6 kérdés, amiből kiderül, mennyire vagy egészséges

Tudni szeretnéd, mennyire vagy egészséges? Néhány módszer, mellyel könnyen ellenőrizheted.

Leggyakrabban a testtömegindexet (BMI) használják, hogy megállapítsák, mennyire örvend jó egészségnek valaki. A BMI-szám azonban csupán az ideális testsúlyt jelzi, melyből nem feltétlenül következik, mennyire vagy a topon egészségileg. A Medium összeszedett néhány jellemzőt, mely megmutatja, jó bőrben vagy-e.

Hogyan alszol?

A megfelelő mennyiségű és milyenségű alvás elengedhetetlen a jó egészséghez. Többek között az immunrendszernek, az emésztésnek és lelki jóllétednek is sokat használ, ha rendesen kialszod magad. A rossz alvás ellenben hozzájárulhat a vérnyomásproblémák, a szívbetegség, a diabétesz és más krónikus betegségek kialakulásához, növelve a korai halál esélyét. A felmérések szerint a hazai lakosság mintegy fele küzd alvásproblémákkal.

Bírod-e szusszal?

A tüdőkapacitásod is árulkodó lehet. A rendszeres testmozgás javítja a tüdő egészségét, ellenben a dohányzás és más káros szokások fokozatosan rontják a tüdőfunkciókat. Ha gyakran kifulladsz, képtelen vagy rendesen levegőt venni, azt jelzi, hogy valami nincs rendben az egészségeddel. Sétálj hat háztömbnyit vagy fuss fel a lépcsőn két emeletet – ha megállás és kifulladás nélkül sikerül, a tüdőd jó állapotban van.

A tüdőkapacitásod is elárulja, mennyire vagy egészséges
A tüdőkapacitásod is elárulja, mennyire vagy egészségesJustin Lambert / Getty Images Hungary

Mennyire vagy rugalmas és erős?

Ülj le a padlóra, kulcsold össze a lábaidat, majd próbáld a kezeid, a karod, a lábad és a térded segítsége nélkül megtartani magad. Ezután próbálj felkelni – szintén segítség nélkül. Valahogy így. Ez a viszonylag nehéz gyakorlat könnyen megmutatja, mennyire vagy rugalmas és mekkora testi erővel rendelkezel. Minél ügyesebben végzed el a feladatot, annál biztosabb, hogy rendben vagy fizikailag.

Milyen a székleted?

A székrekedés és más emésztési rendellenességek komolyabb bajokat jelezhetnek – akár vastagbélrák gyanúja is felmerülhet –, ezért érdemes odafigyelned székleted állapotára. Ez a táblázat segíthet, hogy képben legyél.

Mennyire vagy magányos?

Napjainkban népbetegségnek számít a magány – egyre többen érzik magukat elszigetelve embertársaiktól, melynek szintén komoly negatív hatásai vannak az egészségre. Kutatások szerint a magány a dohányzással vetekszik a korai elhalálozás kockázatát tekintve, és kétszer olyan veszélyes, mint az elhízás. Rendszeresen tartsd a kapcsolatot barátaiddal, vagy szerezz új ismerősöket. Próbálj ki új dolgokat, járj társaságba, szervezz programokat magadnak.

Mennyire vagy depressziós?

A lelki bajok legalább olyan mértékben károsak, mint a testi nyavalyák. A folyamatos szorongás, félelem és letörtség komoly bajokat okozhat, többek közt alvászavarok, alkohol- és drogfüggőség kialakulásához is vezethet. Ha a depresszió tüneteit észleled magadon, érdemes terápiás szakember segítségét kérned. Ez az online teszt segíthet megállapítani, mennyire súlyos a probléma.

Oszd meg másokkal is!
Mustra