A 7 leghajmeresztőbb tévhit a menstruációról

Megkerülhetetlen téma, amiről az idők során mindenkinek megvolt a maga elképzelése. És igen, néha a tudósok is mondanak hülyeségeket.

brit Elle csokorba gyűjtött pár olyan tévhitet vagy megállapítást a múltból, amiket olvasva ma már csak a fejünket fogjuk. Jó pár olyan állítás is szerepel a listán, ami elvileg a nők egészségével foglalkozó szakemberektől származik.

1. Ez valami természetellenes dolog

1875-ben a szülészként dolgozó Dr. A. F. A. King azt írta, hogy a menstruáció természetellenes állapot, ellentétben a várandóssággal. Vagyis szerinte azok a nők, akik éppen nem voltak terhesek, valamilyen módon biztosan, hogy beleavatkoztak a természet dolgába, valamit nem csináltak megfelelően. 

2. A nők ilyenkor a legtermékenyebbek

Az 1800-as években nagyon sok tudós gondolta azt, hogy a nők ilyenkor "tüzelnek", vagyis ilyenkor a legtermékenyebbek. Nos, ez nem egészen így van, ugyan nem kizárt, hogy valakinél ilyenkor fogan meg a baba, de alapvetően ilyenkor a legkisebb az esélye annak, hogy egy nő teherbe esik.

3. A menstruáció alatti szex árt a babáknak

Van, aki ilyenkor kerüli a szexet, van, aki kívánósabb, ahány ház, annyi szokás. Franciaországban mindenesetre hosszú időn keresztül azt hitték az emberek, hogy azok a gyermekek, akik akkor fogannak meg, amikor az anyjuk éppen a ciklusa végén jár, véznák, gyengék lesznek, és nem valószínű, hogy megélik a felnőttkort.

4.  A nők ilyenkor képtelenek bármit is jól csinálni

Dr. Horatio Storer amerikai orvos és abortuszellenes aktivista úgy gondolta, hogy a doktornőknek nem lenne szabad praktizálniuk azokon a napokon, mert veszélyt jelentenek a pácienseikre. 1868-ban megjelent könyvében pedig kifejtette, aggódik amiatt, hogy a szülésznők a menstruációjukra hivatkozva végeznek majd illegális abortuszt. Aha.

AssuredThornyCoyote-size restricted.gif
disney

Pár évvel később, 1873-ban pedig az igen népszerű Sex in Education (Szex az oktatásban) című könyv szerzője Edward Clarke arról írt, hogy a nők szervezete nem tud tökéletesen működni a menstruáció alatt, ezért ilyenkor kötelezően szabadságra kellene küldeni őket egy hétre. Tény, hogy vagyunk jó néhányan, akiket megvisel az a pár nap a görcsök, a vérveszteség és a menzesz egyéb velejárói miatt, és mostanában egyre több munkahely van, ahol ilyenkor tényleg ki lehet venni pár napot. Az Elle szerint az a probléma Clarke felvetésével, hogy remekül rezonált egy korabeli jelenséggel: tudniillik, akkoriban volt némi ellenérzés azzal kapcsolatban, hogy a nők ugyanolyan oktatásban részesüljenek, mint a férfiak, ugyanazokban az intézményekben, vagy hogy - döbbenet - munkát is vállaljanak. 

5. Megőrülnek tőle a férfiak

Dr. William Capp az 1900-as évek elején kifejtette, nemcsak a nőkre van rossz hatással a menstruáció, hanem a fiatal férfiak agyát is összezavarhatja, ha észreveszik, hogy osztálytársnőjük "havi bajjal" küszködik, hiszen ez azt jelenti, hogy termékeny, és rögtön beindul az ifjak fantáziája. És hát ugye a házasság előtt nem illik foglalkozni a szexualitással.

6. Gyógyítja a leprát

Bingeni Szent Hildegárd elég sok mindennel foglalkozott. A német misztikus, természettudós, apátnő és zeneszerző egyik írásában azt állította, hogy a menstruációs vér gyógyír a leprára. Nos, ez nem igaz.

7. Megsavanyodik tőle a bor és rosszat tesz a termésnek

Idősebb Plinius római író, történész, ügyvéd és természettudós szerint a bor megsavanyodik, a magvak elszáradnak, a gyümölcsök lehullanak a fáról, az acél életlen, a vas rozsdás lesz, az elefántcsont fénye odavész, és a méhek is elpusztulnak, ha valahogy kapcsolatba kerülnek egy menstruáló nővel. És ez nem minden; a vértől a kutyák megőrülnek és a harapásuk mérgező lesz. Elég kimerítő felsorolás, de bármennyire is abszurdnak tűnnek a korábbi feltételezések, azért ma is akadnak még tévhitek a női ciklussal kapcsolatban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek