#ÉLETEM

Egyre több fiatalt érint a vastagbélrák

2017. augusztus 23., szerda 08:17 |

Amerikában egyre több huszonévest érint a végbél- és a vastagbélrák, ami a kutatók szerint valószínűleg a fiatalok életmódjával kapcsolatos kockázati tényezőknek tudható be.

Az amerikai fiatalokat érintő jelenségre egy rákos megbetegedésekkel kapcsolatos adatbázisokat elemző tanulmány hívta fel a figyelmet. Az adatok alapján úgy tűnik ugyanis, hogy bár a vastagbélrák és a végbélrák előfordulásának gyakorisága folyamatosan csökken a lakosság körében, és 1975 óta nagyjából 40 százalékkal csökkent a megbetegedések száma, a fiatal, 20-29 éves korosztály esetében 1980 óta évente 3 százalékkal, egyenletesen növekszik ugyanez a szám. Ez azt jelenti, hogy mára az 1890-ben megszokott állapotokig romlott a helyzet – írja a Popular Science. 

shutterstock 443538706

Mindez azért is maradhatott ilyen sokáig rejtve, mert az összességében csökkenő tendenciát mutató megbetegedések elfedték a fiatalokat hátrányosan érintő folyamatokat. A harmadik leggyakoribb ráktípus ráadásul tradicionálisan az idősebb korosztályt érinti inkább, a szűrővizsgálatok éppen ezért jelenleg csak 50 éves kortól ajánlottak. Azzal eddig is tisztában voltak persze a kutatók, hogy egyre több 55 év alatti amerikait diagnosztizáltak az utóbbi időben végbél- vagy vastagbélrákkal, az azonban finoman szólva is riasztó fejlemény, hogy a huszonévesek is ilyen nagy arányban érinti a betegség.

A kutatók szerint a legvalószínűbb magyarázat minderre az egyre több embert érintő elhízás lehet, jó pár az elhízással kapcsolatba hozható tényező van ugyanis, ami bizonyítottan emeli a végbélrák kockázatát. A súlyfölösleg, a feldolgozott húskészítményekben gazdag, de rostokban szegény étrend, és a testmozgás hiánya mind olyasmi, ami emeli a betegség kialakulásának kockázatát, csakúgy, mint a húszas éveikben járó fiatalok körében egyre nagyobb problémát jelentő alkoholfogyasztás. Az is arra utal egyébként, hogy az életmóddal kapcsolatos tényezők okozzák a jelenséget, hogy a vastagbélrák által viszonylag kisebb mértékben érintett japánok esetében jelentősen megnő a betegség kockázata néhány évvel azután, hogy az Egyesült Államokba emigráltak. Ezeken a tényezőkön kívül a humán papillomavírus, azaz az HPV is hozzájárulhat a betegség kialakulásához.

A rákos megbetegedések kiszűrése érdekében valószínűleg elkerülhetetlen lesz, hogy a fiatalabbak is áttessenek időnként egy-egy vastagbéltükrözésen, a kolonoszkópiákkal ugyanis még időben azonosíthatóak azok a sok esetben ártalmatlan végbélpolipok, amelyek később rákos elváltozásokká változhatnak. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta