#ÉLETEM

Ezekben a munkakörökben lépnek félre legtöbbet a nők

Sákovics Diana 2016. október 20., csütörtök 19:09

A hűtlenség izgalmas jelenség. Mármint pszichológiai szempontból az. Tudjuk, hogy a hűtlenség jellemző emberi tulajdonság, ami a legtöbb kultúrában megjelenik valamilyen formában, miközben az emberek többsége szemétségnek, morálisan elítélendőnek tartja. Persze nem véletlenül, hiszen a hűtlenség minden érintett fél számára fájdalmas, a kapcsolat szempontjából pedig végzetes lehet. Arról, hogy miért lépünk félre kapcsolatainkból számos elmélet született, és úgy tűnik, hogy ezt a génjeinktől, korai tapasztalatainktól kezdve a személyiségünkig és aktuális érzelmi állapotunkig rengeteg tényező befolyásolhatja.

A hűtlenség tehát nemcsak izgalmas, de bonyolult is, és úgy tűnik, minél többet tudunk a jelenség hátteréről annál inkább az. Most például egy friss kutatási eredmény alapján úgy tűnik, hogy a félrelépések számát egy nagyon kézenfekvő dolog is befolyásolja: a lehetőség. Legalábbis ez tűnik a legmarkánsabb konklúziónak abból a felmérésből, amit az alapvetően félrelépések lebonyolítására szakosodott párkereső, a Victoria Milan készített, és amiből azt is megtudtuk, mely munkakörökben lépnek félre leggyakrabban az emberek. Pontosabban a nők. 

shutterstock 102626747
Távolról sincs vége, olvasson még »

Eddzen a Pólus Fitnessben, ha kedvességre és kényelemre vágyik

Dívány 2016. október 20., csütörtök 13:07

2015-ös sorozatunk újraéled: budapesti edzőtermeket veszünk sorra. Ami a tesztelés metódusát illeti: nem vagyok profi sportoló, heti 2-3 alkalom mozgás nekem pont elég (már ha nem vagyok erre is lusta), az viszont minél változatosabb, annál jobb. Futni, aerobikozni, TRX-ezni szoktam, a táncos órák nem a kedvenceim és a súlyos edzés sem nekem való.

A termeket, edzéseket általában két alkalom után minősítem, és nemcsak az óra stílusát, minőségét, hanem a gépek állapotát és a terem tisztaságát is pontozom. Mivel nem vagyok profi, nem tudom megmondani, hol található a legprofibb géppark, de azt azért észreveszem, ha valami nagyon ócska és az is feltűnik, ha a recepciósok bunkók – így talán tudok valami kapaszkodót nyújtani önnek, amikor azon gondolkozik, hová vegyen bérletet. A tesztelt termeket általában All You Can Move Sportpass-szal is igénybe lehet venni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 mód, ahogy az agya akadályozza a fogyásban

Sákovics Diana 2016. október 19., szerda 18:36

Kövérebbek vagyunk, mint valaha. Annyira, hogy minden harmadik magyar nő, és a férfiak 26 százaléka túlsúlyos, és naponta hét magyar hal meg a túlsúly szövődményeiben. Ez a látványos tömeges elhízás a hatvanas években kezdődött, de a rendszerváltást követően megduplázódott az elhízottak aránya: egyre többen, egyre inkább és egyre fiatalabban híznak el. Hogy miért? 

Részben azért, mert teljesen megváltozott a környezet, amiben élünk, amiben az étellel találkozunk. Brian Wansink, a Cornell Egyetem gasztropszichológusa szerint már rég nem a valódi éhség vezérel minket, sokkal inkább a környezetünk: a család és a barátok, a csomagolás és a tányérok, nevek és számok, címkék és fények, formák és illatok, a figyelemelterelés és a távolság. Az elfogyasztott étel mennyisége és minősége szempontjából az számít tehát, hogy mi látható, elérhető, hogy mekkora a választék, milyen a lelkiállapotunk és kikkel vagyunk éppen együtt. 

shutterstock 416482423

A környezeti változásokon túl azonban az agyunk működése is sok esetben hátráltat minket az egészséges testsúly elérésében és megtartásában. Ezekkel a működési jellegzetességekkel pedig nem árt képben lennünk, nemcsak azért, mert így könnyebb megérteni és átlátni saját működésünket, de azért is, mert ezzel esélyünk van felismerni, ha épp automatikusan cselekednénk, és lehetőségünk van tudatosan máshogy dönteni. Például arról, kell-e nekünk még egy szelet torta, vagy sem. Ezekről az automatikusan működő jellegzetességekről írt nemrég Shahram Heshmat az Illinois Egyetem professzora, függőség és elhízás kutató a Psychology Today oldalán, és ezekből válogattunk most mi is néhányat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 szokatlan úti cél Oslótól Varasdig

travelo 2016. október 19., szerda 18:36

Október végén négy napon át hétvégézhetünk. Sőt, ha kivesznek még három nap szabadságot, akkor kilenc teljes napig nem kell dolgozniuk október 29. és november 6. között. Hirtelen azt sem tudja, mit kezdjen magával ez idő alatt? Mit szólna mondjuk egy jó kis városnézéshez? Nem, nem Rómára, Párizsra vagy Londonra gondoltunk, hanem valami sokkal izgalmasabbra. Már mutatjuk is a kevésbé magától értetődő, ám annál szuperebb hosszú hétvégés célpontokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szobafitnesz: az ötvenhez közel is lehet fitneszmodell anyuka

Dívány 2016. október 19., szerda 14:57

Emlékeznek még Karácsony Mónikára a Szobafitnesz első szériájából? Ő az, aki vállalta, hogy 45 évesen gyökeresen változtat az életén, és súlya négy hét alatt 72 kg-ról lement 66 kg-ra. Ez is szép teljesítmény, de semmi ahhoz képest, amit azóta elért. A fodrászként dolgozó Karácsony Mónika, aki most 52 kilót nyom, nemrég hetedik lett a BodySport Kupa fitneszmodell anyukáknak létrehozott kategóriájában. El is beszélgettünk vele arról, mi történt vele az elmúlt nyolc hónapban, hátha sokan erőt tudnak meríteni a példájából.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyászunkban az segít, ha szembenézünk a halállal

Sákovics Diana 2016. október 18., kedd 17:53

A gyász az életünk része, megúszhatatlan trauma. Mégis átkozottul nehéz megélni. Nemcsak azért nehéz, mert elveszítünk valakit, akit szerettünk, mert szembe kell néznünk saját halandóságunkkal, de azért is, mert ma a legtöbbünknek fogalma sincs arról, mihez kellene kezdeni a halállal, hogyan kell gyászolni, és hogyan kell ebben másokat támogatni. Nem mintha ma kevesebb lenne bennünk az empátia, mint régen, hanem, mert erre senki sem tanít meg minket, mert nincs a fejünkben egy gyászforgatókönyv, mert nincsenek tanult rítusaink. Valójában tehát azt sem tudjuk, pontosan mire kellene felkészülnünk egy haláleset után. Révész Renáta Liliána pszichológust, gyásztanácsadót kérdeztem arról, mire számítunk legkevésbé gyászunkban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A hízáshoz elég egy stresszes partner

etelka 2016. október 18., kedd 14:52

A Michigan Egyetem kutatása szerint akad még egy magyarázat a hízásra - mintha nem lenne rengeteg. Kapaszkodjon meg, állítólag a partner stresszszintje is befolyásolja a kilóink számát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Immunerősítés a zöldségektől, gyümölcsöktől kezdve a homeopátiáig

Dívány 2016. október 17., hétfő 11:22

Itt az ősz, közeleg a tél, és egyre többen dőlnek ki légúti megbetegedések miatt, ahogy ez ilyenkor lenni szokott. Elég erős immunrendszerrel persze könnyebb átvészelni ezt az időszakot, a Zewa és az Ipsos közösen utána is járt annak, hogy milyen módszereket ismernek és alkalmaznak a családok annak érdekében, hogy a gyerekek szervezete minél védettebb legyen a külső támadásokkal szemben. A felmérésbe hatszáz 10 évnél fiatalabb gyermek(ek)et nevelő, 25-49 éves nőt vontak be. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért irtózik annyira a bohócoktól

Brownie 2016. október 17., hétfő 08:04

Azt, hogy egy ártalmatlan csatornarács látványától még ma is végigfut a hideg a hátamon, Stephen King egyik legemlékezetesebb negatív hősének köszönhetem. Az Az című kultikus regény nem éppen közkedvelt bohóca, Krajcáros gyerekek millióinak okozott álmatlan éjszakákat, ráadásul a kutatók szerint a nagy sikerű minisorozat-adaptációnak egyértelműen köze van ahhoz, hogy a '90-es években annyira megugrott az úgynevezett coulrofóbiában (bohócoktól való irracionális félelem) szenvedők száma. Vannak, akik kedvelik a bohócokat, mások irtóznak tőlük, sokakban pedig inkább ambivalens érzések kavarognak a bohócruhás alakok látványától, ám azt, hogy mi okozza ezt a kettősséget, nem igazán tudják megfogalmazni. Éppen ezért keresi egyre több pszichológus a választ arra, hogy hogyan és miért váltak a szemünkben olyan hátborzongatóvá a korábban gyerekbarát, nevettető figurák. Francis T. McAndrew, a Knox Főiskola professzora a The Conversation oldalon fejtette ki kutatását.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Keveset alszik? Többször bóbiskol el napközben, mint hinné!

Sákovics Diana 2016. október 16., vasárnap 19:23

Míg a legtöbbünk arra panaszkodik, hogy keveset alszik, akadnak emberek, akik lelkesen hangoztatják, hogy ők bizony az átlagnál rövidebb alvásidővel is remekül működnek a mindennapokban. Ez mondjuk elsőre furán hangzik, hiszen a kutatásokból tudjuk, hogy ha rendszeresen keveset alszunk az nyomott hangulathoz, az érzelmi intelligencia csökkenéséhez, hosszabb távon pedig rosszabb egészségi állapothoz, elhízáshoz, memóriaproblémákhoz és (egerek esetében legalábbis) rövidebb élettartamhoz vezet. Persze ezeknek a káros hatásoknak csak egy része érhető tetten azonnal, de az van olyan feltűnő, hogy egyértelműen tudjuk: többet kellene aludnunk. De mi a helyzet azokkal, akik állítják, hogy elvannak kevés alvással? Miben működnek ők máshogy? 

shutterstock 312669791
Távolról sincs vége, olvasson még »

7 ok, amiért megéri sok szőlőt fogyasztani

ST 2016. október 16., vasárnap 19:21

Azt sokan tudják, hogy a bor rengeteg előnyös tulajdonsággal bír (már ha mértékkel fogyasztják!), és hát elég nyilvánvaló, hogy ehhez fő alapanyagának, a szőlőnek elég sok köze van. A lifehack.org cikkében össze is szedték a szőlő 8 előnyös egészségügyi tulajdonságát, amit most megosztunk önökkel is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ismerje meg, hogyan tisztálkodnak az emberek más országokban

Dívány 2016. október 16., vasárnap 18:08

Elgondolkozott valaha is azon, hogy más országokban mégis mennyit zuhanyoznak vagy fürdenek az emberek, hogy mennyire eltérőek vagy éppen hasonlóak a tisztálkodási szokások. A Soakology nevű oldal inforgrafikája segíthet megválaszolni ezeket a kérdéseket. Ténytenger a hajtás után! 

shutterstock 384757909
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így ismerheti fel, hogy függ az internettől

Marjai Kamilla 2016. október 15., szombat 16:39

Némi túlzással azt mondhatjuk, ha ön ezt a cikket olvassa, egy függőség rizikójának van kitéve. Igen, jól sejti, hogy az internetfüggőségről lesz szó, és igen, jócskán túlzó az előbbi megállapítás, ugyanakkor talán mégiscsak rávilágít egy fontos dologra. Leginkább arra, hogy legáldásosabb és leggyümölcsözőbb tevékenységeink is pusztító függőségbe torkollhatnak, ha elveszítjük az adott cselekvés képzeletbeli használati útmutatóját. Így történhet meg az, hogy hibás funkciókkal ruházzuk fel ezeket a tevékenységeket, miközben elveszítjük a kontrollt a tevékenység gyakorlásának mennyisége és minősége felett. Ez megtörténhet a sportolás, a munka és egyebek mellett az internethasználat során is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

100 év alatt ennyit fejlődtek a női higiéniai termékek

Dívány 2016. október 15., szombat 15:01

Nemrég arról írtunk, hogy 1000 év alatt hogyan alakultak át a fogamzásgátló módszerek, és most rábukkantunk egy olyan videóra, ami azt mutatja be, milyen termékeket használtak a nők menstruáció idején az 1900-as évek elején, és hol tartunk most. Persze azért hozzácsaptunk egy komolyabb áttekintést is, ide kattintva pedig utánaolvashat annak, hogy a világ különböző tájain milyen szokások kapcsolódnak azokhoz a napokhoz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha meghívod egy italra, meg is dughatod

Sákovics Diana 2016. október 14., péntek 18:08

“Ha egy csaj, akit meghívsz egy italra nem rakja szét a lábát, jusson eszedbe a statisztika: a megerőszakolós sztorik 85 százalékát nem jelentik a rendőrségen.”

“A csajok szeretik, ha ki vannak kötve… olyankor legalább lehetőségük van a tehetetlen áldozat szerepét játszani.”

“Ha a csajod erőltetett arcot vág szex közben, akkor éppen eljátssza, hogy élvezi veled a dolgot, de ha úgy néz ki mint akit éppen most rúgtak vesén, akkor tényleg élvezi.”

“A csajok úgy általában rendben vannak. De van közöttük jó pár ribanc… A ribanc pedig olyan fajta … akit keményen és durván meg kell baszni.”

Vajon honnan származnak az idézetek? Melyiket mondta erőszakos nemi közösülésért elítélt bűnelkövető, és melyiket írták férfimagazinok? Az Independent idéz egy nemrég publikált vizsgálatot, amiben ezeket a kérdéseket tették fel amerikai főiskolásnak, és amiből kiderült: a fiataloknak gőzük sincs a helyes válaszról. Önnek van? 

shutterstock 419213311
Távolról sincs vége, olvasson még »

A baj az, hogy nem tanulunk meg jól szexelni

Sákovics Diana 2016. október 14., péntek 18:06

Az emberek többsége élete során szembesül valamilyen szexuális problémával, mindannyiunknak vannak a szexszel kapcsolatban kételyei, elakadásai, szorongásai. Az azonban nem mindegy, hogy mit kezdünk ezekkel. Ha ráerősítünk vagy éppen figyelmen kívül hagyjuk a problémát, akkor súlyosabb gond is lehet belőle, míg ha rögtön orvosoljuk, könnyebben visszatérünk az egészséges működéshez. Ehhez pedig jól jön a külső, szakmai segítség, konkrétan jól jön ilyenkor egy szexuálpszichológus. De vajon mit csinál pontosan egy szexuálpszichológus? Milyen tipikus problémákkal mennek hozzá az emberek? És mit tehetnénk azért, hogy kevesebb bajunk legyen a szexszel? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettem dr. Hevesi Krisztina egészség-, sport- és szexuálpszichológussal. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 fontos szabály az online kommunikációhoz

Böszörményi Edina 2016. október 13., csütörtök 09:52

Nem túlzás, ha azt állítom, hogy a mindennapi kommunikációnkat online bonyolítjuk. Interneten vagy SMS-ben beszéljük meg, hogy melyik filmet nézzük meg este a moziban, hova menjünk ebédelni, vagy éppen csak átbeszéljük mi is történt velünk aznap. Az online beszélgetéseknél is egy ember kommunikál egy másikkal, dialógust alkotnak, viszont a metakommunikáció és a hangszín az interneten hiányzik , ezért különösen oda kell figyelnünk arra, hogy mit és hogyan pötyögünk. Íme pár tanács, amit ha betart, akkor jó eséllyel sikerül boldogulnia az online beszélgetések világában!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kezdődik a vita, és jön a szokásos lemez. Újra, meg újra.

Kurán Zsuzsa 2016. október 12., szerda 18:52

Bármin is pattan ki a vita, az első néhány mondat után már mindkét fél felteszi a szokásos lemezt. Ugyanazt ismételgetik, ugyanolyan hévvel újra és újra. Sok párkapcsolatban jellemző, hogy rendszeresen, szinte szóról-szóra ugyanaz a jelenet zajlik le. De vajon miért? Mégis hogy lehet, hogy újra és újra ugyanabban a helyzetben találjuk magunkat?

shutterstock 439098511
Távolról sincs vége, olvasson még »

Egye végig Európát Berlintől Szentpétervárig

travelo 2016. október 12., szerda 11:22

Egyre hűvösebb az idő, egyre szívesebben kuckózunk be, és eszünk nagyokat. Össze is gyűjtöttük, hogyha hosszú hétvégét tervez valamelyik európai nagyvárosban, hova érdemes mennie. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

8 tévhit a felmondásról

Edicsek 2016. október 11., kedd 18:53

A felmondástól általában rettegni szoktak a munkavállalók, akkor is ha ők kezdeményezik, akkor pedig még inkább ha ők az elszenvedői. Sokan úgy érzik, hogy mindent tudnak és nem érheti őket meglepetés, de néha kiderül, hogy a biztosnak tűnő infók valójában csak városi legendák. Biztos benne, hogy a betegszabadsága alatt nem rúghatják ki? Hagyhatja a cége az utolsó napra a felmondást próbaidő alatt? Érdemes könyvelővel intéztetni a munkaügyi dolgokat? A leggyakoribb felmondással kapcsolatos tévhiteket oszlatja el a dr. Rátkai Ildikó, munkajogi ügyvéd.

shutterstock 393282928
Távolról sincs vége, olvasson még »

Két fontos dolog, ami befolyásolja elégedett-e a munkahelyén

Sákovics Diana 2016. október 11., kedd 13:22

Az, hogy elégedettek vagyunk-e a munkánkkal, hogy jól érezzük-e magunkat a munkahelyünkön rengeteg dologtól függhet. Például attól, hogy azt csináljuk-e, amit szeretnénk, hogy érdekel-e, biztonságot ad-e a munkánk, hogy milyen emberekkel dolgozunk, milyen odabent a kommunikáció, milyen a szervezet felépítése, mennyire keresünk jól, mennyire érezzük hasznosnak a munkánkat. (Mondjuk az utóbbi két feltétel közül érdemesebb inkább az utóbbira ráerősíteni. Boldogabbá az fog minket tenni.) Ezek a körülmények nyilván egyénenként változnak, a kutatási adatokból mégis tudunk néhány olyan tényezőről, ami általánosságban befolyásolja, hogy mennyire vagyunk elégedettek a munkánkkal. Pontosabban két tényezőről tudjuk biztosan. 

shutterstock 166600271
Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt érv, hogy az origamizás legyen az új hobbija

Brownie 2016. október 10., hétfő 20:08

A kifestő könyvek vagy a kötés és horgolás mellett az origamizás is egyre népszerűbb azok körében, akik kreatív és megnyugtató tevékenységekkel szeretik elütni a szabadidejüket. Iskolás éveimből egyedül a kishajó és a repülőgép hajtogatásának lépései rémlenek - bár évek óta nem gyakoroltam -, a minap azonban alkalmam volt egy maratoni pillangóhajtogatáson tesztelni, mennyit fejlődhetett a kézügyességem, és megtapasztalhattam azt is, amit gyerekként még fel sem fogtam: ez az ősi japán mesterség teljes mértékben kikapcsol és segít csak a jelenben lenni, éppen ezért kiváló módszer a mindfulness gyakorlására.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így hatnak az érzékeny fogaknak készült fogkrémek

Dina 2016. október 10., hétfő 18:01

Önnel is előfordult már, hogy nyáron a jégkrémbe harapva vagy hideg italt szürcsölgetve nyilaló fájdalmat érzett?  Az érzékeny fogakra készült fogkrémeket azért fejlesztették ki, hogy enyhítsenek a kínjainkon, de pontosan hogyan is működnek? Találtunk egy olyan videót a SciShow csatornáján, ami pontosan elmagyarázza!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így tudja legkönnyebben enyhíteni szomjúságát

Dívány 2016. október 10., hétfő 13:40

Valószínűleg már mindenki kívülről fújja az aktuális ajánlást, miszerint naponta két-három liter folyadék elfogyasztása lenne az optimális szervezetünk számára. És valószínűleg sokan vagyunk vele úgy, hogy a napi teendők közepette egyszerűen elfelejtünk inni – nem érezzük a szomjúságot, vagy csak nem vesszük észre, nem veszünk róla tudomást. Mivel a hidratálás rendkívül fontos ahhoz, hogy szerveink, és ezáltal mi is egészségesen működjünk, több vizsgálat is foglalkozik ezzel a témával. Egy, a Science Daily-n közzétett új kutatás például sokat segíthet abban, hogy tényleg  hatékonyan tudjuk csillapítani a szomjunkat, és kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez az első jel, ami azt mutatja, hogy komoly párkapcsolatban él

Böszörményi Edina 2016. október 9., vasárnap 17:47

Elég nyilvánvaló, ha elkezdünk randizni valakivel: közös programokat szervezünk, élményeket szerzünk, sok időt töltünk együtt. Egy idő után viszont önkéntelenül is elkezdünk gondolkozni azon, hogy most csak találkozgatunk az illetővel, vagy esetleg ebből kialakulhat egy komoly kapcsolat is. De mi is az jel, tényező, amikor tényleg úgy gondolhatunk a kapcsolatunkra, hogy ez már igazán komoly? Egy brit párkapcsolati tanácsadó, a Relate.org.uk kutatásában erre kereste a választ. 

shutterstock 375336118
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 190

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés