annál inkább növeld a noradrenalin szintjét, hadd űzze el a fáradságot a jó noradrenalin. Vérkeringés stimulálva: pipa. Anyagcsere felpörgetve: pipa. Igyál egy pohár vizet, aztán jöhet a reggeli.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért egyre több a pajzsmirigybeteg?

Brownie 2017. június 29., csütörtök 14:16

Nem, nem csak a fejlettebb orvosi módszerek miatt. Mérgező vegyületek, túl sok szervetlen jód, stressz és fertőzések állnak a növekvő tendencia hátterében. Prof. dr. Balázs Csaba endokrinológus, immunológus, belgyógyászt kérdeztük.

A legújabb, nagy európai populációban végzett vizsgálatok szerint a pajzsmirigy-alulműködés 4,4%-ban, a túlműködés pedig 1,4%-ban fordul elő. Utóbbit könnyű diagnosztizálni a betegek panaszai, a klinikai tünetek és a laboratóriumi leletek alapján, csökkent pajzsmirigyműködésre azonban ritkán gondolnak. A pajzsmirigy-alulműködés általában enyhe, nehezebben felismerhető formában mutatkozik és gyakran csak a betegség által kialakult szövődmények kivizsgálása során derül ki, hogy a tünetekért a pajzsmirigy a felelős. (Arról, hogyan ismereheted fel a pajzsmirigybetegséget, nemrég itt írtunk.) 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem kell azonnal gyógyszerhez nyúlni, ha megy a hasunk

Aladár 2017. június 29., csütörtök 06:53

A hasmenés csodaszép, önzetlen csaptjáték eredménye immunsejtek, fehérjék és a bélfal között.

A hasmenés egy kisebbfajta csoda. Legalábbis amennyiben az emberek esetében is úgy működik, mint a bakteriális fertőzések sújtotta egerek kálváriája során. Az egerek hasmenését elemző kutatócsoport által publikált tanulmány tanúsága szerint nem árt csínján bánni a hasmenés mielőbbi megszüntetését célzó gyógyszerekkel - írja a Science Alert. A hasmenés ugyanis általában a kórokozóktól való gyorsabb megszabadulást szolgálja, az pedig, ahogy a víz a hasmars során átszűrődik a bélfalon, gyakorlatilag széklet-költészet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hahó, merj pesszimista lenni!

Szalay Ágnes 2017. június 28., szerda 19:07

Míg nyugaton az emberek optimisták, hisznek a korlátlan lehetőségekben, addig mi itthon jóval szkeptikusabbak vagyunk saját esélyeinket illetően. De valahogy két tűz közé szorult a gondolkodásunk: már elhiszünk sok mindent arról, hogy mit kéne elérnünk, nem tartjuk magunkat képesnek rá, amiben kódolt a lelki nyomor, irigység és depresszió. Alain de Botton - akinek a gondolatait a cikkben idézem - szerint az alapfeltevésekkel van baj. Következzen hát a pesszimizmus dicsérete.

Nemrég ültünk egy árnyas kerthelyiségben, és kellemes fröccsök mellett vitáztunk csillogó szemű, és szemtelenül fiatal munkatársnőnkkel. „De hát mindenki tehetséges valamiben. Ha nagyon akarod, és dolgozol érte, akkor eléred az életben, amit szeretnél.” – lelkesedett a lány. „Nem, nem mindenki tehetséges, sokkal több az átlagos ember, erre utal a szó jelentése is.” – vonta kétségbe az elhangzottakat a természetesen még mindig fiatalnak számító, de húsz évvel több tapasztalattal rendelkező kollega. Majd folytatta: „Nem lehet mindenki Hosszú Katinka, statisztikailag lehetetlen, hogy mindenki a legjobb legyen, hiszen csak egy lehet a legjobb, és több tízmillióan pályáznak erre. A nagyon nagy többség bizony nem lesz sikeres.” „ De akkor sikeres lesz másban. Mondjuk nagyon szép mezei csokrokat fog szedni.” „ Lehet, de abból nem fog házat venni, meg újságok címlapján szerepelni. Önáltatás azt hinni, hogy mindenki gazdag meg híres lehet. És valószínűleg mezeivirág-csokor készítőből is lesznek nála jobbak.” „Nem – szögezte te a lány – szerintem igenis sikeres leszel, ha megtalálod azt, amiben a legjobb vagy, és dolgozol érte…”  A beszélgetés ebben a szellemben folytatódott, amíg tartottak a fröccsök.

shutterstock 336754460

Alain de Botton svájci-angol író már az első könyvével több, mint egymillió dollárt keresett. Ez aprópénz volt az apja vagyonához képest, és a szigorú papa azon aggódott, hogy mihez kezd a fia az életével, ha nem csinál semmit, csak könyveket ír. De Alain nem adta fel lázadását, és továbbra is ír, gondolkodik, valamint megalapította (többek között) az Élet Iskoláját (The School of Life), ahol olyan tudás átadására törekszenek, ami szerintük az életben való boldoguláshoz inkább szükséges, mint a lexikális ismeretek. Itt tartott egy előadást, amelyben azt veti fel, hogy manapság az emberek megrögzötten menekülni akarnak a pesszimizmus elől, amivel rengeteg nyomorúságot okoznak saját maguknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A 98 éves yogini szerint a jóga a békéről szól, nem az izzadásról

Aladár 2017. június 28., szerda 06:59

A 98 éves yogini 90 éve jógázik, és úgy gondolja, a jógának a békéről és a kikapcsolódásról kéne szólnia, nem pedig az intenzív, izzasztó edzéstervekről.

V Nanammal, a 98 éves korára igazi jóga szupersztárrá vált, testrészeivel százezres nézettségű videókban legózó/oriagmizó yogini nem rajong a jóga gyakorlatokat jövedelmező iparággá alacsonyító és a nap során bármikor, nem pedig kizárólag hajnali 3 és 5 között tartott, leggings szépségversenyekként is felfogható edzésekért. Nanammel 90 éve jógázik, 1972 óta tanít a család Coimbatoreban található jógaközpontjában, és a Quartz szerint eddig csak kívülről látott kórházat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A 10+1 legjobb étel, amiket az orvosok nem ennének a helyünkben

Terebélyes Tibor 2017. június 28., szerda 06:58

Zsír, só, finomított szénhidrátok, mérgezett vizek, rákkeltő anyagok. Egészséges étrendet bizony nehéz összeállítani, de korántsem lehetetlen. Íme az orvosok szerint legmérgezőbb ételek.

Az egészséges életmód egyik alappillére a kiegyensúlyozott táplálkozás. Ehhez pedig nagyon fontos tudni, milyen élelmiszereket érdemes előnyben részesíteni, és mi az, amit jobb, ha inkább messzire elkerülünk. Napjainkra megszámlálhatatlanul sok speciális diéta, étkezési trend, táplálkozási divat létezik, sokszor egymásnak is ellentmondó alapelvekkel, útmutatásokkal. Ami mégis segíthet minket eligazodni a dietetika birodalmában, az az egyes élelmiszerek alaposabb ismerete. Minél többet tudunk arról, hogy milyen étel milyen összetevőket tartalmaz, minél inkább tisztában vagyunk vele, miért fogyasszunk vagy kerüljünk egy-egy élelmiszertípust, annál tudatosabban tervezhetjük meg saját étkezésünket.

Tekintettel arra, hogy jelen és jövőbeli egészségünk szempontjából mennyire fontos mindez, a Business Insider két orvost is megszólaltatott a témában. Szakértőik, akik mindketten kimondottan a táplálkozással összefüggő, hosszú távú egészségügyi kockázatokra specializálódott szakemberek, arról beszéltek, milyen ételeket igyekeznek a leginkább elkerülni a mindennapokban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Most te is kiállhatsz az utcai beszólogatások ellen!

Szvetlana 2017. június 28., szerda 06:55

Mindennapos jelenség, hogy a nőknek szexuális tartalmú, alpári vagy egyenesen obszcén beszólásokat kell elviselniük a férfiaktól. Hogy ez mennyire nincs rendjén, és hogy a kéretlen beszólások milyen szinten tudnak traumatizálni, arra most egy akció hívja fel a figyelmet. És most te is elmondhatod a tapasztalataidat. Mert valószínűleg vannak.

Rendszeresen foglalkozunk mi is a témával, írtunk már személyes tapasztalatokról és a zaklató beszólások pszichológiai hátteréről is. Most a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook közösség egy akciót indított, melynek keretében a zaklató mondatokat színészek közreműködésével felveszik, a hanganyagból pedig videoklipet készítenek, amelyben bárki szerepelhet, aki az ebből az alkalomból szerveződő felvonuláson részt vesz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hat tipp a gyors elalváshoz

Terebélyes Tibor 2017. június 27., kedd 19:40

A gyors elalvásért egész nap tenni tudsz. A testi-lelki jólléten túl néhány egyszerű trükk is segíthet az ágyban forgolódóknak.

Az egyértelműen álomgyilkos anyagokon túl, amilyen például a koffein, az alvászavaroknak különféle lelki okai, illetve az életmódot érintő akadályai is lehetnek. A gyors elalvásért ezért nem is csak este, de egész nap lehet tenni. Amin este kattogsz, az ugyanis jobbára nappal történik. Álomtündér-csalogatás pszichológiai módszerekkel, egyszerű lájfhekkekkel, biológiai tényekkel.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Unalmas vagyok, ha sokat unatkozom?

Brownie 2017. június 27., kedd 16:02

Az unalom ugyanolyan hétköznapi jelenség, mint a stressz vagy a szorongás, mégis sokkal kevesebb figyelmet szentelt neki a tudomány. Eddig. Manapság egyre több érdekes és tanulságos kutatási eredmény születik a témában. Az unalom az ellenségünk vagy profitálhatunk belőle? Kik hajlamosabbak arra, hogy unatkozzanak és miért? Egyáltalán kinek mi számít unatkozásnak?

Képzeld el, hogy életed legizgalmasabb kalandjára, egy Mars-expedícióra készülsz. A hónapokig tartó tréning és az első néhány nap az űrben felbecsülhetetlen. Aztán egy idő után kezded unni a banánt, mert hiába vagy felszerelve mindenféle hasznos cuccal, azért ott a nagy semmiben a megszokottnál egy kicsit korlátozottabbak a lehetőségeid. Mihez kezdenél üres óráidban? Könyvet írnál? Szétedzenéd magad? Barkácsolnál magadnak egy gitárt és Hendrixként térnél haza? Vagy nem csinálnál semmi különöset, csak álmodoznál?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Te inkább glükózzal vagy fruktózzal mérgeznéd magad?

Aladár 2017. június 27., kedd 06:51

Az Ausztráliában és Európában forgalmazott üdítőkben inkább a glükóz, Amerikában inkább a fruktóz dominál.

Egy ausztrál tanulmány szerint az Ausztráliában és Európában forgalmazott üdítők teljesen más arányban tartalmaznak szőlő- és gyümölcscukrot, mint az Egyesült Államokban forgalmazott változataik. Mindez ugyanannak a márkának ugyanarra a termékére is vonatkozik: az ausztrál/európai változatban több a glükóz (szőlőcukor), míg az amerikai változatokban inkább a fruktóz (gyümölcscukor) dominál. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Valójában nem volt szex, szóval félre sem léptem

Csonka Balázs 2017. június 26., hétfő 18:27

A szélessávú internet elterjedése óta egyre gyakoribb jelenség a hűtlenség új formájának számító cyberszex. Bár racionálisan higiénikusabb és kevésbé is tűnik fenyegetőnek a valós külső kapcsolatnál, érzelmileg éppoly romboló a kapcsolatra nézve.

Egy megcsalás nem megcsalás, kettő kioltja egymást, háromból pedig kettő kioltja egymást, a maradék egy megcsalás pedig ugye nem megcsalás. Az ilyen és ehhez hasonló ideológiák nem csak a valós hűtlenség esetén használatos kibúvók, de abban az esetben is, ha az a bizonyos harmadik csak online van jelen. Hiszen valójában soha nem is találkoztunk. Valójában nem is érdekel a másik. Valójában nem szex, ami köztünk történt. Úgy tűnik azonban, hogy hiába a logikus érvelés, a virtuális félrelépés, az online szerepjáték és a szexchat éppolyan lesújtó érzelmi következményekkel jár, mint a tényleges külső kapcsolat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Visszatérő rémálmok gyötörnek? És tudod-e, miért?

Brownie 2017. június 26., hétfő 17:42

A tudomány szerint sokkal empatikusabbak és kreatívabbak is azok, akiket sűrűn gyötörnek rémálmok. Eláruljuk, miért.

Mindig is foglalkoztatta az emberiséget, hogy mit jelentenek az álmok, az álomkutatók pedig a mai napig buzgón keresik a választ arra, hogy egyáltalán van-e valami hasznuk. Talán a kreatív gondolatok és ötletek alapjaként szolgálnak, talán az információk konszolidálása a céljuk, de akár a problémák megoldása vagy a nap során felgyülemlett érzelmek okozta túlterheltség enyhítése is lehet az álmodás funkciója. De mi van akkor, ha valaki rosszat álmodik? Nem hébe-hóba - hiszen egy-egy lidérces álom időnként bárkinek becsúszhat -, hanem olyan rendszerességgel, ami állandó stresszt és feszültséget okoz a mindennapokban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Régóta tervezgeted? Felejtsd el!

Aladár 2017. június 26., hétfő 07:01

Vagy írd le, add tovább. A meg nem valósított ötleteink szó szerint nehezítik az életünket.

A lomtalanítás nem csak a fölöslegesnél fölöslegesebb tárgyak esetében hozhat megkönnyebbülést, a fejben tárolt, félkész, kreatív terveinknek sem árthat, ha időről időre leltározzuk és kicsit megtizedeljük őket. Annál is inkább, mert a mentális terhet jelentő érzelmek és gondolatok sok esetben valós, fizikai értelemben vett nehezékként is jelen vannak az életükben. Ha például neheztelünk valakire, vagy titkolunk valamit, nem tudunk olyan magasra ugrani, mint a megbocsátóbb társaink, és még a távolságokat is máshogy becsüljük fel ilyenkor. Nick Douglas, a Lifehacker szerzője egyfajta saját magunkkal szemben felhalmozott tartozásként írja le az ilyen soha meg nem valósuló ötletek feltorlódását.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 190

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés