#ÉLETEM

Hüttemagyarok Ausztriában: hogyan tovább?

Rimai Tímea Éva 2017. április 9., vasárnap 16:38

Négy hónap alatt akár kétmillió forintot is össze lehet vele szedni, viszont rettenetes daráló, és a végén az ember már egy pillangó látványát is ajándékként éli meg. Mi az? Szezonmeló az osztrák hüttékben. A síszezon végén négy Ausztriában dolgozó magyar őszintén elmesélte benyomásait. Volt, akinek ez volt az első és utolsó szezonja, más már évek óta kint dolgozik.

Síszezonban kis túlzással nincs osztrák hütte vagy szálláshely, ahol ne lenne legalább egy magyar alkalmazott. Kíváncsi voltam, most, hogy vége a szezonnak, mi lesz velük. A cikk szereplőivel egy kivétellel mind vendégként találkoztam korábbi osztrák útjaimon, ezért az interjúkat e-mailben bonyolítottuk. Kérdéseimre Cs. Vivien Schladmingból, U. Krisztián Grossarltalból, Iványi Márton St. Antonból és Konkolics Péter Loipersdorfból válaszolt, őszinteségükért nagyon hálás vagyok. Ha kíváncsi vagy, mennyit lehet keresni egy szezon alatt Ausztriában, vagy hogy mi a legrosszabb a melóban, és ennek ellenére miért tér vissza valaki évről-évre a hegyek közé, mindenképp olvass tovább.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A bennünk ketyegő órák és a kizökkent idő, avagy miért alszunk ilyen rosszul?

Sákovics Diana 2017. április 8., szombat 19:02

Időpont: 2017. április 21., 19.00 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ – Kupolaterem , 1124 Budapest, Csörsz u. 18.

Az alvás az egyik leghétköznapibb tevékenységünk – mégis kevés olyan testi működésünk van, amelyet ennyi titok és misztikum venne körül. Miért is alszunk, és miért is alszunk ilyen sokat? Spórolhatunk-e az alvásunkon? Mire jók az álmaink, és megmutatnak-e valamit rólunk? Tényleg létezik-e bioritmus, és mi köze van az alváshoz? Tényleg leképeződik a naprendszer működése a génjeinkben? Láthatjuk, hogy az egészséges, hétköznapi alvás is számos kérdést vet fel az érdeklődők számára. Sajnos sokan azonban nemcsak a kíváncsiságból szeretnének minél többet tudni az alvásról – az alvászavarok az elmúlt időszakban népbetegséggé váltak, a lakosság több mint egyharmada szenved, életében legalább egyszer, legalább egy hónapig tartó alvási elégtelenségtől. Árt-e nekem, ha nem alszom ki magam? Ha árt, mennyi idő után? Milyen következményei lehetnek a tartós kialvatlanságnak? És főleg: hogyan tudom rendbe tenni az alvásomat, ha az egyszer elromlott? Az előadás során az előadó közel negyedszázados klinikai tapasztalatai, valamint a hallgatóság saját mindennapi élményei alapján, közösen próbálunk meg a fenti kérdésekre választ találni.  

Tarts velünk, és hallgasd meg Dr. Purebl György alvás-specialista, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet egyetemi docensének előadását! Jegyeket a képre kattintva vásárolhatsz.

A bennunk ketyego orak 640x360

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan, hogyan vethetnénk véget a jojózásnak!

Brownie 2017. április 8., szombat 15:29

Elmagyarázzuk, mi köze van a bélflóránknak ahhoz, hogy valamennyi sikeres fogyókúrát a visszahízás követ.

Aki túl van már néhány fogyókúrán, annak valószínűleg nem kell ecsetelnünk, mi az a jojóhatás. A legszörnyűbb az egészben az, hogy egy súlyvesztést követően a nagy nehezen leadott kilóknál több is visszaszalad. Ráadásul a zsírszövet gyarapodásával a metabolikus szindróma (magas vérnyomás, magas vércukorszint, elégtelen koleszterin –és trigliceridszint, nagy csípőméret, zsírmáj) kialakulásának esélye is nő. És miközben a testi épségünkkel játszunk, a sorozatos kudarcélmények az önbizalmunkat is lerombolják, így előbb-utóbb szó szerint belebetegedhetünk ebbe az ördögi körbe. De akkor mégis mi a megoldás?

shutterstock 221693668
Távolról sincs vége, olvasson még »

Meg szeretné őrizni lelki egészségét? Kertészkedjen!

Szalay Ágnes 2017. április 8., szombat 13:04

A kertészkedés annyira jó hatással van a lelki egészségre, hogy terápiás módszerként is használják. Nem hiába javasolta Pangloss mester kertjeink nevelgetését. De hogy mennyiféle módon segít a kert abban, hogy boldogabbak legyünk, az egész meglepő.

Sosem gondoltam, hogy a kertészkedés különösebben izgalmas dolog. Most sem gondolom, hogy az lenne. Csak éppen már nem vágyom izgalmakra. Békére, nyugalomra és elégedettségre vágyom. Jártam egyszer a Fűvészkertben. Akkoriban még nem vonzott annyira a föld szaga, mint Katalin hercegnét a testszínű körömcipők, de a cseresznyefa-virágzás szép programnak tűnt. Az is volt. Hamarosan újra aktuális, ajánlom. Míg végigjártam, feltűntek az emléktáblák, amiket a kert egykori főkertészei tiszteletére helyzetek el kaktuszok mentén és bukszusok mögött. Ha betűt látok, elolvasom, úgyhogy ezeket is végigolvasgattam. Azt vettem észre, hogy a főkertész urak minimum ötven, de inkább hatvan évig voltak a kert alkalmazásában, és talán mindegyikük egészen matuzsálemi kort ért meg. Ez aztán az életbiztosítás! Jöhetett háború, vagy ötvenhat, ők szaporították a beleéri puszpángot és gondozták a szecsuáni végzetcserjét. És ez jót tett nekik.

shutterstock 403288657

Aki kertészkedik, annak nem újdonság, amit írok: nagyon jó hatással van a lelkiállapotra, a stressz kezelésére és az életörömre egy kert. Már önmagában az, hogy az ember megtermeli a saját ennivalóját nagy elégedettséget jelent. De ezen kívül rengeteg dolog van a kertészkedésben, ami céllal és értelemmel tölti meg az életet, és segít abban, hogy kezeljük a feszültséget és egyéb negatív érzéseinket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha jobb arc lennél, boldogabb lenne az életed!

Szalay Ágnes 2017. április 7., péntek 20:08

Jocó bácsi Zöld Elefántja azt mondja, hogy tegyél egy kis erőfeszítést, ne lustálkodj, durcáskodj és kockulj - máris boldogabb leszel, és barátaid karéjában örömteli pillanatokban kacagsz majd a természet lágy ölén. Rendben van ez így?

Jocó bácsi jófej. Nagyon jó annak, aki úgy nevelkedett fel, hogy az a vezérlőhite a világról, hogy ő oké, és mások is azok. Aki hisz a saját jóságában, aki kezdeményező, aki mosolyog és aki vidámságot áraszt maga körül. Egy ideális világban mindenki hasonló lenne. Az ilyen embereket sokan szeretik, és az ilyen emberek képesek változást hozni, javítani mások életén. De abba talán egy kicsit nehezen képzelik bele magukat vagy már elfelejtették, hogy milyen az árnyékos oldalra születni. Milyen annak, aki undorítónak érzi magát, mert még fél éves korában sem mondta neki senki, hogy te egy csoda vagy, nemhogy később. Aki felett mindig átnéznek. Akit egész életében csak használnak: fegyvernek a másik felnőtt ellen, vagy pofonzsáknak, hogy kiengedjék a megalkuvó gőzüket, vagy kiscicának, aki beleül a papa ölébe.

A rémisztő kék bálna kihívás helyett vírusosan terjed a Jocó bácsi által felajánlott életigenlő és pozitív Zöld Elefánt kihívás. Csupa-csupa jó dologgal, mint mosolygás, segítés, beszélgetés. Hiszem, hogy érdemes ezeket csinálni, hogy sokkal többet és sokkal pozitívabban kellene kommunikálni másokkal, hogy a kedvesség kedvességet szül, mosolyogj és a világ is visszamosolyog rád és így tovább. Mint ahogy a naplemente is gyönyörű Fonyódról nézve. De a fonyódi naplementés képek általában giccsesek. Mint ahogy ez a zöld elefánt 10 pont is túl szép, hogy igaz legyen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha hangosan mondod, elhiszik: az önfényezés pszichológiája

Aladár 2017. április 7., péntek 13:47

Ahhoz, hogy sikeresen érvelhessünk egy-egy álláspont mellett, sokszor magunkat is meg kell hogy tévesszük. Ennek a mikéntjére már Richard Dawkins egy könyvében is volt utalás, de most több kutatás is részletezte.

Ami késik nem múlik

Rengeteg mindennapi példával ki lehet mutatni, milyen gyakran vezetjük félre magunkat. Bebeszéljük magunknak, hogy jobban nézünk ki, mint mások, hogy a párt vagy politikus, akire szavaztunk sosem hibázik, vagy hogy azért nem tudunk segíteni egy kollégának, mert túl elfoglaltak vagyunk. Már Richard Dawkins 1976-os Az önző gén című könyvének előszavában is elhangzott egy feltételezés ennek a jelenségnek a miértjével kapcsolatban. A biológus Robert Trivers szerint, azért csapjuk be magunkat, mert ez megkönnyíti, hogy ugyanezt másokkal is megtehessük. 40 évvel az előszóban leírt feltételezése után, Trivers és kollégái lefolytattak egy kutatást, ami megerősíteni látszik a feltevést. Köszi a feldolgozást Scientific American

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden, amit a mosolygödröcskékről tudni akartál

Aladár 2017. április 7., péntek 10:42

Ismerd meg a gribedlik anatómiáját, hogy mi idézheti őket elő, és hogy milyen lehetőségei vannak annak, aki szeretne belőlük egy párat.

Joseph Gordon-Levitt és Adam Levine elképzelhetetlen nélkülük, és plasztikai sebészek is szívesen varázsolnak ilyet bárkinek, aki ilyenre vágyik.  Bizony, az arcon felbukkanó gödröcskék, más néven gribedlik, nagy népszerűségnek örvendenek, de sajnos kevés tudományos igényű kutatás lelhető fel velük kapcsolatban. A SciShow videója összeszedte, mit érdemes tudni a mosolygödrökről. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hosszúhétvége Észak-Olaszországban: mit tud Grado és könyéke?

km 2017. április 6., csütörtök 18:00

Most már tényleg csodálatos az idő, ami meghozza az ember kedvét a hosszúhétvégékhez, utazásokhoz. Most egy háromnapos autós kirrucanást ajánlunk Olaszország északi partjainak közelébe, ahol a városnézés és a tenger mellett ejtőzés remekül keverhető egymással!

Hihetetlen, de Budapesttől alig 6-7 órányi autózásra olyan olasz lidók várnak, melyeknél jobbat nem is kívánhatunk: tavasszal azonban a víz még túl hideg a fürdőzéshez, ezért a tengerparti Grado megtekintésén kívül ajánlunk még látnivalót, nehogy unalomba fulladjon a hosszúhétvége! Napra lebontva osztjuk meg veled programajánlatainkat, de hogy mit hozol ki egy 3 napos útból és hogyan kevered a programokat, az már rajtad múlik!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az alkoholizmusra nem a beültetés a megoldás

Sákovics Diana 2017. április 5., szerda 20:02

Hogyan lehet leszokni az alkoholról? Úgy tűnik, a gyógyszer, a beültetés csak tüneti kezelés, gyengeség, a vereség beismerése adja meg azt az erőt, ami a józannak maradáshoz kell. Bajzáth Sándor felépülő függő tapasztalatai.

Hogyan lehet leszokni az alkoholról? Megoldás-e ha mindent az orvosokra bízunk? Elég-e önmagában a beültetés? Többek között ezekről a kérdésekről ír új cikkében Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, felépülő függő, szenvedélybeteg segítő.

tumblr o03kfpx5Vv1v3r3mjo1 1280

Szerzőnk sok évig használt intravénásan kábítószereket, főleg ópiátokat (heroin, codein, morfium, methadon) valamint serkentőket (amfetamin, kokain) és nyugtatókat, altatókat, és sok-sok alkoholt. Tapasztalatairól, valamint az állam és drogozás viszonyáról a Repülök a gyógyszerrel – A kábítószerezés története a szocialista Magyarországon című könyvben írt bővebben. Körülbelül 15 kórházi elvonós leállási kísérlet és több rehabilitációs intézetben eltöltött 40 hónap után már több mint 14 éve él szer- és alkoholmentesen, felépülésben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezerkilónyi banánnal és jótékonysági szelfizéssel készülnek Budapest egyik legnagyobb futóversenyére.

Dívány 2017. április 5., szerda 14:57

Szombaton elrajtol a tavasz legnagyobb szabadidős sporteseménye, a 32. Telekom Vivicittá Városvédő Futás Budapesten.

Megdöbbentő számokkal lehet leírni a hétvégi rendezvényt, aminek hivatalos pólóján egy igazán jó ügy is megjelenik Varga Máté autizmussal élő művésznek köszönhetően. Részletek a hajtás után! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy modell, aki az önelfogadást választotta a “tökéletesség” helyett

Brownie 2017. április 5., szerda 09:55

"Ájulásig éheztettem magam, és ez volt az a pont, amikor eldöntöttem, az egészségem fontosabb a kinézetemnél vagy a sikereimnél" - vallja Liza Golden-Bhojwani, aki ma már plus size modellként dolgozik, miközben aktívan kampányol az önelfogadás mellett.

A modellszakmában nem elég, hogy valaki jó géneket örököl; a high fashion méretek megtartásához szigorú diétára fogják azokat a nőket is, akik alkati adottságaik miatt eleve szerencsésebb helyzetben vannak. A hízásra hajlamos vagy alapvetően teltebb modelleknek már nehezebb dolguk van, ha meg akarnak felelni a divatipar komoly elvárásainak, így nem csoda, hogy vannak, akik előbb-utóbb besokallnak az állandó önsanyargatástól és stressztől.

Liza Golden-Bhojwani is azok közé tartozik, akik búcsút intettek az elismerésekkel és koplalással járó “ideális” méretnek, és mióta plus size modellként dolgozik, jól érzi magát a bőrében. Golden-Bhojwani egy Instagram-posztban mutatta meg, hogy nézett ki karrierje csúcsán, és azt is elárulta, mit kellett átélnie ahhoz, hogy rájöjjön, az egészsége fontosabb a sikereknél.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A serdülők öngyilkossága valódi veszély. Mit tehet a szülő?

Szalay Ágnes 2017. április 4., kedd 19:19

Sok szülőben kelt riadalmat a kék bálna őrület. Akár igaz, akár nem - azt mindenképp érdemes tudni egy szülőnek, hogy hogyan vegye észre, ha gyereke negatív spirálba került, és mit tegyen, ha azt gyanítja, hogy öngyilkosságot fontolgat.

Felnyöszörög a rekedt kis hangocska, melynek gazdája még magzatmáztól ragacsosan kapálózik, és az ember elveszti a hatalmát a saját élete felett.  Történhet bármi, szerelmek jöhetnek-mehetnek, állások elnyerődhetnek, utazások megvalósulhatnak, maratonok lefutódhatnak – mégis, annak a cseperedő kis lénynek a boldogsága nélkül nehéz lesz ezentúl önfeledt elégedettséget érezni. Valakinél előbb jön el a pillanat, valakinél később. Lehet, hogy más és más váltja ki, de talán minden szülő megérzi egyszer: nincs az az erő, amivel ne szállna szembe a gyerekéért. És nincs annál szörnyűbb tragédia, mint ha nincs eszköze a harcra, ha nem tud mit tenni.

shutterstock 412608097

Nem véletlen, hogy horrort élnek át a szülők, ha fiatalok, ha a gyerekeink öngyilkosságával szembesíti őket az élet – akár csak a hírekben. De olyan nehéz pontosan tudni, hogy hogyan kell jól bánni a tinédzserekkel! Még a legkevésbé veszélyben lévő kamaszok is fájdalmas és megfejthetetlen rejtélyek a szüleik számára. Érzelmi turbulencia, fáradtság, lustaság, konfliktusok, érthetetlen támadások, bizalmatlanság, szemtelenség és bántások – hogy csak néhányat említsünk a serdülőkor kapcsolati mintázatai közül. Nehezen elviselhető és kezelhető dolgok. Szülő legyen a talpán, aki tudja, mikor tesz jót a gyerekével: ha faggatja, vagy ha békén hagyja; ha átnézi a cuccait, vagy ha be sem teszi a lábát a szobájába; ha felveszi a kesztyűt, és meghúzza a határokat, vagy ha nem megy bele a vitákba. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Most akkor hány adag zöldséget és gyümölcsöt kell enni egy nap?

moana 2017. április 4., kedd 17:27

Ötöt? Hetet? Tízet? Mindegyikre vannak tudományos bizonyítékok, de mi az igazság? Soroljuk az érveket és ellenérveket, ha már lassan úgyis szezon van.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége új, 2016-ban nyilvánosságra hozott ajánlása szerint naponta minimum négy adag zöldséget vagy gyümölcsöt kell fogyasztani. Ebből legalább egy adag friss vagy nyers legyen, és nem, a burgonya sajnos nem számít bele semmilyen formában. Ez a fele sincs egyébként annak a porciónak, amit egy új kutatások szerint kellene fogyasztani, kutatók szerint tíz adag az igazi, de azért akad, aki inkább hetet vagy ötöt ajánl. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magányos vagy? Szenvedni fogsz!

Aladár 2017. április 4., kedd 10:53

A magányosoknak pokol a nátha. Vagy legalábbis annak érzik.

A Rice Egyetem kutatása szerint a magányosok nagyobb valószínűséggel számolnak be komolyabb náthás tünetekről mint szociálisabb társaik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tartasz az öregkortól? Eloszlatjuk a félelmeid!

Brownie 2017. április 3., hétfő 20:09

Öregedni nyilván senki nem szeret, pedig minden életkornak megvan a maga szépsége, és ez nem csak egy jól hangzó klisé.

Kutatások bizonyítják, hogy nemcsak fiatalon vihetünk csúcsra bizonyos szellemi vagy fizikai képességeket. A Business Insideren bukkantunk rá arra az érdekes infografikára, ami szemlélteti, hogy mikor és miben remekelünk életünk során. Ezen felbuzdulva pedig utánajártunk, hogy milyen előnyökkel jár a korosodás, és hogy miért is nem ártana példát vennünk az idősektől. Feltéve, ha boldogok akarunk lenni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hét plusz egy tipp, hogy könnyen találj állást akár munkanélküliként vagy családanyaként is

Szalay Ágnes 2017. április 3., hétfő 18:36

Olyan nincs, hogy valaki ne találj állást. De nehéz és küzdelmes lehet a keresés, például ha gyes után szeretnél újra munkába állni. A tapasztalat azt mutatja, hogy vannak sikeres stratégiák az álláskeresésben, amiket érdemes követni.

Hogyan jutok álláshoz tizenegy év után, négy gyerekkel? – teszi fel a kérdést Eszter kissé szorongva, de tele tettrekészséggel. A helyzet nem egyszerű, talán a minimum, hogy azt mondjuk, van benne kihívás. Ha így fogalmazunk, a HR-esek is kedvelni fognak: szeretik a kihívásokat szerető embereket. Nulladik tipp: ha multicégnél, vagy nagyvállalatnál pályázol állásra, hosszan gyakorold az interjú előtt, hogy hogyan tudod úgy kifejezni magad, hogy az összes vacakságot: negatívumot, problémát, kínos eseményt és nehézséget a kihívás szóval helyettesítsd, majd hozzáfűzd, hogy mit tanultál belőle. Ez egyébként neked is hasznos, de most elég annyit észben tartani, hogy a HR-esek örülnek neki.

Na de térjünk vissza Eszterhez. Miért is nehéz neki? A szikár tények: kiemelkedő eredménnyel végzett a Corvinuson mint közgazdász, két felsőfokú nyelvvizsga, külföldi tanulmányok, EU-s projekt menedzselése és nagy szaktudás egy fontos, de nálunk igencsak lemaradt területen, a környezetvédelemben és fenntarthatóságban. Kitartó, nagy teherbírású, régen élsportoló volt. Ez azért nem hangzik rosszul. Úgyhogy következzenek azok az adatok, amik ma Magyarországon szinte nullázzák az esélyeket: 39 éves, négy gyereke van, az utóbbi tíz évből nincs felmutatható és munkahelyen végzett munkatapasztalata (mert nem hisszük, hogy a négy fiával nem dolgozott, logisztikázott és projekt menedzselt, ugye?) és részmunkaidős állást keres a környezetvédelem területén. Ami alatt azt is értjük, hogy a biokozmetikumok MLM-rendszerben való árulását nem tartja környezetgazdászi feladatnak. 

shutterstock 370521380
Távolról sincs vége, olvasson még »

A kapcsolatnak olyan a szerelmesfilm, amilyen a szexnek a pornó

Csonka Balázs 2017. április 2., vasárnap 18:09

A pornóhoz hasonlóan a romantikus filmek is gyengíthetik a kapcsolatot. És nem is azért, mert túl sziruposak, hanem mert túl korán érnek véget.

A pornóval kapcsolatos egyik leggyakoribb aggodalom, hogy átalakítja a férfiak szexuális viselkedését. A triplaikszes videókon megjelenő gyakran erőszakos, durva jelenetek, a gépiesített mozdulatok és újonnan szerzett igények azután egyre rendszeresebben elevenednek meg a hálószobákban. A szexből kikopnak az érzelmek, az egymásra hangolódást felváltja az orális szex, a női orgazmus az együttlét csúcsélményéből egyfajta teljesítménymutatóvá válik. A folyamatot jól értjük, és ezzel párhuzamosan kibontakozóban is van egyfajta társadalmi tudatosság is a témában. Legalábbis a pornót illetően.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Milyen veszélyekkel járhat a fájdalomcsillapítás?

Brownie 2017. április 2., vasárnap 16:49

A rizikókkal kapcsolatos rémhírek nem alaptalanok, ezért körültekintőnek kell lennünk és mérlegelnünk: hosszú távon is megéri-e bizonyos gyógyszereket szedni vagy csak az egészségünket kockáztatjuk azok rendszeres alkalmazásával?

Nemrég megnéztük, hogy zajlanak a klinikai gyógyszervizsgálatok, és arról is írtunk, pontosan mi történik a fájdalomcsillapítókkal a szervezetünkben. De mi a helyzet a mellékhatásokkal? Mennyit ártunk magunknak, ha ész nélkül kapkodjuk be a láz- és fájdalomcsillapítókat? Szakértőtől kértünk felvilágosítást és tanácsokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit kell tudni a vércsoportokról?

Brownie 2017. április 1., szombat 16:19

Sokáig abban a hitben éltünk, hogy egyetlen vértípus létezik, a tudomány mai álláspontja szerint azonban 36 vércsoportrendszert különböztethetünk meg, amik közül az AB0 és az Rh a legelterjedtebb.

Ezeket a típusokat különösen véradásnál fontos figyelembe vinni, hiszen tragikus vége is lehet, ha a donor és a célszemély vércsoportja nem egyezik meg. De pontosan mi az oka ennek? Milyen más vércsoportokról érdemes még tudni? És mi köze van az egészségi állapotunkhoz annak, hogy mi a vércsoportunk? Összegyűjtöttünk néhány hasznos tudnivalót a témában.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elmentünk egy teljesítménytúrára, és nagyon jó volt!

Rimai Tímea Éva 2017. április 1., szombat 15:02

18 kilométert gyalogoltunk hegynek fel, hegynek le a Pilisben, és meglepő dolgokat tapasztaltunk.

Ha valaki lelkesen újságolja neked, hogy hétvégén teljesítménytúrázni megy, nem érted, hogy miért rója valaki napkeltétől napnyugtáig technikai öltözetben, szigorú arccal a kilométereket az erdőben ahelyett, hogy normálisan kialudná magát? Én is szkeptikus voltam addig, amíg el nem mentem egy ilyenre múlt hétvégén. Tény, hogy korán kellett hozzá kelni (hello, miracle morning!) de ettől eltekintve mindenben megcáfolta az előítéleteimet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kalauz szülőknek: hogyan érd el, hogy egészségesen egyen a gyereked?

Szalay Ágnes 2017. április 1., szombat 12:55

Hiába mondjuk, hogy finnyás a gyerek, az, hogy milyen modellt lát otthon, mivel találkozik az asztalnál, és mennyi lehetősége van mozogni rajtunk múlik. Az Amerikai Pszichológiai Társaság összeszedte, mit tehetünk azért, hogy a gyerek rendesen mozogjon és táplálkozzon.

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy a gyerekek egészséges fejlődéséhez, ahhoz, hogy mind észbeli képességekben, mind erőben kijöjjön belőlük mindaz, ami csírájában bennük van, a megfelelő táplálkozás és az elegendő mozgás elengedhetetlen. És sajnos hiába gondolja a gyerekek többsége, hogy a megfelelő táplálkozás a túrórudi-ropi-kakaóscsiga háromszögben valósul meg, ez nem teljesen így van.

Ha szülő vagy, és nincs olyan mázlid, hogy egy zöldséget, gyümölcsöt kifejezetten szerető gyereked van, vagy nincs birtokodban a gyerekeket megfelelő ételekre rászoktató titkos csodafegyver – akkor biztos tapasztaltad, hogy milyen játszmák, kínlódások, eztnemeszemmeg-ek és demégkétkanállalegyél -ek végtelenített sora a gyerekek etetése. A mozgásban default beállításból jobban teljesítenének, csak ott a mai életmód, a kevés mozgás, sok autózás és képernyő-bámulás „rontja el” őket, mire iskolába mennek.

shutterstock 71947774
Távolról sincs vége, olvasson még »

Unod a munkát? Megvan rá a magyarázat!

Aladár 2017. március 31., péntek 10:36

Ugyanaz a jólbejáratott rutin minden nap. Szinte mindannyian specialisták vagyunk, így lehetünk igazán hatékonyak abban, amit csinálunk. Kár, hogy ettől sokan boldogtalanok vagyunk.

A The School of Life videója pedig megadja a magyarázatot arra, miért unjunk a munkánkat annyira, tisztelet a kivételnek persze. 

Maradtál volna ovis

Ovódásként vagy kisiskolásként még egy árva szombat reggel elég volt arra, hogy 8-10 dologban is kipróbáljuk magunkat. Elég volt feldobni még egy pulcsit, és máris sarkkutatók voltunk, elég volt felépíteni egy házat vagy autót legókockákból, hogy építészek vagy mérnökök lehessünk, vagy összeragasztani három filctollat, és máris feltalálónak érezhettük magunkat. Lehettünk pilóták, tökéletesen landolva a szőnyegen a játékrepülővel, vagy sebészek, egy sikeres műtéttel mentve meg egy plüss nyuszi életét.

shutterstock 484974211

Minden egyes ilyen játék egy lehetséges karrier kezdetét jelenthette volna, az emberek többsége mégis egy valamit kénytelen csinálni 50 éven át. Persze nem csak a mi hibánk, ha nem váltjuk valóra az álmainkat. A modern munkapiac egészen egyszerűen nem így működik, nem lehetünk egyik nap sebészek, másik nap pilóták, dalszerzők este, és tanárok reggel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mitől leszünk boldogok a munkánkban?

Szalay Ágnes 2017. március 30., csütörtök 16:35

Egy 155 országra kiterjedő kutatás szerint biztos nem a fizikai munkától. De még csak nem is a saját vállalkozástól. A legnagyobb tanulság pedig az, hogy nemcsak a pénz számít.

Senki nem hezitál sokáig, ha szidnia kell a munkahelyét. Ha nem kéne szidni, egyszerűen annyi a kérdés, hogy beszélj róla, akkor is pillanatok alatt eljut az ember odáig, hogy mit utál a legjobban a munkahelyén.

Pedig ugye ébren töltött életünk nagy részét a munkahelyünkön töltjük. Nem elég az, hogy hétből öt nap 8-10 órát, de a nyugdíjkorhatár kitolódásával ezt már akár negyven-ötven éven keresztül  is tesszük. Nagyon nem mindegy, hogy eközben boldogok vagyunk-e. Vagy ha nem is boldogok, legalább elégedettek. Aki azt mondja, hogy nem azért jár dolgozni, hogy boldog legyen, hanem hogy pénzt keressen, az arra szerződik a sorssal, hogy meg sem kísérli magát jól érezni életének nagy részében. Ami nem nyertes stratégia. De mitől lesz boldog valaki a munkájában?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heroinistából milliomos: egy gyümölcsléguru igaz története

moana 2017. március 30., csütörtök 12:37

Khalil Rafati neve valószínűleg többségünknek nem mond semmit, pedig története igazán példaértékű, főleg azok számára, akik drogfüggőként megjárták a poklok poklát.

Az egykori heroinista mostanra egy évente hatmillió dolláros bevételt termelő cég, a Sunlife Organic tulajdonosa.

De menjünk sorban!

Khalil Ohióban született zsidó édesanyától és muszlim apától. Balhés gyerekora miatt nem szerezett semmilyen végzettséget, vandalizmus, valamint bolti lopás miatt pedig már fiatalon összeütközésbe került a törvénnyel. Végül elege lett, 21 évesen fogta magát, és Los Angelesbe költözött, hogy filmsztár legyen. Sszínészi karrierje azonban nem igazán akart beindulni, így helyi zenekarokban kezdett el játszani, és egészen jól keresett azzal, hogy olyan hollywoodi sztárok autóit mosta mint Elizabeth Taylor, Slash vagy Jeff Bridges - írja a BBC.

Ez egész jól is alakulhatott volna, ha időközben nem kap rá a drogokra, így a nagy nehezen összerakott új élete felett hamarosan teljesen elveszítette az irányítást. Volt idő, amikor az utcán aludt a többi heronistával, és ő maga is kábítószert árult, hogy legyen miből fedeznie szenvedélyét. 2003-ban az akkor még mindig csak 33 éves férfi egyszerre tolt heroint és cracket, mindössze 49 kiló volt, a testét fekélyek borították.  "Nem is tudom, hogy hányszor tartóztattak le a drogok miatt. Teljesen szétestem, alig tudtam aludni a fájdalomtól" - mesélte a férfi, aki számtalanszor megpróbált leállni, de mindig elbukott.

A kilencedik túladagolás után az orvosoknak alig sikerült megmenteniük az életét. Ez az eset azonban gyökeresen megváltoztatta a hozzáállását: először végigcsinált egy négyhónapos elvonót, és azóta nem nyúlt tiltott szerekhez.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amikor az edzőterem már nem elég: kipróbáltuk a FloatFitet és az AirYogát

Rimai Tímea Éva 2017. március 30., csütörtök 09:21

Plank és guggolás szörfdeszkán, denevérpóz egy plafonra függesztett mini függőágyban: kipróbáltuk a Float Fitet és az Air Yogát. Mutatjuk neked, hogy miért és mire jók ezek a mozgásformák.

Aki rendszeresen jár edzőterembe, azzal biztosan előfordult már, hogy rohadtul ráunt a jól bevált mozgásformáira. Na, ilyenkor kell kipróbálni valami újat. A KamiBo a BalletBody, és a Backroll után újabb szokatlan mozgásformákat teszteltünk, a klasszikus csoportos órák kínálatán túl: a medencében egyensúlyozós Float Fitet, és a légtornát idéző Air Yogát.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 189

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés