Mit egyél, hogy boldog légy?

A bélrendszer és az agy közötti kapcsolat régóta ismert és sokat kutatott jelenség. De vajon hogyan segíti a helyes táplálkozás a lelki jóllétet?

Bélbaktériumaid rengeteg módon kihatnak az egészségre, legyen szó az emésztés, az immunrendszer vagy éppen az elme megfelelő működéséről. Dr. Megan Rossi, a londoni King’s College táplálkozástudományi szakértője, akinek Eat Yourself Healthy című könyve (Edd magad egészségesre) ebben a hónapban jelenik meg – a New Scientist számára adott interjúban világított rá, mennyire fontos a bélflóra egészsége a lelki jóllét és a boldogság szempontjából.

Közvetlen kapcsolat van a belek és az agy között

Rossi dietetikusi munkássága során fedezte fel, milyen lényeges kapcsolat áll fenn az emésztőrendszerben élő baktériumok, gombák és más mikroorganizmusok összessége, vagyis a bélflóra, és más szervek, például a vese működése között. Amikor Rossi prebiotikumok (vagyis olyan élelmiszer-összetevők, amelyek segítik az egészséges bélbaktériumok termelődését) és probiotikumok (vagyis maguk a baktériumok) fogyasztását javasolta vesebetegséggel küzdő páciensei számára, látványosan javult az egészségük. A vesebajokat okozó, vérben található méreganyagok szintje csökkent, és a betegek által észlelt emésztési panaszok is elmúltak.

Hasonló összefüggést figyelt meg Rossi, amikor az ausztrál női szinkronúszócsapat táplálkozási szakértőjeként dolgozott. Úgy találta, a saját teljesítményük miatt legtöbbet szorongó úszók bélrendszerével van a legtöbb probléma.

Dr. Megan Rossi szinkronúszók táplálkozási szakértőjeként is dolgozott
Dr. Megan Rossi szinkronúszók táplálkozási szakértőjeként is dolgozottwellphoto / Getty Images Hungary

Régóta ismert a belek és az elme közötti közvetlen kapcsolat. A bélbaktériumok háromféleképpen képesek kommunikálni az aggyal: 1. közvetlen jelzéseket küldenek számára a bolygóidegen keresztül, 2. olyan vegyületeket termelnek, amelyek hatással vannak az agy működésére, illetve 3. a vérbe kerülő vegyületeket állítanak elő, amelyek esetenként átszivároghatnak az agyba. A kapcsolat fordítva is működik.

A bélrendszer és az agy közötti kommunikáció hatásait régóta próbálják feltárni a tudósok. Kutatások úgy találták, hogy a bélbaktériumok képesek befolyásolni olyan hormonok és neurotranszmitterek működését, amelyek nyugtató hatással vannak az elmére. A pontos mechanizmus egyelőre még nem ismert, azonban a kutatás bizonyította, hogy kellő idő elteltével (a kísérlet esetében hat hét alatt) a jótékony baktériumok képesek voltak fokozottabb aktivitást előidézni az agy érzelmekért és hangulatért felelős részein – és ez a placebo kontrollcsoport esetében nem volt megfigyelhető. A baktériumok a depresszió tüneteit is képesek enyhíteni.

A növényi ételek dúskálnak a belek számára hasznos tápanyagokban

A bélbaktériumok egészségét alapvetően befolyásolják a táplálkozási szokások. Rengeteg étel segítheti a bélflóra megfelelő működését, míg mások lerombolhatják a mikrobiom kényes egyensúlyát. Nem kell azonban prebiotikumokat tartalmazó mesterséges étrend-kiegészítőkkel tömnöd magad ahhoz, hogy segítsd a lelki egészségedet. Ezek a bélflóra egyensúlyára jótékony hatással lévő vegyületek ugyanis több ezer, mindennap rendszeresen fogyasztott ételben és italban megtalálhatók. Különösen a növényi ételek igen gazdagok az emésztőrendszerre hasznos tápanyagokban: nem csupán növényi rostok, de legalább harmincféle olyan természetes vegyület van bennük (például polifenolok), amely a lelki jóllét mellett a szív egészségének is használnak, és az elhízás ellen is védenek.

A teljes kiőrlésű gabonák, a magvak és mogyorófélék, a leveles zöldségek és a gyümölcsök mind-mind az egészséges étrend elengedhetetlen részei. Rossi szerint nem kell hatalmas változtatásokat eszközölni és szigorú diétás előírásokat követni ahhoz, hogy hasznosíthassuk a bennük található jótékony anyagokat. Sokszor a legapróbb dolgok is eredményre vezetnek. Szórj többféle magot és gabonát a reggeli müzlidbe vagy zabkásádba, és fogyassz vegyes salátát – minél több különböző zöldség vagy gyümölcs található ugyanis egy ételben, annál változatosabb, a bélflóra egészségére hasznos vegyületeket viszel be a szervezetedbe.

De nem csak a növényi étrendnek vannak ilyen előnyei. Rossi szerint nem véletlen például, hogy a csoki vagy a bor fogyasztását is a boldogságérzettel kapcsoljuk össze, hiszen ezekben is számos, a bélflórát segítő, ezen keresztül pedig az elme egészségét javító prebiotikus anyag található.

Nem is sejted, mennyi mindennel összefügg bélflórád egészsége

Bizonyos esetekben viszont hasznos lehet a mesterséges prebiotikumokat és probiotikumokat tartalmazó gyógyszerek, táplálékkiegészítők fogyasztása is. Az antibiotikum-terápia például gyakran megbolygathatja az emésztőrendszert, és hányást, hasmenést okoz, ami ellen kiváló védelmet biztosítanak a hasznos bélbaktériumok.

Ezeket edd, hogy egészséges bélflórád legyen
Ezeket edd, hogy egészséges bélflórád legyenbit245 / Getty Images Hungary

Megan Rossi úgy véli, a bélflóra olyan mértékű szerepet játszik az emberi egészségben, amit még mindig nem tudunk teljes mértékben felfogni. Idéz például egy kutatást, amely azt próbálta bizonyítani, hogy a túlsúlyos személyek partnereit jobban veszélyezteti az elhízás, ugyanis a csókolózással, a testi érintkezéssel átragadnak rájuk társuk egészségtelen működésű bélbaktériumai. (Természetesen a jelenség oka ugyanúgy lehet a közös konyha és a hasonló táplálkozási szokások megléte is.)

De honnan tudhatod, hogy egészséges-e a bélrendszered? Számos testi és lelki tünet segíthet felismerni, ha valami nincs rendben odabent. Becslések szerint az immunrendszer 70 százaléka a belekben található. Ha folyamatosan beteg vagy, állandóan gyengének érzed magad, könnyen lehet, hogy a bélflórád a ludas a dologban. Érdemes megvizsgálnod az étrendedet és a táplálkozási szokásaidat is. A depresszióra való hajlam, rossz közérzet is jelezheti a problémát. Fontos tudni, hogy nemcsak az emésztéssel kapcsolatos gondok, hanem rengeteg más tünet is utalhat az egészségtelen bélflórára. Lehetséges, hogy semmilyen emésztési problémát nem észlelsz magadon, mégis nagy a baj a beleidben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek