#ÉLETEM

Mi védi meg a gyerekeinket a drogoktól?

Marjai Kamilla 2016. szeptember 7., szerda 17:49

A prevencióról sokunknak elsőként azok a drogprevenciós alkalmak és tanítási órák jutnak eszünkbe, amikor furcsa tablettákról és fecskendőkről nézegettünk képeket, jól (vagy kevésbé) az eszünkbe vésve, hogy a drog bizony rossz dolog. Valóban ennyit jelentene a megelőzés? Mit kell egyáltalán megelőzni? Világos, hogy gyermek-és serdülőkorban sok minden eldől, de felnőttként van-e mód a megelőzésre? És mik ennek az eszközei? A sok kérdés mellett talán a legfontosabb mégis az, hogy milyen más választásaim lehetnek, ha nem a szerfogyasztás mellett döntök?

Távolról sincs vége, olvasson még »

A közös éneklés segít kapcsolódni az öregekhez, még akkor is, ha már nem is emlékeznek ránk

Sákovics Diana 2016. szeptember 7., szerda 12:32

Képzeljen el egy idős embert, aki egyre nehezebben emlékszik arra, hogy milyen korban és hol is van éppen, aki egyre nehezebben ismeri fel szeretteit, akinek egyedül már megoldhatatlan feladat a mindennapi rutin, aki folyamatos ápolásra, felügyeletre szorul. Képzeljen el egy embert, aki az időskori elbutulás, vagyis a demencia leggyakoribb okával, az Alzheimer-kórral küzd. Megvan? És most nézze meg ezt a videót: 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Őszi városnézés repülővel? Így nem lesz nyűglődés az út!

travelo 2016. szeptember 7., szerda 08:03

Az ősznél nincs tökéletesebb városnéző idő: nem kell minden alkalommal átrohanni az út árnyékos oldalára, nem kúttól-kútig kell megtervezni a sétánk útvonalát, és kávézók, bárok teraszai még ugyanúgy működnek, mint nyáron. Már meg is jött a kedve az utazáshoz? A fapados társaságoknak köszönhetően még akár olcsón meg is úszhatja az őszi kiruccanást. Hogy mindez szép és jó, de amint repülő kerül a képbe, már el is ment a kedve az egésztől? Meg tudjuk érteni, nekünk sem mindig a kedvenc közlekedési eszközünk. Néhány tippel azonban sokkal könnyebben túl lesz a repülésen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 jel, hogy túlzásba viszi a sportolást

Brownie 2016. szeptember 6., kedd 19:25

Ha megszállottan edz, az egészsége bánhatja. Ráadásul aki nem is élvezi igazán a mozgást, az hamar elveszíti a motivációt és lelkileg is kimerülhet. A Women's Health magazin összegyűjtötte azokat az intő jeleket, amik arra utalnak, hogy ideje visszavennünk az edzések intenzitásából. Íme:

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Az anorexia nem betegség, hanem életstílus!"

S-W. Zsó 2016. szeptember 6., kedd 18:33

„KÖVÉR leszel, ha ma eszel. Csak még egy napig bírd ki!” „Ha falásrohamod van, csak lágy ételeket egyél, azokat könnyebb kihányni.” „Amikor orvoshoz mész, vegyél fel többrétegű ruhát és tegyél kis súlyokat a bokádra vagy a zsebeidbe.” „Mondd azt a szüleidnek, hogy a barátaiddal eszel, ha pedig a barátaiddal találkozol, kamuzd azt, hogy otthon már ettél. Így senki nem fog gyanakodni.”  „Minden evés előtt csinálj 200 guggolást, vagy forogj körbe, hogy felforduljon a gyomrod, amikor éhes vagy.” „Ülj feszesen, egyenesen, így tíz kalóriával többet égetsz majd el.” 

Az anorexiások és bulimiások saját fórumain, a különböző Pro Ana, Pro Mia és Thinspiration (=Fogyihlet) blogokon olvashatók ezek a bölcsességek és tanácsok, ahol az evészavarral küzdő vagy fogyni vágyó fiatalok megoszthatják egymással tapasztalataikat és arra buzdíthatják a sorstársakat, hogy továbbra is koplaljanak és kínozzák magukat, mert szerintük „az anorexia nem betegség, hanem életstílus.”

shutterstock 174194081
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így aludjon, ha menstruációs görcsök gyötrik

Dívány 2016. szeptember 6., kedd 15:25

Komoly és/vagy kellemetlen hasi fájdalmaknál azonnal összegörnyedünk, és ha pedig olyan mázlink van, hogy ágy is van a közelben, akkor jöhet a magzati pózban fetrengés. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy a szervezetünk (a legtöbb esetben) tudja, hogy mi a jó neki. Az amerikai Glamour ugyanis megkérdezett több nőgyógyászt is arról, hogy azokon a napokon milyen pózban érdemes aludni, és mindketten a magzati pózt javasolták, ugyanis azzal, hogy összekuporodunk, a mellkasunkhoz húzzuk a lábunkat, a hasi izmok nem feszülnek annyira, és ezzel a fájdalom is mérséklődik.

Még egy előnye van ennek a testtartásnak: kisebb az esélye a kellemetlen baleseteknek - derült ki a Clue nevű cikluskövető alkalmazás tanulmányából. Amit kerüljön, az a hasonfekvés, mert ez biztosan nem segít enyhíteni a tüneteket, mert a méhre (meg úgy általában a belső szervekre) nagyobb nyomás nehezedik. Mondjuk kérdés, hogy alvás közben mennyire tudunk odafigyelni arra, milyen pózban is alszunk, de nem tehetünk más, minthogy tényleg bízunk abban, hogy a testünk tudja, mit kell tennie. 

És mit tehet még? A válasz egyszerű: vegyen be görcsoldót, de a szakértők szerint a nem-szteroid gyulladáscsökkentők, például az ibuprofentartalmú készítmények csökkentik a prosztaglandinok hatását, és nemcsak a görcsöket enyhítik, de a vérzés sem lesz olyan intenzív. A szakértő a menstruáció első pár napjára naponta háromszor 800 milligramm ibuprofent ajánl - írtuk korábban. Ha bírja, akkor az edzést se hagyja ki, a testmozgás közben ugyanis endorfinok szabadulnak fel, és ettől biztosan jobb lesz a közérzete. Emellett aludjon minél többet, kerülje azokat az ételeket, italokat, amelyek vízvisszatartáshoz vagy puffadáshoz vezethetnek, és a jó öreg melegvizes palackot is bevetheti. 

Az amerikaiak hadat üzentek az antibakteriális mosakodóknak

Dívány 2016. szeptember 5., hétfő 14:53

Az antibakteriális szappanok és mosakodók két komponensét is betiltotta az Amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerfelügyelet (U.S. Food and Drug Administration – FDA) az Egyesült Államokban, a triklozán és triklokarbán ugyanis negatív hatással lehet a hormonháztartásra, használatuk miatt bizonyos baktériumok ellenállóvá válnak, ráadásul májrákot okozhatnak - számolt be a Health. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Túléltem egy hetet koffein nélkül és csak három álmatlan éjszakám volt

Brownie 2016. szeptember 5., hétfő 14:53

Sosem vonzott igazán a kávé aromája, ezért inkább az energiaitalokhoz fordultam, akárhányszor fel akartam turbózni szellemi vagy fizikai teljesítményemet. Aztán az egyik vizsgaidőszakban besokallhattam, mert egyik pillanatról a másikra leszoktam a „szárnyakat adó” löttyökről. A reggeli kávézásra körülbelül három és fél éve, külföldön szoktam rá. Sokáig csak feketén ittam; hol cukorral, hol édesítőszerrel, de volt, hogy simán. Ma már habos tejjel készítem és mindig kotyogóban főzöm. Amikor megkérdezik, mennyit kávézom egy nap, büszkén rávágom, hogy csak reggelente szürcsölgetek el egy bögrével, azt viszont sokszor elfelejtem hozzátenni, hogy az bizony dupla vagy tripla adag is szokott lenni. Mindezt persze általában éhgyomorra, amitől a szakértők óva intik a kávéfogyasztókat - a gyomorfekély kialakulásának kockázata miatt -, de eddig nem volt semmilyen panaszom.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tényleg finomabb a háztáji hús?

Sákovics Diana 2016. szeptember 4., vasárnap 18:27

Akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk, és annyit, amennyire szükségünk van. Igaz? Nem, nyilván nem az. Ha igaz lenne, nem lenne rajtunk ennyi súlyfelesleg, és nem virágozna így a fogyókúraipar sem. A gasztropszichológiai kutatásokból már egy ideje tudjuk, hogy étkezési szokásainkat nem a tényleges testi szükségleteink, nem az éhség irányítja: az, hogy mit és mennyit eszünk sokkal inkább függ a környezetünktől, a hiedelmeinktől és az aktuális érzelmeinktől. Ezek a tényezők pedig nemcsak az elfogyasztott étel mennyiségét és a fogyasztás gyakoriságát befolyásolják, de azt is, milyen élményt nyújt az evés, mennyire ízlik az étel. A Northeastern Egyetem kutatói ezt bizonyították egy nemrég publikált tanulmányban

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért özönlik el a lakást a muslicák?

etelka 2016. szeptember 4., vasárnap 13:53

Gyümölcslégy, harmatlégy vagy szakszóval Drosophila melanogaster. Igen, ez az a kisállat, amely pillanatok alatt szaporodik el a lakásban, teljesen rejtélyes módon. De tudja, hogy honnan jelennek meg? Hol és hogyan élnek? Mivel táplálkoznak? Hogy lehet eltüntetni őket?

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 szokás, ami akadályozza, hogy jól működjön az agya

Sákovics Diana 2016. szeptember 3., szombat 18:03

Próbált már úgy végigmenni lábujjhegyen egy egyenes vonalon egyensúlyozva, hogy közben hetesével számolt visszafelé ezerből? Nyilván nem. Minek csinálta volna? Teljesen értelmetlen. De ha mégis megpróbálja, készüljön fel, hogy nem fog menni. Legalábbis sokáig biztosan nem. A feladat végrehajtásához ugyanis a figyelem megosztására van szükség, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyorsan kell váltogatnunk a figyelmi fókuszt a feladataink között. Ez pedig átkozottul gyorsan szívja le, fárasztja ki az agyunkat, és tesz minket ingerlékenyebbé, szorongóbbá.

Hasonló hatása van annak is, amikor bizonyos belső állapotok, érzések, gondolatok kötik le az agykapacitásunkat: ilyenkor nehezebb koncentrálni, problémát megoldani, kreatívnak lenni, meg úgy egyáltalán a megszokott szinten működni. Guy Winch klinikai pszichológus most a Psychology Today oldalán szedett össze öt olyan tipikus szokást, ami rontja intellektuális működésünket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A személyiségen is múlik, hogy beválik-e az edzésterv

Brownie 2016. szeptember 3., szombat 15:57

Az már nem újdonság, hogy egy hatékony edzésterv összeállításához az étrendet és az alkati adottságokat is figyelembe kell venni, egy új kutatás szerint azonban legalább ennyire kulcsfontosságú tényező a fogyni vagy szálkásodni vágyók személyisége.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A csúnya gyümölcs is lehet egészséges, sőt!

(sze) 2016. szeptember 3., szombat 13:49

Pár napja írtunk már arról a TED előadásról, amiből kiderült: a foltos gyümölcsök nem feltétlenül károsak egészségünkre, sőt, bizonyos esetekben még javunkra is válhat a fogyasztásuk. Most a Huffington Post közzétett egy videót, ami arra is rávilágít, a deformált gyümölcsök sok esetben egészségesebbek és magasabb tápanyagtartalmúak formás társaiknál.

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 jel, hogy ön az átlagnál okosabb

Sákovics Diana 2016. szeptember 2., péntek 20:15

Sokan azt hisszük, hogy jobbak vagyunk az átlagnál. Hisszük, hogy intelligensebbek vagyunk, hogy jobban vezetünk, jobb konkrét képességekkel rendelkezünk, mint mások. Mindeközben egész jók vagyunk abban, hogy mások tulajdonságait, képességeit bemérjük, de ha magunkról kell ítéletet mondani, következetesen túlbecsüljük, amink van. Tesszük ezt részben azért, mert hajlamosak vagyunk a saját sikereinket magunknak tulajdonítani, míg a kudarcainkat a külvilágra fogni (míg mások esetében épp fordítva gondolkodunk), és közben ritkán kapunk a környezetünktől tiszta, őszinte visszajelzéseket. Meg egyébként is: jobbnak hinni magunkat másoknál remek önvédelem, főleg, hogy a kultúránk is az általános menőséget várja el. Ráadásul, minél rosszabbak a képességeink, annál inkább hajlamosak vagyunk jobbnak hinni magunkat, míg a valóban jó képességű emberek következetesen alulbecsülik saját kompetenciájukat.  

shutterstock 312068849

Önmagunk megítélése tehát gyakran torzított, de vajon honnan, milyen jelekből tudhatjuk azt, hogy tényleg jobbak, tényleg okosabbak vagyunk az átlagnál? A Psy Blog nyomán összeszedtünk néhány kutatást arról, milyen viselkedésekkel, milyen tulajdonságokkal jár együtt a magasabb intelligencia. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kiegészítő gyakorlatok nélkül nem futás a futás

Dívány 2016. szeptember 2., péntek 16:28

Az ősz a futóversenyek évszaka, ilyenkor egyre többen róják a szigetköröket abban a reményben, hogy még pont sikerül felkészülni egy hosszabb távra, vagy esetleg összejön egy kis gyorsulás. Semmit nem adnak ingyen, minden másodpercért és méterért meg kell küzdeni, tudják ezt jól a hobbifutók is, nekik ajánlunk most pár olyan kiegészítő gyakorlatot, melyek segítségével javíthatnak teljesítményükön, vagy ha ez nem cél, egyszerűen átmozgathatják egész testüket, formálódhatnak, erősödhetnek: mert a futás jó sport, de például a karok és hát erősítését sem szabad elhanyagolni!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tanuljon Schobert Norbert hibájából!

Dívány 2016. szeptember 2., péntek 14:26

A történet röviden: a Riposton a Naturalnews nyomán megjelent egy cikk arról, hogy a  cit­romlé és szó­da­bi­kar­bóna életmentő csodaszer. Schobert Norbert ezt meg is osztotta követőivel a Facebookon, ám szakértők egy nyílt levélben felhívták a figyelmét arra, hogy azért nem eszik ilyen forrón a kását. 

A fitneszguru először kikérte magának ezt: "Röhej, ha valaki azért nekem jön, mert tovább osztok egy érdekes cikket. Vagy betalált, vagy görcsös szereplési kényszer. Itt van angolul. Továbbra sincs véleményem, csak megosztom, mert érdekes. Aztán nehogy 1 millió ember veszélybe kerüljön! Röhej. Aki a C vitamin miatt nekem jön, az nekiment Szentgyörgyi Albertnek is, mert erről is írt. A kemó drága, a vitamin olcsó. Nem üzlet. Itt a baj." Majd közzétett egy videót azzal a tanulsággal, hogy az ember jobb, ha meggondolja, mit is oszt meg. Részletek a videó és a hajtás után! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudja meg, mennyi kórokozó tanyázik a sportkulacsán!

Brownie 2016. szeptember 1., csütörtök 15:13

Hasznos és praktikus találmány a sportkulacs, nem véletlenül látni mindenkinél az edzőteremben, de még futáshoz vagy kerékpározáshoz is magunkkal vihetjük, hogy pótoljuk a kiadós mozgás során elvesztett folyadékot. De gondolta volna, hogy még ezeknek a palackoknak a kupakján is hemzsegnek a kórokozók? Bizony, egészséges életmód ide vagy oda, egy új vizsgálat szerint, ha folyton ugyanabból a kulacsból kortyolgatunk, azzal legalább annyira ártunk magunknak, mintha a kutya táljából innánk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyedülálló? Ezért örüljön neki!

Brownie 2016. szeptember 1., csütörtök 10:18

Ma már egy csomó társkereső műsor, randioldal és applikáció gondoskodik arról, hogy senki ne egyedül öregedjen meg. Mintha muszáj lenne minél előbb párt találnunk magunknak. Az Amerikai Pszichológiai Társaság legutóbbi éves gyűlésén azonban kiderült, hogy nem kell túlságosan aggódnunk a szinglik miatt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt film, amikből tényleg tanulhatunk a függőségről

Marjai Kamilla 2016. augusztus 31., szerda 18:12

Ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor még a tévét sem kell bekapcsolnunk ahhoz, hogy a függőséggel szembesülnünk kelljen, de tény, hogy ismereteinket tekintve nagyban hagyatkozunk arra, amit a filmekben látunk. De vajon jól tesszük-e? Hiteles képet kapunk-e akkor, ha feltétel nélkül hiszünk a képernyőnek vagy a vetítővászonnak? A kritikus szemünket ne hunyjuk be, amikor popcornt pattogtatunk egy-egy kultikus drogfilm mellé, ugyanakkor mutatunk néhány érdekes példát arra, amikor a filmek tényleg tanítanak bennünket.

shutterstock 102477020
Távolról sincs vége, olvasson még »

Utószezonban akarok nyaralni! Merre menjek?

travelo 2016. augusztus 31., szerda 10:27

Szeptember elsejével általában mindenhol mérséklődnek az árak, csökken a tömeg, az időjárás viszont még jó darabig ugyanolyan szép. Ha teheti, sokkal jobb most nyaralni!  Már mutatjuk is a legjobb helyeket, ahol ezeket megvalósíthatja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kétévente cserélje le a napszemüvegét

Edicsek 2016. augusztus 31., szerda 08:05

A fő ok persze nem az, hogy kimegy a divatból, hanem ennyi idő után már nem nyújt kellő védelmet, ezzel pedig többet árthat a szemének mintha csak szimplán hunyorogna. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

23 dolog, amit soha ne mondjon munkatársainak

Dívány 2016. augusztus 30., kedd 17:07

A munkatársakkal való jó kapcsolat nagyban hozzájárul ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a munkahelyünkön, kevésbé legyenek sivárak a munkával töltött órák, sőt produktivitásunk is nő, ha odafigyelünk a helyes kommunikációra.

Rosalinda Oropeza Randall protokollszakértő, a Don't Burp in the Boardroom (Ne böfögjön a tanácsteremben) című könyv szerzője szerint a közvetlen kollégákkal való kapcsolatot megmérgezheti, ha átlépünk egy bizonyos határt. A Business Insider össze is gyűjtött 23 mondatot, amit jobb, ha kerül a munkahelyén.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Tinder-használók elégedtlenebbek a testükkel

Sákovics Diana 2016. augusztus 30., kedd 14:06

Nagy barna szem, a környéket pásztázó nyílt tekintet, helyes kutya: bejön, húzom jobbra. Kamerába félmeztelenül pózoló, erőltetetten vigyorgó fickó: nem jön be, húzom balra. Aztán döntök a következőről, a következőről, meg a következőről, addig, amíg zsongani nem kezd az agyam a sok profilképtől és keresztnévtől. Közben lassan szorongani kezdek, hogy mégis ki az ördög vagyok én, hogy egy fotó alapján döntsem el, ki elég érdekes, értékes és vonzó ahhoz, hogy találkozzam vele.

Az én lelkemnek tehát nem való a Tinder, az alapvetően alkalmi partnerek levadászására született alkalmazás, amit itthon mégis sokan hagyományos online társkeresőnek használnak. Persze ez a szorongás nem általános, ez rólam szól, de úgy tűnik, másoknak sem feltétlenül tesz jót a Tinder használata. Legalábbis ez derül ki egy friss kutatásból. 

shutterstock 416399134
Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért olyan jó balkezesnek lenni és miért nem?

Brownie 2016. augusztus 29., hétfő 19:42

Nemrég írtunk arról, hogy hogyan alakulhatott ki a jobb oldal iránti elfogultság, ami alapján logikusnak tűnik azt gondolni, hogy egy jobbkezeseknek szánt világban a balkezes embereket csak hátrányos megkülönböztetések érik. Tény, hogy régen nem volt leányálom az életük, ma viszont már nemhogy nem üldözik őket, de a kutatások szerint jó néhány szempontból kimondottan kedvezőbb helyzetben vannak, mint jobbkezes társaik. Összeszedtünk néhány érdekességet a rejtélyes jelenségről. Íme:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne irtsa a csalánt! Inkább igya, kenje, egye!

ST 2016. augusztus 29., hétfő 18:47

Amikor az ember kisétál a kertbe, és megpillant egy kisebb területen burjánzó, magas, zöld levelekkel borított területet, ahol a levelek cakkos szélűek, akkor már fogja a fejét, és keresi a kesztyűt. Ha pedig a parkban sétálva találja szemben magát a növénnyel, akkor messziről kerüli, hiszen azon túl, hogy haszontalan gyom, ráadásul még csíp is.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 190

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés