Új szokásokat vezetnél be? Akkor ezt a 4 dolgot mindenképp kerüld el!

A régi szokásokat nehéz megtörni, az újakat pedig nehéz betartani. Vannak tipikus hibák, amiket ilyenkor elkövetünk, de ha ezeket észrevesszük magunkon, akkor máris egy lépéssel előrébb vagyunk. Emellett vannak hasznos tippjeink is, amelyek segítségével sokkal könnyebb lesz betartanod mindent, amit megígértél magadnak.

Új szokásokat kialakítani olyasmi, mintha az ember egy hatalmas susnyáson igyekezne átvágni, aminek nem látszik a vége. Hajtunk és hajtunk, vágjuk magunk előtt a gazt nagy erőkkel, eleinte többnyire eredményesen, de később a lendület egyre fogy, és a cél még mindig nem látszik. Majd egyszer csak körülnézünk és meglátunk egy sokkal egyszerűbb utat, így azon folytatjuk. Legalábbis így látja az egészet Brian Pennie coach, a Medium szerzője, aki agykutatóként immár 6 éve foglalkozik a függőségek és a tudatos jelenlét tanulmányozásával.

Hogyan sikerülhet mégis az új szokások kialakítása úgy, hogy közben megmarad a motivációnk is, miközben a célunk felé haladunk? Négy olyan dolog van, amikkel magunk ellen dolgozunk ezekben a helyzetekben – ha ezek megvannak, akkor arra is könnyebb rájönni, hogy mi vezethet el a sikerhez. 

#1 Nem figyelünk oda a körülményekre

Úgy tűnik, nagyon nem célszerű lebecsülni a körülmények fontosságát egy új szokás kialakításakor. Olyan egyszerű dolgokról van szó, mint hogy például

aki egészségesen akar étkezni, ne tegyen egészségtelen ételt a hűtőszekrénybe,

aki kevesebbet szeretné használni telefonját, ne tartsa állandóan magánál. Aki el akarja kezdeni a rendszeres olvasást, hagyjon egy könyvet az ágya mellett. A technológia segítségével már jelzéseket is beállíthat magának az ember, így a telefon is figyelmeztethet minket mindarra, amit korábban megígértünk magunknak.

A legtöbb új szokás azért megy füstbe, mert az emberek egyszerűen megfeledkeznek róla, vagy ha elfoglaltak, akkor a meglévő rutin átveszi az irányítást. Ami tehát a legfontosabb: meg kell szabadulnod azoktól a környezeti tényezőktől, amelyek már nem szolgálnak téged, mert rossz irányba húzhatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

#2 Nem tervezzük meg jól az új szokásainkat

A legtöbb ember elszigetelten próbál új szokásokat kialakítani, vagyis az, amit szeretne, valahogy nem ágyazódik be az életébe, a napi rutinjába. Ez a szerző szerint egyszerűen recept a katasztrófára. Sokkal jobb, ha részletesen végiggondoljuk a napunkat az új szokásainkkal együtt, így már tiszta kép lesz a fejünkben arról, hogy például fogmosás után reggeli séta következzen. Sokkal jobb, mint csak annyit tervezni: többet fogok sétálni. 

#3 Elkezdünk alkudozni önmagunkkal

Előfordul, hogy előző este kifejezetten lelkes voltál a másnapi edzés miatt, de amikor reggel kinyitod a szemed, elkezdesz alkudozni magaddal? Kicsit később, talán majd holnap... ismerős? Valahogy ezeknek mindig az a vége, hogy az ember nem csinálja meg azt, amit korábban megígért magának. 

Biztosnak kell lennünk abban, hogy merre tartunk
Biztosnak kell lennünk abban, hogy merre tartunkBulat Silvia / Getty Images Hungary

Ha gyorsan le akarod állítani ezeket a tárgyalásokat, gyorsan kell cselekedned. Remekül működik például az 5 másodperces szabály. Amikor észreveszed, hogy épp alkudozni készülsz magaddal, egyszerűen számolj vissza:  5, 4, 3, 2,1 – indulás, majd tedd meg az első lépést a korábban kiválasztott cselekvés irányába. Amikor ez szokássá válik, már nem akarod majd megtörni a láncot, és nem fogsz többé alkudozni magaddal. 

#4 Nem fordulsz vissza a jó irányba

„Na, a hétfőt már elvesztettem, az egész hét tönkrement.”  „Most már megettem egy sütit, el van rontva ez a nap.” Ismerősek ezek a mondatok? Az bizony baj. Ugyanis amint ez a gondolkodási minta beindul, az agyad egyszerűen visszavezet a megszokott és könnyű útra, a régi szokások felé.

Szerencsésebb elfogadnod, hogy az életben minden fogadalom néha akadályokba ütközik. Amikor valami épp nem a magadnak megígértek szerint alakul, vissza kell ugranod a tervekhez és kész. Ha a rendszeres edzéssel kapcsolatos terveidet felborítja egy kora reggeli találkozó, ne gondold, hogy el van veszve nap, inkább menj este, vagy pótold máskor a hét folyamán. Ha új, egészséges étrendedbe bezavar egy barát esküvője, ugorj vissza a jó szokáshoz, amint lehetőséged van rá. Már az elején kalkuláld bele, hogy adódhatnak rossz pillanatok, és ígérd meg magadnak, hogy nem rontod el a napot és a hetet egy botlás miatt. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek