#ÉLETEM

Számít, mikor jött meg először

2017. szeptember 15., péntek 08:28 |

Az első havi vérzés idején betöltött életkor is segíthet megállapítani, ki veszélyeztetett egy-egy betegséggel szemben.

Az első menstruáció jelentőségére hívja fel a figyelmet néhány friss kutatás, amelyek szerint akár a menopauza utáni időszakra is befolyással lehet, kinek mikor jött meg először. Az adatok alapján úgy látszik, ezenkívül a szélsőségesen korán vagy későn menstruálni kezdő nők esetében nagyobb a valószínűsége bizonyos szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának is – írja a Glamour. 

A szakmai nyelven menarche-nak nevezett első menstruáció manapság sokkal hamarabb, nagyjából 9 és 14 éves kor között esedékes és tekinthető „normálisnak”, bár természetesen azzal sincs semmi baj a nőgyógyászok szerint, ha kicsit később kerül sor a dologra. Ennek ellenére 16 éves korban azért már érdemes lehet sort keríteni egy rutinvizsgálatra és ellenőrizni, minden rendben van-e. Az időpontot egyébként főleg a gének határozzák meg, bár az orvosok szerint a testzsírszázalék is meghatározó lehet, az átlagosnál nagyobb súlyfölösleggel rendelkező lányok éppen ezért sokszor hamarabb kezdenek menstruálni. Mindenesetre az adatok azt mutatják, bizonyos betegségek kialakulásának kockázata szempontjából van azért jelentősége az első menstruáció idején betöltött életkornak.

shutterstock 638594236

A Susan G. Komen alapítvány szerint azok körében, akik 12 éves koruk előtt menstruáltak először, az így hosszabb ideig jelenlévő magasabb ösztrogénszint miatt nagyjából 20 százalékkal nagyobb a mellrák kockázata azokhoz képest, akiknek 14 éves koruk után jött meg először. A hamarabb menstruálni kezdők esetében a petefészekrák esélye is nagyobb emellett.

Ugyanakkor előnyei is vannak a dolognak, egy friss kutatás szerint ugyanis azok, akik 13 éves koruk előtt menstruáltak először, jobb kognitív képességekkel rendelkeznek majd később, a menopauza után.

Egy másik, tavaly publikált kutatás szerint a szélsőségesen korán, 10 éves korban vagy azelőtt, vagy kifejezetten későn, 17 éves korban vagy azután bekövetkező első havi vérzésnek is lehet jelentősége. A kutatás által nyomon követett 1.2 millió, azelőtt ebből a szempontból egészséges nő esetében 27 százalékkal nagyobb volt az esélye annak, hogy kórházi ellátásra szorult vagy meghalt valaki bizonyos szív-és érrendszeri betegségek következtében, és 20 százalékkal nőtt az esélye a magas vérnyomással kapcsolatba hozható kórházi látogatásoknak is. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta