10 egészségesnek hitt étel, amivel becsapnak

Jó pár olyan étel kerül manapság a boltok polcaira, ami első ránézésre egészségesnek tűnik, pedig valójában többet árt, mint használ.

Különösen idegesítő lehet a dolog, ha valaki eleve csak azért fanyalodik rá a tartósítószerekkel és cukorral telepakolt ízesített joghurtokra vagy szárított gyümölcsökre, mert azt hallotta róluk, hogy egészségesek. Az Indy100 összegyűjtött pár ételt, amit általában egészséges opciókként tartunk számon, sok esetben azonban a rengeteg hozzáadott cukrot, sót és tartósítószert tartalmaznak. 

Granola

Az eredetileg a kalóriadús, kolbásszal és szalonnával feltuningolt amerikai reggelik kalóriaszegény alternatívájaként napvilágot látott, a tálalás előtt megpirított gabonafélék mára kifejezetten kalóriadús opciónak számítanak, ráadásul a legtöbb boltban kapható márka terméke sok cukrot és mesterséges összetevőt is tartalmaz.

shutterstock 401602507

Ízesített joghurtok

Itt leginkább az „ízesített” résszel akadnak problémák, a „gyümölcsös” joghurtok ugyanis sokszor alig-alig tartalmaznak valódi gyümölcsöt, a hozzáadott cukorral ugyanakkor korántsem bánnak kesztyűs kézzel a gyártók.

Szárított gyümölcsök

A gyakran az édességek egészséges alternatívájaként reklámozott szárított gyümölcsök cukortartalma sokszor majdnem olyan magas, mint egy csokié, ráadásul annak érdekében, hogy sokáig a polcokon maradhassanak, sok tartósítószert is tartalmaznak.

shutterstock 564172672

Cukormentes édességek

A mesterséges édesítőszerek, például az aszpartám bizonyos kutatások szerint pont hogy az elhízást segítik elő, nem feltétlenül egészségesebbek tehát, mint a cukorral teletömött termékek.

Édesítőszeres üdítők

Az édesítőszerekkel ízesített üdítők fogyasztása esetén emellett az is probléma lehet az indy100 szerint, hogy a szervezet által sokszor rendes ételként dekódolt üdítők megemelik az inzulinszintet, és gyakran zsírként tárolódnak el.

shutterstock 677885284

Müzliszeletek

Hiába hangzanak és tűnnek egészséges nassolnivalóknak, a Diabetes Uk szerint a müzliszeletek többsége szintén rengeteg cukrot tartalmaz.

Gyümölcslevek

A gyümölcslevekben szintén elég sok a cukor, ráadásul az esetek többségében nem tartalmaznak eleget azokból a rostokból, amelyek egy egész gyümölcs esetében lelassítják a cukrok felszívódását.

shutterstock 547801399

Gabonapelyhek

Teljes kiőrlésű, csak természetes összetevőket tartalmazó variációk is rendelkezésre állnak persze, a többség azonban a vércukorszintet hirtelen megemelő rengeteg cukor mellett sok mesterséges összetevőt is tartalmaz.

Pattogatott kukorica

Az otthon is egyre gyakrabban fogyasztott pattogatott kukorica esetében a popcornnal együtt elfogyasztott, magas vérnyomást eredményező sóval lenne érdemes csínján bánni.

shutterstock 179590718

Hummusz

Itt is inkább a csicseriborsóból készült krémes állagú étel bolti változataival van baj, egy felmérés szerint ugyanis a szupermarketekben kapható hummusz variációk némelyikében több a só, mint négy zacskó sózott chipsben. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek