Utazás: melyik országba kell védőoltás, és milyen?

Görögország, Tunézia, Karib-térség, Thaiföld – akár mediterrán területre utazol, akár egy egzotikus nyaralást tervezel, az előkészületekhez hozzátartozik a célországban előforduló fertőző betegségek megelőzése is. De milyen védőoltások jöhetnek szóba? Melyiket kell ismételten beadatni? Legkésőbb mikor? Segítünk eligazodni a külföldi utazások előtti oltások világában.

Ha nem szeretnél egy csúnya betegséggel gazdagodni a várva várt külföldi nyaraláson, akkor az ajánlott védőoltásokra is érdemes egy kis plusz időt és pénzt szánni. Tudtad például, hogy sárgaláz elleni védőoltás nélkül negyven országba be sem engednek? Dr. Béres Zsuzsanna járványügyi orvost, a Budai Oltóközpont szakemberét kérdeztük, mi mindent kell tudni a leggyakoribb és legveszélyesebb fertőzésekről, illetve azok megelőzéséről.

Ami ellen nincs megfelelő oltás

Malária

A WHO kimutatásai szerint évente mintegy 500 millió ember betegszik meg maláriában, és több mint kétmillió ember meg is hal a fertőzés következtében. Mivel a kórokozónak négy fő altípusa van, a tünetek és a lappangási idő is nagyon változatos lehet. A leginkább érintett területek Afrikában a Szaharától délre eső országok, az indiai szubkontinens, valamint Közép- és Dél-Amerika országai. A maláriát terjesztő szúnyogok kétezer méter alatt fordulnak elő, a városokat és a légkondicionált szálláshelyet nem kedvelik, és alkonyat és napfelkelte között szoktak lakmározni.

„Aki magas rizikójú területre utazik, annak a megelőzés miatt már az indulás előtt néhány héttel el kell kezdenie szednie a gyógyszert, és a hazaérkezés után is még ajánlott alkalmazni azt. A veszélyeztetett területeken törekedjünk arra, hogy minél kisebb testfelület legyen szabadon, és szerelkezzünk fel a megfelelő szúnyogriasztó eszközökkel: szúnyoghálóval és legalább 30 százalékos hatóanyag-tartalmú (dietiltoulamid, picaridin, IR3535) szúnyogirtó spray-vel" – tanácsolja dr. Béres Zsuzsanna. 

Dengue-láz

A szintén szúnyogok által terjesztett dengue-láz ellen csak a szúnyogcsípés elleni védekezés jelenthet megoldást. A vírus klasszikus formája világszerte előfordul a trópusi területeken, míg a vérzéses forma főként Ázsia déli részére jellemző. A maláriát terjesztő társaikkal szemben ezek a szúnyogok főleg napközben csípnek, és városokban vagy azok közelében lévő sekély állóvizekben (esővizes tocsogók, lápok, mocsarak) élnek és szaporodnak. Fontos megjegyezni, hogy négyféle dengue-vírus is létezik, és az egyik által okozott fertőzés átvészelése nem nyújt védelmet a többi ellen.

Melyik országba kell védőoltás?
Melyik országba kell védőoltás?Shutterstock

Kolera 

A betegség fertőzött vízzel és élelmiszerekkel terjed elsősorban Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában. Éppen ezért arra is oda kell figyelni, hogy csak palackozott vizet igyunk és fogmosáshoz is azt használjunk. Megelőzés gyanánt segítségünkre lehet egy iható vakcina is, amit krónikus bélbetegeknek különösen ajánlott fogyasztani.

Védőoltással megelőzhető betegségek 

#Gennyes agyhártyagyulladás (meningococcus meningitis

Harminc éves kor alatt mindenképpen megfontolandó, hiszen egy ritka, de súlyos következményekkel járó, cseppfertőzéssel terjedő betegségről van szó, mely az egész világon előfordul, és néhol nagyobb járványok is jellemzőek. A baktériumnak nem minden típusa ellen van védőoltás, az Afrikában és Ázsiában előforduló leggyakoribb törzsekkel szemben (ACYW 135) azonban egyetlen oltás öt évre nyújt védelmet. A csökkent immunitásúaknak, valamint azok, akik lépeltávolításon estek át, sokkal fogékonyabbak a baktériumra, ezért nekik kimondottan ajánlott az oltás. 

#Kombinált tetanusz (difteria, tetanus, poliomyelitis)

Erre gyermekkorában mindenki oltva volt - többször is -, de az csak 20 éves korig garantálja a védettséget, ezért tízévente szükséges megismételni az oltást. 

#Hastífusz 

Évente kb. 22 millió megbetegedés fordul elő világszerte, amelyből kb. 200 ezren meghalnak. Számos ázsiai, afrikai és latin-amerikai országban gyakori baktériumfertőzés a hastífusz, és különösen kockázatos a piacon vásárolt gyümölcsök, zöldségek fogyasztása, melyeket a fejlődő országokban sokszor szennyvízzel locsolnak. Ha a kórokozó bejut a véráramba, több szerv károsodását, valamint szív- és idegrendszeri szövődményt, illetve a bélfal átlyukadását okozhatja. 

A hastífusz megelőzésére tabletta és injekció is rendelkezésre áll, nálunk azonban csak utóbbi érhető el. Egy védőoltás beadásával 3 évre szóló védettség érhető el, fontos azonban, hogy az oltás csak a Salmonella typhi ellen véd, kb. 70-80%-ban, ezért más óvintézkedéseket (gyakori fertőtlenítőszeres kézmosás, hőkezelt ételek, italok fogyasztása) is kell tenni a betegség elkerülése érdekében.

#Hepatitis A és hepatitis B  (vírusos májgyulladás) 

Ezzel a két vírussal szinte bárhol találkozhatunk, de bizonyos régiók (Ázsia, Afrika, Dél-Amerika) erősen fertőzöttnek számítanak.

A hepatitis A fertőződéshez elég, ha szennyezett csapvízből készült italokat, koktélokat, jégkockát, vagy szennyezett vízzel mosott zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, továbbá a vírus partmenti vizekben tenyésztett állatokból készült nyers, vagy nem eléggé átfőzött tengeri ételekkel is bekerül a szervezetbe.

A fertőző májgyulladás sokkal veszélyesebb formáját okozó hepatitis B vírus nemcsak szexuális úton, hanem vér és testnedvek által is terjed. A fertőzés közvetítője lehet véletlenszerű karcolás, piercingberakatás, akupunktúrás kezelések, sebészeti, fogászati beavatkozás és közös tárgyak, eszközök (pl. fogkefe, borotva, körömvágó olló) is.

Melyik országba kell védőoltás?
Melyik országba kell védőoltás?Shutterstock

„Aki 1985 után született, már egy életre szólóan védett, hiszen gyerekként kötelezően megkapta az oltást. Aki nem ilyen szerencsés, annak legalább két oltásra van szüksége az alapimmunizáláshoz, de itt is kialakítható a hepatitis B ellen egy örök védettség - fél-egy éven belül történő ismétléssel -, így nem lesz vele többé gond" – magyarázza dr. Béres Zsuzsanna. Ha nem vagy védett hepatitis B-re, gondolj az oltásokra legalább hat héttel indulás előtt, hiszen a védettségnek ki is kell alakulnia, ha viszont védett vagy rá, akkor két hét is elegendő.

„Hepatitis A-ra is elérhető akár 25 éves védettség két oltással. Optimális esetben, hepatitis B elleni immunitás hiányában hat héttel indulás előtt el kell kezdeni az oltási sort, hogy ne legyen szükség gyorsított sémára (0. nap, 7. nap, 21. nap), és hogy a védettség ki is alakuljon az indulásra" – fűzi hozzá a szakember. 

#Influenza

Hosszabb repülőút alatt a közös légtér jelentősen megnöveli a betegség kialakulásának valószínűségét. Elég egyetlen influenzával fertőzött személy a fedélzeten és mi is könnyen azzá válhatunk.

#Sárgaláz

A sárgaláz influenzaszerű tünetekkel, lázzal, súlyos vérzésekkel járó megbetegedés, mely a trópusi, szubtrópusi országokban, Afrikában (Kenya, Tanzánia) és Dél-Amerikában (Brazília, Peru) elterjedt – elsősorban mezőgazdasági és erdős területeken.

Fontos tudni, hogy csak bizonyos afrikai és dél-amerikai országok teszik az oltástól függővé a beutazást, ellenben másik negyven országban a korábban sárgalázas területen megfordult utazókat az igazolás nélkül akár vissza is fordíthatják. Érdemes minél előbb túlesni rajta, hiszen egy oltás a WHO rendelkezése alapján egy életre szól, így többé nem lesz gondod ezzel. 

Hatvanöt év felettieket, illetve várandós nőket sem oltanak, igazolás azonban szükséges, ha feltétlenül utazni kell, és erre csak az akkreditált oltóközpontokban kiállított okmány a megfelelő. 

#Veszettség

A trópusokra utazóknak érdemes a veszettségről is tájékozódni, ugyanis a fejlődő országok háziállatait nem oltják rendszeresen, így ott jóval gyakoribbak a megbetegedések. A veszettség világszerte igen elterjedt, főként Ázsia és Afrika szegényebb országaiban. Jó hír, hogy ha nem is érkeztünk védetten az adott területre, két héten belül elkezdett szigorú oltási sorral a veszettség száz százalékos biztonsággal megelőzhető. Az is lehet, hogy elég csak az utazás után, itthon intézkedni, ha a sérülés minimális és van friss, védettséget jelentő tetanusz oltásunk.

Milyen gyermekkori védőoltásokat kell még megismételni? 

Felnőtteknek érdemes ellenőrizni, hogy kaptak-e két alkalommal MMR-oltást (kanyaró, mumpsz, rubeola). Ezenkívül tízévente a már említett tetanusz, diftéria és gyermekbénulás elleni védőoltás megismétlése is ajánlott – különösen akkor, ha trópusi országokba látogatunk, mivel ezeken a területeken a nálunk már elfeledett betegségek is jelen vannak.

Mennyi idő alatt alakul ki védettség az egyes oltások esetén?

Tífusz, gennyes agyhártyagyulladás és hepatitis A esetén kb. 2 hét, hepatitis B esetén minimum egy hónap, sárgaláz oltás beadása után a védelem 10 nap alatt kialakul. A gyermekkori oltások emlékeztető adagját is javasolt legalább két héttel az indulás előtt beadatni.

Melyik országba milyen védőoltás kell?

Íme, egy részletes lista a legkedveltebb úti célokról és a javasolt oltásokról. Köszi, Utazaselott.hu!

Európa: 

  • Olaszország, Horvátország, Görögország, Bulgária, Spanyolország és Törökország közepesen, illetve erősen fertőzöttek hepatitis A és B vírussal.

Afrika

  • Dél-Afrika Köztársaság: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, tífusz
  • Egyiptom: diftéria-tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz
  • Kenya: hepatitis A, hepatitis B, malária, sárgaláz, tífusz
  • Seychelle-szigetek: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, tífusz
  • Tanzánia: malária, hepatitis A, hepatitis B, meningitisz, sárgaláz, tífusz, veszettség
  • Tunézia: diftéria-tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség

Ázsia

  • Fülöp-szigetek: diftéria-tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, malária
  • Hongkong: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, meningitisz, tífusz
  • India: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, meningitisz, veszettség
  • Indonézia: diftéria-tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, malária, gyermekbénulás
  • Izrael: hepatitis A, hepatitis B
  • Japán: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B
  • Jordánia: diftéria-tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz
  • Kína: malária, hepatitis A, hepatitis B, meningitisz, tífusz, veszettség, diftéria, tetanusz, gyermekbénulás
  • Maldív-szigetek: hepatitis A, hepatitis B, tífusz, diftéria-tetanusz, veszettség
  • Szingapúr: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség
  • Tajvan: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz
  • Thaiföld: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, malária
  • Törökország: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, malária

Amerika

  • Amerikai Egyesült Államok: bárányhimlő, diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis B, meningitisz, rubeola, kanyaró, mumpsz
  • Argentína: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, malária
  • Bahama-szigetek: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség
  • Brazília: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, malária, sárgaláz, meningitisz
  • Chile: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség
  • Costa Rica: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, malária
  • Dominikai Köztársaság: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, malária
  • Haiti: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, malária
  • Jamaica: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz
  • Kanada: hepatitis B, bárányhimlő, meningitisz, rubeola, kanyaró, mumpsz
  • Kuba: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség
  • Mexikó: malária, diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség
  • Venezuela: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, meningitisz, malária

Ausztrália és Óceánia

  • Ausztrália: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz
  • Fidzsi-szigetek: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz
  • Tahiti: hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség
  • Új-Zéland: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B

Elsőre egy kicsit ijesztő lehet a sokféle ajánlott oltás, de jó néhány esetben évekre, vagy akár egy életre védettek lehetünk. A felvilágosítást nyújtó szakember pedig a rangsorolásban is segít az egészségi állapot, az életkor, az adott országban eltöltött idő hossza, valamint az ottani aktivitás ismeretében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra