18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Mi a jobb: rosszkedvűen szexelni, vagy kedvesen elutasítani valakit?

Úgy tűnik, csak rövid távon hasznos, ha valaki csak azért adja be a derekát, hogy elkerülje a visszautasítás okozta konfliktusokat, előbb-utóbb ugyanis felgyülemlik majd a sok szőnyeg alá söpört probléma.

Mivel a szexszel kapcsolatos, gyakran az együttlétek gyakoriságából kiinduló nézeteltérések a legnehezebben megoldható párkapcsolati problémák közé tartoznak, egyáltalán nem mindegy, hogyan oldjuk meg azokat a helyzeteket, amikor csak az egyik fél szeretne ágyba bújni. A Society for Personality and Social Psychology felméréséből kiderül, miért érdemes inkább a sokak számára szemlátomást a szexnél is fárasztóbb kommunikációt választani.

Inkább az elutasítás

Aki a szexet választja ilyenkor, általában vagy azért dönt így, mert nem akar csalódást okozni a partnerének, vagy azért, mert így elkerülhetőnek tűnnek a visszautasítás okozta konfliktusok. A szex mellett a pszichológusok szerint az szól, hogy azokon a napokon, amikor csináljuk is, általában rózsásabbnak látjuk a világot és elégedettebbek vagyunk a kapcsolatunkkal. Egy másik kutatás szerint ugyanakkor hosszú távon azok az elégedetlenebbek, akik azért szexelnek, hogy elkerüljenek egy-egy konfliktushelyzetet.

Az egyik felmérés során egyértelműen azok voltak többségben, akik a kedves elutasítást választották. A szexet nem kívánó személy ebben az esetben kitér arra is, hogy természetesen továbbra is vonzónak találja a partnerét, csak valamiért nincs kedve a dologhoz. Az ilyesfajta hipotetikus szituációkat elképzelő résztvevők úgy gondolták, ez összességében jobb hatással lenne a párkapcsolatuk és a szexuális életük minőségére nézve, mintha megsejtenék, hogy csak a konfliktusok elkerülése végett vállalja be valaki a szexet.

Még jobb, ha kedve is van az embernek
Még jobb, ha kedve is van az embernekShutterstock

A kevesebb néha több?

Az egy hónapon át részletes naplót vezető résztvevők már sokkal hitelesebb választ adtak a kérdésre. A napi beszámolók alapján úgy tűnik, ugyanolyan elégedettek voltak a kapcsolatukkal a pozitív hangnemű visszautasítást bevállalók, mint a potenciális konfliktusokat szexszel a szőnyeg alá söprő társaik. A együttlétet választók ugyanakkor aznap elégedettebbek voltak a szexuális életükkel, ami tulajdonképpen nem túl meglepő, hiszen ebből a szempontból inkább a szex fizikai aspektusa a mérvadó, nem pedig az, hogy általában mit gondol valaki a kapcsolatáról.

A probléma ezzel az, hogy hosszú távon már megmutatkozik a kelletlenül, konfliktuskerülés céljából bevállalt pásztorórák hatása: azok, akik rendszeresen ezt választották, az utólagos beszámolók során azt vallották, hogy kevésbé elégedettek a kapcsolatukkal.

A másik közeledését kedvesen visszautasító résztvevők ezzel szemben összességében elégedettebbek voltak a kapcsolatukkal, hiába kellett egy-két alkalommal visszavonulót fújniuk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek