#ÉLETEM

Ezért zabálunk többet, ha kevesebbet alszunk

Aladár 2017. május 2., kedd 07:46

Ha valaki nem tudja kialudni magát, nagyobb eséllyel fut bele egy-egy katasztrofális hajnali zabálásba.

A fáradt emberek hajlamosabbak a nagy hajnali zabálásokra, és a cukros, péksütemény-alapú reggeli újratöltések is gyakoribbak egy-egy kialvatlan éjszaka után. Sokaknak ismerős lehet mindez, de most már tudományos igényű magyarázat is rendelkezésre áll a jelenséggel kapcsolatban. A Science of us most összeszedte, miért is történik mindez. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 jel, hogy veszélyes párkapcsolatban élsz

Brownie 2017. május 1., hétfő 16:15

Ezek a találó kifejezések segíthetnek abban, hogy felismerjük, ha csak kihasznál minket a partnerünk, vagy hogy túlélőként értelmezhessük a tapasztalatainkat.

Többször megírtuk, mennyire nem egyszerű egy nárcisztikussal az élet, vagy egy olyan kapcsolatban létezni, ahol az egyik fél állandó bántalmazásnak van kitéve - anélkül, hogy erről tudna. A manipuláció és a burkolt verbális agresszió áldozata nem érti, mitől érzi magát olyan magányosnak a társa mellett. Ahogy azt sem, miért van az, hogy bármit mond, azzal csak feldühíti a partnerét. Egy-egy pszichológiai fogalom vagy jelenség tisztázása azonban sokat segíthet egy veszélyes kapcsolat felismerésében és saját lelkiállapotunk megértésében. A Business Insider össze is gyűjtött ezek közül néhányat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Városban élsz? A hallásod bánhatja!

Aladár 2017. május 1., hétfő 11:00

A nagyvárosok zajai, a folytonos útmunkálatok és felújítások, vagy épp egy koncert jelentette erős hanghatás nagyban növelik a halláskárosodás kockázatát.

A halláskárosodás leggyakoribb kiváltó oka valamilyen külső zajforrás, a városok fülsüketítő zaja pedig akár 64%-kal is megemelheti a halláskárosodás esélyét. A nagyvárosi élet jelentette veszélyekre  a The Conversation cikke hívja fel a figyelmet.

A zaj mértékét decibelben mérjük (dB). A nulla decibel gyakorlatilag teljes csendet jelent, egy egészséges hallással rendelkező személy számára többnyire ez a megtapasztalható legcsendesebb állapot, az abszolút csendhez (-9dB) már speciális körülmények, külön erre a célra kialakított hangszigetelt kamrák szükségesek. Egy átlagos beszélgetés körülbelül 60dB-en zajlik le, ha pedig arra van szükség, hogy túlharsogjunk egy külső zajforrást, könnyen lehet, hogy 87 dB-lel kell üvöltenünk. Márpedig a 85dB-nél hangosabb zajok tartós jelentése megfelelő védelem hiányában már halláskárosodást eredményezhet. 

shutterstock 240005842
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogy maradhat meg az intimitás egy távkapcsolatban?

Csonka Balázs 2017. április 30., vasárnap 18:03

A munkavállalás és tanulás lehetősége sok embert vonz másik városba, másik országba, a technika fejlődésével a földrajzi távolságok pedig egyre inkább legyőzhetővé váltak. Lelki értelemben azonban nem mindig van ez így, emberi kapcsolataink sokszor megsínylik a közelség hiányát. A távkapcsolat sikeréhez erős alapok, megfogható keretek, jól működő kommunikáció kell, és tudatosság ahhoz, hogy elkerülhessük a buktatókat.

A távkapcsolat legtöbbször egy már működő partneri viszonyból alakul át. Az egyik fél munka, tanulás vagy más kötelezettség miatt elköltözik. A másik pedig marad. Otthon, a megszokott környezetben, csupa olyan dologgal körülvéve, amik előhívják a közös emlékeket, közös élményeket. De menni sem könnyebb. Az intimitás hiányát gyakorta elfedik az új ingerek, a szokatlan környezet, az alkalmazkodás kihívásai. A hétköznapok sodrásában úgy érződhet, hogy kevésbé kiszolgáltatott helyzet ez. Azokban a pillanatokban azonban, amikor a környezet elcsendesedik, ugyanolyan erővel jelenhet meg a negatív oldal, mint a másik fél esetében.

shutterstock 525403378

Nagyon fontos az is, hogy a kapcsolat milyen fázisában következik be a változás. Ahogy összejön a pár, kezdetben a szenvedély a legerősebb: a rózsaszín köd, a másik idealizálása és persze a vágy. A közös élmények, az együtt megélt pillanatok, a nagy beszélgetések, az érintések és a szex eközben az összetartozás, az intimitás érzését adják. A kapcsolat idővel mélyül, a szenvedély és az intimitás talaján pedig növekedésnek indul az elköteleződés. Ez pedig a párkapcsolatok leglassabban alakuló, ugyanakkor legstabilabb alkotóeleme. Az az érzés, ami a távolság ellenére is összetarthat egy kapcsolatot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Büdös-e vagy?

Aladár 2017. április 30., vasárnap 13:24

Kiközösítés helyett dobáljuk krónikus testszaggal rendelkező embertársainkat kávébabokkal. Tisztes távolból persze!

Mindannyian találkoztunk már olyan emberrel, akiről minden teketória nélkül ki lehet jelenteni, hogy szaglik. Ha pedig valakiről ez az első dolog, ami eszünkbe jut, adódik a kérdés, hogyhogy csak minket zavar a probléma, miért van az, hogy a kellemetlen szagok hordozói orkokra emlékeztető szagfelhőben, de szemlátomást gondtalanul, boldog tudatlanságban, élik jó kedélyű mindennapjaikat. 

shutterstock 370032968
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért vagy mindig fáradt

Aladár 2017. április 29., szombat 18:30

Semmi ok az aggodalomra, jó pár olyan dolog okozhat gyakori fáradtságot, amit egyáltalán nem nehéz kiküszöbölni.

Irigyled a gyorsabbakat?

Ha nap mint nap irigykedve tekintesz energiával teli, hiperaktív embertársaidra, akik ugyanannyi alvásból valahogy többet tudnak kihozni, itt az ideje kideríteni, mi állhat a háttérben. A krónikus fáradtságnak számos oka lehet, elképzelhető, hogy nem edzel eleget, vagy rossz ütemben fogyasztod az energiaitalokat, de persze az is lehet, hogy bagoly vagy, nem pedig pacsirta, amire sajnos csak az éjjeli őri munkakör kínál gyógyírt. Az AsapSCIENCE videója segíthet véget vetni az álmos hétköznapoknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rosszul alszom. Mit tehetek?

S-W. Zsó 2017. április 28., péntek 18:50

Az emberek egyharmada élete során legalább egyszer küzd alvászavarral, amit elsősorban az időhöz való viszonyunk megváltozásának köszönhetünk - tudtuk meg dr. Purebl György alvás-specialistától. Pszichológiai rendezvénysorozatunk legutóbbi előadásán a szakember sok hasznos tudnivalót osztott meg az érdeklődőkkel az alvászavarokról és az esetleges megoldási lehetőségekről.

A legtöbbünknek rugalmas a bioritmusa, ezért könnyen tudunk alkalmazkodni a környezeti hatásokhoz, ám vannak, akiknél genetikailag kódolt az éjszakai aktivitás, ami miatt nehezükre esik korán kelni: ők a bagoly típusú emberek, míg a pacsirták pont fordítva működnek. De hogyan alakult ki ez a két “tábor”? És mi történik, ha rákényszerítjük egy bagolyra a "pacsirtaságot" vagy a pacsirtákra a "bagolyságot"? Egyáltalán honnan tudjuk, hogy mennyi alvásra van szükségünk? Ha kíváncsi vagy a magyarázatokra, görgess tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt kezdődik az egészség, mégsem foglalkozunk vele. Mi az?

S-W. Zsó 2017. április 28., péntek 16:07

Dr. Bajzik Éva manuálterapeutával beszélgettünk arról, miért olyan fontos, hogy kitapasztaljuk testünk igényeit és megértsük jelzésrendszerét.
Dr. Bajzik Éva
Dr. Bajzik Éva

Attól, hogy valaki rendszeresen sportol és igyekszik egészségesen táplálkozni, nem biztos, hogy jót tesz a testével. Sokan ugyanis elhivatottan követik a különböző hóbort diéták szabályait vagy menő mozgásformákat gyakorolnak szorgalmasan, de ettől még nem feltétlenül vannak képben azzal, hogy a szervezetüknek valójában mire is van szüksége. Aztán csodálkoznak, hogy lesérülnek, mert túlhajszolják magukat; hogy a tápanyaghiány miatt rossz a közérzetük; vagy hogy egy kemény fogyókúra után ingázik a testsúlyuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Repjegyet vettem, de elgépeltem a nevem! Mit csináljak?

mimi 2017. április 28., péntek 12:14

Ne pánikolj, és ne hívd az emelt díjas telefonos ügyfélszolgálatot, van ingyenes megoldás.

Az olykor röhejesen olcsó fapados légitársaságok hirtelen nagyon drágává tudnak válni, ha valamilyen külön szolgáltatást is igénybe akarsz venni. Úgyhogy teljesen érthető, ha bepánikolsz, amikor meglátod a visszaigazoló e-mailben, hogy Szabó Zsuzsanna helyett véletlenül Szab Zsuszanna lettél a beszállókártyán. Ahelyett, hogy kétségbeesetten tárcsáznád az emelt díjas számon a légitársaság ügyfélszolgálatát, és kifizetnéd telefonszámlában még egyszer a repjegyed árát, higgadj le, nincs semmi veszve.

A Ryanairnél, a Wizz Airnél és az Easyjetnél is ingyenesen ki tudod javítani a hibát, ha viszont teljes nevet akarsz cserélni a jegyen, megeshet, hogy egy új jegy megvásárlásával jobban jársz. Kivéve, ha azért akarsz nevet módosítani a repjegyen, mert idő közben férjhez mentél. Mert ez esetben megint csak ingyenes az átírás. Na, de haladjunk szépen sorban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Anyám főzte nekem a mákteát, közben szapult, hogy miért nem hagyom abba."

Sákovics Diana 2017. április 27., csütörtök 20:04

Az, hogy kiből és hogyan lesz függő, összetett és izgalmas kérdés. Számos ok állhat a háttérben, szerzőnk ezt a saját töreténetén keresztül meséli el.

Miért lesz valaki függő? Milyen hajlamosító tényezőket ismerünk? És van értelme egyáltalán az okokat kutatni? Többek között ezekről a kérdésekről ír új cikkében Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, felépülő függő, szenvedélybeteg segítő.Szerzőnk sok évig használt intravénásan kábítószereket, főleg ópiátokat (heroin, codein, morfium, methadon) valamint serkentőket (amfetamin, kokain) és nyugtatókat, altatókat, és sok-sok alkoholt. Tapasztalatairól, valamint az állam és drogozás viszonyáról a Repülök a gyógyszerrel – A kábítószerezés története a szocialista Magyarországon című könyvben írt bővebben. Körülbelül 15 kórházi elvonós leállási kísérlet és több rehabilitációs intézetben eltöltött 40 hónap után már több mint 14 éve él szer- és alkoholmentesen, felépülésben.

shutterstock 530579092
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nagy a baj, ha a mozgástól megduzzadnak a végtagjaim?

Brownie 2017. április 27., csütörtök 19:13

Az átmeneti vizenyőtől nem kell tartani, de ha a tünetek tartósak, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni. Szakértő magyarázza el, hogyan alakul ki a nyiroködéma.

Több ismerősöm panaszkodott már, hogy egy kiadós futás vagy egész napos séta után megduzzadt a kézfeje vagy betagadt a lába. Egyikük hozzátette, évek óta szívproblémái vannak, aminek köze lehet a tünetekhez. Prof. Dr. Daróczy Judit bőrgyógyászt, vastagláb-lymphoedema-nyiroködéma specialistát kérdeztük arról, hogy mi állhat a végtagvizenyő hátterében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mitől lesz valaki menőcsaj?

Aladár 2017. április 27., csütörtök 17:44

Ha valaki ilyen babérokra tör, nem árt tudnia, hogy a népszerűség, nem feltétlenül jelent szerethetőséget.

Valószínűleg mindenki emlékszik a gimi menőcsajaira. Népszerűek, szépek, kúlok voltak. Általában mindez egy rebellis, forrongó habitussal is együtt járt, magyarul ők voltak azok a csajok, akik cigiztek a nagyszünetben. Ezek a szülőkre és tanárokra a frászt hozó, de a diákok körében félisteni státuszt élvező miniatűr Rihannák régóta érdeklik a társadalomtudósokat. Vajon honnan merítik az erőt a kisebb éjjel-nappalikban való sherry vásárláshoz? És a kérdés, ami az alacsonyabb státuszú irigyeiket is érdekelni fogja: vajon meddig maradnak az élen? A Science of Us cikkéből kiderül. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tényleg többet isznak-e a sok sót fogyasztó emberek?

Aladár 2017. április 27., csütörtök 14:21

Egy kutatás során bebizonyosodott, bár többet pisilünk, nem iszunk többet, ha sok sót fogyasztunk.

A sok sótól szomjasabbak leszünk. Régóta szajkózott mondás ez, amit úgy tűnik elfelejtettünk leellenőrizni. Egy lehetséges Mars-expedíció körülményeit szimuláló kutatás során világossá vált, a sótól nem hogy szomjasabbak leszünk, mindennek az ellenkezője igaz. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Van már parfüm az öregemberszag ellen

Aladár 2017. április 27., csütörtök 08:10

Kifejezetten ez ellen a szag ellen létrehozott parfümök is léteznek már, a harc tehát nyerhetőnek tűnik.

Az öregemberszag tagadhatatlanul létezik, és a tudomány szerint a szag megjelenéséért egy „nonenal” névre hallgató vegyület a felelős, ami az öregedéssel járó hormonális változások mellékterméke. Aggodalomra azonban semmi ok, ahogy az a Huffington Post cikkéből is kiderül, Japánban már dolgoznak a megoldáson. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tíz kapcsolatból négyben alig van szex

Csonka Balázs 2017. április 26., szerda 18:25

Meglepően sokan élnek szexmentes kapcsolatban, pedig a többségnek lenne igénye az együttlétekre. A leggyakoribb okok a vágy csökkenése, a kapcsolati krízisek és a testi betegségek. A pszichológusok segíthetnek a megoldásban, sokan azonban mégsem fordulnak szakemberhez.

A kielégítő szexuális élet szorosan összefügg a lelki jólléttel, becslések szerint mégis a házasságok 20, a kapcsolatok 40 százalékában előfordul tartós szexmentesség. Tavalyi kérdőívünkben olvasóinkat is megkérdeztük erről. A kapcsolatban élő nyolc és félezer kitöltőnk harmada havi néhány alkalommal él csak szexuális életet, további nyolc százalék pedig egyáltalán nem. A leggyakoribb okok között az idősebb kor, egy (vagy több) kisgyermek jelenléte és az egészségi állapot romlása szerepel, de ott vannak a párkapcsolati problémák is. Utóbbi jellemzően tyúk-tojás probléma, nehéz eldönteni, hogy a szexmentesség oka, vagy inkább következménye a egymással megélt nehézségeknek.

shutterstock 59310112

Hova tűnik a vágy?

Hosszabb ideje tartó kapcsolatokban gyakori, hogy idővel megkopik az erotikus szenvedély. Nincs már meg az újdonság varázsa, kevesebb a dopamin, nem hajt úgy a vágy. Természetünknél fogva hajlunk arra, hogy a megszokott helyett az újat, az izgalmasat keressük, miközben a régi, a megszokott egyre unalmasabbá válik. A szenvedély fenntartása a kultúránkra jellemző monogám kapcsolatokban így nagy kihívás. Azokban a kapcsolatokban pedig, ahol nincs elég tudatosság a vágy fenntartásában, a szexuális energia lassanként elapad, az együttlétek száma lecsökken. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti 15 percet igénylő trükk a nyomasztó főnök ellen

Aladár 2017. április 26., szerda 07:53

Egy egyszerű megoldás segítségével leegyszerűsíthetjük és zökkenőmentesebbé tehetjük a főnökkel való kommunikációt.

Ha volt valaha olyan főnököd, aki néhány szavas „Hívj fel!” jellegű üzenetekben látta az ideális kommunikáció kulcsát, valószínűleg könnyen azonosulni fogsz a Quartz hasonló élményekről beszámoló írásával. Egy-egy rövid, kriptikus, egyetlen utasításból álló üzenet láttán sokaknak rándulhat görcsbe a gyomra, léteznek azonban olyan módszerek, amelyek segítségével megváltoztathatjuk, hogyan zajlik a főnökkel való kommunikáció. 

shutterstock 520789501
Távolról sincs vége, olvasson még »

Fuss az életedért, megéri!

moana 2017. április 26., szerda 07:52

Kacérkodtál már a futással, de úgy gondoltad, nem éri meg a belefektetett idő és energia? Akkor itt egy ellenérv.

Egy új kutatás szerint nagyon úgy tűnik, hogy heti egy óra futás akár hét órával is meghosszabbíthatja az életünket, és ez az évek alatt szépen összeadódik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Negyvenesek nyugalom: pár év múlva jobban érzed majd magad!

Szalay Ágnes 2017. április 25., kedd 20:18

Az életközepi válság, trendibb nevén midlife crisis magyarázatára sok mindent ki lehet találni. Ha éppen benne vagy, akkor meg pláne sok okból marcangolhatod magad. A rosszkedvben való dagonyázás jogát mindenkinek meghagyva azért jelezzük, hogy tulajdonképpen olyan mint a fogzás: biológiailag kódolt és elmúlik.

Kata, Dóra és Lívia felhúzott lábbal ücsörögnek a süppedős kanapén a kandalló mellett. Ízlésesen manikűrözött körmük megkoccan a karcsú pálinkáspoháron. Körülöttük még húsz-harminc ember nevetgél, beszélget, táncol. A három barátnő már tizenöt éve, minden évben együtt van egy-egy ilyen kétnapos céges bulin. Eleinte Lívia öreg Fiat Pandájával jöttek, most mindegyikük a saját, szépen csillogó kombiját vezeti. Régen Dóra átizzadt ruhában órákon át táncolt és üvöltötte a Né-na-na-nát, majd a hajnali nap első sugaraival együtt, visítva ugrottak be mindhárman a medencébe. Ma este Lívia ásít egyet: - Na megyek lefeküdni. - De még csak tíz múlt – próbál hatni rá Kata. - Fáradt vagyok, és úgysem lesz már semmi – feleli Lívia, és felmegy a szobájába. Mostanában soha nem történik semmi - szólal meg Dóra szemüvegét törülgetve. - Hát igen, negyven felett az unalom tengerén nagyon ritkák az izgalmas események apró szigetei – mondja Kata vontatottan, és felhajtja a maradék pálinkát.

Legyen férfi vagy nő valaki, valahol a negyvenes éveiben egyszer csak utoléri a jelenség, amit életközepi válságnak nevezünk. A férfiaknál látványosabb megnyilvánulásait szoktuk tapasztalni: sportkocsik, húszéves új barátnők, egy-két tetkó vagy erős vágy a maraton lefutására. Persze ezek csak klisék. De azt számtalan felmérés bizonyította, hogy az ember negyvenes évei nem a legboldogabbak közül valók. A nőknél általában korábban következik ez be, náluk általában a 35-45 éves életkor a krízis ideje. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A cukormentes üdítőitalok fel nem tüntetett összetevője: a halál!

Aladár 2017. április 25., kedd 07:36

A cukros üdítők egészségesebb alternatívájának gondolt italokkal is érdemes csínján bánni.

Bár valószínűleg senki nem gondolja, hogy egy cukormentes kóla magába szivattyúzása egészséges módja a folyadékbevitelnek, valószínűleg sokan nyugtatgatják magukat azzal, hogy ez még mindig jobb, mint egy tonnányi cukrot tartalmazó normál változat felhörpintése. Számukra bizony rossz hír lehet a Science of Us cikke, és az az ennek ellentmondani látszó kutatás, ami az édesítőszeres üdítőitalokat a demencia és az agyvérzés nagyobb valószínűségű előfordulásához köti. 

shutterstock 564296539
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mikor érezted magad utoljára jól egyedül?

mimi 2017. április 24., hétfő 19:53

Nem történt semmi különös: sétáltam egyet, aztán vettem két új cipőt. Valami mégis megváltozott: azóta egy kicsit kevésbé ijesztő egyedül lenni.

Mikor voltál utoljára egyedül? Nem arra gondolok, amikor a munkahelyedre rohantál és közben megválaszoltál pár sürgős e-mailt a metrón ülve. Nem is arra, amikor ugyan egyedül mentél el az edzőterembe, de közben percenként csekkoltad a telefonodat. Hanem arra, amikor nem kényszerből voltál egyedül, hanem szabad akaratodból. Amikor tényleg magadra tudtál figyelni, és nem a mindennapi rutin szerint működni. Amikor elég társaság voltál saját magadnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

12 emlékeztető, hogy úgy szeressük a testünket, ahogy van

moana 2017. április 24., hétfő 13:15

A közösségi oldalak a tökéletes pillanatokról szólnak, de sokan vannak, akik meg merik mutatni a valóságot is. Íme egy tucatnyi példa!

Régen a magazinokat hibáztatták azért, hogy olyan sok nő elégedetlen magával, hiszen a reklámokban és editorialokban csupa szép, fiatal és sovány ember szerepel, de a közösségi oldalak - például az Instagram - új frontot nyitottak a tökéletességre való törekvésben. Persze tudjuk, hogy az interneten nem minden az, aminek látszik, és szerencsére egyre többen vannak, akik vállalják valós önmagukat annak reményében, hogy így mások is könnyebben fogadják majd el testüket és vélt vagy valós hiábáikat. Az InStyle össze is gyűjtött 12 olyan nőt, akik inspirálóak lehetnek mindenkinek, főleg így a bikiniszezon előtt, amikor aztán tényleg nehéz kikerülni ezt a témát. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Főnökből beosztott, alkalmazottból csapatvezető

Aladár 2017. április 24., hétfő 10:03

A élet különböző területein, különböző társaságokban betöltött szerepeink között nem mindig könnyű a váltás. Egy kutatás a munkahelyi szerepek ellentmondásosságát elemezve megmutatja, milyen gyakorlati következményekkel jár mindez.

Minden nap belecsöppenünk, illetve belekényszerülünk jó pár olyan szerepbe, amelyekben személyiségünk más-más oldali nyilvánulnak meg. Zökkenőmentesen változunk barátból alkalmazottá, főnökből szülővé, vagy épp vevőből szomszéddá.  Sok ilyen szerep azt is megváltoztatja, ahogy kommunikálunk, hisz nem beszélhetünk úgy egy újszülötthöz, mint a főnökünkhöz, a helyzet fordítottja pedig könnyen életünk legrövidebb munkanapját eredményezheti. Ezeknek a szerepváltásoknak a mechanizmusát vizsgálja meg a Science of Us cikke

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fapados célpontok az egykori keleti blokkban: mire jók nekünk?

mimi 2017. április 23., vasárnap 15:03

Gondoltál már valaha arra, hogy Tiranában, Asztanában, Szarajevóban, Podgoricában, Szkopjéban vagy Lvivben nyaralj? Nem? Pedig nem is hülyeség.

A klasszikus városnéző és nyaralócélpontok mellett a Wizz Air és a Ryanair kínálatában is felbukkannak szokatlan helyek budapesti indulással. Megnéztem, hogy melyik mire lehet jó, ha egy átlagosnak számító berlini vagy londoni hosszú hétvége, vagy egy spanyol nyaralás helyett ezekre a helyekre ruccannánk ki legközelebb.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden, amit a viszketésről tudni érdemes

Aladár 2017. április 23., vasárnap 14:08

Egy rossz pillanatban, vagy rossz helyen jelentkező viszketés kifejezetten frusztráló perceket is eredményezhet az ember életében. Ez történik, ha viszketünk.

A napi viszketésadagunk sok könnyen magyarázható forrásból tevődik össze: az allergiák, a száraz bőr vagy egy viszketésről szóló cikk is vakarózásra sarkallhat. A TedEd videójából pedig kiderül, egészen pontosan mi áll ennek a kellemetlen jelenségnek a hátterében. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Íme egy hatékony módszer vörösborfoltok ellen

Aladár 2017. április 22., szombat 17:31

A borfoltok ellen sokféleképpen lehet védekezni. Az első védővonal a megelőzés: vagyis ne igyunk soha bort, esetleg ne hordjunk soha ruhát. Azért léteznek egyéb módszerek is, próbálkozhatunk például tejjel.

Christophe Jasmin szemlátomást jelentős tudásanyaggal rendelkezik, és ő azt javasolja, dobjunk fel a tűzhelyre egy kevés tejet, majd mielőtt az forrni kezdene, vegyük le a platniról. Ezek után gyömöszöljük a lábasba a foltos ruhadarabot, áztassuk körülbelül 30 percig, majd öblítsük ki hideg vízzel. Ezután dobjuk a mosógépbe, és indítsunk el egy mosást. Jasmin szerint a tejes eljárás után egy kímélő mosás is elég lesz.

shutterstock 585315821

A módszer azért olyan eredményes, mert a bor színéért felelős fenolos vegyületek kedvelik a tejben lévő zsírt, olyannyira, hogy ez gyakorlatilag teljesen fel is szívja őket, eltávolítva így az elszíneződést a ruhadarab felületéről. Éppen ezért érdemes minél zsírosabb tejet használni. A tejes módszer másik előnye, hogy nem muszáj azonnal belekezdenünk a mentőakcióba, a forró, zsíros tej bármikor bevethető. Van idő tehát befejezni azt a borozást, nem kell azonnal leszaggatni magunkról a ruhánkat.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 190

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés