#ÉLETEM

6 tipikus párkapcsolati probléma, amire nem árt felkészülnünk

Sákovics Diana 2016. szeptember 12., hétfő 19:58

A romantikus filmekben a bonyodalom általában addig tart, amíg a két szerelmes össze nem jön, aztán elvileg boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Legalábbis Hollywoodból ezt sugallják. Arról bezzeg kevés film szól, hogy mi történik egy párkapcsolattal évekkel később, hogy mi lesz akkor, ha túl sok a munka, ha túl kevés a szex, ha megérkeznek a gyerekek, ha bárki beteg lesz a családban vagy éppen küzdeni kell a létezésért.

Pedig a párok életük során számos, a kapcsolaton kívülről és belülről egyaránt érkező kihívással szembesülnek, és ilyenkor van, hogy tehetetlennek, eszköztelennek érzik magukat. A kihívásokból pedig gyakran megoldhatatlannak tűnő problémák, párkapcsolati krízisek keletkeznek. Ahhoz, hogy ezekkel a helyzetekkel képesek legyünk bármit is kezdeni, hogy képesek legyünk ezekkel párként szembenézni, először is arra van szükség, hogy egyáltalán tudatában legyünk a problémaforrások létezésének. De vajon melyek azok a tipikus párkapcsolati problémák, amikre nem árt lélekben felkészülnünk? Ezekről kérdeztünk gyakorló párterapeutákat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

4+1 egészséges étrend a világ öt pontjáról

Dívány 2016. szeptember 12., hétfő 15:52

Harley Pasternak edző és táplálkozási szakember évekkel ezelőtt elutazott pár olyan országba, amelyek lakói egészsége alapján előkelő helyen szerepel, majd könyvet írt a tapasztalatairól The 5-Factor World Diet címen. Pasternak többek között megfigyelte, hogy a japánok milyen sokféleképpen fogyasztják az algákat, hogy a kínaiak ügyelnek arra, hogy minél színesebben étkezzenek, és szomorúan vette észre, hogy az amerikaiak mennyire másként élnek mint az általa meglátogatott országok polgárai. 

Természetesen minden étrendnek megvannak a sajátos elemei (pl. rénszarvas hús, zöldtea), és az egészséges életnek, a fogyásnak nincs egyetlen igaz és biztos, mindenkire érvényes módszere, de azért közös pontok akadnak, például az, hogy azokban az országokban, régiókban amikről szó lesz, sokkal többet gyalogolnak mint mondjuk egy átlagos amerikai, hogy általában megadják a módját az étkezésnek, és az évszaknak, a helyi viszonyoknak megfelelő alapanyagokból dolgoznak. 

A Huffington Post Harley Pasternak könyve nyomán most össze is gyűjtött öt egészségesnek tartott, egy-egy területre jellemző étrendet és azok jellemzőit. Nézze meg a felsorolást, hátha talál szimpatikusat! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emberkísérlet: tényleg megéri korán kelni?

moana 2016. szeptember 12., hétfő 14:08

A tudományosan megalapozott reggel két sarkalatos pontja az, hogy korán kelünk, és az így nyert időt testmozgással töltjük, hiszen így sokkal boldogabbak és elégedettebbek, meg persze egészségesebbek leszünk. Jól hangzik, nem? Nem mondom, hogy engem teljesen meggyőztek, mivel a puding próbája az evés, a sokadik zombimódban töltött nap után úgy döntöttem, adok egy esélyt a reggeli tornának, és megpróbálok egy hónapon keresztül minden napot (mármint hétköznapot, mert az embernek legyenek elvei és tartása) testmozgással indítani, hátha igazuk van a tudósoknak, és ettől lesz kerek a világ. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legjobb barátainkkal közös emlékezetet építünk

Sákovics Diana 2016. szeptember 11., vasárnap 17:38

- Emlékszel arra a szörnyű szilveszterre a gimiben, amikor a házibuli helyett csak három szomorú srácot találtunk a feldíszített, piával telepakolt lakásban? - idézte fel nemrég gyerekkori barátnőm egy közös emlékünket. Nem emlékeztem. Aztán, ahogy mesélni kezdte a részleteket, eszembe jutott, hogy aznap este három házibulinak hitt helyszínt jártunk végig, de sem a magányos fiúk, sem a házimisére készülődő nagycsalád, sem a szakításán épp túleső, zokogó házigazda lakásán nem azt találtuk, amiben reménykedtünk.  

Bár az estéről csupán információfoszlányok éltek a fejünkben, ahogy sikerült ezeket közösen összeraknunk végül kirajzolódott az 1997-es iszonyú és szerencsétlen szilveszterünk koherens, egész, közös emlékképe. Az ilyen emlékezetet, vagyis két ember, egy csoport vagy közösség közösen megosztott emléknyomait nevezi a tudomány transzaktív memóriának. Most egy friss kutatásból az is kiderült, hogy működik ez az emlékezeti rendszer a legjobb barátok között. 

shutterstock 310328510
Távolról sincs vége, olvasson még »

Segít leküzdeni a rossz hangulatot a reggeli hideg zuhany

ST 2016. szeptember 11., vasárnap 16:16

Az ember nagyon sokat tesz azért, hogy mentálisan és fizikálisan is egészséges maradjon. Ehhez különböző étrendkiegészítőket szed, vagy éppen gyógyszerezi magát, ami nem feltétlenül baj, hiszen ha indokolt a bogyók szedése, akkor nincs mit tenni. Sok esetben azonban az életmódbeli változásokkal is meglepően jó eredményeket lehet elérni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

9 válasz, amiből kiderül ha szadista

Brownie 2016. szeptember 10., szombat 17:45

Az elmúlt néhány évben egyre világosabbá vált, hogy a szadizmus specifikusan és szorosan összefügg olyan kegyetlen viselkedéssel, mint a cyberbullying és a trollkodás. Legyen szó valós vagy kitalált személyről - például a gonosz Ramsay Boltonról a Trónok harcából -, a szadisták általános vonása, hogy jól esik számukra másokat bántalmazni, kihasználni és megalázni. A tudomány ugyan nem használ olyan fogalmakat az emberek jellemzésére, hogy jó vagy gonosz, egyre pontosabb módszerek születnek azonban arra, hogy megállapítsuk, ki mennyire élvezi, ha másoknak árthat – ami a köznapi értelemben megegyezik a gonoszsággal, vagyis a szadizmussal - írja az IFLScience.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit eszik mindenki a gluténmentes diétákon?

ermiz 2016. szeptember 10., szombat 13:56

A gluténmentesen étkezők száma ugrásszerűen nő, miközben a felmérések szerint a gluténérzékenyek nem lettek többen, sőt - legalábbis az Egyesült Államokban, mert nálunk sajnos pont fordított a helyzet

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 tévhit a derékfájásról

Brownie 2016. szeptember 10., szombat 13:51

Az alsó háttájéki fájdalom az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma a világon – 300 más betegséget megelőzve -, ami az olyan kellemetlen tünetek mellet mint a gyengeség és a merev izmok, a mozgás korlátozottságával is jár. Sokat ronthat a helyzeten az is, hogy a betegek nem a megfelelő tanácsokat fogadják meg, hiszen a hát- és derékfájással, illetve a tünetek enyhítésével kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban – írja Chris McCarthy fizioterapeuta a The Conversation oldalon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kiszámolták, mennyi az ideális korkülönbség a párkapcsolatokban

Edicsek 2016. szeptember 10., szombat 08:15

Az atlantai Emory Egyetem kutatói annak jártak utána, hogy mennyi az ideális korkülönbség a partnerek között. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

18+ Így formálja át a pornó a szexuális életét

Sákovics Diana 2016. szeptember 9., péntek 20:08

Hogyan hat a pornó a szexuális életünkre? Lehet-e a pornótól függővé válni? Milyen tünetei vannak a pornófüggőségnek? Többek között ezekkel a kérdésekkel foglalkozik Gary Wilson, a Your brain on porn blog szerzőjének nemrég itthon is megjelent könyve, a Pornóra kattanva, és ezekről kérdeztem most a könyv szakmai lektorát, Csonka Balázs szexuálpszichológust, pornókutatót. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy nagyon jó indok, hogy miért ne legyen a kalóriák megszállottja

Dívány 2016. szeptember 9., péntek 15:43

Júliusban megmutattuk, hogy miért nem érdemes folyton mérlegre állni, most pedig azt bizonyítjuk be egy újabb előtte-utána fotóval, hogy a kevesebb kalória sem feltétlenül megoldás, ha valaki szép és formás testre vágyik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Runway Run 4.0: Piros ruhás alakok lepték el a repteret

ermiz 2016. szeptember 8., csütörtök 18:09

Majdnem négy hét felkészülés után vágtam bele abba a futóversenybe, melyet a Liszt Ferenc Repülőtér 1-es futópályáján tartottak. A stílszerűen Runway Runnak keresztelt eseményre 1000 ember nevezett 5 és 10 kilométeres távra, és volt váltó is. Szerencsére az csak a sajtóközleményből derült ki számomra, hogy itt jórészt sportolók és légiközlekedésben dolgozó szakemberek vettek részt, bár az eredményeket nézve, nem is értem, min csodálkozom.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Edzőteremteszt: Astoria Fitnessnek jót tett a ráncfelvarrás

Dívány 2016. szeptember 8., csütörtök 11:02

2015-ös sorozatunk újraéled: budapesti edzőtermeket veszünk sorra. Ami a tesztelés metódusát illeti: nem vagyok profi sportoló, heti 2-3 alkalom mozgás nekem pont elég (már ha nem vagyok erre is lusta), az viszont minél változatosabb, annál jobb. Futni, aerobikozni, TRX-ezni szoktam, a táncos órák nem a kedvenceim és a súlyos edzés sem nekem való.

A termeket, edzéseket általában két alkalom után minősítem, és nemcsak az óra stílusát, minőségét, hanem a gépek állapotát és a terem tisztaságát is pontozom. Mivel nem vagyok profi, nem tudom megmondani, hol található a legprofibb géppark, de azt azért észreveszem, ha valami nagyon ócska és az is feltűnik, ha a recepciósok bunkók – így talán tudok valami kapaszkodót nyújtani önnek, amikor azon gondolkozik, hová vegyen bérletet. A tesztelt termeket általában All You Can Move Sportpass-szal is igénybe lehet venni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne piszkálja a gyereket, hogy egyen kevesebbet!

Sákovics Diana 2016. szeptember 8., csütörtök 09:40

Nemrég írtunk arról, hogy a kortársak, a szociális média, a kultúránk soványságkultusza, és a családok sajátos működése hogyan hozzájárulnak a gyerek- és kamaszkori étkezési zavarok elterjedéséhez. Ezeken a tényezőkön egyik napról a másikra ugyan nehezen változtathatunk, de azért akad olyan dolog, amit megtehetünk, hogy a gyerekünk kialakíthassa egészséges testképét. Például, ne kommentáljuk a testsúlyát. Soha. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A meditáció vagy vakáció a jobb?

etelka 2016. szeptember 8., csütörtök 09:09

Vajon mi tesz jobbat a léleknek, a pihenés vagy a meditáció? Ezt boncolgatja a Telegraph cikkében, melyben egy amerikai kutatást vettek alapul. A tudósok arra jutottak, hogy a vakáció jótékony hatása egy hónapig tart ki, mind testi, mind lelki szinten. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy mennyire jó is nyaralni, ám most egy új kutatás szerint a gének működése is megváltozik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi védi meg a gyerekeinket a drogoktól?

Marjai Kamilla 2016. szeptember 7., szerda 17:49

A prevencióról sokunknak elsőként azok a drogprevenciós alkalmak és tanítási órák jutnak eszünkbe, amikor furcsa tablettákról és fecskendőkről nézegettünk képeket, jól (vagy kevésbé) az eszünkbe vésve, hogy a drog bizony rossz dolog. Valóban ennyit jelentene a megelőzés? Mit kell egyáltalán megelőzni? Világos, hogy gyermek-és serdülőkorban sok minden eldől, de felnőttként van-e mód a megelőzésre? És mik ennek az eszközei? A sok kérdés mellett talán a legfontosabb mégis az, hogy milyen más választásaim lehetnek, ha nem a szerfogyasztás mellett döntök?

Távolról sincs vége, olvasson még »

A közös éneklés segít kapcsolódni az öregekhez, még akkor is, ha már nem is emlékeznek ránk

Sákovics Diana 2016. szeptember 7., szerda 12:32

Képzeljen el egy idős embert, aki egyre nehezebben emlékszik arra, hogy milyen korban és hol is van éppen, aki egyre nehezebben ismeri fel szeretteit, akinek egyedül már megoldhatatlan feladat a mindennapi rutin, aki folyamatos ápolásra, felügyeletre szorul. Képzeljen el egy embert, aki az időskori elbutulás, vagyis a demencia leggyakoribb okával, az Alzheimer-kórral küzd. Megvan? És most nézze meg ezt a videót: 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Őszi városnézés repülővel? Így nem lesz nyűglődés az út!

travelo 2016. szeptember 7., szerda 08:03

Az ősznél nincs tökéletesebb városnéző idő: nem kell minden alkalommal átrohanni az út árnyékos oldalára, nem kúttól-kútig kell megtervezni a sétánk útvonalát, és kávézók, bárok teraszai még ugyanúgy működnek, mint nyáron. Már meg is jött a kedve az utazáshoz? A fapados társaságoknak köszönhetően még akár olcsón meg is úszhatja az őszi kiruccanást. Hogy mindez szép és jó, de amint repülő kerül a képbe, már el is ment a kedve az egésztől? Meg tudjuk érteni, nekünk sem mindig a kedvenc közlekedési eszközünk. Néhány tippel azonban sokkal könnyebben túl lesz a repülésen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 jel, hogy túlzásba viszi a sportolást

Brownie 2016. szeptember 6., kedd 19:25

Ha megszállottan edz, az egészsége bánhatja. Ráadásul aki nem is élvezi igazán a mozgást, az hamar elveszíti a motivációt és lelkileg is kimerülhet. A Women's Health magazin összegyűjtötte azokat az intő jeleket, amik arra utalnak, hogy ideje visszavennünk az edzések intenzitásából. Íme:

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Az anorexia nem betegség, hanem életstílus!"

S-W. Zsó 2016. szeptember 6., kedd 18:33

„KÖVÉR leszel, ha ma eszel. Csak még egy napig bírd ki!” „Ha falásrohamod van, csak lágy ételeket egyél, azokat könnyebb kihányni.” „Amikor orvoshoz mész, vegyél fel többrétegű ruhát és tegyél kis súlyokat a bokádra vagy a zsebeidbe.” „Mondd azt a szüleidnek, hogy a barátaiddal eszel, ha pedig a barátaiddal találkozol, kamuzd azt, hogy otthon már ettél. Így senki nem fog gyanakodni.”  „Minden evés előtt csinálj 200 guggolást, vagy forogj körbe, hogy felforduljon a gyomrod, amikor éhes vagy.” „Ülj feszesen, egyenesen, így tíz kalóriával többet égetsz majd el.” 

Az anorexiások és bulimiások saját fórumain, a különböző Pro Ana, Pro Mia és Thinspiration (=Fogyihlet) blogokon olvashatók ezek a bölcsességek és tanácsok, ahol az evészavarral küzdő vagy fogyni vágyó fiatalok megoszthatják egymással tapasztalataikat és arra buzdíthatják a sorstársakat, hogy továbbra is koplaljanak és kínozzák magukat, mert szerintük „az anorexia nem betegség, hanem életstílus.”

shutterstock 174194081
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így aludjon, ha menstruációs görcsök gyötrik

Dívány 2016. szeptember 6., kedd 15:25

Komoly és/vagy kellemetlen hasi fájdalmaknál azonnal összegörnyedünk, és ha pedig olyan mázlink van, hogy ágy is van a közelben, akkor jöhet a magzati pózban fetrengés. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy a szervezetünk (a legtöbb esetben) tudja, hogy mi a jó neki. Az amerikai Glamour ugyanis megkérdezett több nőgyógyászt is arról, hogy azokon a napokon milyen pózban érdemes aludni, és mindketten a magzati pózt javasolták, ugyanis azzal, hogy összekuporodunk, a mellkasunkhoz húzzuk a lábunkat, a hasi izmok nem feszülnek annyira, és ezzel a fájdalom is mérséklődik.

Még egy előnye van ennek a testtartásnak: kisebb az esélye a kellemetlen baleseteknek - derült ki a Clue nevű cikluskövető alkalmazás tanulmányából. Amit kerüljön, az a hasonfekvés, mert ez biztosan nem segít enyhíteni a tüneteket, mert a méhre (meg úgy általában a belső szervekre) nagyobb nyomás nehezedik. Mondjuk kérdés, hogy alvás közben mennyire tudunk odafigyelni arra, milyen pózban is alszunk, de nem tehetünk más, minthogy tényleg bízunk abban, hogy a testünk tudja, mit kell tennie. 

És mit tehet még? A válasz egyszerű: vegyen be görcsoldót, de a szakértők szerint a nem-szteroid gyulladáscsökkentők, például az ibuprofentartalmú készítmények csökkentik a prosztaglandinok hatását, és nemcsak a görcsöket enyhítik, de a vérzés sem lesz olyan intenzív. A szakértő a menstruáció első pár napjára naponta háromszor 800 milligramm ibuprofent ajánl - írtuk korábban. Ha bírja, akkor az edzést se hagyja ki, a testmozgás közben ugyanis endorfinok szabadulnak fel, és ettől biztosan jobb lesz a közérzete. Emellett aludjon minél többet, kerülje azokat az ételeket, italokat, amelyek vízvisszatartáshoz vagy puffadáshoz vezethetnek, és a jó öreg melegvizes palackot is bevetheti. 

Túléltem egy hetet koffein nélkül és csak három álmatlan éjszakám volt

Brownie 2016. szeptember 5., hétfő 14:53

Sosem vonzott igazán a kávé aromája, ezért inkább az energiaitalokhoz fordultam, akárhányszor fel akartam turbózni szellemi vagy fizikai teljesítményemet. Aztán az egyik vizsgaidőszakban besokallhattam, mert egyik pillanatról a másikra leszoktam a „szárnyakat adó” löttyökről. A reggeli kávézásra körülbelül három és fél éve, külföldön szoktam rá. Sokáig csak feketén ittam; hol cukorral, hol édesítőszerrel, de volt, hogy simán. Ma már habos tejjel készítem és mindig kotyogóban főzöm. Amikor megkérdezik, mennyit kávézom egy nap, büszkén rávágom, hogy csak reggelente szürcsölgetek el egy bögrével, azt viszont sokszor elfelejtem hozzátenni, hogy az bizony dupla vagy tripla adag is szokott lenni. Mindezt persze általában éhgyomorra, amitől a szakértők óva intik a kávéfogyasztókat - a gyomorfekély kialakulásának kockázata miatt -, de eddig nem volt semmilyen panaszom.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az amerikaiak hadat üzentek az antibakteriális mosakodóknak

Dívány 2016. szeptember 5., hétfő 14:53

Az antibakteriális szappanok és mosakodók két komponensét is betiltotta az Amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerfelügyelet (U.S. Food and Drug Administration – FDA) az Egyesült Államokban, a triklozán és triklokarbán ugyanis negatív hatással lehet a hormonháztartásra, használatuk miatt bizonyos baktériumok ellenállóvá válnak, ráadásul májrákot okozhatnak - számolt be a Health. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tényleg finomabb a háztáji hús?

Sákovics Diana 2016. szeptember 4., vasárnap 18:27

Akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk, és annyit, amennyire szükségünk van. Igaz? Nem, nyilván nem az. Ha igaz lenne, nem lenne rajtunk ennyi súlyfelesleg, és nem virágozna így a fogyókúraipar sem. A gasztropszichológiai kutatásokból már egy ideje tudjuk, hogy étkezési szokásainkat nem a tényleges testi szükségleteink, nem az éhség irányítja: az, hogy mit és mennyit eszünk sokkal inkább függ a környezetünktől, a hiedelmeinktől és az aktuális érzelmeinktől. Ezek a tényezők pedig nemcsak az elfogyasztott étel mennyiségét és a fogyasztás gyakoriságát befolyásolják, de azt is, milyen élményt nyújt az evés, mennyire ízlik az étel. A Northeastern Egyetem kutatói ezt bizonyították egy nemrég publikált tanulmányban

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért özönlik el a lakást a muslicák?

etelka 2016. szeptember 4., vasárnap 13:53

Gyümölcslégy, harmatlégy vagy szakszóval Drosophila melanogaster. Igen, ez az a kisállat, amely pillanatok alatt szaporodik el a lakásban, teljesen rejtélyes módon. De tudja, hogy honnan jelennek meg? Hol és hogyan élnek? Mivel táplálkoznak? Hogy lehet eltüntetni őket?

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 190

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés