5 dolog, ami előre jelezheti a válást

A házasság előtti együttélés egyre kevésbé játszik fontos szerepet, az összeházasodók kora viszont a házasságok hossza szempontjából is meghatározó.

A társadalomtudományokkal foglalkozó kutatókat régóta érdekli, hogy mi jelzi előre a válást. A 2000-es évek elején olyan relevánsnak tartott tényezők, mint például a házasság előtti együttélés mára meglehetősen jelentéktelenné váltak. A különböző kutatások persze nem mindig ugyanazokat a tényezőket találják meghatározónak, a legmegbízhatóbb eredményeket összefoglaló szexológus, Dr. Justin Lehmiller szerint ugyanakkor van azért néhány viszonylag gyakran előbukkanó rizikófaktor.

Mikor költöztetek össze?

Az egyik ilyen tényező az összeköltöző vagy összeházasodó felek kora. Minél fiatalabban házasodik össze egy pár, annál nagyobb a valószínűsége, hogy elválnak majd.

shutterstock 301745258

Pornó

A pornót több kutatás is relevánsnak találta a válás szempontjából, az viszont egyáltalán nem egyértelmű, hogy a pornó okozza-e a kapcsolatok halálát, vagy a haldokló kapcsolatok egyik tünetéről van szó. Ez persze csak akkor probléma, ha az egyik fél kényszeressé válik, a közös pornónézés ugyanis akár előnyére is válhat egy párkapcsolatnak. Ezzel kapcsolatban tehát nem árt a szkepticizmus a szexológus szerint.

Megcsalás

Valószínűleg nem túl meglepő, hogy a hűtlenség bizony továbbra is elég gyakran vezet váláshoz. Ha viszont túléli egy pár a krízist, akár még meg is erősödhet a kapcsolatuk.

Vallásosság, iskolázottság

Bizonyos demográfiai tényezők is szerepet játszanak persze abban, hogy hosszú távon is együtt marad-e egy pár. A vallásosság és az iskolázottság például pozitív irányba befolyásolja a dolgokat. Emellett az etnikai háttér is szerepet játszik: az afrikai-amerikai nők például gyakrabban meghúzzák a ravaszt és korábban válnak, mint az ázsiai-amerikaiak.

Örökletes volna?

Az is növeli a válások esélyét, ha valakinek a szülei is elváltak. Egy új kutatás szerint azonban mindez nem feltétlenül a „rossz” példát mutató szülőkön, hanem a géneken múlik: csak a vér szerinti szülők esetében számít ugyanis mindez. Könnyen lehet tehát, hogy az örökletes neurotikus személyiségjegyek következtében viselkednek a gyerekek impulzívabban, és döntenek gyorsabban a válás mellett.

Oszd meg másokkal is!
Mustra