18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Mitől lesz igazán jó a szex?

Egy párok szexuális életét elemző kutatás szerint nem baj, ha mindkét fél megőrzi a függetlenségét, csak kölcsönös legyen a dolog.

Egy friss kutatás szerint viszonylag egyértelmű kapcsolat van aközött, milyen távolságot, milyen fokú függetlenséget tartanak ideálisnak egy párkapcsolatban a felek és hogy mennyire kívánják egymást. A Journal of Sex &marital Therapy-ben megjelent, viszonylag kisméretű kutatásról a Refinery29 számolt be.  

A kutatás vezetője, Luana Cunha Ferreira szerint persze fontos az is, mennyire intim párkapcsolatról beszélünk érzelmi szempontból, emellett azonban az is jelentős tényező lehet, hasonló szintű függetlenséget tartanak-e ideálisak a partnerek. Sajnos csupán 33, heteroszexuális pár szexuális és érzelmi életét vizsgálta a pszichológus, és bár az nem világos, milyen ok-okozati kapcsolatok mozgatják a jelenséget, viszonylag egyértelműnek tűnik, hogy azok, akik hasonlóan gondolkodnak arról, hol húzódjanak a párkapcsolatban élők között a határvonalak, jobban vágynak egymásra.

shutterstock 280860182

A párkapcsolatban élők hajlamosak „elveszteni” egyébként magukat, azaz kevésbé lesz nyilvánvaló és markáns a különbség a tekintetben, megőrzik-e a felek a személyiségük szuverenitását. A kicsiny mintával dolgozó kutatás szerint tulajdonképpen nem is az a fontos, mennyire olvad egymásba 2 ember, sokkal inkább annak van ugyanis nagy jelentősége, hasonló távolságot látnak-e ideálisnak ezzel kapcsolatban. Tulajdonképpen logikus is mindez, hiszen, ha valaki fulladozik egy kapcsolatban, vagy ellenkezőleg, távolságtartónak és közönyösnek érzi a másikat, a szex sem lesz az igazi.

Úgy tűnik tehát, ha valaki hosszútávon is jól működő és egészséges szexuális életet szeretne, nem árt azt is minél előbb tisztázni, kinek mennyi függetlenségre van szüksége egy párkapcsolatban. És hosszú távon azért az a jó, ha mindenki megtart valamennyit a függetlenségéből. Az összeolvadás ugyanis csodás, csak éppen megöli a vágyat. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek