Hosszútávú megoldást jelenthetnek a mogyoróallergiára a probiotikumok

Néhány új kutatás eredményei alapján úgy tűnik, hosszútávon is megoldást jelenthet az ételallergiák ellen folytatott harcban a probiotikumokkal kombinált immunterápia.

A mogyoróallergia által kiváltott súlyos rohamokra - és könnyen lehet, hogy az ételallergiákkal küszködő milliók problémáira általában - jelenthet megoldást egy melbourne-i kutatóközpont által kidolgozott eljárás, amely probiotikumokkal párosította a rohamokat kiváltó, a mogyoróban megtalálható fehérjéket – írja a Huffington Post. 

Ahogy azt a magyar étteremben rosszul lett brit tévés példája is mutatja, sokszor még a rohamok jelentkezése után minden késlekedés nélkül beadott injekciók sem képesek mindig segíteni a súlyos ételallergiával rendelkezőkön, rengeteg ehhez hasonló tragédiát előzhetne tehát meg, ha valóban sikeresnek bizonyulna a kutatás során kidolgozott módszer.

82 százalékuk meggyógyult

A vizsgálatokban résztvevő 56 gyerek egy részének az egyre nagyobb mennyiségű, mogyoróallergiát kiváltó allergének mellett probiotikumokat is adtak a kutatók, míg a többiek csak placebo készítményeket kaptak. Ahogy ebből is látszik, egyelőre nem hasonlították össze a probiotikumokkal kombinált immunterápiát a megszokott, „sima” immunterápiás kezelésekkel a kutatók, ezek a fajta kísérletek tehát egyelőre váratnak magukra. Mindenesetre úgy tűnik, a joghurtban is megtalálható Lactobacillus rhamnosus-szal kombinált allergéneket 18 hónapon át szedő gyerekek nem kevesebb, mint 82 százaléka teljesen tünetmentes maradt, amikor a kúra után egy hónappal mogyorót fogyasztottak.

shutterstock 548685364

Sokaknál tartós a hatás

Mimi Tang, a tanulmány szerzője négy évvel ezután újra kipróbálta, hogyan reagálnak a cseppet kockázatosnak tűnő kísérlet során a mogyoróra ezek a gyerekek, pontosabban a 12 legbátrabb, aki igent mondott a tesztre. Az eredmények pedig ezúttal is pozitívak voltak, heten ugyanis továbbra is teljesen tünetmentesek maradtak, és semmilyen reakciót nem mutattak. A placebo csoportból ezzel szemben csupán 15-ből egy résztvevő gyógyult ki az allergiájából.

Az eredetileg kezelt 24 gyerek közül ráadásul 16-an a két kutatás közt eltelt négy év alatt is folyamatosan fogyasztottak mogyorót tartalmazó élelmiszereket, szintén bármiféle komplikáció nélkül.

Tang szerint könnyen lehet, hogy más allergénekkel kombinálva is hatékony lehet az eljárás, ráadásul sok tudós úgy gondolja, hogy a probiotikumok az ételallergiák megelőzésének terén is fontos szerepet játszhatnak a jövőben. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek