Több kutatást is eltitkolt a cukorlobbi

Nem csak a koszorúér-betegséggel kapcsolatos kockázatokat titkolta el a kutatókat lefizető iparág.

A cukorfogyasztással kapcsolatos irányelveket hosszú évtizedekre meghatározó cukorlobbi a hatvanas évek során döntött úgy, hogy mai árfolyamon nagyjából 13 millió forintért megvásárol néhány harvardi kutatót, zavarják már kicsit össze a döntéshozókat egy, a cukor helyett a zsíros ételeket pellengérre állító tanulmánnyal. Az elhízás és számos más betegség egyik legfőbb okaként azonosított túlzott cukorfogyasztás veszélyeinek elbagatellizálása mellett úgy tűnik a saját kutatásának idő előtti leállításával is igyekezett titkolni a cukoripar, hogy rákkeltő termékeket forgalmaz – írja az Iflscience. 

"Jóóóó az!"

A cukorfogyasztásra vonatkozó irányelveket csak nemrég módosították az ötvenéves cukorkómából lassan ébredező amerikai kormányszervek, a cukoripar ugyanis egy fél évszázadon keresztül sikeresen eltitkolta azokat az állatkísérleteket, amelyek egy tanulmány szerint egyértelműsítették volna, hogy a koszorúér-betegség kockázatát a keményítőnél is nagyobb arányban növeli az étkezési cukor, amely mellesleg rákkeltő is.

Az eddig is köztudott volt, hogy a lefizetett kutatók segítségével az akkor még a furmányos Cukor Kutatási Alapítvány (Sugar Research Foundation) néven tevékenykedő cukorlobbinak sikerült olyan formában közölnie egy tanulmány eredményeit, hogy ne legyen egyértelmű a cukorfogyasztás és a vérben megtalálható zsírok mennyisége közti összefüggés.

shutterstock 125856230
Shutterstock

Akkor hagyjuk inkább…

A PLOS Biologyban megjelent tanulmány szerint ugyanakkor egy másik kutatást is finanszírozott 1967 és 1971 között az SRF. Ez a kutatás patkányok emésztőrendszerén tesztelte a cukorfogyasztás hatásait, ám amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a cukor húgyhólyagrákot okoz a patkányok esetében, az alapítvány egyszerűen felhagyott a kutatás anyagi támogatásával, ellehetetlenítve így annak befejezését és az eredmények publikálását.

Ezt teszi a cukor a szervezeteddel Ezt teszi a cukor a szervezeteddel

Csak annyit mondunk előre: köszvény és zsírmáj.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek