Ezért olyan egészséges magokat rágcsálni

Az olajos magvak, a mogyoró- és diófélék telis-tele vannak hasznos tápanyagokkal, amelyek segítik a bélrendszer egészséges működését és javítják az emésztést.

Sokan azt hiszik, a magok fogyasztása árt a belek egészségének, a valóság azonban ennek épp az ellenkezője – állítja Kathy McManus, a Brigham és Női Kórház táplálkozástudományi osztályának igazgatója: a magvak csak úgy dúskálnak növényi rostokban, hasznos zsírsavakban és vitaminokban, amiknek az emésztésre gyakorolt jótékony hatásai páratlanok.

Tele vannak hasznos tápanyaggal

A magvakat apró tápanyagbombáknak is nevezhetnénk, hiszen kiváló rost-, antioxidáns-, telítettzsírsav-, fehérje- és vitaminforrások. A földimogyoró és a pekándió rengeteg B-vitamint tartalmaz, a mandula kalciumban és E-vitaminban gazdag, a dió bővelkedik folsavban, E-vitaminban és alfa-linolénsavban. Emellett minden magban rengeteg magnézium található. Kb. 30 grammnyi mag 3-7 grammnyi fehérjét, 1-2 gramm növényi rostot, és 160-200 kalóriát tartalmaz.

A magvak jót tesznek az emésztésnek
A magvak jót tesznek az emésztésnekfcafotodigital / Getty Images Hungary

Az apró chiamag és a lenmag szintén rendkívül egészségesnek számít. A fehérje, a rostok és a kalcium mellett omega-3 zsírsavakban is gazdagok, emellett kétszer-háromszor annyi alfa-liponsav található bennük, mint a dióban.

Egyes források azt állítják, hogy a magok fogyasztása káros hatással jár, ha valaki divertikulózisban szenved, ami a vastagbél nyálkahártyájának kiöblösödését, kibolyhosodását jelenti. Ilyenkor ugyanis kisebb nyílások, zsákok jelennek meg a bél falán, és az állítás szerint a magvak beakadhatnak ezekbe a nyílásokba, és fertőződést okozhatnak – erre azonban a modern kutatások semmilyen bizonyítékot nem találtak.

Csak mértékkel!

Pozitív egészségi hatásaik dacára azért arra figyelj, hogy a kelleténél többet ne egyél a különböző magvakból. Magas kalóriatartalmuk miatt ugyanis könnyen gyarapítják a pluszkilók számát, ha napi 30-60 grammnál többet ropogtatsz el belőlük. A legjobb, ha kis adagokban gondolkozol, és nem egyszerre, hanem a nap során elszórtan falatozol különféle magvakat: szórd meg velük a salátát, a különböző szószokat és növényi finomságokat, csipegesd bele őket natúr joghurtba, müzlibe, készíts kesudióból vagy fenyőmagból pestót.

Kerüld a cukorral vagy csokoládéval ízesített magvakat és mogyorókat. A sózott termékek kis mennyiségben nem károsak – 30 gramm sós mogyoróban kevesebb mint 100 milligrammnyi só található –, de mint említettük, nem szabad túlzásba vinni a fogyasztásukat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra