Személyre szabott gyógymódok jöhetnek a rákgyógyításban

Egy nemzetközi projekt keretében tudósok több mint 2600, rákos sejtből származó DNS-mintát vizsgáltak meg, hogy felállíthassák a daganatos betegségek eddigi legteljesebb profilját.

A rákbetegség gyógyításában jelentős problémát jelent, hogy az egyes daganatok a mutációknak köszönhetően gyakran teljesen máshogy reagálnak a kezelésre. A harminchét országból származó, több mint ezer kutatóorvos tízévnyi munkáját tömörítő Pan-Cancer Analysis of Whole Genomes Consortium (PCAWG) nevű projekt célja az volt, hogy a rákos sejtek genetikai állományát minél pontosabban feltérképezve elősegíthessék a személyre szabott kezelést – adja hírül a Discover.

Személyre szabott gyógymódokat dolgozhatnak ki a jövőben

A nagyszabású projektben a szakemberek 38 ráktípus 2658 daganatának teljes genetikai kódját elemezték. Az eredmény, melyet huszonkét tudományos tanulmányban publikáltak a Nature folyóirat hasábjain, azt mutatja, hogy a rákbetegség rendkívül összetett, sokezernyi különböző mutáció okozhatja. Átlagosan egy daganatos megbetegedés 4-5 alapmutációt tartalmaz, amelyek elősegítik a rák növekedését. Ezek a betegség gyenge pontjai, ezért a kezelésben ezeket kell elsősorban megtámadni. Korábban a kutatók csupán az esetek kétharmadában tudták megtalálni ezeket a mutációkat, jelen kutatásban azonban a minták 91 százalékában sikerült azonosítani őket.

A mutációk elősegítik a rák terjedését
A mutációk elősegítik a rák terjedésétfrom2015 / Getty Images Hungary

A megismert információk nagyban hozzájárulhatnak, hogy a jövőben a pácienseket egyénre szabott kezelési módszerekkel gyógyíthassuk – magyarázza Peter Campbell, a brit Wellcome Sanger Intézet genetikus munkatársa. A feltárt genetikai információ nemcsak a gyógyításban, de a betegség megelőzésében is hasznos lehet. A tudósok ugyanis kidolgozták a mutációk karbonos kormeghatározását, azaz létrehoztak egy idővonalat a különböző daganatok kialakulásához vezető genetikai elváltozásokról, melyek segítségével az eddiginél jóval korábban kiszűrhető lehet a betegség. Mint kiderült, az esetek egyötödében a tumor kifejlődése már évekkel, sőt évtizedekkel a felfedezése előtt elindul – állítják a kutatók.

Természetesen ne számítsunk rá, hogy holnaptól csodamódszerekkel fogják gyógyítani a rákot, de a feltárt eredmények a jövőben sokat segíthetnek a betegség jobb megismerésében és a hatásosabb kezelési módok kidolgozásában. A kutatóknak a vizsgált daganatok 5 százalékban nem sikerült megtalálniuk a kialakulásért felelős alapmutációkat. További munkára van szükség, pontosítani kell az ismereteinket – mondja Campbell, aki bízik benne, hogy a jövőben még közelebb jutnak a rák genetikai térképének feltárásához.

Oszd meg másokkal is!
Mustra