Innen tudhatod valakiről, hogyan fog kötődni hozzád

A legújabb kutatások szerint párkapcsolataink minőségéről árulkodik, hogy milyen névmásokat használunk.

Egy kapcsolat elején különösen sokszor szeretnénk belelátni a partnerünk fejébe, pedig valójában már az is árulkodó, hogyan beszél az előző kapcsolatairól. A Science Daily számol be azokról a kutatásokról, amelyek a személyes névmások és a kötődéstípusok összefüggéseit vizsgálták.

Figyeld a személyes névmásokat 

„A névmások, amiket az emberek használnak, miközben az előző párkapcsolatukról beszélnek, sok mindent elárulnak a felek közötti kötődésről” – állítja Will Dunlop, a kutatás vezetője.

Általában a kötődési stílusokat két faktor mentén szokták meghatározni: ezek a szorongás (ebben az tükröződik, hogy valaki mennyire fél a partnere vagy a kapcsolat elvesztésétől) és az elkerülés (ami azt mutatja, hogy valaki mennyire képes közel engedni magához a másikat, illetve mennyire akarja elkerülni a másiktól való függést).

Már azelőtt tudhatjuk, hogy nagyjából mire számíthatunk a másiktól, hogy összejönnénk
Már azelőtt tudhatjuk, hogy nagyjából mire számíthatunk a másiktól, hogy összejönnénkJacobs Stock Photography Ltd / Getty Images Hungary

Dunlop és csapata hét korábbi tanulmány eredményeit vetette össze, és a kötődési stílus és a személyes névmások használata közötti kapcsolat szempontja mentén kereste az összefüggéseket. Az eredményekből kiderült, hogy mindkét kötődési stílus képviselői szívesebben beszéltek a kapcsolataikról egyes szám első személyben (én), és ritkábban többes szám első személyben (mi), de amikor figyelembe vették a résztvevők demográfiai és személyiségjellemzőit, a szorongóan kötődőknél már nem volt jellemző összefüggés a névmáshasználattal. Az elkerülőknél viszont a többes szám első személy hiánya továbbra is jelentős volt.

Dunlop szerint az, hogy valaki hogyan beszél a korábbi kapcsolatairól, előrevetíti, hogy mit várhatunk tőle egy új kapcsolatban. „Mivel az elkerülők kevésbé használják a többes szám első személyű személyes névmásokat (mi, miénk stb.), ha ilyennel találkozunk, várható, hogy az illető elkerülő típusú kötődő lesz. Ez egy viszonylag új módja annak, hogy felmérjük az emberek kötődési stílusát” – magyarázza Dunlop, majd hozzáteszi: bízik abban, hogy a jövőbeni kutatások más hasonló összefüggéseket is feltárnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek