#ÉLETEM

Rengeteg előnye van a távmunkának

Ico 2017. augusztus 18., péntek 10:01

Általában jobb az otthonról dolgozók viszonya a főnökeikkel és munkatársaikkal, és még a munkájukhoz is jobban ragaszkodnak.

Ahogy a Science of Us cikke is mutatja, sokakban felmerül a kérdés az otthonról végezhető távmunkákkal kapcsolatban, hogy nincs-e rossz hatással a szociális készségekre, magyarul nem farag-e az otthon dolgozókból remetét a magány. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy sok esetben még ebből a szempontból is előnyösnek bizonyulhat az otthonról való munkavégzés. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Spriccelve élvez el a nőm, mi kell még?

Csonka Balázs 2017. augusztus 17., csütörtök 20:12

Alain Delon ilyenkor rágyújt, Petya a Moszkva térből pedig felhívja a nagymamáját. Női orgazmus férfiszemmel.

A tradicionálisan értelmezett férfiszerep egyik alapfogalma a teljesítmény. Meg kell teremteni az egzisztenciát, haza kell vinni a mammutot, sikereket kell elérni az életben. A teljesítménynek egzakt mértékegységei vannak. Forint, lóerő, centiméter. Az elmúlt évtizedekben megjelent továbbá a szexuális teljesítmény fogalma. Az igazi férfi jól teljesít az ágyban. Hogyan válik azonban mérhetővé egy ennyire összetett emberi kapcsolat? Erre a kérdésre a választ a női orgazmus adja meg, mely a feminista mozgalmak, valamint a szexuális élet kultúrájának fejlődésével az együttlétek egyik központi elemévé nőtte ki magát. A nők joga és lehetősége a szexualitás élvezetéhez, a társadalom általános edukációja a testi érintkezés kölcsönösségéről a nemek egyenlősége felé vezető fontos lépések. Közelebbről nézve azonban a folyamat nem csupán a nők gyönyörét hozta el, de a férfiak versengésének is egy új terepet biztosított. A női orgazmusból pedig mérőszám lett.

shutterstock 571054816
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha meg akarsz halni, válaszd a homeopátiát

Ico 2017. augusztus 17., csütörtök 07:40

Egy kutatás öt éven át követte, hány rákos beteg éli túl a diagnózis utáni első öt évet, és milyenek az alternatív gyógymódokat választó betegek esélyei a hagyományos eljárásokat választókhoz képest.

A rák elleni küzdelemben a meglehetősen durva és rengeteg kellemetlen mellékhatással járó kemoterápia, vagy a hasonlóan embert próbáló sugárkezelések elkerülése érdekében sokan választják az alternatív gyógymódok beavatkozásmentes csodamódszereit. Persze az esetek többségében csupán annyit jelent az alternatív jelző, hogy semmiféle bizonyíték nem áll rendelkezésre az adott gyógymód hatékonyságát illetőleg. Az ilyen „csodamódszerek” veszélyei eddig is ismertek voltak, egy új kutatás azonban statisztikai adatokkal is alátámasztotta, milyen tragikus végeredményekkel járhat, ha egy rákos beteg a gyógyulás reményében az orvostudomány helyett valamilyen alternatív gyógymódot választ.  A kutatásról az Iflscience számolt be. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Íme, egy életre szóló táplálkozási terv, amit dietetikusok ajánlanak

S-W. Zsó 2017. augusztus 17., csütörtök 07:40

Erdélyi-Sipos Alíz dietetikust, táplálkozástudományi szakembert kérdeztük arról, hogy a különböző életszakaszokban mely tápanyagok bevitelére kell különösen odafigyelnünk ahhoz, hogy egészségesek és aktívak maradjunk.

Huszonévesen a jó társaság, harminc fölött az anyaság, később pedig a lassuló anyagcsere miatt megy olyan nehezen a fogyás - erről írtunk tavaly ebben a posztban. Természetes dolog, hogy a kor előrehaladtával változik a testünk, ahogy az is, hogy változnak az életkörülményeink, a szokásaink és a prioritásaink, de szervezetünk tápanyagigénye sem állandó. Testi funkcióink egészséges működéséhez ezért időnként étrendünkön is alakítanunk kell. Hogy mikor, mennyit és mennyire? A hajtás után kiderül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért vagy hisztisebb, ha keveset alszol

Csonka Balázs 2017. augusztus 16., szerda 12:39

Az alvásmegvonás jól meghatározható agyi folyamatokon keresztül tesz hisztisebbé. Ez azonban fordítva is igaz.

Aki reggelente frissen és kipihenten ébred az a legnagyobb személyiségtesztek és a WHO szerint is egy lépéssel közelebb jár ahhoz, hogy jól érezze magát a bőrében. Azok pedig, akik ébredés után amolyan garfieldosan, két világ közt lebegve várják a kávéfőző tompa morajlását, sokszor napközben is fáradtabbnak, ingerlékenyebbnek érzik magukat. Teljesen érthető, hiszen az alváshiány nem csak egyes agyterületeink működésére, de az egyes agyi régiók közötti kapcsolatokra is kimutatható hatással vannak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem, nem a fogamzásgátlótól híztál meg

Ico 2017. augusztus 16., szerda 06:59

A témába vágó kutatások egyelőre nem szolgáltattak bizonyítékot arra, hogy hizlalnának a fogamzásgátlók.

Annak ellenére, hogy jó pár nő hangoztatja kész tényként, hogy a fogamzásgátló gyógyszerek hizlalnak, a témába vágó kutatások meghazudtolni látszanak a gyakran hangoztatott anekdotákat x-ről, aki szinte azonnal fogyott egy méretet, ahogy abbahagyta a pirula szedését. Egy 49 különböző kutatás eredményeit összegző tanulmány szerzői szerint mindez sokakat visszatarthat attól, hogy fogamzásgátlót szedjenek, annak ellenére, hogy a kísérletek egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy a fogamzásgátlók szedése és az elhízás között bármilyen összefüggés lenne. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Trump beteg: alkalmatlan elnöknek

Csonka Balázs 2017. augusztus 15., kedd 19:47

Nem etikus, de nem is hasznos közszereplőket mentális zavarok diagnózisával címkézni. A lehetséges következményekre azonban fel kell hívni a figyelmet ahhoz, hogy a választók tudatosabb döntéseket hozhassanak.

Mára már több, mint 60.000 pszichológus és pszichiáter írta alá Dr. John Gartner petícióját, melyben Donald Trump leváltását kezdeményezi az elnök súlyos mentális betegségére hivatkozva. A többek között Philip Zimbardót is soraik közt tudó csoport a mentálhigiénés szakemberek kötelezettségének tekinti, hogy figyelmeztessék a pszichés zavarok területén kevésbé járatos embereket a lehetséges veszélyekre. Egy modern szuperhatalom vezetőjének lenni ugyanis óriási felelősség, az elnök döntései az egész világra nézve rendkívül súlyos következményekkel járhatnak. A következmények pedig nem csupán a jelenre, de a későbbi generációk életére is hatással lehetnek. A szakemberek számára éppen ezért nem pusztán felelősség, de morális kötelesség is, hogy állást foglaljanak a hasonló helyzetekben. Egy korábbi cikkünk szavazása alapján olvasóink mintegy 80 százaléka is egyetért ezzel, korántsem mindegy azonban, hogy az állásfoglalás miként történik.

GettyImages-491868080
Fotó: Isaac Brekken / Getty Images Hungary
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan jelezd a kollégádnak, hogy nem megfelelően van öltözve?

Szalay Ágnes 2017. augusztus 15., kedd 17:51

Kimutatták, hogy a munkahelyi megjelenésnek, ápoltságnak köze van az előmenetelhez, és még a fizetés nagyságához is. Szomorú, hogy ilyen világi hívságok határozzák meg valaki munkájának megítélését, de ez van. Akiknek fontos a kinézetük, vagy akik már jó néhány év munkatapasztalattal bírnak, tudják, hogy így van. Azután találkoznak olyan kollégákkal, beosztottakkal, akik nem érzik a súlyát a megjelenésük fontosságának, és úgy jönnek be dolgozni, mintha a sarki boltba szaladtak volna le egy augusztusi vasárnapon. Szólni kellene nekik, hogy ez így nem lesz jó. De hogyan?

Oké, lehet azt mondani, hogy minek erről írni. De hát ez megint csak olyan dolog, amiről nem nagyon szokás beszélni, pedig sokkal többször okoz bonyodalmat, kellemetlen macerát az életben, mint ahogy azt hinni szeretnénk. Nemrég beszéltem Károllyal, aki tizenöt embernek a főnöke, és egyébként kifejezetten nagy felelősséggel járó, komoly munkát végez. - Most mondd meg, hogy milyen dolgokkal kell foglalkoznom! – meséli kétségbeesetten. – Odajött hozzám az igazgató, és azt mondta, hogy szedjem már rendbe Krisztát. Miért, mi a baj vele? – kérdeztem, hiszen tudomásom szerint Kriszta egy kedves, helyes lány, aki teljesen jól végzi a munkáját. Hát hogy túl rövid szoknyában jár be dolgozni, és elvonja a kollégák figyelmét a munkáról, derült ki. Most komolyan? Hát nem mindegy, hogy miben jár? Nekem fel nem tűnt, hogy milyen ruhákat vesz fel. Jó, persze, értem én, szólok is majd neki, de mit mondjak? Szörnyű kínos az egész. Meg fog sértődni. Olyan lesz, mintha leribancoznám. Semmi kedvem az egészhez. De muszáj szólnom neki…- dilemmázott tovább Károly hosszan, és lehetett érezni, hogy pillanatnyilag ez az a probléma a munkájában, amibe leginkább beletörik a bicskája.

shutterstock 646191292 (1)
Távolról sincs vége, olvasson még »

A női orgazmus legbiztosabb útja

Csonka Balázs 2017. augusztus 14., hétfő 20:00

Az első vibrátorok még orvosi berendezések voltak, az orgazmusról viszont már akkor is tudták, hogy oldja a stresszt. Vibrátortörténelem.

A vibrátorról manapság csaknem mindenkinek a szexuális élvezet jut eszébe. A nők egy jelentős része tart otthon egy vagy több, diszkrét vagy kevésbé diszkrét példányt, a magyarok mintegy harmada pedig nem is csak önkielégítésre, de a szexuális együttlétek izgalmának fokozására is használja. Nem is csoda, hiszen ha az orgazmus a cél, semmi sincs olyan hatékony, mint egy gondosan kiválasztott és testreszabott vibrátor. Választékból pedig régóta nincs hiány, sőt, néhány éve már a szexshopba se kell bemenni érte, hiszen drogériákban is négy különféle változatban kapható. Így elvileg semmivel sem kínosabb megvenni, mint egy csomag óvszert. Aki azonban mégis kerülni szeretné a feltűnést, keres egy webshopot, ahol a kiválasztott darabot diszkréten kiszállítják a címére. Itt, ha szerencséje van, elolvashat egy rakás használói véleményt is a termékről. Ha pedig még nagyobb szerencséje van, az egyszínű, barna papírba csomagolt kis dobozt nem a ház előtt leparkoló,  vibrátor házhozszállítás  feliratú furgonból veheti át.

shutterstock 316887476
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez van, a kialvatlanság hizlal

Ico 2017. augusztus 14., hétfő 16:41

Brit tudósok szerint egyértelműen kevés, ha valaki csupán hat órát alszik egy nap, ez ugyanis megzavarja a szervezet anyagcserével kapcsolatos folyamatait.

A Leedsi Egyetem kutatóinak hála újabb taggal bővült a megfelelő mennyiségű alvással kapcsolatos élettani előnyök listája. Az elégtelen alvást a rövidebb telomerekkel, és így a gyorsabban elöregedő sejtekkel, valamint a romló emlékezőképességgel is összekapcsolták már a kutatók, a briteknek azonban ezúttal azt is sikerült számszerűsíteniük, milyen kapcsolatban van a napi átlag alvásmennyiség a deréktájt megjelenő úszógumikkal – írja a Sciencealert.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mennyit kell takarítani az egészséges otthonhoz?

Brownie 2017. augusztus 14., hétfő 07:21

Egymásnak ellentmondó információk lepnek el minket az otthoni higiénia és az egészségi állapotunk kapcsolatáról, ezért a New Scientist nyomán most tisztázzuk, mennyire kell megszakadni a takarításban a biztonságos tisztaság fenntartásához.

Vannak, akik nem a makulátlan tisztaság hívei (vagy egyszerűen utálnak takarítani), és legfeljebb a jól látható mocsoktól szabadulnak meg arra hivatkozva, hogy egy kis kosz jól jön az immunrendszernek. És vannak, akik non-stop fertőtlenítenek, portalanítanak meg fújkálják a légfrissítőket, hogy sterilen tartsák az otthonukat. De vajon kik járnak jobban? És egyáltalán mi számít tisztának vagy piszkosnak? 

shutterstock 224204758
Távolról sincs vége, olvasson még »

A boldog kapcsolathoz nem elég a pszichológia

Csonka Balázs 2017. augusztus 13., vasárnap 17:32

Egy jó kapcsolat mindent kibír. Ha két ember szereti egymást, minden problémát meg lehet oldani. Nem csak mi lehetünk azonban hatással a problémákra, de a problémák is ránk. És a kapcsolatunkra.

A valaha volt leghasznosabb szextipp jó eséllyel ugyanaz, mint a valaha volt leghasznosabb kapcsolati tanács: beszélgessetek! Ugyanez szükséges ahhoz is, hogy egy pár boldogan, harmonikusan tudjon együtt élni, ahogy a legtöbb kapcsolati probléma is az elcsúszott vagy hiányos kommunikációból ered. A társas boldogsághoz valódi párbeszédre van tehát elsősorban szükség. Meg kell tanulni jól hallgatni, őszinte figyelemmel fordulni a másik felé. Meg kell tanulni érzelmeinket megfelelően szabályozni, hogy adott esetben ne indulatból reagáljunk. Meg kell tanulni a másik szeretetnyelvét, hogy ne csak hallja, de érezze is a szeretetünket. Meg kell tanulni kifejezni magunkat. Megosztani társunkkal az érzéseinket, beengedni őt belső világunkba. Mindezt pedig úgy, hogy eközben figyelmesek vagyunk az ő gyenge pontjaira is. Meg kell tanulni nem belegyalogolni a másik sérüléseibe. Meg kell tanulni erőszakmentesen, párbeszéd útján megoldani a konfliktusainkat. Szeretettel, odafordulással.

shutterstock 295862576
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem értjük egymást, félrelépünk, döcög a szex

Terebélyes Tibor 2017. augusztus 11., péntek 19:41

Legutóbbi kérdőívünkben a válással kapcsolatban kérdeztünk titeket. Íme az eredmények!

"Az ember kifordul önmagából, küzd a fájdalommal, a szomorúsággal, a megválaszolhatatlan kérdésekkel, a kilátástalan jövővel, kínlódik, szenved a lelke és a teste is. Ilyen, amikor az ember éppen túl van egy kapcsolaton. Egy hosszú kapcsolatban nemcsak érzelmi függőségbe kerülünk a másikkal, de a mindennapjaink, a jövőnk, a terveink, az életünk részévé is válik, közös szokásokat, rutinokat alakítunk ki vele." - írja Hol rontom el? című könyvében Sákovics Diana. 

Egy házasság felbomlása pedig különösen fájdalmas. A papír nem csak egy papír, de az egymás felé való elköteleződés szimbóluma, ami még szorosabban fűzi a pár tagjait egymáshoz. Ilyenkor a különválás folyamata is sokkal nehezebb, még több a vitás kérdés, még több az érzelmi és anyagi veszteség, nem ritkán a közös gyerekekről is dönteni kell. A válás az egyik legfájdalmasabb krízis egy ember életében, évente mégis mintegy húszezer házaspár megy keresztül a procedúrán.

Kérdőívünkben arra voltunk kíváncsiak, elvált olvasóink hogyan jutottak túl a megpróbáltatásokon, hogyan élték meg a különválás nehézségeit. És persze, hogy mi vezetett a váláshoz. Lássuk az eredményeket!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Női főnökök, miért nem bírjuk őket?

Szalay Ágnes 2017. augusztus 11., péntek 12:31

Ha az emberek régóta élnek egy nem fair, nem igazságos világban – ahol a javak többsége egy társadalmi csoportnak (a munkahelyeken a férfiaknak) jut, akkor magyarázatot keresnek a dologra azért, hogy belső vágyuk az igazságos világra ne szenvedjen csorbát. Ez a magyarázat pedig az lesz, hogy nyilván a kiváltságos csoport teljesít jobban, a másik pedig alkalmatlan.

Igazán semmi előítéletem nem volt a nőkkel, mint főnökökkel kapcsolatban, amikor elkezdtem dolgozni. Én is nő vagyok, mi bajom lett volna velük? – mondja Gabi. Aztán ahogy egyre több munkahelyi tapasztalatom lett, úgy utáltam meg őket egyre jobban. Egészen kevés kivétellel találkoztam, voltak ugyan néhányan, akikkel jó volt együtt dolgozni, de a többség borzasztó. Van a tank – kétféle kiadásban: az elegáns és mindenkin átgázoló hideg gyilkos, mint Miranda az Ördög Pradát viselben, és van a trampli formátum, aki még elhanyagolt is. Mindkettőre igaz, hogy végtelenül kegyetlenek, bántók, a hatalmukat megfélemlítéssel, mások megalázásával és csicskáztatásával tartják fenn, lehűl a levegő a közelükben, megközelíthetetlenek, és háromszor is meggondolod, hogy mit mondasz nekik.

Az ilyen főnöknők mellett totál stressz dolgozni, az embernek rémálmai lesznek, azt veszed észre magadon, hogy még este tízkor is vagy nekik dolgozol éppen, vagy azon jár az agyad, hogy holnap hogyan fogod megúszni, amikor rádmászik. Aztán van a nyájas gyilkos. Látszólag kedves és melegszívű, valójában hideg fejjel hajtja a saját céljait, és akkor gázol át rajtad, amikor arra a legkevésbé sem számítasz. Sosem tudhatod, hányadán állsz vele, lehet, hogy észre sem veszed, hogy mélyen megsértetted az egyik mellékmondatoddal, és emiatt már fél éve utál. Szemtől szemben kedves veled, a kollégáknak meg mindenféle rosszat mond rólad. Vagy egyszerűen csak keresztbetesz neked, mert az érdekei ezt kívánják. Százszor inkább legyen egy férfi a főnököm, mint egy nő!

shutterstock 520788526
Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyertyafújás=szülinapi baktériumtelep

Aladár 2017. augusztus 11., péntek 07:55

Ez foglalkoztatta azokat a kutatókat, akik egy kísérletsorozat során felmérték, milyen mennyiségű baktérium kerül a tortákra, amikor valaki elfújja a születésnapi gyertyáit.

Minden idők egyik leghülyébb kutatását (vagy legbriliánsabb trollkodását) Paul Dawsonnak és csapatának köszönhetjük, akiknek még arra is volt ideje az eredményeik összefoglalása során, hogy a születésnapi torták eredetéről is ejtsenek pár szót. Megemlékeznek tehát az Artemisz istennő tiszteletére lángoló gyertyákkal teletűzdelt tortákat gyártó görögökről is, mielőtt belekezdenének a kutatás módszereinek ismertetésébe. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem szeretem a lányomat!

Szalay Ágnes 2017. augusztus 10., csütörtök 18:42

Előfordul olyan, hogy egy rendezett, okos, "felkészült", jószándékú anya nem szereti a gyerekét? Igen. Nem is olyan ritkán. Lehet, hogy a gyerek habitusa nagyon más, mint az anyáé, lehet, hogy olyan régi sérülések vannak a háttérben, amik nehézzé teszik az anyaságot. Az ilyen anyák rossz emberek? Nem. Nehéz, szinte vállalhatatlan helyzetben vannak, és segítségre van szükségük. Egy felelősségük van, hogy keressék és nyitottan fogadják a segítséget.

Ezzel a címmel jelent meg Jennifer Rabiner (megváltoztatott név) durván őszinte cikke a Marie Claire-ben. Nemrég írtam arról, hogy milyen sérüléseket lehet szerezni gyerekkorban azoktól az anyáktól, akik nem képesek szeretni a gyerekeiket, melléjük állni, támogatni őket. De mi van azokkal a kevéssé szerencsés anyákkal, akik minden jó szándékuk ellenére nem tudnak kötődni a gyerekeikhez, vagy több gyerekük közül az egyikhez?

shutterstock 248090920

Vannak azok a „démon anyák”, akik saját felnövekedésük során elszenvedett sérülésükből, vagy egyéb okokból fakadóan nem tudnak felnőni, felnőttként, szülőként viszonyulni a gyerekükhöz. A bennük élő sérült és szégyenkező kisgyerek versenytársat érez a saját gyerekében, minden bajáért benne keresi a bűnbakot. Az ilyen anyáknak kevés rálátásuk van a saját viselkedésükre, nem tudnak szembenézni saját hibáikkal, körüllengi őket, az „én rendben vagyok, de ez a gyerek borzasztó” atmoszféra. Ha a cím alapján rákattintottál erre a cikkre, úgy érezted, hogy érdemes lehet elolvasni, akkor nem vagy démon anya. Ettől még lehet, hogy neked is, mint olyan sok más anyának (akár beszél róla, akár nem vallaná be sohasem) nehézséget okoz valamelyik gyerekedhez kötődni, valamelyiket úgy szeretni, ahogy az egy gyereknek járna az anyjától. Mi van ilyenkor?

Távolról sincs vége, olvasson még »

A péniszét is megcsípette egy tudós, hogy hiteles beszámolót írhasson a méhcsípésekről

Ico 2017. augusztus 10., csütörtök 18:16

Minden testrészét háromszor is megcsípette a kutató a méhekkel, hogy kiderüljön, hol fáj a leginkább. Nem, nem a pénisze nyert. Nem is a herezacskója.

Michael Smith meglehetősen hiányosnak érezte a méhcsípések jelentette fájdalommal kapcsolatos szakirodalom leírásait, ezért döntött úgy, hogy méhet ragad, és itt-ott megcsípeti magát. Háromszor. A szemgolyóját egyébként végül kihagyta, egy tanácsadójában ugyanis felmerült, hogy megvakulhat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek a magyarok kedvenc óvszerei

Brownie 2017. augusztus 9., szerda 18:20

A fesztiválszezonban akár 15 százalékkal többet költünk védekezésre, mint az év többi hónapjában. A színes-szagos gumikért nem rajongunk, annál népszerűbbek viszont a síkosított óvszerek.

A szexuális úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhesség ellen használt óvszerek forgalma jelentős mértékben nő a nyári fesztiválok ideje alatt: közel négymillió óvszer fogy júliusban és augusztusban, ami az éves forgalom húsz százalékát jelenti - derül ki a Nielsen 80 vegyiárut monitorozó kiskereskedelmi kutatásából.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A mediterrán étrend is csak a gazdagoknak használ

Ico 2017. augusztus 9., szerda 07:59

Aki több halat, és a jobb minőségű, drágább alapanyagokat fogyasztók esetében jóval egyértelműbbek az étrend pozitív élettani hatásai.

A Földközi-tenger környékén élőkkel, és azon belül is általában az olaszokhoz köthető mediterrán étrenddel kapcsolatban rossz hírre bukkantak a kutatók. Ez a rossz hír pedig megkérdőjelezni látszik a mediterrán étrend korábban egyetemesnek gondolt pozitív élettani hatásait. Az étrendhez köthető, olasz kutatók által felfedezett limitációkról a Sciencealert írt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bréking: magyar kutatók világraszóló felfedezése az Alzheimer-kórról

Brownie 2017. augusztus 8., kedd 18:07

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben működő Alzheimer–Epilepszia kutatócsoport szerint az Alzheimer-kórban szenvedő betegek negyedénél epilepsziás rohamok, míg a páciensek felénél epilepsziás működészavar mutatható ki.

A ma még gyógyíthatatlan Alzheimer-kórban szenvedők életminősége csak a korai diagnózissal és kezeléssel őrizhető meg, ezért is olyan fontos eredmény a két betegség közötti szoros kapcsolat feltárása, hiszen az epilepszia korai felismerése és kezelése lassíthatja az Alzheimer tüneteinek romlását.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vérvizsgálat, ami akár 13-féle ráktípus kimutatására is alkalmas lehet

Ico 2017. augusztus 8., kedd 14:51

Hamarosan elkezdődnek a klinikai vizsgálatok, három éven belül pedig akár használható is lehet az új teszt.

A tokiói kutatók által kifejlesztett módszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatok már augusztusban megkezdődhetnek, három éven belül pedig akár a kórházak is használni kezdhetik a tesztet. Ez persze a legoptimistább előrejelzés, számos előre nem látott körülmény késleltetheti még a kutatást - írja az Iflscience. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért jó és miért veszélyes sokat lógni a neten?

Csonka Balázs 2017. augusztus 7., hétfő 18:55

A közösségi média virágkorát éljük. A szolgáltatások egyaránt rejtenek lehetőségeket és kockázatokat, előbbieket jól használni, utóbbiakat minimalizálni kell megtanulnunk.

Tudod mi a közös a villamosban, az ügyfélszolgálati irodában és a huszonegyedik században? Hogy mindenki állandóan a telefonját nyomkodja. És hány olyan terméket ismersz, ami legális, de addiktívabb a ciginél vagy az alkoholnál? Szerintem többet is. Itt van mondjuk öt: Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Snapchat. Napjaink legnagyobb és legnépszerűbb közösségi médiumai amellett, hogy mindegyikre igen könnyű rákattanni, számos egészségügyi kockázatot is hordoznak. A szaklapok és magazinok tucatjával hozzák le a cikkeket a szociális média túlhasználatának testi és lelki következményeiről. De mennyire lehet ezeket általánosítani? Egy kalap alá vehető-e a Facebook és a YouTube, ha mondjuk az online zaklatásról beszélünk? Nyilván nem. És ha az önértékelés csökkenéséről? Vagy pozitívumként a közösségi hatásról? Akkor sem. A Royal Society for Public Health idei jelentésében ezért médiumonként külön is megvizsgálta az egyes kockázatokat. 

shutterstock 552149878
Távolról sincs vége, olvasson még »

A narcisztikus a játékasztalnál is véres bosszút áll

Terebélyes Tibor 2017. augusztus 7., hétfő 15:37

Személyiségvonásaink megjelennek abban is ahogy játszunk. A narcizmus is.

Ha szoktál társasozni, talán neked is feltűnt már, mennyi mindent elmond másokról, ahogy játszanak. Van például aki mindig nyerni akar. Nagyon, talán túlzottan is komolyan veszi a játékot. Neki a győzelem az első. Aztán van, akinek az a fontos, hogy együtt legyetek, a játék pedig csak egy játék. Ugyanez megvan a csapatsportokban. Egy baráti focizáson is mindig lesz, aki vérre megy, aki odalép, és lesz, akinek sokkal többet számít a közösség egy-egy kapott gólnál vagy kimaradt helyzetnél. Az emberek személyisége megjelenik a pályán, megjelenik a társasjátékban, és megjelenik az életben is. Ezek pedig gyakran alig térnek csak el egymástól. Ezt bizonyítják egy német kutatás eredményei is, melyben a narcisztikus vonásokat vizsgálták - játékokkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mitől olyan menők a "szuperételek"?

Brownie 2017. augusztus 7., hétfő 12:04

Szuperkajákon élni trendi, de vajon mennyivel tudnak többet ezek az ételek, mint a “nem szuper” alternatívák?

Egy nemrég végzett brit kutatásban ezer felnőttet kérdeztek meg életmódbeli szokásaikról és a válaszadók 61 százaléka bevallotta, vásárolt már vagy rendszeresen vesz olyan ételt, ami valamiért a “szuper” jelzőt kapta. Harminc százalékuk egyetértett abban, hogy “a szuperételeknek tudományosan alátámasztott jótékony hatásai vannak”, és 14 százalékuk hozzátette, hajlandó több pénzt kiadni ilyen élelmiszerekre.

Sanszos azonban, hogy megint csak egy egészséghype-nak az áldozatai azok, akik rákattantak a szuperkajákra. Tudományos meghatározás ugyanis nem is létezik arra, mi számít szuperételnek, így a kifejezést gyakran indokolatlanul és félreérthetően használják - sajnos már az élelmiszergyártók is. 

A New Scientist nyomán tisztázzuk, hogy az eddig is jól ismert és közkedvelt ételek közül miért lett olyan menő a cékla, az áfonya vagy a kelkáposzta, és hogy mi igaz abból, amit az olyan világ végéről importált bogyóknak meg magoknak a jótékony hatásairól hallani, mint az acai, a goji vagy a chia.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 szokás, ami megerősíti a kapcsolatodat a gyerekeddel

Szalay Ágnes 2017. augusztus 6., vasárnap 20:26

Nehéz manapság szülőként megfelelni. Okos tanácsok jönnek mindenhonnan. És közben meg százfelé rohanunk. A cikkben felsorolt dolgok egy olyan családterapeutától származnak, aki látja, hogy milyen a mai szülők élete, és ebbe beilleszthető, a gyerekkel való kapcsolat minőségét javító tanácsokat ad.

Vannak gyerekeim, és szeretném, hogy boldogok legyenek. Bármit is jelentsen ez. Tudom, hogy ehhez sok szempontból az kell, hogy jó anyjuk legyek. És ebben néha kudarcot vallok. Éppen ezért általában el szoktam olvasni a szülőket okosító cikkeket, hátha adnak valami megfogadható tanácsot. Általában az a bajom velük, hogy az olvasható javaslatok csomó időt igényelnek. Tölts velük kettesben minőségi időt. Ez oké. De emellett legyen elég énidőd, hiszen ha nincs, akkor ideges, és céltévesztett leszel. Rendben. Aludj napi 7-8 órát, hogy kipihent legyél. Hát ez remek lenne. Legyen megfelelő mennyiségű közös, felnőtt programod a házastársaddal, hiszen lehetsz akármilyen szuper-szülő, ha eltávolodtok egymástól, ne adj' isten válás a vége, akkor szegény gyerekek megszenvedik. Értem. Étkezzen együtt a család, és legyenek állandó családi rituálék. Jó. Ne add fel a munkádat, hiszen neked is szükséged van teljesítésre, elismerésre, és ezt kevesen találják meg a házimunkában. Meg ugye pénz is kell. Ha másért nem, hogy a megfelelő programokra el tudd vinni a gyerekedet. Na ja. Csak mesélje el nekem valaki, hogy mindezt hogyan sűrítsük be a nap huszonnégy órájába úgy, hogy a hétköznapokon ébren együtt töltött négy-öt órában még vásárolni, fürödni, fogat mosni és ki tudja, még mi mindent kell csinálni. És másnap ugyanúgy. És két év múlva még mindig.

shutterstock 389850013
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 189

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés