A partneredtől büdös a lábad

A talpunkon éldegélő mikrobáink egy idő után a velünk egy fedél alatt élők talpát is beveszik, ahogy a szempillákon lakó mikrobák is.

Egy jó párkapcsolatban mindent megosztanak egymással a felek, és ez alól úgy tűnik, a talpakon megtalálható baktériumok sem jelentenek kivételt. Miért is jelentenének, elvégre ágyból, zuhanyzófülkéből és sokszor még Facebook profilból is gyakran közöset használ egy-egy szép lassan egy amorf lénnyé összeforró pár, nevetséges is lenne tehát, ha pont a mikrobáikat irigyelnék egymástól. Egy friss kutatás révén pedig most már az is tudjuk, pontosan melyik testrész környékén tanyáznak azok a baktériumok, amelyek egy idő után tényleg garantáltan közös tulajdont fognak képezni egy párkapcsolatban – írja a Popular Science. 

A kutatás során 17 különböző helyről vetettek mintát a kísérletben résztvevő 10 párral a kutatók, majd a minták megvizsgálása után megállapították, melyik testrész baktériumai egyeznek meg a leginkább az együtt élő párok esetében. A kutatók szerint minden valószínűséggel a padlóról és a zuhanyzófülkében a talpunkra ragadó por és mindenféle mikroorganizmus az oka annak, hogy a talpról vett minták mutatták a legnagyobb arányú egyezést, bár arra már jóval nehezebb magyarázatot találni, miért pont a szempillák lettek az ezüstérmesek. Többek között a köldök, az orrcimpák, a comb belső része és a hónaljak is szerepeltek egyébként a mintavételi helyek között, amelyek közül a combok tájékáról begyűjtött minták mutatták a legnagyobb eltérést a nemek között.

shutterstock 397886950

Ez persze nem túl meglepő, hisz nem csak a velünk élő emberek, de még a kutyáink is megosztják velünk a mikrobáikat. Mindezt amúgy a jelenlegi kutatás is megerősítette, a kutyatulajdonosok, az alkoholt fogyasztók és a többet edző párok esetében változatosabb miniatűr állatkertre bukkantak ugyanis a kutatók a minták elemzése közben.

A mikrobáink olyannyira szeretnek közösködni és felfedező utakra indulni egyébként, hogy néhány órán belül egy hotelszobát is képesek úgy belakni, hogy az ujjlenyomatokhoz hasonlóan könnyen azonosítható nyomokat hagyjanak arról, ki tartózkodott az adott helyiségben. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek