A vegák között sokkal több a depressziós, mint a húsfogyasztók körében

Minél tovább marad valaki vegetáriánus, annál rosszabbak lesznek a tünetek.

Egy nagyjából 10.000 férfi étkezési szokásait és depressziós tüneteit elemző kutatás szerint nagyjából kétszer akkora az esélye annak, hogy valaki depressziós legyen, amennyiben vegetáriánusként vagy vegánként tengeti az életét. A tanulmány szerint meglehetősen egyszerű a helyzet: minél tovább marad valaki vegetáriánus, annál súlyosabbak lesznek a depressziós tünetek – írja a Psy Blog. 

Persze a fordítottja sem zárható ki a dolognak, elképzelhető ugyanis az is, hogy a depressziós emberek között többen vannak azok, akik valamiért a vega életforma mellett döntenek, de valószínűbb azért a kutatók szerint, hogy a vega étrend hiányosságai eredményezik a tüneteket. A vörös húsokban és egyéb állati eredetű táplálékokban megtalálható B12-vitamin hiánya is eredményezhet például depressziós tüneteket, a vegánok fele és a vegák 7 százaléka ugyanis nem visz be eleget ebből a vitaminból. Emellett a vegetáriánusok által gyakrabban fogyasztott, omega-6 zsírsavakban gazdag olajos magvak is hozzájárulhatnak bizonyos mentális zavarok kialakulásához.

shutterstock 631739033

A kutatók szerint ezenkívül a növényi eredetű táplálékokban, például a szójában megtalálható, a női hormonokhoz hasonló hatást kiváltó fitoösztrogének markánsabb jelenléte, és a halfélékben szegény étrend is hozzájárulhat a depressziós tünetek megjelenéséhez.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek