6 otthoni gyógymód, amit a tudomány is igazolt

Az orvostudomány csodákra képes, de van, amikor érdemes a gyógyszeres szekrény mellett a konyhában is szétnézni.

A SciSchow összegyűjtötte, melyek azok az ismert vagy kevésbé ismert házi praktikák, amik mögé a tudomány is beállt bizonyítékokkal. 

1. Szilva szorulás ellen

Nem valami kellemes állapot, de köztudott, hogy sok folyadék és a rostokban gazdag ételek segítenek megoldani ezt a problémát. Előbbi azért, mert így kicsit puhább lesz a konzisztenciája a végterméknek, és könnyebben tud majd közlekedni a belekben, a rostoktól meg nagyobb lesz a térfogata, így jobban ingereli majd a beleket. Szóval lehet próbálkozni a magas rosttartalmú táplálékkiegészítőkkel, de a tudomány bebizonyította, a szilva jobb megoldás. Egy 14 hétig tartó kísérletben az útifűmag-tartalmú táplálékkiegészítők csaptak össze a gyümölccsel. A szilvától a tesztalanyok gyakrabban ürítettek, és az excrementum is puhább volt. Minek köszönhető ez? A benne található szorbitolnak, amitől felpuhul a széklet. Persze nem árt az elővigyázatosság, főleg azoknál, akik irritábilis bél szindrómában szenvednek, náluk ugyanis súlyosbíthatja a tüneteket. Ha pedig semmilyen trükkel nem sikerül könnyíteni magunkon, akkor irány az orvos. 

shutterstock 261019241

2. Zabkása száraz bőrre

Egyike azoknak az ezeréves trükköknek, amire a tudomány is rábólintott. A zab egyrészt nagyon jó hidratáló, mert magas a keményítőtartalma, és emiatt jól meg tudja magát szívni vízzel. Ha finomra őrölt zabot teszünk az arcunkra, az egy viszkózus réteget képez a bőrünkön, ami segít benntartani a nedvességet. És ez nem minden, klinikai kísérletekben bizonyították, hogy az irritált, viszkető bőrt is megnyugtatja, mivel számos gyulladásgátló anyagot tartalmaz. Ott vannak például az avenantramid nevű vegyületek, melyek lecsökkentik az immunsejtek által termelt hisztaminmennyiséget, de vannak még benne egyéb antioxidánsok is. Egyetlen probléma van, a kutatók nem a boltban kapható zabpelyhet használták, hanem a nagyon-nagyon finomra őrölt, ún. kolloidális zabot. Próbálkozni azért lehet. 

shutterstock 246930913

3. Gyömbér a hányinger csillapítására

A reggeli rosszullétekkel (melyek sajnos nem csak reggel jelentkeznek) sok várandós nőnek kell küzdenie. Vannak persze gyógyszerek, amikkel lehet enyhíteni a tüneteken, de sokak fejében ott motoszkál, hogy vajon milyen hatással lehetnek a magzatra. Ezért is tartják fontosnak a kutatók, hogy utánajárjanak, milyen természetes módszerekkel lehet helyettesíteni ezeket. Ha minden igaz, akkor az őrölt gyömbér nemcsak a tengeri betegségnél vethető be, hanem a főként az első trimeszterben jelentkező rosszulléteknél is. Igaz, egyes szakemberek szerint ez sem jelent százszázalékos megoldást, és nem is annyira hatásos, mint a gyógyszerek, de legalább nincsenek biztonsági kockázatok. Ja, és hogy mivel magyarázzák áldásos hatását? A gingerol nevű anyag „lebénítja” a szerotonin receptorokat.

shutterstock 585874274

4. Fokhagyma a gombás fertőzésre

A gomba szereti a nedves és meleg környezetet, ezért is ideális helyszín számukra a lábunk. Az ún. atlétalábat több gombafaj is okozhatja, és ha nem voltál elég óvatos, mondjuk papucs nélkül zuhanyoztál a strandon vagy edzőteremben, akkor lehet, hogy te is begyűjtesz közülük egy párat. Ha megtörtént a baj, akkor próbálkozhatsz különböző krémekkel, de ezekkel általában több héten keresztül kell kenegetni, mire elbánnak a gombás fertőzéssel. Sebaj, ott van a frissen passzírozott fokhagyma, ami viszont napokon belül enyhülést hoz. A titka a kéntartalmú allicin és ajoén. Igen, miattuk van hagymaszaga a hagymának darabolás közben. És nem, a sírást nem fogod megúszni, mert ha csak gerezdeket teszel a lábujjaid közé, nem mész semmire, a gombák és más patogének sejtszintű működését megakadályozó anyagok csak akkor jutnak el a megfelelő helyre, ha valahogy feldarabolod, összepasszírozod a fokhagymát.  

shutterstock 1089660206

5. Szójával a hőhullámok ellen

A változókor egyik kellemetlen tünete a hőhullám, és az orvosok gyakran hormonterápiát ajánlanak ennek az időszaknak az átvészelésére. Ennek persze megvannak az egészségügyi kockázatai, és a kutatók folyamatosan dolgoznak azon, hogy találjanak egy kíméletesebb megoldást. Ott vannak például a szójában található izoflavonoidok (pl. a genisztein), amelyek szerkezetükben nagyon hasonlítanak az ösztrogénre, ezért a szervezetünkben úgy is viselkednek. Oké, ez nem feltétlenül hangzik annyira jól, de a hőhullámok esetében pont nagyon hasznos. Hogy pontosan mi az ajánlott dózis, és milyen formában érdemes ezeket bevinni, arról eltérő véleményeket olvasni, az biztos, hogy ezek csak hosszú hónapok után fejtik ki a hatásukat, de nem szabad túlzásba esni. 

shutterstock 618148724

6. Citromfűolaj herpeszre

Az emberek elég nagy százalékának volt már dolga a szájon kialakuló kis hólyagocskákkal, amiket a herpeszvírus okoz. A problémát meg lehet próbálni leküzdeni különböző antivirális, mondjuk aciklovirt tartalmazó szerekkel, de könnyen lehet, hogy ezek egy idő után már nem hatnak. Jó hír, hogy ez esszenciális olajok közül viszonylag sok működőképesnek bizonyult, pl. a teafa- vagy a mentaolaj. A herpesz elleni harcba mégsem ezzel érdemes beszállni, hanem citromfűolajjal, mert egy kutatás szerint ez kis koncentrációban is hat, és ez végezte a legnagyobb pusztítást a vírusokkal teli Petri-csészében. Ezt a tulajdonságát a citrál nevű anyagnak köszönheti, de mielőtt rohannál vásárolni egy komolyabb adagot, jobb, ha tudod, a kutatók annak még nem nagyon jártak utána, hogy az emberi bőrön is olyan nagy sikerrel alkalmazható-e, mint a laborban. 

shutterstock 130216214
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek