Van köztetek valami? Semmi, csak néha szexelünk

Egy barátság extrákkal kapcsolatban a barátság talán magától értetődő, a szex azonban korántsem az egyetlen extra, amit az emberek várnak egy ilyen viszonytól – derül ki egy ezzel foglalkozó amerikai kutatás eredményeiből.

„Vágyott a nőkre, de félt tőlük. Valamiféle kompromisszumot kellett kötnie a félelem és a vágy között; ezt a kompromisszumot »erotikus barátságnak« nevezte. Szeretőinek azt állította, hogy csak az érzelgősségtől mentes kapcsolat, melyben az egyik fél sem formál jogot a másiknak életére és szabadságára, csak az ilyen kapcsolat adhat mindkettőjüknek boldogságot” – írja Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényében. Annak pedig, hogy egy ilyen kapcsolat valóban boldogságot ad-e mindkét félnek, amerikai kutatók jártak utána.

A magyar nyelvben barátság extrákkal néven honosodott meg az angol friends with benefits kifejezés, mely olyan, alapvetően baráti kapcsolatot jelent, ahol a két félnek szexuális viszonya is van. A dr. Justin Lehmiller nevével fémjelzett kérdőíves felmérésben csak olyanokat kérdeztek, akiknek azért legalább egy ilyen kapcsolatuk volt már, és arra voltak kíváncsiak, ki mit akar vagy akart kihozni belőle. 

10 nőből 7 számára nem jelentett életcélt az erotikus barátság
10 nőből 7 számára nem jelentett életcélt az erotikus barátságpraetorianphoto / Getty Images Hungary


A kérdőív kitöltői erre négyféleképpen válaszolhattak, és miután a kutatók összesítették az eredményeket az alábbiak derültek ki:

  • a férfiak 60, a nők 30 százaléka mondta, hogy neki ez egy ideális kapcsolat, ezt és így szeretné tovább csinálni
  • a nők 43, a férfiak 24 százaléka azonban többre vágyott, ők azt remélték, hogy a kötöttségek nélküli szexuális viszony idővel párkapcsolattá alakítható
  • a nők 20, a férfiak 10 százaléka ezzel ellentétben inkább a friends without benefits vonalon folytatta volna szívesen, vagyis arra törekedett, hogy a szexuális viszonyt úgy lehessen felszámolni, hogy a barátság azért megmaradjon
  • végezetül mind a nők, mind a férfiak 6 százaléka érezte úgy, hogy azzal járna a legjobban, ha en bloc véget vetne az egész kapcsolatnak.

Összességében azt lehet tehát mondani, hogy míg 10 férfiból 6 számára egy barátság extrákkal jellegű viszony igen kedvező konstelláció, addig a nők többsége (70 százaléka) nem érzi benne komfortosan magát, és valamilyen formában változtatni szeretne rajta. Lehmillerék kutatási eredményei nem döntik tehát romba a klasszikus nemi sztereotípiákat, a szerzők ehelyett arra figyelmeztetnek, hogy az ilyen típusú kapcsolatokban mindennél fontosabb az őszinteség, anélkül ugyanis egy friends with benefits viszony az érzelmi sérülések melegágya.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek