#ÉLETEM

Nincs olyan, hogy valaki „úgy néz ki”, mint aki öngyilkosságra készül

2017. szeptember 9., szombat 15:29 |

Egy néhány éve öngyilkosságot megkísérlő nő két képén jól látszik, mennyire nehéz csupán a külsőségek alapján eldönteni, ki az, aki veszélyeztetett.

Az angliai Hullban élő Milly Smith két olyan képet helyezett egymás mellé egy Instagram posztban, amelyek annyira eltérnek egymástól, hogy első látásra csak a 24 éves anyuka piros haja árulkodik arról, hogy ugyanarról az emberről készültek. Az első képen egy látványosan elhanyagolt külsejű és szomorúan a kamerába bámuló, a másodikon viszont már egy mosolygós, kisminkelt és szexi Milly látható. A bökkenő csak az, hogy Milly elmondása szerint mindkét kép elkészültének napján gondolt az öngyilkosságra, az pedig, hogy általában nem úgy néz ki, mint akinek ez jár a fejében, sokáig megakadályozta abban, hogy segítségért forduljon.

Tw: talk of suicidal tendencies. . "You don't look suicidal"... I remember these words coming from the Dr's mouth right after I'd just told him that I was having thoughts of suicide. I remember in that moment my 14 year old self felt invalidation, dumb and embarrassed; something no one in that mindset should have to feel. I left feeling confused, what was I supposed to look like? A bottle of pills in one hand and a suicide note in the other? Those words nearly cost me my life, that judgment, those stupid stupid words. . I remember the night just last year that I spiralled and overdosed in my living room. I remember thinking to myself "I can't get help, I don't look suicidal, I don't fit the bill, they'll laugh at me". I remember thinking I must have looked the part, must have been wearing the suicidal costume properly when I woke up in Resus as all around me were concerned, worried and sad faces. By then this could have been too late, i might not have been there to see those sad faces if my partner hadn't of saved my life. . This, this is the danger of thinking mental health has a 'face',a 'look'. This is how stigma, ignorance and judgement towards mental health/suicide affects those who are poorly. . In both these photos i'm suicidal, perhaps not in the same way but on both of these days I had suicidal thoughts racing around. . Stop the judgment. Stop the stigma.

A post shared by Milly Smith 💛🌻☀️👑 (@selfloveclubb) on

Az nem így néz ki

14 éves korában ugyanis azt mondta Millynek egy orvos, hogy „nem úgy néz ki”, mint aki öngyilkosságra készül, ez a mondat pedig majdnem az életébe került.

„Emlékszem rá, mennyire összezavart a dolog, mennyire butának és megalázottnak éreztem magam. Hogy kellett volna kinéznem? Gyógyszeres üveg az egyik kézben, búcsúlevél a msikban? Azok az ostoba szavak majdnem az életembe kerültek” – írja Milly

Elmondása szerint akkor is ez a mondat visszhangzott a fejében, amikor majd 10 évvel később öngyilkosságot kísérelt meg a nappalijában, és csak akkor sikerült megszabadulnia tőle, amikor felébredt a kórházi ágyán és meglátta a szerettei aggódó és szomorú arcát.

Most már 165.000 követőt bátorít rendszeresen

A régebben anorexiával is küzdő nő, aki azóta rendszeresen posztol magáról képeket és sztorikat Instagramon, éppen ezért nem csak azt tartja nagyon fontosnak, hogy a testükkel elégedetlen nők és férfiak megtanulják végre elfogadni magukat olyannak amilyenek, hanem azt is, hogy rávezesse az embereket arra, hogy az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatokat nem jó ötlet olyan sztereotípiákkal összekapcsolni, mint az elhanyagolt külső vagy egy szomorú arc. 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta