Miért lesz a stressztől magas vérnyomásod?

A magas vérnyomás egyszerre népbetegség és vezető halálok, a rizikótényezők többsége azonban könnyen kiiktatható.

Két évvel ezelőtt Magyarországon a háziorvoshoz fordulók csaknem 40 százalékát diagnosztizáltak magasvérnyomás-betegséggel. Az arány a teljes lakosságot tekintve sem sokkal jobb: átlagosan minden negyedik honfitársunk vérnyomásértéke haladja meg a 140/90-et. Igen, ez az a határérték, melyet az American Heart Association és az American College of Cardiology a közelmúltban 130/80-ra csökkentett, hogy életmódváltásra buzdítsa mindazokat, akik gyógyszeres kezelésre ugyan még nem szorulnak, de vérnyomásértékeik alapján már közel járnak hozzá.

shutterstock 609725981

A nagyjából kivédhetetlen örökletes tényezőkön és öregedésen kívül ugyanis minden fő rizikófaktor rajtunk múlik. A Magyar Hypertonia Társaság szerint ezek a táplálkozás és a túlsúly, az alkohol, a só, a mozgásszegény életmód, a stressz és a dohányzás. Természetesen ezek mindegyike a többivel kölcsönhatásban is működik (a sportolás csökkentheti például a túlsúlyt, a dohányzás nehezítheti a testmozgást, stb). Nézzük, hogyan fejtik ki hatásukat ezek az egyszerű tényezők!

Táplálkozás

Az étrend kapcsán felmerülő két legfontosabb szempont a mennyiség, illetve a tápanyagok megfelelő aránya és minősége. A túlzott energiabevitel elsősorban az elhízás, de legalábbis a súlytöbblet kialakulásán keresztül érvényesül, míg egyes élelmiszerfajták önmagukban is képesek befolyásolni a vérnyomást. A só és az állati zsiradékok fogyasztását célszerű csökkenteni, többet érdemes azonban fogyasztani a kálium, kalcium és magnéziumtartalmú élelmiszerekből. A só hatásáról később részletesen is lesz szó, ami pedig a zsiradékokat illeti, ők a vérzsírszint emelésén keresztül hatnak a vérnyomásra. Az érfalakon lerakódó zsír hosszabb távon ugyanis érszűkülethez, érelmeszesedéshez vezet. Fentieket figyelembe véve a szakemberek a tartós 130/80 alatt maradást illetően leginkább a mediterrán étrendet tartják üdvösnek.

shutterstock 557173039

Túlsúly

Ha magas a BMI, magas a vérnyomás is, de legalábbis esélyes, hogy kialakul egy tartósan emelkedett érték - üzenik egy tíz évvel ezelőtti 13.000 fős kutatás eredményei. A folyamat egyfelől a plusz zsír- vagy izomszövetek vérellátásával függ össze. A magas vérnyomásértékek ugyanis részben a megnövekedett keringő verő volumennek köszönhetők. Verő volumennek azt a vérmennyiséget nevezzük, ami a szíven 1 perc alatt átáramlik. Minél több vérre van szüksége a szervezetnek, minél több szövetet kell a szívnek vérrel ellátnia, ez az érték annál nagyobb lesz. Azon felül pedig, hogy több vért kell a testbe szétpumpálni, a perifériás szövetek érhálózata tovább növeli a teljes érellenállást is. Az ellenállás ilyenkor az erek közötti keresztmetszet-különbségek nyomán jön létre, ahogy a vér a szűkebb, perifériás erek felé áramlik.

Másfelől összetettebb, speciálisabb kockázatot jelent a hasi zsír, az alma-típusú elhízás. A deréktájékon ugyanis olyan zsírsejtek halmozódnak fel, melyek átrendezik a vérzsír összetételét, az erek károsodását, az érelmeszesedést elősegítő anyagokat termelnek. A túlsúly csökkentése a magas vérnyomás megelőzése (kezelése) szempontjából ezért csak akkor nevezhető eredményesnek, ha karcsúsodással is jár, vagyis ha a derékméret a normál övezetbe szorul vissza.

Alkohol

Bár a mérsékelt alkoholfogyasztás (napi legfeljebb 3-6 deci sör, 1-2 deci bor vagy 3-6 cent tömény) védő hatással bírhat a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, az ennél nagyobb mennyiségek több szempontból is súlyos kockázatokat jelentenek. Egyrészt az alkoholfogyasztás önmagában is megemeli a vérnyomást, másrészt a szívizomzatot is károsítja. Emellett egy gramm alkohol 7 kalóriának megfelelő energiabevitelt is jelent. Különösen problematikus már diagnosztizált és kezelt hypertonia mellett inni, az alkohol ronthatja, illetve gátolhatja egyes gyógyszerek felszívódását is a szervezetben.

Egy átlagos felnőtt ember sófogyasztása hazánkban napi 17 gramm. Ez a szakemberek által ajánlott 5 grammos mennyiségnek több, mint háromszorosa. A só fő bűne, hogy megköti a vizet, így növeli a keringő vérmennyiséget, mely ezáltal nagyobb nyomást fejt ki az érfalakra. A probléma egészen pontosan a nátriummal (külföldi termékek esetén sodiummal) van: ennek bevitelére a konkrét sózáson felül a késztermékeken feltüntetett tápanyagtáblázatoknál is érdemes figyelni.

Stressz

A szimpatikus idegrendszer aktivációján keresztül a stressz már önmagában is növeli a vérnyomást. Ez egyébként egy teljesen normális reakció, tartós stresszterhelés esetén azonban hosszabb távon is felkúszhatnak a vérnyomásértékek. A külső stresszorokon túl ráadásul fontos számolni a pszichés állapot hatásával is. A belső feszültség állandósulása (például szorongás esetén) ugyanis éppen ugyanazokat az élettani változásokat idézi elő, amiket a folyamatos külső stressz.  

shutterstock 609107246

Mozgás

A testedzés számtalan pozitív hatása között a vérnyomás csökkentése is szerepel. Elsősorban valamilyen aerob sportot érdemes űzni (kardiózni), azt viszont hetente több alkalommal, legalább 20-30 percen át, közepes intenzitással - mondják a szakemberek. A szív- és érrendszer "karbantartásán" túl a sportolás számos közvetett hatással is véd a magas vérnyomás ellen. Oldja például a stresszt, segít megküzdeni a súlyfelesleggel, és egy átfogó életmódreform részeként a táplálkozási szokások átformálásához is hozzájárulhat.

Dohányzás

A cigiről persze sok szempontból érdemes leszokni. A hypertonia kapcsán például azért, mert izgatószer lévén a nikotin önmagában is megemeli a vérnyomást. Meg azért, mert a vérzsírok között megemeli az érelmeszesedésben vezető szerepet játszó LDL-koleszterin arányát. Meg azért, mert a dohányzás az érfal károsításával csökkenti annak rugalmasságát, merevebbé teszi azt. Fokozza továbbá a vérrögök kialakulásának esélyét is, így nem csoda, hogy a statisztikák szerint a szív- és érrendszeri halálozások ötödéért felelős. A kutatások szerint a dohányzás káros hatása erősebben érvényesül nőknél és a fiataloknál.

A magasvérnyomás-betegség legtöbb kockázati tényezője megfelelő életmóddal tehát hatékonyan kezelhető. Ha pedig azt is érted, hogy az egyes rizikófaktorok milyen folyamatokon keresztül vezetnek e gyakran súlyos szövődményekkel is járó népbetegséghez, még tudatosabban törekedhetsz rá, hogy 130/80 alatt tartsd a vérnyomásodat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra