Lehetséges egy éjszaka megőszülni?

Te is hallottál már olyan emberekről, akik – legtöbbször valamilyen nagyobb trauma vagy krízis eredményeképpen – egyik napról a másikra megőszültek? Vagy ha nem is egycsapásra, de néhány hét vagy hónap alatt teljesen szürkére váltottak? Valóban létezik rohamos őszülés?

Tudományos bizonyítéknak kevés, de én például személyesen is meg tudom erősíteni, hogy létezik ilyen: pár évvel ezelőtt egy számomra tragikus eseményhez kapcsolódóan egy egészen vaskos halántéki tincsem váltott őszre. És nem csak átmenetileg. Bár életkorom még nem feltétlenül indokolná, muszáj festetnem, ha nem szeretném elrajzolt Szörnyella benyomását kelteni. Sztorimmal ráadásul nem is vagyok egyedül. 

Híres őszülők

1982-ben egy Eric Moody nevű repülőgéppilóta épp egy csendes éjszakai repülésre készült Kuala Lumpurból Perthbe. Az ég tiszta volt, az utasszállító legénysége nyugodt, kifejezetten vidám hangulatban készült az útra, és felszálláskor sem akadt semmi probléma. Legalábbis egy darabig. Jáva szigete felett elrepülve ugyanis minden átmenet nélkül leállt egy hajtómű, majd pár pillanat múlva egy másik is. Néhány percen belül pedig már egyik motor sem működött. Az óriási sokk ellenére a pilóta – legalábbis látszólag – nyugodt maradt. Még az utasok gyámolításához is volt lélekjelenléte.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

„Hölgyeim és uraim, mondta a mikrofonba. Akadt egy kis problémánk. Sajnos leállt az egyik hajtóművünk. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy megoldjuk a helyzetet, kérem őrizzék meg a hidegvérüket.” Az utasok valószínűleg nem maradtak higgadtak, Moody viszont halálos nyugalommal és sikeresen kényszerleszállást végzett velük Jakarta repterén. Az eset mégis nyomot hagyott rajta: pár hónap alatt megőszült hajának első része, egy éven belül pedig teljesen galambszürke lett a frizurája. 

Furcsa? És akkor mit mondasz Marie Antionette-re vagy Sir Thomas More-ra, akik a kivégzésük előtti éjszakán őszültek meg teljes egészében? Legalábbis állítólag. Kétségtelenül érdekes sztorik, de mi lehet az igazság mögöttük? Lehetséges ilyen gyorsan megőszülni? És ha igen, mi köze van mindennek a traumákhoz? 

Mitől színes a haj?

Hajunk színét két pigment befolyásolja. Az eumelanin felel azért, hogy milyen sötét vagy világos a hajuk, a pheomelanin pedig azért, hogy milyen árnyalatú. Ahogy öregszünk, a hajhagymában lévő sejtek lassan abbahagyják ezeknek a pigmenteknek a termelését, és ezzel kezdetét veszi az őszülés. A színtelen szálak keverednek a színesekkel, majd szép sorjában egészen leváltják őket. Vannak, akiknek szinte hófehér, vakító és vékony szálú lesz az ősz verzió, mások piszkosabb, sárgásabb árnyalatot és vastag, szinte megvetemedett hajszálakat tapasztalnak.  

Az őszülés

Hajszálainknak három életciklusuk van. Egy növekedési, egy stagnálási (nyugalmi) és egy hullási fázis. Ezek a ciklusok egyénenként változó hosszúságúak, vannak, akiknek kétévente, de olyanok is, akiknek nyolcévente váltják egymást, többek között ez is a magyarázata annak, hogy vannak, akik nem tudják igazán hosszúra megnöveszteni a hajukat. A haj pigmentjei csak akkor termelődnek, amikor épp növekedési szakasz van és megállnak, amikor a stagnálás és hajvesztés fázisba lépünk. Körülbelül 10 ilyen ciklus után a pigmenteket termelő sejtek lassan leállnak a festéktermeléssel. Extrém stressz okozhat olyat, hogy egyszerre nagy mennyiségű haj éri el a telogén, azaz az elhalási szakaszt, és ezzel együtt jár egy nagyobb mértékű színes haj elvesztése. Érdekes ugyanakkor, hogy az ilyen hajvesztés kevésbé érinti az ősz, mint a színes hajat, ez pedig azt a benyomást keltheti, hogy nagyon őszülünk.

Lehetséges vajon egy éjszaka alatt ennyire megőszülni?
Lehetséges vajon egy éjszaka alatt ennyire megőszülni?Gary John Norman / Getty Images Hungary

Mitől tapasztalhatunk hirtelen őszülést? 

Vannak olyan kórképek, amikben hirtelen őszülést vagy az ősz hajszálak arányának növekedését tapasztalhatjuk. A canities subita nevű kórképben nem az ősz hajszálak szaporodnak el, hanem a színezett szálak hullanak ki. Az alopecia ariata nevű tünetegyüttes többek között azzal jár, hogy a haj nagyobb területeken kihullik, és utána már ősz hajszálak nőnek vissza. Mindkét kórkép kialakulhat autimmun zavarok következtében, vagyis olyan esetben, amikor a szervezet védekezőrendszere nem jól, vagy túlműködik és saját maga ellen fordul. Olyan is előfordul, hogy a túlzott immunválasz a festéktermelést hekkeli meg és csökkenti nagyon gyorsan és drasztikusan. Mivel ilyen autoimmun reakció kialakulhat extrém stressz esetén, rögtön két olyan példát is tudunk, amikor kapcsolat állhat fenn krízis és őszülés között. 

Na de ez csak részleges, nem? 

Valóban, a foltokban kihullott haj, illetve az az eset, amikor a színezett hajak kihullanak, nem ad magyarázatot a hirtelen fellépő őszülésre. Marie Antoinette esetével kapcsolatban vannak találgatások. Vannak, akik szerint a korán őszülő királyné (37 éves korában végezték ki) rabsága alatt nem tudott élni a korábban alkalmazott szépítő technikákkal, és a nagyvilágot sokkolta, amikor egyévnyi festéshiány után ősz tövekkel állt elő – vagyis nem rohamos őszülésről, csak kényszerű festésstopról volt szó. 

De ez még mindig egyedi eset, és nem magyarázza meg azt, amit többen átélnek: a haj mennyisége és minősége alig változik, mindössze kimegy belőle az élet. Egy fiatal ember számára, akinek még alig volt ősz hajszála, a színezett hajszálak elvesztése majdnem az egész hajkorona elvesztését jelenti, és itt inkább kopaszodásról, mint őszülésről beszélünk. 

Mégis van valami? 

Igen. Bár sokáig csak sötétben tapogatóztunk, a 2012-es kémiai Nobel-díj nyertese, Robert J. Lefkowitz és csapata egereken végzett kísérleteik során rámutattak egy mechanizmusra, amelynek során a szélsőséges stressz olyan változást tud okozni a DNS-ben, ami őszüléshez vezethet. De, ahogy az ilyenkor lenni szokott, még egy sor kutatásnak kellene igazolni a felvetést, és fontos lenne, hogy megértsük a jelenség mögötti folyamatokat is.

A hirtelen megőszülés rejtélye nehezen vizsgálható jelenség, hiszen a különböző krízisek, sokkok nem jósolhatók meg előre, és azok, akik állítják, hogy valamilyen drámai esemény következtében őszültek meg, mindezzel csak akkor szembesülnek, amikor a (máig nem pontosan értett) folyamat már végbement. Mivel etikailag elfogadhatatlan lenne (és nem is biztos, hogy eredményre vezetne) embereket sokknak kitenni egy vizsgálat kedvéért, egyelőre ennél közelebb nem jutottunk a jelenséghez.

Oszd meg másokkal is!
Mustra