Alzheimer-gyógyszerrel a lyukas fogak ellen!

Az Alzheimer-kór kezelésére kifejlesztett, és már klinikai vizsgálatokon is átesett gyógyszer a lyukas fogak helyreállítására is képes lehet.

Az eredetileg az Alzheimer-kór kezelésére kifejlesztett Tideglusib, úgy tűnik akár még a ma használt töméseket is nyugdíjba küldheti, az egerek lyukas fogait 4-6 hét alatt helyreállító gyógyszerrel kapcsolatos kutatások legalábbis erre engednek következtetni – írja a Science Alert.

A kollagénrostokból létrehozott, szivacsszerű anyagon a lyukban elhelyezett gyógyszer a fogbél (Pulpa dentis) stimulálásával képes elérni, hogy akár a lyukas fogak teljeskörű helyreállításához is elegendő termelődjön a természetesen csak kis mennyiségben újratermelődő csontszerű keményszövetből, a dentinből.  A gyógyszer a GSK-3 enzim termelésének blokkolásával képes elérni, hogy a szuvasodás által elért pulpa által ilyenkor előállított kevés dentinnél sokkal többet termeljenek a fogak. A természetes úton lebomló, kollagén alapú szivacsok egy idő után eltűnnek az eljárás során, a négy és hat héttel a gyógyszer elhelyezése után megejtett vizsgálatok tanúsága szerint begyógyuló és előrehaladott dentinképződést mutató fogakat hagyva maguk után.

shutterstock 614668055

Az eljárást egyelőre csak egereken tesztelték ugyan a kutatók, de mivel az Alzheimer-kórral kapcsolatos tesztek során már klinikai vizsgálatokon is átesett a gyógyszer, a tanulmány szerzője, Dr. Paul Sharpe szerint a szokásosnál gyorsabban is bevezetésre kerülhet az új eljárás, amely a dentin képződés elősegítése mellett a fogbél számára is hatékony védelmet biztosít. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek