18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Fájdalmas a szex? Ez állhat a háttérben

A szex közben jelentkező fájdalom zavaró, de tudd, hogy nem vagy ezzel egyedül. A jelenség sokkal gyakoribb, mint gondolnánk, ezért különösen fontos, hogy szégyenkezés helyett beszéljünk róla – akár az orvosunkkal is.

Kutatások eredményei szerint négyből három nő esetében előfordul, hogy fájdalmat érez szex közben. A problémát rengeteg tényező okozhatja, menopauza idején azonban az ösztrogénszint csökkenése miatt gyakrabban fordul elő, ez ugyanis sokszor hüvelyszárazsággal jár. Általában megpróbálunk jó képet vágni a dologhoz, de erre semmi szükség, hiszen a legtöbb esetben könnyen megoldható a probléma.

A síkosító nem mindig segít

Kutatások eredményei szerint amikor az együttlét során kellemetlen érzés jelentkezik, a párok először síkosítóhoz nyúlnak, hiszen a fájdalmat gyakran hüvelyszárazság okozza. Vannak ugyanakkor esetek, amikor a megoldás nem ennyire egyszerű. Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis komolyabb problémák is állhatnak a háttérben. Bizonyos hormonális változások, a szoptatás, egyes gyógyszerek, a stressz vagy a depresszió is okozhat hüvelyszárazságot. A probléma pontos meghatározásában és annak kezelésében is segít, ha ellátogatunk az orvosunkhoz.

Fájdalom és vérzés

Főleg hevesebb együttlétek után előfordulhat fájdalommentes, pecsételő vérzés, de ha ez rendszeressé válik vagy fájdalommal jár, mindenképp forduljunk orvoshoz. Az intenzív szárazság károsíthatja a hüvely szöveteit, ez vérzéshez vezethet, de emellett vannak olyan szexuális úton terjedő betegségek is – például a chlamydia vagy a gonorrhea –, amelyek fájdalommal és vérzéssel járhatnak. Más a helyzet viszont, ha már túl vagyunk a menopauzán: ilyen esetben a hüvelyi vérzéssel mindig forduljunk orvoshoz.

Fájdalmas vizelés

Ha viszkető, égő érzést tapasztalunk vizelés közben, nagy eséllyel bakteriális fertőzéssel van dolgunk. Ez jellemzően felborítja a hüvelyi baktériumok egyensúlyát is, ilyen esetekben szintén orvoshoz kell fordulnunk. Így nemcsak biztosabb kórképet kapunk, de sokszor a kezelés is sokkal célzottabb és rövidebb. A fájdalom mögött nem mindig fertőzések állnak. A szex és a vizelés során fellépő fájdalmat gyakran klitorális adhézió okozza, ami megfelelő tisztálkodással könnyen elkerülhető. Ezért is kiemelten fontos, hogy a lányok ismerjék a testüket, tisztában legyenek a nemi szervük részeivel és működésével.

Ne törődj bele a fájdalomba, fordulj minél előbb orvoshoz!
Ne törődj bele a fájdalomba, fordulj minél előbb orvoshoz!Image Source / Getty Images Hungary

Tartós és intenzív fájdalom

Nem mindig tudunk mit mondani az orvosnak, ha a fájdalom mellett nem jelentkeznek más tünetek. De ha folyamatosan fennáll a kellemetlen érzés, mindenképp konzultáljunk a nőgyógyászunkkal. Soha nem érdemes megvárni, míg a fájdalom többször, egyre erősebben jelentkezik.

Oké, de hogyan beszéljek az orvossal a szexről?

Sokan témától függetlenül, már a nőgyógyász várójában zavarban érezzük magunkat. A problémáinkat ne szégyelljük, hiszen egyrészt valószínűleg nem egyedi eset a miénk, másrészt pedig a nőgyógyász jó eséllyel fog tudni segíteni. Ha nem tudod, hogyan vágj bele, jó kezdés lehet, ha elmondod, hogy kellemetlen érzést tapasztalsz szex közben. Ha szerencséd van, innen már átveszi az orvos a beszélgetés irányítását, de a részleteket – hol fáj, milyen erősen, mennyi ideig – mindenképp oszd meg vele. Jó esetben a dokit nem hozod zavarba a témával, ha pedig kellemetlennek tűnik a helyzet, nem fordít elég figyelmet a panaszokra, esetleg nem segít a kezelés, érdemes lehet másik orvost keresni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra