#ÉLETEM

Ezek a magyarok kedvenc óvszerei

Brownie 2017. augusztus 9., szerda 18:20

A fesztiválszezonban akár 15 százalékkal többet költünk védekezésre, mint az év többi hónapjában. A színes-szagos gumikért nem rajongunk, annál népszerűbbek viszont a síkosított óvszerek.

A szexuális úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhesség ellen használt óvszerek forgalma jelentős mértékben nő a nyári fesztiválok ideje alatt: közel négymillió óvszer fogy júliusban és augusztusban, ami az éves forgalom húsz százalékát jelenti - derül ki a Nielsen 80 vegyiárut monitorozó kiskereskedelmi kutatásából.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A mediterrán étrend is csak a gazdagoknak használ

Ico 2017. augusztus 9., szerda 07:59

Aki több halat, és a jobb minőségű, drágább alapanyagokat fogyasztók esetében jóval egyértelműbbek az étrend pozitív élettani hatásai.

A Földközi-tenger környékén élőkkel, és azon belül is általában az olaszokhoz köthető mediterrán étrenddel kapcsolatban rossz hírre bukkantak a kutatók. Ez a rossz hír pedig megkérdőjelezni látszik a mediterrán étrend korábban egyetemesnek gondolt pozitív élettani hatásait. Az étrendhez köthető, olasz kutatók által felfedezett limitációkról a Sciencealert írt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bréking: magyar kutatók világraszóló felfedezése az Alzheimer-kórról

Brownie 2017. augusztus 8., kedd 18:07

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben működő Alzheimer–Epilepszia kutatócsoport szerint az Alzheimer-kórban szenvedő betegek negyedénél epilepsziás rohamok, míg a páciensek felénél epilepsziás működészavar mutatható ki.

A ma még gyógyíthatatlan Alzheimer-kórban szenvedők életminősége csak a korai diagnózissal és kezeléssel őrizhető meg, ezért is olyan fontos eredmény a két betegség közötti szoros kapcsolat feltárása, hiszen az epilepszia korai felismerése és kezelése lassíthatja az Alzheimer tüneteinek romlását.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vérvizsgálat, ami akár 13-féle ráktípus kimutatására is alkalmas lehet

Ico 2017. augusztus 8., kedd 14:51

Hamarosan elkezdődnek a klinikai vizsgálatok, három éven belül pedig akár használható is lehet az új teszt.

A tokiói kutatók által kifejlesztett módszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatok már augusztusban megkezdődhetnek, három éven belül pedig akár a kórházak is használni kezdhetik a tesztet. Ez persze a legoptimistább előrejelzés, számos előre nem látott körülmény késleltetheti még a kutatást - írja az Iflscience. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért jó és miért veszélyes sokat lógni a neten?

Csonka Balázs 2017. augusztus 7., hétfő 18:55

A közösségi média virágkorát éljük. A szolgáltatások egyaránt rejtenek lehetőségeket és kockázatokat, előbbieket jól használni, utóbbiakat minimalizálni kell megtanulnunk.

Tudod mi a közös a villamosban, az ügyfélszolgálati irodában és a huszonegyedik században? Hogy mindenki állandóan a telefonját nyomkodja. És hány olyan terméket ismersz, ami legális, de addiktívabb a ciginél vagy az alkoholnál? Szerintem többet is. Itt van mondjuk öt: Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Snapchat. Napjaink legnagyobb és legnépszerűbb közösségi médiumai amellett, hogy mindegyikre igen könnyű rákattanni, számos egészségügyi kockázatot is hordoznak. A szaklapok és magazinok tucatjával hozzák le a cikkeket a szociális média túlhasználatának testi és lelki következményeiről. De mennyire lehet ezeket általánosítani? Egy kalap alá vehető-e a Facebook és a YouTube, ha mondjuk az online zaklatásról beszélünk? Nyilván nem. És ha az önértékelés csökkenéséről? Vagy pozitívumként a közösségi hatásról? Akkor sem. A Royal Society for Public Health idei jelentésében ezért médiumonként külön is megvizsgálta az egyes kockázatokat. 

shutterstock 552149878
Távolról sincs vége, olvasson még »

A narcisztikus a játékasztalnál is véres bosszút áll

Terebélyes Tibor 2017. augusztus 7., hétfő 15:37

Személyiségvonásaink megjelennek abban is ahogy játszunk. A narcizmus is.

Ha szoktál társasozni, talán neked is feltűnt már, mennyi mindent elmond másokról, ahogy játszanak. Van például aki mindig nyerni akar. Nagyon, talán túlzottan is komolyan veszi a játékot. Neki a győzelem az első. Aztán van, akinek az a fontos, hogy együtt legyetek, a játék pedig csak egy játék. Ugyanez megvan a csapatsportokban. Egy baráti focizáson is mindig lesz, aki vérre megy, aki odalép, és lesz, akinek sokkal többet számít a közösség egy-egy kapott gólnál vagy kimaradt helyzetnél. Az emberek személyisége megjelenik a pályán, megjelenik a társasjátékban, és megjelenik az életben is. Ezek pedig gyakran alig térnek csak el egymástól. Ezt bizonyítják egy német kutatás eredményei is, melyben a narcisztikus vonásokat vizsgálták - játékokkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mitől olyan menők a "szuperételek"?

Brownie 2017. augusztus 7., hétfő 12:04

Szuperkajákon élni trendi, de vajon mennyivel tudnak többet ezek az ételek, mint a “nem szuper” alternatívák?

Egy nemrég végzett brit kutatásban ezer felnőttet kérdeztek meg életmódbeli szokásaikról és a válaszadók 61 százaléka bevallotta, vásárolt már vagy rendszeresen vesz olyan ételt, ami valamiért a “szuper” jelzőt kapta. Harminc százalékuk egyetértett abban, hogy “a szuperételeknek tudományosan alátámasztott jótékony hatásai vannak”, és 14 százalékuk hozzátette, hajlandó több pénzt kiadni ilyen élelmiszerekre.

Sanszos azonban, hogy megint csak egy egészséghype-nak az áldozatai azok, akik rákattantak a szuperkajákra. Tudományos meghatározás ugyanis nem is létezik arra, mi számít szuperételnek, így a kifejezést gyakran indokolatlanul és félreérthetően használják - sajnos már az élelmiszergyártók is. 

A New Scientist nyomán tisztázzuk, hogy az eddig is jól ismert és közkedvelt ételek közül miért lett olyan menő a cékla, az áfonya vagy a kelkáposzta, és hogy mi igaz abból, amit az olyan világ végéről importált bogyóknak meg magoknak a jótékony hatásairól hallani, mint az acai, a goji vagy a chia.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 szokás, ami megerősíti a kapcsolatodat a gyerekeddel

Szalay Ágnes 2017. augusztus 6., vasárnap 20:26

Nehéz manapság szülőként megfelelni. Okos tanácsok jönnek mindenhonnan. És közben meg százfelé rohanunk. A cikkben felsorolt dolgok egy olyan családterapeutától származnak, aki látja, hogy milyen a mai szülők élete, és ebbe beilleszthető, a gyerekkel való kapcsolat minőségét javító tanácsokat ad.

Vannak gyerekeim, és szeretném, hogy boldogok legyenek. Bármit is jelentsen ez. Tudom, hogy ehhez sok szempontból az kell, hogy jó anyjuk legyek. És ebben néha kudarcot vallok. Éppen ezért általában el szoktam olvasni a szülőket okosító cikkeket, hátha adnak valami megfogadható tanácsot. Általában az a bajom velük, hogy az olvasható javaslatok csomó időt igényelnek. Tölts velük kettesben minőségi időt. Ez oké. De emellett legyen elég énidőd, hiszen ha nincs, akkor ideges, és céltévesztett leszel. Rendben. Aludj napi 7-8 órát, hogy kipihent legyél. Hát ez remek lenne. Legyen megfelelő mennyiségű közös, felnőtt programod a házastársaddal, hiszen lehetsz akármilyen szuper-szülő, ha eltávolodtok egymástól, ne adj' isten válás a vége, akkor szegény gyerekek megszenvedik. Értem. Étkezzen együtt a család, és legyenek állandó családi rituálék. Jó. Ne add fel a munkádat, hiszen neked is szükséged van teljesítésre, elismerésre, és ezt kevesen találják meg a házimunkában. Meg ugye pénz is kell. Ha másért nem, hogy a megfelelő programokra el tudd vinni a gyerekedet. Na ja. Csak mesélje el nekem valaki, hogy mindezt hogyan sűrítsük be a nap huszonnégy órájába úgy, hogy a hétköznapokon ébren együtt töltött négy-öt órában még vásárolni, fürödni, fogat mosni és ki tudja, még mi mindent kell csinálni. És másnap ugyanúgy. És két év múlva még mindig.

shutterstock 389850013
Távolról sincs vége, olvasson még »

A mosolygós férfi cuki, de nem vonzó

Csonka Balázs 2017. augusztus 6., vasárnap 11:10

Ha fotók alapján kell megítélni, ki mennyire vonzó, a nők a mosolygós férfiakra szavaznak a legkevésbé. Mosoly és mosoly között is lehet azonban különbség.

Míg a nők továbbra is egy elbűvölő mosollyal tudják leginkább levenni a férfiakat a lábukról, ők sokkal inkább a csendes, komoly férfiakhoz vonzódnak. Az alfahímhez. Partnernek nem biztos, hogy őket választanák, de ami a zsigeri, nyers, szexuális vonzalmat illeti, ott a határozottság és a dominancia számít. A mosoly ezzel szemben nőies, megadó gesztusnak minősül, az ilyen pasitól pedig nem fog megremegni a térded.

Mindez egy több, mint ezer fővel végzett kanadai kutatás eredményeiből derül ki. A vizsgálatban ellenkező nemű emberek négyféle fényképét kellett értékelni aszerint, hogy első ránézésre mennyire vonzó. Az illető az egyiken mosolygott, a másikon büszkén örült, a harmadikon szégyellte magát, a negyediken pedig semleges arccal nézett a kamerába. A férfi résztvevők egyértelműen a mosolygós nőket favorizálták, a nők azonban éppen a mosolygós pasiknak adták a legkevesebb pontot. Náluk a büszkeség volt a befutó, a mosolygósnál pedig még a szégyenkezős képeket is jobbnak ítélték.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mégiscsak boldogít a pénz?

Aladár 2017. augusztus 6., vasárnap 09:34

Úgy tűnik, igen, főleg, ha valaki élményekre költ, nem pedig tárgyakra.

"A pénz nem boldogít" mondás idővel úgy módosult, hogy boldogít az, de csak abban az esetben, ha élményekre költ valaki, vagy arra használja az anyagi javakat, hogy minél több szabadidőt gyártson magának. Az anyagi jólét és az elégedettség érzés között tehát általában mégiscsak van valamilyen kapcsolat, ha nem is számottevő. Az MTA Szociológia és Közgazdaság-tudományi Intézeteinek kutatása szintén ezt a feltevést látszik megerősíteni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 tipp, hogy ne csak túléld, hanem épülj a krízisekből

Csonka Balázs 2017. augusztus 4., péntek 19:13

Mindannyiunk életében akadnak nehéz időszakok, olykor súlyos traumákkal, fájdalmas veszteségekkel is meg kell küzdenünk. Az igazi megpróbáltatásokat legtöbbször nem tudjuk elkerülni, az azonban, hogy mit kezdünk ezekkel a helyzetekkel, csakis rajtunk múlik.

Van az a mondás, hogy ami nem öl meg, az megerősít. Sokan vannak mégis olyanok, akiket mégis megtépáz az élet, akiknek egy élet is kevés, hogy kiheverjenek egy veszteséget, talpra álljanak egy mély krízisből. Akiknek ma is fáj még egy név, sokéves sebeket szakíthat fel egyetlen szó. Sokan vannak, akik nem hogy erősebbek nem lesznek egy trauma után, de hosszú évekig viszik magukkal minden fájdalmukat. És vannak persze azok, akik tanulni, fejlődni képesek a nehézségek, a megpróbáltatások által, akiktől a veszteségek nem csak elvesznek, de hozzájuk is adnak is valamit. A pszichológia nyelvén rezilienciának hívják azt a jelenséget, amikor valaki egy traumát elszenvedve épülni, fejlődni képes abból. Amikor az élet terhei alatt tényleg megnő a pálma. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Romlik a látásod? Ne aggódj, van remény!

Brownie 2017. augusztus 4., péntek 17:31

A szemüveggel sokszor csak a baj van; eltűnik, eltörik, nem áll jól stb., és a kontaktlencse használata is elég macerás tud lenni. De szerencsére egyre több - és kényelmesebb - megoldás születik a különböző szemproblémák kezelésére vagy azok megelőzésére. A New Scientist nyomán össze is gyűjtöttük a legígéretesebb módszereket.

Ahogy valamennyi testi funkciónk, előbb-utóbb sajnos a látásunk is romlani kezd, ám a látásjavítás ma már nem merül ki a szemüveg vagy a kontaktlencse viselésében. (Apropó, hallottál már arról a kontaktlencséről, ami alvás közben korrigálja a látásod?)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Esik a spermaszám, kihal az emberiség

Aladár 2017. augusztus 4., péntek 12:19

Dr. Hagai Levine talán kicsit túldramatizálja a dolgot, amikor a kihalást emlegeti, az adatok alapján azonban úgy tűnik, nem a levegőbe beszél.

A 185 különböző, az 1973-2011-ig terjedő időszak alatt lefolytatott kutatás eredményeit összegző metaanalízis eredményei igencsak aggasztóak a kutatást vezető, járványtannal foglalkozó Dr. Levine szerint. Az egyre csak gyorsuló folyamat ugyanis hosszú távon az emberi reprodukció drasztikus lelassuláshoz vezethet –írja a BBC.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A clean eating tisztább, mint a mozgalom erkölcsi bizonyítványa

Brownie 2017. augusztus 3., csütörtök 15:29

Étkezz tisztán, eddz mocskosul! - ez a jeligéje a clean eating hazai követőinek. De mitől tiszta a tiszta étkezés? És tényleg olyan jó ez nekünk? A hangzatos érvek mögött sokszor téves meggyőződések és ferdítések, mintsem tudományosan megalapozott eredmények állnak. És sajnos sokan be is dőlnek azoknak.

Az elmúlt húsz évben a bioélelmiszerek piaca gyorsan fejlődött, hiszen egyre több fogyasztó volt hajlandó többet fizetni olyan termékekért, melyekről azt gondolta, hogy egészségesebb és környezetbarátabb módon állították elő, mint a hagyományos élelmiszereket. A Cornell Egyetem kutatóinak tanulmányából is kiderül, hogy a megkérdezett fogyasztók zöme szerint (Halo-effektus) a bio ételekben kevesebb a kalória és több a tápanyag, ezért a fogyáshoz és a szervezet egészséges működéséhez is sokkal inkább hozzájárulnak, holott ez az állítás sem fedi az igazságot. Ahogy sok más hangzatos érv sem, amelyekkel az anti-GMO mozgalom és a clean eating szószólói próbálják eladni saját termékeiket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magányos vagy? Barátkozz nőkkel!

Aladár 2017. augusztus 3., csütörtök 12:35

Egy friss kutatás szerint kevésbé érzik magukat magányosnak azok, akik többet érintkeznek nőkkel, és mélyebb kapcsolatokat ápolnak férfi ismerőseikkel.

A nőkkel való érintkezés a Psychology Today szerint valószínűleg azért számít ennyit, mert a nők nagyobb valószínűséggel osztanak meg magukról olyan személyes információkat, amelyeket a férfiak hajlamosak maguknak megtartani. Márpedig ha egy kapcsolatban az egyik fél megnyílik a másik előtt, a másik fél is nagyobb eséllyel fog így tenni. A nőket az is segíti egyébként mindebben, hogy minden valószínűség szerint egyszerűen pontosabban képesek azonosítani egy-egy érzelmet, ráadásul a saját érzelmeiket is képesek egyértelműbben kifejezni. 

shutterstock 458902306
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nőként sokkal jobb állásokra is pályázhatnál, mint amikre pályázol

Szalay Ágnes 2017. augusztus 3., csütörtök 06:53

A nők általában csak akkor pályáznak meg egy állást, ha minden felsorolt követelménynek megfelelnek. A férfiak egyáltalán nem érzik magukat gúzsba kötve a követelmények által, simán pályáznak akkor is, ha csak nagyjából felelnek meg a kiírásnak. Ez is lehet az oka annak, hogy jobb pozíciókban sokkal több a férfi, mint a nő. Pedig valószínűleg a nők csak félreértik, hogyan is zajlik a munkahelyi kiválasztás.

Talán ismeritek azt a statisztikai tényt (ha ez a szókapcsolat nem önellentmondás), hogy míg a férfiak akkor is megpályáznak egy állást, ha a kiírásban szereplő kritériumok 60%-ának felelnek meg, addig a nők csak akkor pályáznak, ha kipipálhatják a követelmények 100%-át. Pár éve a Hewlett-Packard volt kíváncsi arra, hogy miért nincs elég nő a felsővezetésben. Csináltattak a McKinsey-vel egy felmérést, aminek az eredményét azóta HP-riportként idézgetik, és amiből kijött a fenti statisztika. Tegyük fel, hogy tényleg igaz az eredmény, a tapasztalataim sem mondanak ennek ellent, akkor már csak az a kérdés, hogy miért van ez így?

shutterstock 329231378

Szeretik ezt a nők kóros önbizalomhiányával magyarázni. Ott van az imposztor-szindróma, ami főleg nőkre jellemző, és ami azt takarja, hogy az ember nem hiszi, hogy ő maga alkalmas arra a feladatra, amit betölt, hanem úgy érzi, hogy rajta kívül mindenki más rosszul ítéli meg az ő képességeit. Az imposztor szindrómások attól szoronganak, hogy előbb-utóbb ki fog derülni kollégáik, főnökeik számára, hogy ők valójában alkalmatlanok. Azt is írják, hogy imposztor szindrómától függetlenül is van egy önbizalom-eltérés (confidence gap) a férfiak és nők között, ami történelmileg alakult így.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Milyen lesz ötven felett a szex?

Terebélyes Tibor 2017. augusztus 2., szerda 21:04

Ötven éves kor felett az emberek általában kevesebbet szexelnek, mint korábban. Aki azonban fejben fiatal marad, csaknem annyi örömét lelheti benne, mint tíz évvel korábban.

Ha elgondolkozunk azon a kérdésen, milyen összefüggés lehet a szexuális élet minősége és az életkor között, általában a testi változások jutnak eszünkbe. Húszévesen bezzeg a legyet is röptibe, ma már örülök, ha kitalálok a konyhába. Az életkorral együtt nő a krónikus betegségek előfordulása, melyeket az öregség jele-ként szokás aposztrofálni. A keringési rendszer betegségei például nem ritkán együtt járnak a merevedési zavarokkal, az ízületi fájdalmak a mozgási nehézségekkel. Szexelni még csak-csak, nade mozogni! 

shutterstock 84108826
Távolról sincs vége, olvasson még »

Az "egyél kevesebbet, mozogj többet!" szabály betartása nem elég a fogyáshoz

Brownie 2017. augusztus 2., szerda 18:17

Senki nem vágyik arra, hogy elhízzon, hiszen a társadalom is gondoskodik róla, hogy a túlsúlyos emberek rosszul érezzék magukat a bőrükben. Ott tartunk, hogy rengetegen fogyni akarnak, de a legtöbb ember számára az elszántság ellenére is kínlódás az egész, vagy a siker csak egy röpke átmeneti állapot. De miért?

Ha fogyni akarsz, egyél kevesebbet és mozogj többet! – lépten-nyomon ezt halljuk. Meg azt, hogy a kudarcot magunknak, pontosabban az akaraterő hiányának köszönhetjük. És ez már annyira beivódott a köztudatba, hogy megkérdőjelezni sem merjük, esetleg más tényezők is állnak a siker útjában, vagy egyszerűen totális csődtömeg, akinek nem megy a fogyás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan formálja át a pornó a szexuális életet?

Dívány 2017. augusztus 2., szerda 15:31

Időpont: 2017. szeptember 14. , 19.00 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ – Kupolaterem , 1124 Budapest, Csörsz u. 18.

Ahol internet van, ott pornó is van. Otthon, a munkahelyen, a laptopon és a telefonon is. A huszonegyedik század emberét egy kattintással több szexuális inger érheti, mint a korábbi generációkat egész életükben. Hova vezet ez a fajta szexuális túlingerlés? Hogyan jelenik ez meg később a hálószobákban? Hogyan érinti ezeken túl is a párkapcsolatokat? Mit tanulnak belőle a témára egyébként is extrán fogékony tizenévesek? Hogyan válhat valaki függővé? Az előadás során ezeket a kérdéseket járjuk körbe tudományos eredmények, nézettségi adatok és persze az emberek saját élményi alapján.

Jöjjön el és hallgassa meg Csonka Balázs pszichológus előadását a pornó szexuális életre gyakorolt hatásairól!

Jegyeket itt vásárolhat! 

Kapunyitás: 18.15-kor

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne dolgozz sokat, mert meg fogsz halni!

Aladár 2017. augusztus 2., szerda 07:02

Egy 85.000 ember adatait elemző tanulmány szerint nem árt kicsit leszorítani azokat a munkaórákat.

Minél több időt tölt valaki munkával, annál vastagabb lesz (jobb esetben) a pénztárcája. Egy European Heart Journalben megjelent tanulmány szerint azonban a megnyúló munkanapok eredményeként egy bizonyos szint felett nem csak több pénzt, de egy jó pitvarfibrillációt is hazavihetnek a túlbuzgó dolgozók. 

shutterstock 567339961
Távolról sincs vége, olvasson még »

Női orgazmus szex nélkül. Lehetséges?

Terebélyes Tibor 2017. augusztus 1., kedd 20:04

Vannak nők, akik úgy is képesek elélvezni, hogy hozzájuk se érnek. És ők se magukhoz.

Az első ismertebb pornófilm, a Deep Throat alapsztorija, hogy a főszereplőnőnek valamilyen genetikai rendellenesség miatt a torkában van a csiklója. Ezért aztán úgy tud csak kielégülni, hogy a szájával elégít ki férfiakat. A nézők tömegeit persze nem a forgatókönyvíró elsöprő kreativitása vonzotta, sokkal inkább az, hogy a többség akkortájt soha nem látott még orális szexet, női orgazmust meg aztán pláne. A tudomány azonban már akkor is tudta, hogy az orgazmushoz alapvetően nincs szükség szexuális együttlétre. De még önkielégítésre se. Már a szó hagyományos értelmében. Justin Lehmiller, amerikai pszichológus az eredeti Kinsey-jelentések és egy néhány éve megjelent tanulmány alapján a női orgazmus öt változatát gyűjtötte össze, melyekhez nem is kell magadhoz érned. Legalábbis deréktól lefelé.

Mi a szösz az a Kinsey-jelentés?

Alfred Charles Kinsey amerikai biológus, elsőként tanulmányozta tudományos alapossággal az emberi szexualitást. Kinsey az 1930-as években nagyaszabású kutatási projektbe fogott, majd 20 évvel később két kötetben publikálta előbb a férfi, majd a női szexualis viselkedéssel kapcsolatos eredményeit. Ez a Kinsey-jelentés.

shutterstock 90093883
Távolról sincs vége, olvasson még »

Túlsúlyos és egészségtudatos a magyar

Brownie 2017. augusztus 1., kedd 18:19

Legalábbis az európai átlagnál egészségtudatosabb. A magyar lakosság közel kétharmada túlsúlyosnak számít, derül ki a WHO adataiból. Ezzel szemben csak a fele, nagyjából ötmillió ember gondolja úgy, hogy súlyproblémái vannak, és négyötödük aktívan dolgozik is azon, hogy fogyjon.

Az elhízás világszerte ijesztő méreteket ölt, és a jelenség veszélyeinek tudatosulása fokozatosan cselekvésre ösztönzi a fogyasztókat: a Nielsen globális felmérése szerint Közép-Kelet-Európában az emberek 81 százaléka próbál fogyni étrendmódosítás és/vagy diéta által; Magyarországon ez az arány 84 százalék.

shutterstock 89462569
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kamaszok + pia + buli = rohamivás

Brownie 2017. július 31., hétfő 19:41

Gének? Szokások? Barátok? Lelki gondok? Reklámok? Tibi atya? Mi minden okolható a hazánkban is egyre súlyosabb tinialkoholizálásért? Demetrovics Zsolt klinikai addiktológiai szakpszichológussal, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzorával beszélgettünk.

Tényleg többet piálnak a fiatalok?

Az európai iskolai alkohol- és drogfelmérés (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs, ESPAD) 2015-ben közzétett felméréséből kiderül többek között az, hogy ötből négy 15-16 éves próbált már ki alkoholos italt. Bár 2011 óta csökkent a fiatalok körében az alkoholfogyasztás rendszerességének mértéke, egy-egy italozás alkalmával jóval nagyobb mennyiséget - átlagosan 79 ml alkoholt - fogyasztanak a kamaszok, mint korábban. “A 60-70 évvel ezelőtti helyzethez képest sokkal több röviditalt fogyasztunk, és a fiatalok alkoholhasználati szokásaiban megfigyelhető az első fogyasztás, illetve első lerészegedés időpontjának fokozatos korábbra tolódása, de igazán megbízható mérési adataink inkább csak az elmúlt egy-két évtizedből vannak. Ezekből azt látjuk, hogy a lányok és fiúk közötti olló záródik, ami azzal magyarázható, hogy a lányoknál jelentősebb mértékben nőtt a nagyivás és néhány egyéb, a problémás alkoholfogyasztásra utaló mutató, mint a fiúknál, ahol sok esetben stagnáltak az amúgy igen magas értékek” - árulta el Demetrovics Zsolt pszichológus, aki a hazai partiszcéna jellegzetességeit kutatja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

9 tényező, aminek kulcsszerepe van a demencia megelőzésében

Aladár 2017. július 31., hétfő 11:37

A rendszeres testmozgás, az oktatás, és az aktív társas élet is sokat segíthet például, és bár genetikai tényezők is befolyással vannak a tünetegyüttes kialakulására, bizonyos rossz szokások és betegségek megelőzésével jelentősen csökkenthető a kockázat.

Az időskori pszichiátriai zavarokkal foglalkozó és a University College Londonon tanító Gill Livingston szerint legalább 9 olyan tényező ismert jelenleg, amelyek segíthetnek a többnyire a 60 felettieket érintő, a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlásával járó, leggyakrabban az Alzheimer-kór által kiváltott állapot megelőzésében és kordában tartásában. A Conversationben megjelent cikk alapjául szolgáló tanulmány szerint a demenciás eseteknek nagyjából a harmada megelőzhető, éppen ezért kulcsfontosságú lenne az egyre inkább elöregedő társadalmak számára, hogy odafigyeljenek a Livingstonék által listázott kockázati tényezőkre. 

shutterstock 402621205
Távolról sincs vége, olvasson még »

A machó és a ribanc - kettős mérce a szexben

Csonka Balázs 2017. július 30., vasárnap 18:59

A szexuális szabadság ma élő kettős mércéje a nők megbélyegzésén túl főként a férfiak felmentéséből származik. Végső soron azonban mindkettő egy hatalmi kérdés.

Két szeretőm volt csak előtted, drágám: a János, meg a fél város. Ez a vicc még bőven abban az időben keletkezett, amikor a nők szexuális tapasztalatlansága erkölcseikről, tisztaságukról árulkodott, és igen fontos alapja volt a kapcsolatnak és a házasságnak. A férfiakat eközben már az apjuk is elvitte a bordélyba, ahol a közvélekedés szerint nem bemocskolódtak, hanem tapasztalatot, gyakorlatot szereztek. A nőkre és a férfiakra tehát kettős mérce vonatkozott, különösen a szexet illetően. Mennyit is változott ez a bizonyos kettős mérce az elmúlt évtizedekben? A kutatási eredmények szerint nem sokat. Legalábbis ha választani kell, egy amerikai kutatás szerint a férfiak nyolcvan százaléka olyan nőt választ, akinek kevés szexpartnere volt korábban. Mindez azonban a nőkre is igaz: hatvan százalékuk ugyancsak egy kevesebb szexuális tapasztalattal rendelkező társra vágyik. A kevés pedig a kutatók szerint is éppen kettő.

shutterstock 246218482
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 190

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés