6 módszer, hogy jól kezeld a nehéz természetű embereket

Az életben csak a halál, az adó és a nehezen kezelhető emberek társasága biztos. Nem számít, hogy munkatárs, szomszéd vagy távoli családtag: mindannyiunk életében van olyan ember, akivel nem egyszerű együttműködni.

Az ilyen emberekkel való közös munka sokkal több energiánkat veszi el, csökkenti a hatékonyságunkat és az elégedettségünket. Elkerülni nem mindig lehet őket, változtatni rajtuk pedig nem a mi feladatunk. Akkor mégis mit lehet tenni?

#1 Ne reméld, hogy megváltozik

A nehéz természetű emberekkel való kapcsolatban az egyik legfontosabb, hogy elfogadjuk: ő ilyen. Nagyon könnyű különböző címkéket aggatni másokra, amikor kapcsolatba kerülünk velük. De ne felejtsük el, hogy a közös munka során az adott körülmények között csak az illető viselkedését látjuk, nem pedig a teljes személyiségét. Éppen ezért fontos, hogy az adott problémára koncentráljunk, ne a másik személyiségére.

#2 A változás benned kezdődik

A legtöbb ember csak panaszkodik a munkatársával való rossz kapcsolata miatt, arra azonban ritkán vesszük rá magunkat, hogy változtassunk a helyzeten. Pedig minél tovább halogatjuk, annál több energiánkat veszi el az egész. És mivel a másikon nagy eséllyel nem fogsz tudni változtatni, jobb, ha magaddal kezded. Tedd fel a kérdést: mi zavar a másik viselkedésében, milyen szerepem van nekem ebben? Sokszor észre sem vesszük, hogy mi magunk is hozzájárulunk egy kellemetlen helyzet, egy játszma kialakulásához. Sokat segíthet az is, ha ahelyett, hogy egymásról beszélnénk, elkezdünk egymással beszélgetni.

#3 Értsd meg az okokat

Nem fogod megérteni a másik viselkedését, ha ebbe nem fektetsz energiát. Amikor nehéz természetű emberekkel kerülünk kapcsolatba, sokkal könnyebb a minket zavaró dolgokra koncentrálni, ez viszont semmi jóra nem vezet. Ahelyett, hogy a másik által elkövetett hibákra figyelnénk, próbáljunk utánajárni annak, hogy mi okozhatja azokat. Kommunikáljunk, tegyünk fel kérdéseket. Így könnyen kiderülhet, ha például eltérő dolgok motiválnak minket, bizonytalannak érzi magát a másik ember, vagy valami egészen más problémája van – a legtöbb esetben nem a mi személyünkkel. És bármiről is van szó, már ennyi elég lehet ahhoz, hogy a mi hozzáállásunk is megváltozzon.

Amikor elkerülhetetlen a közös munka, hozzuk ki magunkból a legtöbbet
Amikor elkerülhetetlen a közös munka, hozzuk ki magunkból a legtöbbet10'000 Hours / Getty Images Hungary

#4 Ne címkézz

Általában nem tudatosan, de mindenfélét feltételezünk másokról, tele vagyunk előítéletekkel – jellemzően negatívokkal, főleg, ha valakit nehezebben tolerálunk. Az igazság viszont az, hogy a legtöbb esetben ezek a feltételezések meg se közelítik a valóságot, és a másik ember személyisége egyáltalán nem olyan, mint amilyennek felcímkéztük. Gondolj csak bele: hány olyan eset volt, amikor téged értett félre valaki? Nem éri meg a feltételezéseink miatt negatívan állni a másik emberhez.

#5 Építs kis hidakat

Nem kell, hogy legjobb barátok legyetek, de mindig van lehetőség arra, hogy normális kapcsolat legyen közöttetek. Ehhez elég, ha csak egy kicsit nyitottabban állsz a másik emberhez, megdicséred a munkáját, vagy megkérdezed, hogy van. Nem nagy dolgok, ugye? És hidd el, meglesz az eredménye. A legtöbb rossz munkahelyi kapcsolatban mindkét fél áldozatnak érzi magát, mindenki úgy gondolja, hogy a másikkal van baj. Tehát megéri dolgozni azon, hogy csökkentsük a konfliktusok számát.

#6 Ne hagyd magad

Előfordulhat, hogy minden erőfeszítésed ellenére mégsem sikerült megoldani a konfliktust. Az igazság azonban az, hogy te döntöd el, ki és milyen hatást gyakorol a hangulatodra, mire mennyi energiát szánsz. Tegyünk meg mindent, ami tőlünk telik, hogy javítsunk a rossz kapcsolatokon, de ne akarjuk egyedül megváltani a világot. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek