Tényleg előre megérzik a kutyák a halált?

Vannak, akik szerint egyértelmű a válasz: a kutyák pontosan tudják, hogy mikor fognak meghalni, sőt sokan abban is hisznek, hogy ha a saját halálukat nem is, egy másik kutya életének a végét biztosan megérzik.

Marc Bekoff amerikai biológus 100 embert kérdezett meg arról, hogy mit gondolnak a fenti témákról. 21-en biztosak voltak abban, hogy a kutyák megérzik a saját halálukat, 58 ember szerint nem tudják előre, és ugyancsak 21-en voltak azok, akiknek nincs határozott véleményük a kérdésben.

A második kérdés, miszerint képesek-e a kutyák megérezni mások halálát, 47 igen választ kapott, míg 23-an biztosak voltak abban, hogy a kutyák nem érzik előre más kutyák (vagy épp a gazdájuk) halálát. 30 embernek nem volt határozott véleménye.

Állati hatodik érzék? 

Voltak, akik belegondoltak, hogy hogyan érezhetné meg a kutya más halálát. A legtöbb megkérdezett szerint bizonyos szagok segítenek erre következtetni, míg mások szerint a megváltozott viselkedés lehet árulkodó. Bekoff a felmérése során nem talált különbséget a kutyás, illetve a kutyával nem rendelkező emberek válaszai között. És bár nem lenne meglepő, ha az állatok olyan összetett jelekből is képesek lennének információt szerezni, mint például a szag vagy a viselkedés, valójában fogalmunk sincs arról, hogy hogyan közvetítik és értelmezik a közelgő halál üzenetét.

Az állatok viselkedésének tanulmányozása Bekoff szerint mindig kockázatos, hiszen sosem lehetünk biztosak abban, amit gondolunk róluk, emellett pedig az egyéni különbségek is jelentősek lehetnek. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kutyák és más állatok nincsenek tisztában a halállal.

Vajon mi mindent képes kiszagolni?
Vajon mi mindent képes kiszagolni?Steve Prezant / Getty Images Hungary

A kutyák ugyanúgy, mint mi, öt alapvető érzékkel rendelkeznek: látás, szaglás, ízlelés, érintés és hallás. Ezek legtöbbje kifinomultabb, mint az embereké. A látásuk például sokkal élesebb, és jobban érzékelnek dolgokat a sötétben. A kutyák szaglása akár tízezerszer is jobb lehet a miénknél, és a hallásuk is kiváló, sokkal magasabb frekvenciákat is képesek meghallani, mint az emberek. Az ízeket viszont mi tudjuk jobban megkülönböztetni. Az érintést pedig, hozzánk hasonlóan, kommunikációra is használják. Vannak, akik szerint mindezek mellett egy hatodik érzékkel is rendelkeznek, ennek köszönhetően a kutyák a halált is előre tudják jelezni, de erre nincs semmilyen tudományos bizonyíték. Amit biztosan tudunk, hogy nagyon intuitívak, és tudják, hogy mikor vagyunk boldogok vagy szomorúak. Hallják a hangunkból, olvasnak a testbeszédünkből. És vannak dolgok, amiket biztosan képesek érzékelni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra