Ilyen benyomást keltesz másokban pusztán a testalkatoddal

Lusta, intelligens, szerény, céltudatos, egészséges. Ugye veled is megesett már, hogy a testalkata alapján vontál le valamilyen következtetést egy idegen belső tulajdonságaival kapcsolatban? Egy új tanulmányban a kutatók arra keresték a választ, hogy mennyire tükrözik a valóságot ezek az első benyomások.

A vizsgálatban a Texasi Egyetem 76 egyetemista hallgatója vett részt, akiknek az volt a feladatuk, hogy számítógép által generált 70 férfi és 70 női testhez rendeljenek különböző személyiségjegyeket. A kutatók a Big Five személyiségmodell alapján gyűjtötték össze azt a harminc jellemvonást, amelyekből az alanyok válogathattak. Az öt nagy kategória (extraverzió, barátságosság, lelkiismeretesség, érzelmi stabilitás, intellektus) mindegyikébe 6-6 negatív és pozitív tulajdonság tartozott. Például az érzelmi stabilitás faktorcsoportban szerepelt a nyugodt, a laza és a magabiztos, valamint az ingerlékeny, a szorongó és a szeszélyes jelző.

Miután az alanyok mind a 70 virtuális testet – álló helyzetben, elölnézetből, valamint 45 fokos szögben elforgatva – szemügyre vették, el kellett dönteniük, hogy a 30 jellemvonás közül szerintük melyik passzol az adott testhez.

Testalkat és személyiség

Az eredmények elemzésénél a kutatók a férfi és a női testeket külön kezelték, és arra jutottak, hogy általánosságban a nagyobb testekhez több negatív vonást társítottak az alanyok, míg a vékonyabb testalkatokhoz leginkább pozitív jelzőket rendeltek.

A vékony lenne a céltudatos, a nagydarab pedig lusta?
A vékony lenne a céltudatos, a nagydarab pedig lusta?Shutterstock

A lelkiismeretesség kategórián belül például a nagyobb testsúlyt a lustasággal, a dezorganizáltsággal és a nemtörődömséggel hozták összefüggésbe, a normál vagy alacsony testsúlyt pedig a törődéssel és az önfegyelemmel. A kutatók szerint nem kizárt, hogy a lelkiismeretesség mint személyiségjegy az életmódot érintő döntéseken keresztül hatással van a testi egészségre, ezáltal a fizikumra.

Az eredmények alapján egy másik mintázatra is felfigyeltek a szakemberek, mely esetében már sokkal meghatározóbb tényező volt, hogy férfi vagy női testről van-e szó. A klasszikus értelemben vett maszkulin (pl. széles vállak) és feminin (körte alak) testalkatot az extraverzióval és a dominanciával, az ezektől eltérő formát pedig passzívabb jellemvonásokkal, a félénkséggel vagy az alárendeltséggel vonták párhuzamba.

A Big Five elemzése során az alábbi mintázatok alakultak ki:

  • tartózkodó, visszafogottabb nők: kevésbé nőies, erősebb, szögletesebb testalkat, nagyobb testsúly
  • extrovertált nők: nőiesebb testalkat
  • passzív, visszafogottabb férfiak: nagyobb testsúly, kevésbé férfias testalkat
  • extrovertált férfiak: szélesebb vállak, fordított háromszög testalkat

A barátságosság és neuroticizmus kategóriába tartozó negatív jellemvonásokkal a széles csípőjű, rövid lábú nőket, valamint a széles vállú férfiakat illették. Ezzel szemben a kevésbé neurotikus jelzők és a megbízhatóság a nem klasszikus értelemben vett maszkulin, illetve feminin testalkattal párosultak.

Azért csak lassan a testtel!

„Érdemes azonban fenntartásokkal kezelni ezeket az eredményeket, a tanulmány ugyanis nem nevezhető reprezentatívnak sem a benne részt vevő alanyok (átlagosan 20 éves egyetemisták), sem a CAESAR adatbázisból vett férfi és női testek, sem azok semleges, álló pozíciója miatt” – hívja fel a figyelmet a Psychology Today. Ezeket a korlátokat szem előtt tartva a vizsgálat előzetes bizonyítékul szolgál arra, hogy az emberek személyiségéről a testalkatuk alapján – különösen, ha csak a külső megjelenésre tudunk hagyatkozni – kialakult első benyomások nagyrészt tükrözik a valóságot.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek