Sokkal lassabban olvasol, mint gondolnád

Az általánosan elfogadott vélekedés szerint átlagosan percenként háromszáz szót vagyunk képesek elolvasni. Egy friss kutatás azonban cáfolta mindezt.

A Genti Egyetem munkatársa, Marc Brysbaert kísérleti pszichológus munkája során – amely az eddigi legátfogóbb vizsgálat a témában – úgy találta, hogy valamivel lassabban olvasunk, mint azt eddig gondoltuk. A Research Digest által szemlézett tanulmány szerint kissé túlbecsültük a képességeinket, amikor 300 szó/percben határoztuk meg az átlagos olvasási sebességet.

Az eddigi legátfogóbb vizsgálat

Brysbaert 190 különböző kutatás eredményeit hasonlította össze, amelyek az elmúlt több mint száz évben születtek, 17 és 60 év közötti résztvevők olvasási szokásait vizsgálva. Mindegyik kutatásban latin betűs szövegeket kellett az alanyoknak végigolvasniuk, de a módszerek nagyon változatosak voltak. Egyes kísérletekben a vizsgált személyek olvasás közbeni szemmozgását figyelték a szakemberek, másokban az alanyoknak memorizálniuk kellett rövidebb szövegrészeket, majd ezekkel kapcsolatos kérdésekre válaszoltak.

Lassabban olvasunk, mint hittük
Lassabban olvasunk, mint hittükMorsa Images / Getty Images Hungary

A kutatások eredményeit összegezve Brysbaert arra a megállapításra jutott, hogy az átlagos olvasási sebesség 238 szó/percben határozható meg, ami ugye lassabb, mint az eddig gondolt 300 szó/perc. Az egyes kutatások eredményei között persze olykor jelentősebb eltérések is mutatkoztak: a leglassabb mért olvasási sebesség mindössze 100 szó/perc volt, de olyan kísérlet is volt, amelyikben majdnem 400 szó/perces iramot írtak le a szakemberek. Minél hosszabb szöveget kellett az alanyoknak elolvasniuk, a mért eredmény annál közelebb esett az átlaghoz.

A nyelv és az életkor is számít

Bár a vizsgált kísérletek legnagyobb része angol nyelvű szöveggel dolgozott, ezért nehéz pontos következtetéseket levonni, Brysbaert szerint az olvasási sebességet a szöveg nyelve is befolyásolja. Az összehasonlításban szereplő öt spanyol nyelvű kutatást átlagolva például a szakember már 278 szó/perces eredményt kapott, ami valamivel gyorsabb, mint az angol szövegeké. A korcsoportokat vizsgálva pedig kiderült, hogy idősebb korban általában lassabban olvasnak az emberek.

Brysbaert szerint felfedezése azért fontos, mert a szakemberek általában a 300 szó/perces tempót alapul véve állapítják meg, hogy valaki esetleg túl lassan olvas, ezért segítségre szorul, miközben úgy tűnik, hogy ez a sebesség sokak számára elérhetetlen.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek