Te hogy teljesítenél a világ legrövidebb IQ tesztjén?

A mindössze három kérdésből álló kérdéssor alapján bárki letesztelheti, mire képes.

Az IQ tesztek a Donald Trumpot ÁLLÍTÓLAG leidiótázó amerikai külügyminisztert IQ párbajra hívó amerikai elnöknek („Azt már most meg tudom mondani, ki nyerne.”) köszönhetően kerültek újra a hírekbe. A rengeteg teszt közül pedig természetesen a legrövidebb teszt tűnik a legérdekesebbnek, hisz ehhez talán tényleg lenne türelme Trumpnak. Általában persze felvetni is nevetséges lenne a dolgot, a szürreális és kaotikus amerikai politikai élet láttán azonban tulajdonképpen még az sem kizárt, hogy tényleg sor kerül valamikor egy elnöki IQ tesztre. 

GettyImages-610598368
Win McNamee / Getty Images Hungary

A mindössze három kérdésből álló kognitív reflexiós tesztet a Princeton pszichológusa, Shane Frederick állította egyébként össze 2005-ben, és arra szolgál, hogy a lehető legrövidebb idő alatt eldöntse, ki az, aki az átlagosnál jobb képességekkel, illetve magasabb intelligenciával rendelkezik. A kérdések ugyanis első látásra meglepően könnyűnek tűnnek, a lényegük azonban éppen az, hogy vajon képes-e arra a válaszadó, hogy felülírja a látszólag villámgyorsan megoldható kérdésekre érkező meggondolatlan válaszait, és tényleg elgondolkodjon a feladványokon. Az ilyen bevezetők után persze már könnyebb dolga van az embernek, a kérdések némelyike ráadásul elég nagy népszerűségnek örvend, akkor igazán érdekes tehát a dolog, ha egy „szüzet” sikerül meglepnünk a kérdésekkel.

Íme a kérdéssor:

  1. Egy baseballütő és egy baseball labda összesen 1500 forintba kerülnek. Az ütő 1000 forinttal többe kerül, mint a labda. Mennyibe kerül a labda?
  2. Ha 5 gép 5 perc alatt 5 egységet gyárt le valamiből, mennyi idő alatt gyárt le 100 gép 100 egységet?
  3. Egy tavon vízililiomok nőnek. Az általuk borított vízterület mérete minden nap megduplázódik. Ha 48 napjába kerül a vízililiomoknak, hogy az egész tavat befedjék, mennyi idő alatt fednék be a tó felét?

A válaszok:

1.  Ha a labda ára x, az ütőjé pedig x + 1000, a teljes összeg x + (x+1000)

Tehát: x + (x+1000) = 1500

2x + 1000 = 1500

2x = 500

x = 250

A helyes válasz: 250 forintba.

A leggyakoribb válasz: 500 forintba.

2.  Ha 5 gép 5 perc alatt 5 egység előállítására képes, 1 gép 5 perc alatt 1 egységet állít elő. Ha tehát 100 gép dolgozna egyszerre, ugyanennyi idő alatt százszor ennyi egységet állítanának elő.

A helyes válasz: 5 perc alatt.

A leggyakoribb válasz: 100 perc alatt.

3.  A 48. napon teríti be a tavat a vízililiom, tehát mivel minden nap duplázódik a befedett felület, csak egy napot kell visszamenni ahhoz, hogy a tó felét borítsa a liliom.

A helyes válasz: 47 nap alatt.

A leggyakoribb válasz: 24 nap alatt. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek