Miért hideg a nők feneke?

Miért van az, hogy néhány nő mögött az arktikus tundrára emlékeztető időjárási viszonyok alakulnak ki a takaró alatt?

Szerencsére viszonylag egyszerű a válasz a szemlátomást sokakat nyugtalanító kérdésre, amelyet legegyszerűbben talán így lehetne feltenni: „Kedvesem, miért vannak jéghegyek a hátsód helyén?” Az olykor még a legmelegebb takarók alatt is sarkköri körülményeket teremtő női hátsók titkait a Daily Mail próbálta megfejteni. 

„Jól van, lélegzik…”

Bizonyos esetekben, ahogy azt az újságíró Nick Harding példája is mutatja, kifejezetten hátborzongató helyzeteket szül a jelenség. A mit sem sejtő, a hideg farú szívük választottjával először összebújó férfiak ugyanis sokszor bizony a legrosszabbra számítanak és a kedvesük pulzusát kezdik keresni, olyan fagyos állapotok uralkodnak néha a jelenség által érintett párok ágyában.

shutterstock 113766235

A zsír szigetel

Dr. Clare Morrison szerint mindez a női test a férfiakétól eltérő felépítésének tudható be. Egy átlagos nő alacsonyabb, mint egy átlagos férfi, ami a kisebb bőrfelület, valamint a kisebb tömegű izomzat eredményezte lassabb anyagcsere folyamatok miatt oda vezet, hogy a nők kevésbé hatékonyak a hőleadás terén. Azokon a területeken, ahol több zsír található a bőr alatt, pláne jól szigetel a női test, ami a terhesség alatt jön különösen jól, így ugyanis könnyebb lesz az embrió melegen tartása. A hastájék és a fenék éppen ezért több zsírszövetnek ad otthont a nők esetében.

NE MOZDULJ

A női hátsók kiolvasztását egyébként a testmozgás sem segíti, sőt, ez még ronthat is a helyzeten. Az izomszövetek megnövekedett energiaszükségletét kielégítendő ilyenkor több vért pumpál a test az igénybe vett izomkötegek irányába, ami a több zsírszövetet tartalmazó területek elhanyagolásával jár. Az izmokat átjáró ereknek ráadásul a fölösleges hő leadását lehetővé tevő izzadás során is kulcsszerepük van. A kitáguló és az adott területet felmelegítő erek segítenek ugyanis az izzadság gyorsabb elpárologtatásában. A női hátsók azonban jóval rosszabbul állnak a vérellátás és az izzadságmirigyek számát tekintve, ezért a hőleadás sem gyorsul fel arrafelé annyira, mint máshol. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek