Biztonságos kihagyni egy vérzést, ha fogamzásgátlót szedsz?

Igazából semmilyen problémát nem okoz, ha egy nyaralás miatt átugrasz egy hormonmentes hetet. De csak, ha fogamzásgátlót szedsz.

A kényelmetlen időpontban érkező menzesz elodázása semmilyen negatív egészségügyi következményekkel nem jár az orvosok szerint, a placebo tabletták vagy a tablettamentes napok simán átugorhatók tehát – írja a Tonic. A vérzést állítólag késleltető, szájhagyomány útján terjedő praktikákkal, így az almaecettel, a csípős ételekkel és a mangóhéjjal kapcsolatban viszont már kevésbé lelkes a Stanford Orvosi Egyetem tanára.

Elhalasztható?

A Dr. Sophia Yen egy egyszerű „nemmel” felelt arra kérdésre, hogy vajon működnek-e a fent említett népies kúrák. A tablettamentes napok, illetve a hatóanyagot nem tartalmazó placebo tabletták átugrásával viszont gond nélkül elodázható az amúgy óramű pontossággal érkező havi vérzés. Mivel a nők egyre kevesebb gyereket vállalnak, és ezt is egyre később teszik csak, sosem menstruáltak még ilyen sokszor, Yen szerint igazán rájuk fér tehát, hogy legalább 1-2 vérzéstől megszabaduljanak.

shutterstock 174191402

Ez a vér már nem az a vér

A tablettákkal bevitt hormonok hiányára tulajdonképpen amúgy sem „igazi” menzesszel reagál a szervezet. A fogamzásgátlók szedése mellett jelentkező vérzést megvonásos vérzésnek nevezzük. Ez a hormonok időleges hiányának köszönhető, ezért zavarodik tehát gyakran össze a fogamzásgátló szedésével felhagyó nők menstruációs ciklusa: az igazi menzeszt már jóval nehezebb kontrollálni. Bizonyos egészségügyi problémák, például a policisztás petefészek betegség könnyen rejtve is maradhatnak emiatt, a termékenységre azonban közvetlenül nincs hatása a tablettáknak – állítja Yen.

A méh nyálkahártyájából kiinduló rákos megbetegedések és a petefészekrák kockázatát viszont csökkenti a fogamzásgátló szedése. A tablettázást a hormonmentes napok helyett a következő hónap piruláival folytató és a vérzést átugró nők más utat is választhatnak egyébként. A csak progesztogént tartalmazó tabletták is segíthetnek elhalasztani a vérzést, a vér mennyisége pedig ibuprofennel (3 x 600 mg/nap, négy-öt napon át) csökkenthető Dr. Yen szerint.

Egy másik specialista, a szülész-nőgyógyász Dr. David Zepeda is egyetért egyébként Yennel a módszer biztonságosságát illetőleg:

Teljesen biztonságos. Csak a peteérést és a méh nyálkahártyájának felépülését – és így a vérzést – akadályozod meg. A petefészek sem sérülhet meg, hisz az csak a hormonokra reagál ilyenkor.

Oszd meg másokkal is!
Mustra