#ÉLETEM

Heroinistából milliomos: egy gyümölcsléguru igaz története

moana 2017. március 30., csütörtök 12:37

Khalil Rafati neve valószínűleg többségünknek nem mond semmit, pedig története igazán példaértékű, főleg azok számára, akik drogfüggőként megjárták a poklok poklát.

Az egykori heroinista mostanra egy évente hatmillió dolláros bevételt termelő cég, a Sunlife Organic tulajdonosa.

De menjünk sorban!

Khalil Ohióban született zsidó édesanyától és muszlim apától. Balhés gyerekora miatt nem szerezett semmilyen végzettséget, vandalizmus, valamint bolti lopás miatt pedig már fiatalon összeütközésbe került a törvénnyel. Végül elege lett, 21 évesen fogta magát, és Los Angelesbe költözött, hogy filmsztár legyen. Sszínészi karrierje azonban nem igazán akart beindulni, így helyi zenekarokban kezdett el játszani, és egészen jól keresett azzal, hogy olyan hollywoodi sztárok autóit mosta mint Elizabeth Taylor, Slash vagy Jeff Bridges - írja a BBC.

Ez egész jól is alakulhatott volna, ha időközben nem kap rá a drogokra, így a nagy nehezen összerakott új élete felett hamarosan teljesen elveszítette az irányítást. Volt idő, amikor az utcán aludt a többi heronistával, és ő maga is kábítószert árult, hogy legyen miből fedeznie szenvedélyét. 2003-ban az akkor még mindig csak 33 éves férfi egyszerre tolt heroint és cracket, mindössze 49 kiló volt, a testét fekélyek borították.  "Nem is tudom, hogy hányszor tartóztattak le a drogok miatt. Teljesen szétestem, alig tudtam aludni a fájdalomtól" - mesélte a férfi, aki számtalanszor megpróbált leállni, de mindig elbukott.

A kilencedik túladagolás után az orvosoknak alig sikerült megmenteniük az életét. Ez az eset azonban gyökeresen megváltoztatta a hozzáállását: először végigcsinált egy négyhónapos elvonót, és azóta nem nyúlt tiltott szerekhez.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amikor az edzőterem már nem elég: kipróbáltuk a FloatFitet és az AirYogát

Rimai Tímea Éva 2017. március 30., csütörtök 09:21

Plank és guggolás szörfdeszkán, denevérpóz egy plafonra függesztett mini függőágyban: kipróbáltuk a Float Fitet és az Air Yogát. Mutatjuk neked, hogy miért és mire jók ezek a mozgásformák.

Aki rendszeresen jár edzőterembe, azzal biztosan előfordult már, hogy rohadtul ráunt a jól bevált mozgásformáira. Na, ilyenkor kell kipróbálni valami újat. A KamiBo a BalletBody, és a Backroll után újabb szokatlan mozgásformákat teszteltünk, a klasszikus csoportos órák kínálatán túl: a medencében egyensúlyozós Float Fitet, és a légtornát idéző Air Yogát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

“A kóros nárcizmusban a kapcsolat a hatalom játszótere”

S-W. Zsó 2017. március 29., szerda 18:07

Hófehérke mostoháját gonosznak könyveltük el gyerekkorunkban és azóta sem változott a róla alkotott képünk. Ugyanilyen könnyen a környezetünkben élőket is hajlamosak vagyunk önzőnek, nagyképűnek vagy nárcisztikusnak bélyegezni - anélkül, hogy egyáltalán meg akarnánk érteni, miért lettek olyanok, amilyenek.

“A narcisztikus személyiségzavarról szóló tömörebb vagy hosszabb leírások leginkább a megfigyelhető vonásokra és főleg a magatartásra összpontosítanak, de a belső, rejtett részt, a dinamikát és az okokat nem világítják meg” - véli Bánki György pszichiáter, akinek tavaly megjelent könyve, A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról pont azért olyan értékes és izgalmas olvasmány, mert a lehető legközelebb hozza ezt a bonyolult jelenséget a laikusokhoz, miközben egy csomó félreértést helyre tesz. Sőt, a szerzőnek még azt is sikerült elérnie, hogy olvasás közben folyamatos önvizsgálatot tartsak; hogy átértékeljek egy-egy fontos vagy éppen jelentéktelennek tűnő mozzanatot az életemből. Bánkival a Café Vian Gozsduban beszélgettünk. Ott, ahol ezen a köteten éveken keresztül dolgozott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Előzetesbe került a lúgos orvos, Renner Erika pedig a végsőkig kitart

Farkas Edina Lina 2017. március 29., szerda 12:10

Bene Krisztián, a lúgos orvosként elhíresült férfi előzetes letartóztatásba került, Renner Erika pedig egy videóinterjúban mesélt az elmúlt négy év küzdelméről.

Ahogy a Velvet megírta, elfogadta a Kúria az ügyészség indítványát, és kedden az előzetes letartóztatását rendelte el Bene Krisztiánnak, a budai Irgalmasrendi Kórház volt főigazgatójának, aki 2013-ban egy injekcióval elkábította volt barátnőjét, majd maró lúgot öntött az asszony nemi szervére. Tegnap Renner Erika is megszólalt egy videóban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pszichológushoz járni az elemi mentálhigiéné része

Sákovics Diana 2017. március 28., kedd 18:32

Mikor van szükségünk pszichológusra? Mikor jó egy pszichológus? Mi történik a pszichológusnál? Interjú dr. Lisznyai Sándor klinikai és tanácsadó szakpszichológussal.

Miért éri meg pszichológushoz fordulni? Hogy érdemes pszichológust választani? Ezek a kérdések gyakran felmerülnek itt, a Dívány pszichológia rovatában. Bár az internetnek köszönhetően egyre több információnk van arról, mi az ördög az a pszichológia, és mit várhatunk pontosan egy pszichológustól, homályos részletek bőven akadnak. Az elmúlt két évtized ugyanis még édeskevés volt ahhoz, hogy a pszichológia beágyazódjon a mindennapjainkba. Pedig nagyon sokat segítene az életünkön. Különösen, ha szeretnénk érteni azt, ami velünk és a környezetünkben történik, ha boldog és kölcsönösen jó emberei kapcsolatokra vágyunk, és szeretnénk jól érezni magunkat a bőrünkben.  

Dr. Lisznyai Sándor klinikai és tanácsadó szakpszichológussal beszélgettem. 

Ha érdekel, mit tehetsz meg magadért...

... a sikeres változásért, és miben lehet segítségedre egy pszichológus, gyere el március 31-én a MOM Kulturális Központba pszichológiai rendezvénysorozatunk következő állomására, és hallgasd meg dr. Lisznyai Sándor előadását. Jegyeket itt vásárolhatsz. További rendezvényeinkről pedig mindent megtudhatsz, ha feliratkozol hírlevelünkre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudod, hogy készülnek a gyógyszereid?

Brownie 2017. március 28., kedd 17:03

Elgondolkodtál már azon, miközben lenyelted a fejfájás elleni piruládat, hogy hogyan jutnak el hozzánk a gyógyszerek? Hogy milyen fázisokon mennek keresztül, mire megvásárolhatjuk azokat a patikákban?

A klinikai gyógyszervizsgálatok során a nagyközönség számára még nem elérhető készítményeket tesztelnek - önkénteseken. De pontosan hogyan zajlanak ezek a kísérletek? És mennyire kockázatosak? A klinikai kutatásokra szakosodott Synexus Magyarország munkatársa mesélt nekünk a gyógyszerek kifejlesztésének kulisszáiról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Döbbenet, de a macskák szeretnek minket!

Aladár 2017. március 28., kedd 16:27

Sokan imádják a macskákat, de azért legalább annyian vannak, akik rendszeresen lebunkózzák őket.

A macskák gyakran tűnnek önzőnek vagy tapintatlannak, és gyakran tűnik úgy, hogy a gazdájukat csak az etetésükért felelős alkalmazottjukként tartják számon. Könnyen lehet azonban, hogy mindez csak félreértés, ami abból adódik, hogy nem tudunk eleget arról, mi motiválja a maguknakvalónak tűnő kisállatokat. De ennek most vége, amerikai tudósok áttörést értek el a macskakutatásban!

shutterstock 361537991

A kutatás eredményei azt bizonyítják, hogy a macskák bizony az emberekkel való interakciót választanák, még az evés helyett is. A fontos, lényeges, kiemelkedő teszt 50 macska részvételével zajlott. A macskákat először (kegyetlen módon, de hosszútávú boldogulásukat szem előtt tartva) megfosztották néhány órára az ételektől, játékoktól, és az emberek társaságától is. Ezek után 4 különböző kategóriába sorolható ingernek tették ki a résztvevőket. A kategóriák: emberi társaság, étel, játék, és szag. Finoman szólva is meglepő, de a macskák fele az emberek társaságát választotta a másik 3 lehetőséggel szemben, csupán 37%-uk találta ennél fontosabbnak, hogy rögtön beiktasson egy étkezést.

Úgy tűnik tehát, hogy a macskák kifejezetten kedvelik a társas életet, bármennyire sikeresen titkolják is ezt a mindennapok során. Vagyis kifejezetten szeretnek szocializálódni, csak lehet, hogy szégyellik bevallani.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Oregonban él az első hivatalos semlegesnemű amerikai

Divany.hu 2017. március 28., kedd 12:35

A Pink News szerint az oregoni bíróság helyt adott Patrick Abbatiello kérvényének, ezzel ő lett az első olyan amerikai, akinek a nemtelen meghatározás szerepel a személyes okmányaiban.

A 27 éves Patch azt nyilatkozta a NBC News-nak, hogy már kiskorában is feleslegesnek tartotta a nemek megkülönböztetést.

"Meg volt mondva, hogy a férfiak ilyenek, a nők olyanok. Tinédzserként sokat olvastam a transzneműekről, de azt sem éreztem magaménak. Később aztán hallottam a genderqueerekről, de azzal ugyanígy voltam"

Hivatalos nemtelenségével párhuzamosan a neve is megváltozott arra a becenévre, amit a környezete használt a megszólítására, így a döntés óta Patrick helyett Patch szerepel a hivatalos dokumentumaiban, a vezetéknevét pedig elhagyta.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért nem mindegy, milyen nevet ad a gyerekének

Szalay Ágnes 2017. március 27., hétfő 17:36

A nevekhez általában tapad egy társadalmi imidzs, és egy idő után öntudatlanul is kezdünk úgy kinézni, hogy megfeleljünk ennek. Kutatás.

Nagy mániám a neveken való rágódás. Minden évben megnézem a legnépszerűbb nevek listáját. Kislánykorom óta mélázok azon, hogy milyen nevet fogok majd adni a gyerekeimnek – még úgy is ezt csinálom, hogy már nem is tervezünk gyereket. De ha lenne, mi lenne a neve??? Olthatatlan kíváncsiságot érzek, ha egy születendő babáról értesülök, hogy vajon milyen nevet kap majd, és aha-érzéssel nyugszom meg, amikor elárulják, hogy Szonja lesz vagy Máté. Ennél csak az a jobb, ha bevonnak a névválasztásba, és lehet érvelni a Mirjam vagy a Gáspár mellett. A férjem ilyenkor kissé fújtatni kezd, hogy Ne már, megint a nevek? Hagyjál már! Nem mindegy, hogy kit hogy hívnak? Csak egy név… Babonásan hiszem, hogy nem „csak egy név”, hanem igenis fontos, hogy mi az a név, és igenis jó sansszal lehet tippünk a név alapján, hogy milyenféle ember a viselője. Most egy kutatásban is ezt találták: van kapcsolat a név és az ember külseje között.

shutterstock 383270167
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nincs jobb feleség a kelet-európainál!

Adamek Alma 2017. március 27., hétfő 15:08

Számos olasz és nemzetközi oldal több okból is problémásnak találta az olasz közszolgálati televízió, Rai Uno egyik beszélgetős műsorának március 18-i adásában elhangzottakat.

A műsor készítői ugyanis Kelet-európai nők vonzereje címmel egy egész részt szenteltek annak megvitatására, hogy a helyi férfiak szemében mitől kívánatosabbak a kelet-európai nők, mint az olaszok. A témában nemcsak a meghívott vendégek mondhatták el véleményüket, de egy hat pontból álló táblázat segítségével még egyértelműbbé tették középkori elképzeléseiket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A férfiak agya nagyobb, mint a nőké. De mit jelent ez a mindennapokban?

Aladár 2017. március 27., hétfő 07:24

Van különbség a nemek között az agy felépítése, és ebből kifolyólag a gondolkodás szempontjából?

A száraz tények azt mutatják, hogy a férfiak agya nagyobb, mint a nőké. Ugyanakkor mindez nem feltétlenül eredményezi azt, hogy létezik jól elkülöníthető női és férfi agy. Az agy működése szempontjából alig-alig akad különbség a nemek között.

shutterstock 467024672

Ismerős különbségek

Számszerűsíthető, de ezzel együtt is elenyésző különbségek csupán néhány területen léteznek, de egyértelmű következtetéseket ezek alapján sem lehet levonni. Néhány viszonylag egyértelmű példa azért akad, a nők esetében például sűrűbb a szürke állomány az agy azon trületén, amit az empátia képességéhez kötnek, ami megerősíteni látszik azt a hétköznapi vélekedést, miszerint a nők együttérzőbbek, mint a férfiak.

A különbségek ellenére sincs nyilvánvaló korreláció ugyanakkor a matematikai kompetencia terén. Az "férfi agy" ezzel összefüggésbe hozható területe ugyan aktívabb egy egyszerű matematikai feladat megoldása során, a nők esetében viszont sűrűbb ugyanezen a területen a szürke állomány koncentrációja. Hasonló aktivitás és koncentrációbeli különbségek ugyanakkor egyértelműbb eredményekkel szolgálnak a tárgyak fejben elforgatásának képessége terén. Itt a férfiak agyában tetten érhető nagyobb aktivitással már nem képes versenyezni a sűrűbb női szürke állomány. 

Káosz

Nehéz elkülöníteni ugyanakkor az anatómiai különbségek jelentőségét, és azt, hogy mekkora hatással vannak minderre a nők és férfiak viselkedését meghatározó eltérő társadalmi elvárások, élettapasztalatok. Összességében úgy tűnik, hiába rendelkezünk rengeteg adattal az agyat érintő méretekkel és funkcióval kapcsolatos különbségekről, ez az adattenger meglehetősen zavaros, így az agyat kutató tudósok következtetései is gyakran ellentmondásosak. Persze a helyzet kialakulásában az is közrejátszhat, hogy a nemek közti különbségeket kutatni manapság ingoványos terület, az erről írók pedig próbálják elkerülni, hogy egy-egy óvatlanabb kijelentésért szexistának bélyegezzék őket. Akit érdekel a téma, olvashat itt olyan elméletről is, ami a méretbeli különbségek létrejöttét éppen a hasonló funkcionális képességekre való törekvéssel magyarázza. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így néz ki egy szívroham

Aladár 2017. március 26., vasárnap 15:19

Évente körülbelül hétmillió ember hal meg szívrohamban. A TedEd most egy bájos, ovis-esztétikájú videóban összegyűjtötte az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Mint minden izomnak, a szívnek is szüksége van oxigénre, De mi köze van ennek az infarktushoz? Az erek falára lerakódó plakkok a korral folyamatosan nőnek, és ha mégsérülnek, vérrögök alakulhatnak ki részben vagy teljesen elzárva a vér útját, az akadozó vérellátás miatt pedig a szívizom nem jut elég oxigénhez, a sejtek pedig perceken belül kezdenek elhalni. Röviden ez a szívroham receptje. Megfelelő kezelés nélkül a helyzet súlyosra fordulhat, mert a sérült izom nem tudja majd megfelelően pumpálni a vért, a legrosszabb esetben pedig a beteg azonnal meghal. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 dolog, ami nem hagy minket aludni

Dívány 2017. március 26., vasárnap 10:03

A Bustle egy, az Egyesült Államokban végzett felmérés alapján összegyűjtötte, hogy mégis mi okozza a legtöbb álmatlan éjszakát. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ismersz olyat, akinek mindenről a politika jut eszébe?

Marjai Kamilla 2017. március 25., szombat 15:48

A politikai és vallási fanatizmus függőség: a tudat beszűkül, megjelenik a sóvárgás. Addiktológus szakértőnk írása.

Miközben a vallási és politikai fanatizmus fogalmával nap mint nap találkozunk, mégis nehéz úgy elképzelni az efféle elköteleződést, mint egy függőséget. Elgondolkodtató, hogy miközben a belső indíttatásból fakadó értékválasztás megtartó erőként hat az egyénre, és akár védőfaktor is lehet mentálhigiénés szempontból, addig a végletekig hajszolt és hangoztatott értékek és elvek egyfajta függőséget rajzolnak ki. Hogy is van ez?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így ne gyűlöljük meg a világ legjobb múzeumait

Rimai Tímea Éva 2017. március 25., szombat 13:47

Érkezzünk jóllakottan, maradjunk max. két órát, és csak húsz festményt nézzünk meg – a szakértők szerint így nem válunk zombivá a világ legnagyobb múzeumaiban sem. De az is sokat segít, ha titkos csapóajtók mögött tűnünk el az idegenvezetőnkkel, vagy dinók közt éjszakázunk, ahelyett, hogy csak simán vennénk egy belépőt.

Az ember levadássza a fapados repjegyet, szépen betuszkolja mindenét az előírásoknak megfelelő méretű kisbőröndbe, elrepül, becsekkol a hotelbe/átveszi a bérelt lakás kulcsait, és elindul felfedezni a várost. Elmegy a leghíresebb, legnagyobb múzeumba, amit évek óta meg akar nézni – és a katarzis helyett néhány órán belül gyűlöli az egészet.

Velem nem egyszer történt már meg ez, és nem azért, mert ne lettem volna őszintén kíváncsi a firenzei Uffizire vagy a madridi Pradóra. Egyszerűen csak túltoltam. És aki azt mondja, ő még soha nem lézengett néhány, múzeumban eltöltött óra után üveges tekintetű élőhalottként a képaláírások közt ismerős festők nevére vadászva, az vagy fekete öves művészettörténész, vagy hazudik. Előbbiek nyugodtan kattintsanak el, a többiek viszont olvassanak tovább, és nyugodtan jöjjenek ki a tagadásból – nincsenek egyedül, nem vagyunk egyedül!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zimbardo figyelmeztet: nagyon vigyázzunk Trumppal!

Csonka Balázs 2017. március 24., péntek 12:50

Az ismert szociálpszichológus, Philip Zimbardo tavaly tavasszal megjelentetett egy cikket a narcisztikus személyiségzavarról, melyet a jelenlegi elnök arcképével illusztrált. Ez a szolid utalás az Útmutató, hogyan vegyük észre a narcisztikusokat alcímet viselő írásban bevallottan arra irányult, hogy már a kampányidőszak előtt világos legyen az emberek számára: nem minden esetben szerencsés döntés egy súlyos mentális zavarral élő emberre bízni az ország irányítását. Trump beiktatását követően azután több, mint negyvenezer mentálhigiénés szakember írta alá azt a petíciót, melyet John Gartner amerikai pszichiáter indított, és melynek célja, hogy a pszichológusok és pszichiáterek kiálljanak amellett, hogy Trump súlyos mentális betegsége miatt alkalmatlan arra, hogy egy szuperhatalmat vezessen.

GettyImages-610603738
Fotó: Win McNamee / Getty Images Hungary
Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyúrjunk együtt agyra!

Aladár 2017. március 24., péntek 11:36

Az öregedés szomorú velejárója, hogy agyunk lelassul, egyre nehezebben emlékszünk dolgokra. De mivel vehetjük fel a harcot ez ellen? Súlyzós edzéssel!

A legújabb kutatások szerint az egyik leghatékonyabb módja a folyamat lelassításának nem más mint a gyúrás. A kutatás vezetője, Dr. Yorgi Mavros elmondása szerint a kognitív funkciók javulása egyértelműen a növekvő izomerőnek volt betudható, és minél erősebbek lettek a résztvevők, annál jobban javultak az agyi képességeik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Korán kelni menő!

mimi 2017. március 24., péntek 07:24

Tegye fel a kezét, aki szeretne fittebb, kiegyensúlyozottabb, produktívabb lenni. És most az, aki szeret – de legalább is hajlandó – korán kelni. Akié még mindig fent van, annak egész sok esélye van a felsoroltakra – a miracle morning mozgalom hívei szerint legalábbis mindenképp.

Szerintük ugyanis a siker receptje ennyire pofonegyszerű: keljünk a szokásosnál néhány órával korábban, és használjuk ki az így felszabaduló időt a lehető leghatékonyabban. Hogy mindennél jobban utálsz korán kelni? Állítólag, még a mozgalom atyja, Hal Elrod, coach, a 17 nyelven megjelent bestseller, a Miracle Morning című könyv szerzője is pont így van vele. Szóval ez nem jó kifogás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ma nyílik a világ legnagyobb tulipánkertje

Rimai Tímea Éva 2017. március 23., csütörtök 19:01

Március 23-án nyílik, és két hónapon át látogatható a világ legjobb tulipánnéző helye, a Keukenhof.

Sok helyen jártam már a világban, de talán egyetlen úti célom sem váltott ki olyan osztatlan lelkesedést az ismerőseimből, mint amikor a világ legnagyobb virágoskertjét, a Keukenhofot mentem megnézni két éve. Általában idegesítően sok képet posztolok ha úton vagyok, ebben az esetben viszont nem hogy nem zavartam vele az embereket Facebookon, de kifejezetten azért írtak rám, nehogy abbahagyjam.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Edzőteremteszt: BSK Crossfight, ahol nincs kifogás

km 2017. március 23., csütörtök 11:05

2016-os sorozatunk újraéled: budapesti edzőtermeket veszünk sorra. Most egy óbudai crossfites teremben jártunk, és jól éreztük magunkat.

Ami a tesztelés metódusát illeti: nem vagyok profi sportoló, heti 2-3 alkalom mozgás nekem pont elég (már ha nem vagyok erre is lusta), az viszont minél változatosabb, annál jobb. Futni, aerobikozni, TRX-ezni szoktam, a táncos órák nem a kedvenceim és a súlyos edzés sem nekem való.

A termeket, edzéseket általában két alkalom után minősítem, és nemcsak az óra stílusát, minőségét, hanem a gépek állapotát és a terem tisztaságát is pontozom. Mivel nem vagyok profi, nem tudom megmondani, hol található a legprofibb géppark, de azt azért észreveszem, ha valami nagyon ócska és az is feltűnik, ha a recepciósok bunkók – így talán tudok valami kapaszkodót nyújtani önnek, amikor azon gondolkozik, hová vegyen bérletet. A tesztelt termeket általában All You Can Move Sportpass-szal is igénybe lehet venni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 dolog, amiért érdemes 30 után szülni

Szalay Ágnes 2017. március 22., szerda 17:48

Meddig halogatjátok még? Jaj, lányom, te sem leszel fiatalabb! Ketyeg a biológiai óra, mikor szánod rá végre magad? Nem fogod bírni az éjszakázást! Nem elég megszülni azt a gyereket, fel is kell nevelni! Mindig az a karrier, mit akarsz azzal? Aztán majd ott állsz vénségedre egyedül! Nagyon aggódom értetek, ebben a korban már nem lesz egészséges a baba!

Nem sorolom tovább. Szerintem minden nő csípőből hozzá tud tenni kettőt-hármat saját gyűjtésből. Legalábbis azok, akik elmúltak harminc évesek, és még nem totyog a lábuk körül néhány, de minimum egy gyerek. És ezek még csak az anyukák, nagynénik, szomszédok, pénztáros nénik, idősebb kollégák, körzeti orvosok és barátnők aggodalmai. A politikusokat és énekeseket meg sem említeném. Pedig nem akkora katasztrófa idősebb korban szülni! Sőt!

shutterstock 367136939
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyugalom, nem lesz rosszabb a látása a szemüvegtől

Aladár 2017. március 22., szerda 17:40

Sok szemüvegesnek ismerős lehet az összeesküvés-elmélet, miszerint a szemüvegviselés hosszútávon látásromláshoz vezet. Az elmélet lényege, hogy mivel a szemünkben működő izmokat tehermentesíti a szemüveg hordása, azok egy idő után „ellustulnak”, és így egyre erősebb szemüvegre van szükség ahhoz, hogy jól lássunk. A SciShow videója ezeket a tévhiteket hivatott eloszlatni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ennyi minden vár a szezon előtt a Balatonnál

Dívány 2017. március 22., szerda 10:43

Ezen a télen bőven volt látnivaló és elfoglaltság a Balatonnál, és biztosan csodás lesz a nyár is. De mi tehet az, aki nem szereti a főszezont, de szívesen megnézné közelebbről is Közép-Európa legnagyobb tavát? Az Utazás kiállításon kérdeztük körbe a regionális kiállítókat, ők ugyan mit ajánlanának tavasszal, és persze hozzácsaptuk a saját tapasztalatainkat is. Bár a legtöbben a nyárra koncentrálnak, azért kaptunk jó tippeket, és ami fontos, aki kempingezni szeretne, az már most foglalja le a helyeket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyakrabban válnak el, akik jól néznek ki

Aladár 2017. március 22., szerda 07:26

Új kutatások egész sora szól amellett, hogy a szépség bizony rizikófaktor, ha párkapcsolatokról van szó.

A külsőjüket tekintve vonzóbb emberek könnyebben találnak partnert, ugyanakkor a kapcsolataik is gyakrabban mennek gajra. Mindez azért van, mert hajlamosabbak alternatív partnerek után nézni, különösen, ha elégedetlenek aktuális kapcsolatukkal.

A kutatási erdemények érthetőbbé teszik a szépek és jóképűek kálváriáját. Régebbi vizsgálatok azt bizonyítják, hogy jobban keresnek, bárhova mennek is, intelligensnek és barátságosnak gondolják őket, és ezenkívül olyan jelentéktelen dolgokra is jobbak az esélyeik, mint a boldogság. De most lehull a lepel, itt a sötét oldal! A féltékenység mellett most már instabil párkapcsolatokkal is számolniuk kell. 

shutterstock 355674770
Távolról sincs vége, olvasson még »

A fogyókúra kevés: a fogyáshoz tudatosság kell

Sákovics Diana 2017. március 21., kedd 18:03

Az elmúlt száz évben egyre kövérebbek vagyunk, és hiába fogyókúrázunk megállás nélkül, nem segít. Sőt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a sikeres fogyókúrákat követő időszakban az emberek többsége visszaszedi, amit leadott. De vajon miért? Mi történt az elmúlt száz évben? És mit tehetünk, hogy megállítsuk a tömeges elhízást? 

Többek között ezekre a kérdésekre kaptunk választ dr. Forgács Attila gasztropszichológustól, aki március 10-én, pszichológiai rendezvénysorozatunkon beszélt az elhízás lélektanáról. Az előadó, aki az ELTE Pszichológia Kar tanára, valamint a Corvinus Egyetem Pszichológiai Központ vezetője több évtizede kutatja lelkesen a témát. 

"Senki sem ébredt még arra, hogy kövér, pedig soványan feküdt le!" - állítja a gasztropszichológus, és nyilván igaza van. Az elhízás általában lassan, fokozatosan, szinte észrevétlenül történik. Elég, ha naponta csak egy marék mogyoróval, egy banánnal vagy egy kis darab csokival eszünk többet a szükségesnél: napi plusz 100 kcal egy év alatt 6 kiló súlytöbbletet jelent.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 189

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés