#ÉLETEM

Mi köze van a születési sorrendnek ahhoz az emberhez, aki ma vagyok?

S-W. Zsó 2016. július 25., hétfő 20:06

Én is, én is! Körülbelül kamaszkoromig ez volt az egyik becenevem a családban. Nem véletlenül. Tizenhárom hónappal idősebb bátyámra mindig felnéztem; és mivel gyerekként nekem ő volt a közvetlen példa arra, mit és hogyan lehet vagy kell (vagy éppen nem szabadna) csinálni, büszkén bólogattam, amikor nekem szegezték kedvenc költői kérdésemet: „Ha a testvéred a kútba ugrik, akkor te is?” „Mi az, hogy?!” Persze néha bunyóztunk is, és előfordult, hogy lázadtam; hogy csak azért sem azt gondoltam vagy cselekedtem, amit a bátyám. Jóval később, felnőttként gondolkodtam el azon, hogy ő mennyire céltudatos, racionális, magabiztos és sikerorientált személyiség, én pedig mennyire nem ilyen vagyok (persze van, aki szerint igen, a magam módján). Kíváncsi voltam, hogy milyen mértékben befolyásolja a születési sorrend a személyiségfejlődést, és bár igaz, hogy emellett rengeteg más tényezőt figyelembe kell venni, a szakértők szerint a gyereknek a családban betöltött pozíciója is számít.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Reggel, délután vagy este a leghatékonyabb az edzés?

Brownie 2016. július 25., hétfő 18:31

A legtöbb hobbisportoló akkor edz, amikor a munka,tanulás és a család mellett időt tud rá szakítani. De vajon befolyásolja-e a teljesítményt az, hogy melyik napszakban kerítünk sort a mozgásra? Egyesek szerint például az intenzív és kiadós edzésre a délután 4 és este 7 óra közötti időszak a legalkalmasabb, de mivel nem vagyunk egyformák, egy csomó tényezőtől függhet, hogy kinek mi válik be. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne ölje meg pókjait!

nemoszi 2016. július 25., hétfő 13:47

A pókoknak elég rossz a PR-juk, egy csomóan félnek tőlük, még többen irtják is őket a lakásban (igen, a porszívóval beszippantás is annak minősül!). Pedig nem kéne megölni szegény házi pókjainkat – erre hívja fel figyelmünket a Huffington Post.

Az ok egyszerű, és tavaly már teszteltem is, szóval csak egyetérteni tudok: a pókok a lakásba besétáló vagy berepülő apróbb rovarok természetes ellenségei. Így nem kell mérgező rovarirtókkal teleszórnunk a hálószobát vagy a nappalit, mégse csípnek agyon a szúnyogok, és a molyok sem eszik fel a ruhatárunkat – az a két-három pókháló meg nem zavar senkit a sarokban.

shutterstock 446133139

Ráadásul a pókok egymást is irtják, úgyhogy nehezen szaporodnak túl. Ha mégis hirtelen kikel több száz kis pók, akkor persze muszáj közbelépni, és kinyírni a populáció egy részét, de alapvetően nem kell hisztérikusan sikongatva azonnal gyilkolni, ha szembejön egy pók. Egy-két házi pók jól jön, tanuljunk meg velük együtt élni és hagyjuk őket, hogy tegyék a dolgukat! És nem, nem fognak csak úgy passzióból megcsípni se, nem kell aggódni.

5 növény, amitől a fogai egészségesebbek lesznek

ST 2016. július 24., vasárnap 16:19

Az egészséges fogakhoz kalciumra (is) szükségünk van. Ehhez a legtöbb esetben állati eredetű táplálékot kell fogyasztani, de a lifehack.org összeszedett pár olyan zöldséget, amelyek szintén segítenek abban, hogy a fogai egészségesek maradjanak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Két egyszerű módszer krónikus időhiánnyal küzdőknek

Sákovics Diana 2016. július 24., vasárnap 11:32

Néha olyan, mintha nem lenne elég 24 óra egy napra, néha képtelenségnek tűnik ennyi idő alatt elintézni minden dolgunkat. Az életünk különböző területei - a munkánk, a családunk, a szabadidős elképzeléseink - gyakran konfliktusban állnak: képtelenek vagyunk minden célunkat egyszerre elérni. Olyan ez, mintha egyre csak fogyna körülöttünk az idő, miközben a feladataink, céljaink száma csak nőne. Ilyenkor nyilván nem vagyunk jól a bőrünkben: gyakran élünk meg bűntudatot, kapkodunk, szorongunk, pánikolunk. 

Hogy mit lehet tenni ebben a helyzetben? Egy jó coach most nyilván klassz módszereket mutatna az időmenedzsmentünk optimalizálására, a pszichológiai viszont arra fókuszál, hogyan is állhatnánk mi máshogy a problémánkhoz. Egy friss kutatás szerint van is erre két egyszerű trükk. 

shutterstock 383209213
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem azért vág a szavamba, mert bunkó. Így van huzalozva az agya

S-W. Zsó 2016. július 23., szombat 19:45

Nemrég valaki megkérdezte tőlem, nem gondolom-e, hogy mióta férjemnél ADHD-t diagnosztizáltak, azóta nemcsak sokkal kézzelfoghatóbb számára ez az állapot, de ezt jól ki is használja arra, hogy bármikor legyen mi mögé bújnia; hogy kifogásokkal és elfogadható magyarázatokkal védje magát, ha kudarcot vall vagy kritizálják szétszórtságáért; vagy hogy néha még rá is játszik-e a tünetekre. Bevallom, a kapcsolatunk elején nekem is többször megfordultak ezek a kérdések a fejemben, de akkor még jóval kevesebbet tudtam a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarról, így kevésbé voltam megértő a partneremmel szemben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

35 évesen klimax? Lehetséges!

ST 2016. július 23., szombat 15:21

Természetes, hogy a nagy nyári kánikulában izzadunk, a fokozott verejtékezésnek azonban más okai is lehetnek, például ez a menopauza egyik jele, ami nemcsak az ötvenes korosztályt érinti, vannak, akik már a harmincas éveikben szembesülnek a változókor tüneteivel. De lehetséges, hogy ennyire korán kezdje egy nő a menopauzát?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem csak a vörös hajúaknál nagyobb a bőrrák kockázata

Brownie 2016. július 23., szombat 12:44

Azt eddig is tudtuk, hogy a vörös hajú embereknél a világos bőrszín és a szeplők miatt magasabb a bőrrák kialakulásának kockázata, de hogy ennek pontosan mi áll a hátterében, az eddig a tudomány számára is elég homályos volt. Most azonban kiderült, hogy az ezért a hajszínért felelős génektől nemcsak öregebbnek tűnhet a bőrünk, hanem nagyobb az esély a rákos megbetegedésekre is, és ehhez nem is kell vörösnek lenni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

8 bizonyított módszer, amivel fejleszti a memóriáját

Sákovics Diana 2016. július 22., péntek 18:35

Az, ha képesek vagyunk hosszú távon is fitten tartani a memóriánkat nemcsak a társas kapcsolatainknak, az önbizalmunknak, a céljaink megvalósításának, és az élet adta lehetőségek optimálisabb kihasználásának tesz jót, de segít abban is, hogy teljes életet élhessünk öreg korunkban. Meg egyébként is: mennyire menő már, ha pengének érezzük az agyunkat? 

Korábbi kutatásokból azt már tudjuk, hogy a plusz kilók rosszat tesznek a memóriánknak, ahogy a rendszeres alkoholfogyasztás is, de vajon melyek azok a hétköznapi tevékenységek, amikkel könnyedén fejleszthetjük az emlékezetünket? A PsyBlog nyomán ezeket szedtük össze. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Google a repjegyvadászatból is kiszedte az izgalmakat

dívány.hu 2016. július 22., péntek 13:50

Mielőtt a Google teljesen behálózta volna az életünket, megvolt a varázsa annak, hogy az utazni vágyó emberek információt cseréltek a nagy titkos tippekről, hogy milyen egzotikus helyekre lehet nagyon olcsón eljutni, akár egészen szürreális átszállásokkal. Az internet és a fapados társaságok terjedésével külön hasznos képesség volt mindenféle obskúrus helyi légitársaságok és útvonalakat optimalizáló oldalak ismerete. Na, ezeket a tudásokat és ezt az élményt tette teljesen fölöslegessé a Google a Flights nevű szolgáltatásával, amivel olyan könnyedén és tökéletesen lehet repülőutakat keresni, hogy nem igazán értjük, hogy van-e még bármi értelme ezen kívül az ehhez hasonló szolgáltatásoknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 dolog, amit mi még nem, de az agykutatók már tudnak rólunk

Sákovics Diana 2016. július 21., csütörtök 19:56

Az agytérképező eljárások fejlődése az ember megismerésének egyik legígéretesebb modern módszere, ami sokban hozzátesz ahhoz, hogy rálássunk a testi és lelki működésünk közötti összefüggésekre. Korábban már írtunk arról, hogy mi az, amit az agykutatásokból megtanulhatunk a boldogságról, most pedig összeszedtünk néhány egészen meglepő agykutatási eredményt az elmúlt évekből. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez legjobb mondat, amit egy szorongó, rettegő embernek mondhat

Sákovics Diana 2016. július 21., csütörtök 16:49

A félelem és a szorongás alattomos érzések, ha egyszer elöntenek, nehéz szabadulni tőlük: csapdába ejtenek. Különösen azért, mert minél inkább menekülünk előlük, - pontosabban minél keményebben küzdünk, hogy kizárjuk a félelemérzését a fejünkből és elkerüljük a szorongásunk tágyát - ezek az érzések annál erősebbé, annál intenzívebbé válnak. Hogy akkor mit lehet kezdeni a félelemmel és a szorongással? Szembe kell nézni velük. Nem megküzdeni, ahogy a királyfi a hétfejű sárkánnyal, inkább úgy, ahogy a kis herceg tette a rókával.  Legalábbis ez derül ki abból a dr. Suma Chand, klinikai szakpszichológussal készített interjúból, amit a Psy Blogon lehet elolvasni

shutterstock 275819786
Távolról sincs vége, olvasson még »

Edzőteremteszt: Peak Gym, avagy izzadás luxusban

nemoszi 2016. július 21., csütörtök 15:28

2015-ös sorozatunk újraéled: budapesti edzőtermeket veszünk sorra. Ami a tesztelés metódusát illeti: nem vagyok profi sportoló, heti 2-3 alkalom mozgás nekem pont elég (már ha nem vagyok erre is lusta), az viszont minél változatosabb, annál jobb. Futni, aerobikozni, TRX-ezni szoktam, a táncos órák nem a kedvenceim és a súlyos edzés sem nekem való.

A termeket, edzéseket általában két alkalom után minősítem, és nemcsak az óra stílusát, minőségét, hanem a gépek állapotát és a terem tisztaságát is pontozom. Mivel nem vagyok profi, nem tudom megmondani, hol található a legprofibb géppark, de azt azért észreveszem, ha valami nagyon ócska és az is feltűnik, ha a recepciósok bunkók – így talán tudok valami kapaszkodót nyújtani önnek, amikor azon gondolkozik, hová vegyen bérletet. A tesztelt termeket általában All You Can Move Sportpass-szal is igénybe lehet venni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Runway Run 4.0: fusson és jótékonykodjon a Dívány színeiben!

Dívány 2016. július 21., csütörtök 13:37

A Budapest Airport idén is megrendezi egyedülálló rendezvényét, a Runway Run 4.0 repülőtéri jótékonysági futóversenyt.  A budapesti repülőtér a verseny nevezési díjaiból idén is a sérült és fogyatékkal élő gyermekek és családjuk sportolási lehetőségeit segítő SUHANJ! Alapítványt, valamint a brit Anthony Nolan Alapítványt támogatja, amely elsősorban a leukémiás betegek számára csontvelődonorok felkutatásával foglalkozik. A cél a tavalyi 25 ezer eurós gyűjtés túlszárnyalása.

000004140 09 runwayrun csapat.jpg.jpg photoorig
Fotó: Budapest Airport

De miért írunk most erről? Az egész Európában egyedülálló rendezvényen a légiközlekedés és a kereskedelem világából mintegy ezren állhatnak rajthoz. Az eseményen mi is ott leszünk saját csapattal, ehhez viszont szükségünk van lelkes olvasókra, akik szívesen futnának a Dívány színeiben. Szóval, ha szeret másokon segíteni és imád futni, főleg különleges helyeken, akkor olvassa el, mi is kell a regisztrációhoz: 

Fontos tudnivalók

A versenyről:

  • Időpont: 2016. szeptember 3., 11 óra
  • Helyszín: Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, 1-es futópálya
  • Távok: 5 km egyéni, 10 km egyéni és páros (2X5 km)

A jelentkezésről: 

  • Cím:  runwayrun@bud.hu, a tárgyba pedig mindenképpen írja bele, hogy Dívány.
  • Határidő: 2016. augusztus 15.
  • Nevezési díj: 30 euró/9000 Ft

Fontos szempont a pszichológusválasztáshoz

Kurán Zsuzsa 2016. július 20., szerda 20:11

Amikor eljutunk az elhatározásig, hogy felkeresünk egy pszichológust hamar szembesülhetünk azzal, hogy nem is olyan egyszerű eldönteni kihez is forduljunk. Amit ilyenkor első körben tehetünk, hogy informálódunk jövőbeni pszichológusunk szakmai képzettségéről, szakmai hátteréről, munkatapasztalatairól. Erre azért van szükség, mert a különböző pszichológusok más és más területekhez értenek, eltérő módszerekkel dolgoznak, és a sikeres közös munkához jó, ha az aktuális élethelyzetünkhöz, problémánkhoz, személyiségünkhöz leginkább passzoló szakembert választjuk. Éppen ezért mostani írásomban, igyekszem körbejárni a pszichológus képzés állomásait. Ezen írásban kizárólag a szakmai képzésekről írok, de fontos tudnunk, hogy a jó pszichológus ismérve emellett számtalan készséget és képességet ölel fel.

shutterstock 418046335
Távolról sincs vége, olvasson még »

Négy nyaralótipp távol a turistatömegektől

travelo 2016. július 20., szerda 17:20

Unja már a klasszikus turistacélpontokat, és különben is utálja a tömeget? Olyan helyen nyaralna, ahová még nem tette be a lábát a tömegturizmus? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meghalt Lux Elvira szexuálpszichológus

Szűcs Gyula 2016. július 20., szerda 14:43

87 éves korában elhunyt Lux Elvira klinikai szakpszichológus, az ország egyik legelső és legismertebb szexuálpszichológusa, a Magyar Szexológiai Társaság elnöke. A '70-es években az elsők között mondta ki nyilvánosan, hogy az önkielégítés nem bűn.

A Blikk információi szerint Lux Elvira józsefvárosi lakásában hunyt el. 1929-ben született Ózdon, de Járdánházán nevelkedett és járt kilenc osztályos iskolába. A középiskolát Egerben az Angolkisasszonyoknál végezte el, majd egy teherautón Budapestre szökött, hogy az orvosi egyetemre járhasson. A SOTE jogelődjét, a BOTE-t 1947-1951 között végezte el.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A magyarok nehezen uralkodnak az érzelmeiken

dívány.hu 2016. július 19., kedd 19:24

A Selfmapping HR szoftverrel 1500 magyar munkavállaló különféle kompetenciáit vizsgálták, különös tekintettel az érzelmek irányítására, valamint arra képességre, hogy mennyire tudjuk betartani a határidóket - derül ki a felmérést végző cég közleményéből. A felmérést kis- és középvállalatok, valamint multinacionális cégek alkalmazottai töltötték ki, de kis arányban található köztük egyéni kitöltő is.

Az eredmények nem túl meglepőek, most már tudományos bizonyíték is van rá, hogy elég gyengék vagyunk az érzelmeink irányításában és a határidők betartásában is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 lecke, amit egyetlen sziklamászás alatt tanultam

S-W. Zsó 2016. július 19., kedd 08:02

Akárhányszor sziklamászókba botlok egy-egy kirándulás alkalmával, mindig kíváncsian figyelem, pontosan mit művelnek, amikor olyan bonyolult, Pókembert is megszégyenítő mozdulatsorokat hajtanak végre a falakon. Képes vagyok órákig bámulni, mennyire fegyelmezetten és elszántan, félelmet nem ismerve haladnak a cél felé, és közben minden porcikájuk úgy megfeszül, hogy a puszta látványtól is izomlázat érzek a tagjaimban. Nemrég adódott egy váratlan lehetőség, hogy egy csapat hobbimászó társaságában én is kipróbáljam, milyen érzés meghódítani egy sziklafalat. Olyan volt, mint egy háromdimenziós fejtörő, aminek lehet több jó megoldása is, de a lényeg, hogy a testnek és az elmének végig együtt kell működnie. Élveztem minden egyes percét - még a kudarcokat is -, mert egy csomó új dolgot tanultam erről a sportról, meg persze magamról és a képességeimről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha ön cukorbeteg, erről feltétlenül tudnia kell!

Divany.hu 2016. július 18., hétfő 15:07

Nem lesz egyszerű a cukorbetegek helyzete július 20-tól, ugyanis nem lesz használható a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés az élelmiszereken.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a népi bölcsesség működik a csajozásban

Sákovics Diana 2016. július 17., vasárnap 18:06

Közismert népi bölcsesség, hogy nem mindig szerencsés a túlzott őszinteség vonzalom idején. Konkrétabban arról van szó, hogy állítólag jobban járunk, ha nem fejezzük ki nyíltan mennyire jön be nekünk a másik, így ugyanis vonzóbbak, érdekesebbek lehetünk számára. Aki kész van az ilyen tudatos párkapcsolati játszmáktól, az ettől a tanácstól is nyilván a fogát csikorgatja, hiszen, ha nem kellünk valakinek tisztán és őszintén, úgy ahogy vagyunk, akkor mi értelme van egyáltalán belekezdeni az egészbe? A kérdés elméleti részére nyilván mindenki megtalálja a maga válaszát, a játszmázás hatékonyságának gyakorlati kérdését viszont nyugodtan rábízhatjuk a pszichológusokra. A néhány évvel korábban végzett kutatás eredményeit nemrég posztolta a Psy Blog

shutterstock 361993916
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így öregszenek a férfiak és a nők

Edicsek 2016. július 17., vasárnap 13:41

Az emberek a húszas éveik közepétől észrevesznek általában magukon az öregedés apró jeleit. Már nem egy fél napig, hanem akár több napig is tart a regenerálódás egy bulisabb este után, egyre könnyebben szaladnak fel a kilók, vagy hogy már nem tud zárásig maradni a kedvenc kocsmájában, ráadásul ez nem is nagyon érdekli. Az Elite Daily összeszedte, hogyan öregszünk, és mik a különbségek a két nem között. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Költséges, problémás és erősen szabályozott a kutya sétáltatása és utaztatása

Bertalan Krisztina 2016. július 17., vasárnap 09:29

Soha nem volt még kutyám, de most úgy érzem, hogy eljött az idő és szeretnék egyet. A cikksorozat első részében utánajártam, hogy mire is kell majd odafigyelnem a lakásban, milyen szabályoknak kell megfelelnem a társasház lakóközösségével, a jogi szabályokkal és az orvosi előírásokkal kapcsolatban. De nemcsak otthon a négy fal között, hanem a városban is jönnék-mennék a kutyával, ami valójában nem is olyan egyszerű, ahogy elképzeltem. Ennek költségeire ritkán gondolnak a jövendőbeli kutyatartók, pedig érdemes utánaszámolni. Kiderült, hogy az első séta a legdrágább, de a tömegközlekedés sem olcsó mulatság.

Távolról sincs vége, olvasson még »

„Volt, hogy napokig kerestünk egy borítékot, ami csak az ő fejében létezett”

S-W. Zsó 2016. július 16., szombat 19:31

Egy ADD/ADHD-val küzdő személy házastársaként magányosnak, elhanyagoltnak, értéktelennek, sőt sokszor láthatatlannak érezheti magát az ember. Közben pedig majd' megszakad a hatalmas felelősség terhe alatt, hiszen a partner feledékenysége, figyelmetlensége és szétszórtsága miatt túl sok feladatot vállal magára. Így születik meg a „nagy gyerek” és a róla gondoskodó „szülő” szerep – ahelyett, hogy a felek klasszikus férjként és feleségként funkcionálnának a kapcsolatban. Hiába vannak nekem is hasonló "dilijeim" eleinte én is felcsattantam egy-egy frusztráló helyzetben, mert nem értettem, hogy a férjem mit miért csinál - vagy éppen nem csinál, amikor nagyon is kellene. Azóta megtanultam elfogadni és az előnyeire támaszkodni. Mert bizony, vannak azok is. És mivel a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar egy életre szól, érdemes inkább kihívásként vagy küldetésként felfogni, mintsem ellenségként tekinteni rá.

shutterstock 404463610
Fotó: Shutterstock
Távolról sincs vége, olvasson még »

5 tipp, hogyan lehet fittebb a Pokémon GO-val

Dívány 2016. július 16., szombat 18:18

A Pokémon GO pár nap alatt megkerülhetetlen lett, és biztosan ön is találkozott már olyan ismerőssel, aki nem tud leállni a vadászattal, ráadásul mától már trükköznie sem kell, hogy letöltse az alkalmazást. A Nintendo játékának az a lényege, hogy telefonnal a kézben elsétálunk oda, ahol a térkép pokémonokat vagy egyéb fontos dolgokat jelez, és a tojások például adott távolság megtétele után kelnek csak ki. Nem, kocsiba ülni nem ér, erre figyeltek a fejlesztők is, de úgy tűnik, ez senkit nem zavar, mindenki lelkesen rója a kilométereket, sokan jóval többet mint amennyit általában szoktak. Ez nagyon dicséretes, de mindig van hova fejlődni, és a Woman's Health egy szakértő segítségével pár hasznos tanácsot adott azoknak, akik szívesen fokoznák a teljesítményüket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 184

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés